Програмата "Личен асистент"

• 101 664
  • 749
  •   1
Отговори
# 525
Да се оплача- Не сме одобрени.
Имаме 21 точки и сме 190-ти в листата на чакащите, за голям град като нашия бях напълно наясно, че няма да ни одобрят.
Не съм много разочарована, защото съм свикнала с болката и унижението, свикнала съм да бъда втора ръка човек и сама да се справям с проблемите свързани с детето ми... Каквото и да кажа, ще е малко.

# 526
Не мога да разбера как така 20 точки.Нашето дете има77 точки.Аз не виждам как може да се получи такава разлика между децата.

# 527
     nansi.83@abv.bg,и аз се възмущавам,но е така,зависи как са изчислявали.В някои градове няма значение възрастни ли са,деца ли са,все под един знаменател,затова се получава и това разминаване.При нас служителката,която мина на анкетата ми обясни,че при децата има друга точкова система и щеоценяват отделно от възрастните.Аз още не знам при нас какво е положението.В нашите социални още не са готови и нищо не се знае.Надявам се в понеделник вече да има резултат.
А това за дневника е чиста формалност,не пишеш с подробности,а на всеки час обобщено,напр.ставане,обличане,закуска,водене на рехабил.еди къде си,после на друго място напр.,занимание с детето вкъщи под формата на това това и т.н,пазаруване,също влиза в задълж.ти и то времето е минало.на тоя дневник се подписват 2 пъти месечно,като минават на проверка

# 528
 А те обаждат ли се преди да дойдат.

# 529
    По принцип не,но винаги е след работно време,след 17часа.Но пак зависи от служителката,която ще минава,нашата ме предупреждаваше напр.че ще мине до 2-3 дни,но е идвала и ненадейно понякога

# 530
Милички какви са тези дневници да не сме тинейджари бе мили мами? Това сега го чувам, не са ми давали такива неща освен като ходим за трудовите си книжки тогава да ни дадат ако въобще ни дават. Не че се натискам изглежда ми малко тъпо. Това за всички ли ще бъде? Преди съм писала нещо като извинителна бележка къде съм била когато не са ме сварвали у нас при проверка, ама пък да си пишем дневници, то ние ако бяхме малоумници нямаше да ни наемат ми се струва.

# 531
Майчета,ето го писмото(подписка),което смятаме да изпратим до институциите.Постарахме се да е кратък,но реален анализ на ситуацията.
Всеки,който желае да ни подкрепи нека изпрати на мен или Ажелия на лични-името си, име на детето, диагнози % НВСА, колко години са били ЛА до сега и сега на какъв договор са(ако са одобрени).

Ще сложим събраните имена най-отдолу и ще изпратим писмото.
Надявам се разбирате,че колкото повече хора сме толкова по-големи са шансовете ни за успех.

ОТВОРЕНО ПИСМО

ОТ

РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ ОТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ

ОТНОСНО:
КРИТЕРИИ И ПРИОРИТЕТИ ЗА ВКЛЮВАНЕ В ПРОГРАМИТЕ, ПРЕДОСТАВЯЩИ УСЛУГАТА “ЛИЧЕН АСИСТЕНТ”.

ДО Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА Р. БЪЛГАРИЯ

ДО Г-Н ТОТЮ МЛАДЕНОВ
МИНИСТЪР НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА

ДО Г-Н СИМЕОН ДЯНКОВ
МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ

С КОПИЕ:

ДО Г-ЖА НАДЯ ШАБАНИ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО

ДО ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ МЕДИИ

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Във връзка със заповед на Министъра на труда и социалната политика, от края на 2009 година, беше одобрена Национална програма „Асистенти на хора с увреждания“ за 2010 г.. Така обхватът на лицата участващи в дейността “Личен асистент” беше ограничен! Право на услугата имат само лицата:

-   с 90 и над 90 % нетрудоспособност и лежащо болни и,
-    деца с 50 и над 50% намалена възможност за социална адаптация с чужда помощ, определена с решение на ТЕЛК.

Изискванията и критериите за включване са абсурдни! Единствената им цел е  освен осигуряване на заетост, към настоящия момент вече и спестяване на средства от децата и възрастните хора с увреждания. А не облекчаване и подобряване качеството им на живот и подпомагането им за реална интеграция.

Досега Личните асистенти бяха назначавани на 8-часов работен ден. В Националния план за действие по заетостта през 2010 г., са определени средства за наемане на лични асистенти, вече на 6-часов работен ден. Размерът на заплащането е съобразено с часовете труд и съответно също е намалено. Срокът на действие на програмата е до 30 юни 2010 г., тоест всички бюрократични, административни разходи се правят с цел, личните асистенти да получават значително по-ниско възнаграждение, несъобразено с естеството на полагания труд, а срокът на действие на програмата е съкратен с половин година.
От социалното министерство ни убеждаваха, че намалената бройка, ще се  компенсира чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, насочена към усъвършенстване и подобряване на услугата "Личен асистент", за хора с различни видове увреждания и самотно живеещи", чието самообслужване е невъзможно. Целта на програмата беше да разшири възможностите за предоставяне на услугата “Личен асистент” и да се подобрят грижите за хората с увреждания, за да се повиши качеството им на живот.
Оказа се, че няма ясни критерии и приоритети за включване и стотици деца останаха без асистенти с оправданието, че през 2010 г. с предимство ще бъдат назначавани асистенти на лежащо болни и самотноживеещи хора.
През декември 2009 год. с поредната промяна в наредбата за “Асистент за независим живот” отново с мотив, че след нея ще могат да бъдат включени повече нуждаещи се потребители, всъщност бе намалено възнаграждението за часовата ставка, от база три минимални работни заплати, на база две минимални работни заплати.
Очакванията на всички ни, не се сбъднаха и голяма част от бившите ползватели останаха извън нея, а отговора, който получават от регионалните дирекции ”Социално подпомагане” е, че бюджета е изчерпан.

Така, колкото и абсурдно да звучи, пенсионери станаха Лични асистенти на лежащо болните си родители, а много от децата с увреждания, които имат нужда от лечение, терапия, социална рехабилитация и интеграция, останаха извън програмата.

Заявява се, че се въвеждат промени, които ще увеличат броя на ползвателите, а се случва точно обратното, броя им намалява?!

От всичко написано става ясно, че няма действаща, ефективна програма, която да е с ясни критерии и приоритети за включване. Те не само не се допълват по между си, но и през текущата година приоритетно обслужват възрастни, лежащо болни лица, дискриминирайки голяма част от децата с увреждания.
Направените промени ще задълбочат социалната изолация на семействата ни, отглеждащи деца с увреждания и ще оставят стотици семейства без финансови средства.

Резултатът е, че 70 процента от асистентите на деца с увреждания, назначени за изминалата година, през тази са извън програмата.

На срещата с г-н Бойко Борисов организациите на родителите на деца с увреждания получиха уверението на новия кабинет, че ще има промени стимулиращи отговорното родителство - пишат се стратегии, програми, проекти за деинституализация, а на практика социалната ни политика намалява и намалява подкрепата си за децата ни с увреждания и семействата ни. Как тези промени, ще стимулират отговорното родителство? Ако досега семействата ни на деца с увреждания, се стремяхме да осигурим качествена терапия на децата си, сега  ще се борим, за да им осигурим храна.

Трябва ли ние родителите да избираме кое от децата ни да остане у дома и кое да отиде в институция, здравото или болното,за да не умрат и двете от глад при семейството си?!

Изводът е, че у нас възможностите за наемане на асистент са няколко, но за сметка на това ограниченията им са достатъчно, за да поставят в безизходица семействата на лицата с увреждания.

Настояваме за адекватна социална политика, която да работи за подобряване на качеството на живот на децата ни днес, за да се предотврати превърщането им в бреме за обществото ни, утре.

С уважение:

Имена
...................
...................
.........................
...........................
.................................
.................................

Координати за обратна връзка: гр. ............., ул..................................., тел: .....................
Мейл:.......................

# 532
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ МАЙКИ!БЪДЕТЕ ВИНАГИ КРАСИВИ И ЖЕЛАНИ!  bouquet  :bouquet  bouquet
Петицията е просто перфектна.

# 533
И аз не съм одо6рена за ЛА, днес раз6рах. Миналата година 6ях назначена. Документа ни е дете с 95% с ЧП, за6оляване муковисцидоза. Имам 30 точки, раз6рах и как се точкува - критерийте са направени така, че да влизат само лежащо6олни и самотноживеещи ХУ.

Извод: всеки който може да отиде до тоалетната сам няма нужда от личен асистент. В огъня отиват всички документи, които имаме - ТЕЛК, етапни епикризи, честота на посещения в 6олници, зависимост от лекарства, процедури, които и 6ез това ние заплащаме от така наречения "семеен 6юджет"... Един социален ра6отник предценява, че всичко ни е наред ...

Да действаме, не тря6ва да се примиряваме с поредната несправедливост, която ощетява всички нас за сметка на здравето и живота на децата ни.

# 534
Действайте момичета, борете се!!!
Павлинче благодаря за всичко, което правиш за нашите деца .....ох, макар да няма място за мрънкане, казвам ви, ужасно съм уморена да се боря, толкова съм стъпкана, унищожена, без сили вече.
kreizi1972  Hug.
Наскоро си мислих, че ще се преместя вече в София, за да ми са под ръка всички институции, кой път да хващаме вече не знам....

# 535
Действайте момичета, борете се!!!
Павлинче благодаря за всичко, което правиш за нашите деца .....ох, макар да няма място за мрънкане, казвам ви, ужасно съм уморена да се боря, толкова съм стъпкана, унищожена, без сили вече.
kreizi1972  Hug.
Наскоро си мислих, че ще се преместя вече в София, за да ми са под ръка всички институции, кой път да хващаме вече не знам....

Анете,не ми благодари-това е дело на всички ни,и от всички ни зависи да се случи нещо.
Както често казвам-не съм уморена от детето,не съм уморена и от грижите по него,ама съм не бясна,ами освирепяла разни некомпетентни и безчуствени писарушки мислещи се за богоизбрани да ни тровят живота #Cussing out

# 536
Мислех си да го пратим това писмо и на някой от ЕП, тя цялата програма е видоизменена, не знам това по правилата ли е или нашите са си я по6ългарили .............

# 537
Проект „Социална услуга за качествен живот - фаза 2"
[/b]

Основна цел на проекта:

* Ø Подобряване качеството на живот на хора, нуждаещи се от постоянно обслужване в ежедневието си чрез предоставяне на качествена грижа в семейна среда;
    * Ø Подобряване качеството на живот на семействата, в които има лица с трайни увреждания, зависими от постоянни грижи.

Специфични цели:

* Ø Подобряване и усъвършенстване на социалната услуга „Личен асистент";
    * Ø Създаване на условия за продължително ползване на услугата от зависими от постоянна грижа хора с увреждания - приоритетно от самотноживеещи хора, деца и лица в особено тежко здравословно състояние;
    * Ø Подкрепа за социално включване и предоставяне на алтернативен избор за професионално развитие на семейства, в които има лице с трайно увреждане и/или тежко болно лице с акцент върху възможностите за реализация на жените на пазара на труда;
    * Ø Намаляване на риска от зависимост от институционален тип грижи на хора, нуждаещи се от помощ за обслужване и социално включване, превенция на риска и подкрепа за реинтеграция, в случаите, в които услугата се предоставя на лица, изведени от специализирани институции;
    * Ø Разширяване на териториалния обхват на социалните услуги;
    * Ø Професионализиране на социалната услугата, чрез повишаване на професионалните умения на личните асистенти с предвидени въвеждащи и надграждащи обучения;
    * Ø Подобряване на работната среда и повишаване качеството на предоставяната услуга, чрез супервизия за личните асистенти.

Кой може да ползва социалната услуга?

Право на участие в Проекта, без оглед на финансово положение и при условията на недопускане на дискриминация, основана на пол, увреждане, възраст, етническа принадлежност, имат:

* Ø самотноживеещи хора;
    * Ø деца с увреждания;
    * Ø хора с различни заболявания, които ги поставят в невъзможност да се обслужват сами.

Идентифицирането на най-нуждаещите се лица с увреждания се извършва при прякото участие на кандидат-потребителите, техните законни предствавители и близките им. Определянето на специфичните потребности на лицата и класирането им за включване в Проекта се извършва по Формуляр за оценка на потребностите за предоставяне на социалната услуга „Личен асистент" (Приложение № 4).

Какви документи е необходимо да представят кандидат-потребителите в Дирекция „Социално подпомагане" по настоящ адрес, за да ползват социалната услуга:

* Ø Заявление по образец (Приложения № 3 и № 3а);
    * Ø документ за самоличност- за справка;

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд

* Ø копие от амбулаторен картон (ако има такъв), експертно решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК;
    * Ø копие от протокол на ЛКК;
    * Ø други медицински документи, с които се удостоверява здравословното състояние на лицето /епикризи и др./.

Кой може да предоставя социалната услуга?

* Ø специалисти, работещи в различни сфери, желаещи да работят допълнително;
    * Ø безработни лица, търсещи работа;
    * Ø пенсионери;
    * Ø студенти;
    * Ø членове на семействата на лица с трайни увреждания, които поради наложилата се продължителна грижа за болните си близки се нуждаят от подкрепа за реализация на пазара на труда.

За лични асистенти се наемат кандидати, които са показали удовлетворителни резултати по време на събеседването в дирекция „Социално подпомагане", намират се в добро физическо и психическо състояние и са одобрени от потребителя.

Одобрените кандидати за лични асистенти подписват договор, в съответствие с разпоредбите на Кодекса на труда и Закона за задълженията и договорите.

Какви документи е необходимо да представят кандидатите за лични асистенти в Дирекция „Социално подпомагане":

* Ø Заявление по образец (Приложение № 6);
    * Ø професионална автобиография;
    * Ø документи подкрепящи информацията изложена в Заявлението.

Желаещите да предоставят социалната услуга подават заявление придружено със съответната документация в дирекция „Социално подпомагане".

Основни дейности и обхват:

Фаза 2 на Проекта цели създаване на гъвкава и комплексна подкрепа за постигане на качествена социална услуга в общността, насочена както към хората, зависими от постоянни грижи, така и към членовете на техните семейства.

С предвидените дейности по Проекта ще се разширят възможностите за подобряване качеството на живот на хората от целевите групи и/или техните семейства, което ще се постигне чрез насърчаване равните възможности на уязвимите групи, разширяване обхвата и надграждане на постигнатите резултати от Фаза 1 на Проекта.

Реализацията на Проекта акцентира върху задоволяване на специфичните потребности на лицата, чрез индивидуално ориентирани услуги в семейна среда, създаване на възможност за независим живот, за преодоляване на социалната изолация и за подкрепа на членовете на семействата, полагащи грижи за зависимите си близки.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд

Изпълнението на дейностите по Проекта създава реални условия за повишаване качеството на живот на самотноживеещи възрастни хора, деца и възрастни с различни заболявания, нуждаещи се от постоянна грижа, в невъзможност да се обслужват сами и да организират самостоятелно бита си.

Очаквани резултати:

* Ø Подобряване качество на живот и грижа за лица с тежки заболявания и увреждания, и самотноживеещи хора, чието самообслужване е затруднено;
    * Ø Намаляване на риска от зависимост от институционален тип грижи на лица, нуждаещи се от помощ за обслужване и социално включване;

* Ø Професионализиране на социалната услуга „Личен асистент";
    * Ø Разширен териториален обхват и повишено качество чрез индивидуално - ориентирани социални услуги.

Приложения изтегли файла
http://www.asp.government.bg/ASP_Files/MD/LAfaza2/prilojenia.rar

РАЗГЛЕДАЙТЕ ПРИЛОЖЕНИТЕ ФАЙЛОВЕ.............................

http://www.asp.government.bg/ASP_Client/ClientServlet?cmd=add_co … 630&selid=630

# 538
  Krejzi, много си права. Аз настоятелно поисках да видя моята анкетна карта и точките ,които са поставили- 50...  Ами за съжаление ......трябва дъщеря ми да е глуха,сляпа,няма,неподвижна,неконтактна,безпаметна ,самотноживееща и какво ли още не за да има нужда от ЛА.  Радвам се и съм щастлива ,че не е такава.
    Другото за което не и  поставят точки е това, че....   цитирам"ИМА БЛИЗКИ,КОИТО  СЕ ГРИЖАТ ЗА НЕЯ"- ТОВА Я ЛИШАВА ОТ ДРУГИ 10 ТОЧКИ. .... и  ПИТАМ АЗ......трябва ли да я оставя под някой от мостовете на Янтра ,с малко храна и одеала , за да и дадат тези 10 точки?????
   Ако този ,който е написал това- може,   то аз никога не бих го направила,  НИКОГА !!!!!!! Cry Cry Cry Cry Cry Sad Sad Sad

# 539
Момичета,мен ме назначиха на граждански договор на 4 часа,което не е никак добре но пък не е като без нищо.Може ли някой да ме светне какво значи гражднаски дог.,каква е разликата от трудовия и какви са недостатъците при граждански дог.Благодаря ви предварително  Hug

Общи условия

Активация на акаунт