Програмата "Личен асистент"

• 101 665
  • 749
  •   1
Отговори
# 540
На граждански договор ще ти плащат само  здравни осигуровки и нищо друго.Миналата година бях и сега пак сьм така,но на 6ч.

# 541
При нас казаха, че си палащат всичко и здр. и соц. но за тези часове

# 542
Сиси ,теб са те удобрили за личен асистен на малкия,така ли? Дай малко подробности моля те.Аз бях писала свекарва ми за личен асистент на малкия ,и кой знае какво си казаха -"тя бабата щом така и така го гледа ,що ли да и плащаме за това".Тя жената си живееше на село със свекър ми,глядаха животни да си произведат нещочко все пак ,на две пенсии не се изкарва в това трудното време .И за да помага с детето зарязаха селото и се прибраха в града,не заслужава ли държавата да и даде някой лев за това.Мили момичета нямам думи просто ,тези жени който са били в нашата комисия едва ли знаят изобщо що е това аутизъм и в какво се изявяват симптомите на децатаза да ни постават само 58 т. Не мисля ,че трябва да се примиряваме и да заравяме глави в пясъка.Аз лично няма да се примиря.Ще си търся правата.Това го няма никъде по света ,децата с увреждания са толерирани и ,техните семейства са подпомагани финансово.Загубени управници,как не дойдоха едни на власт да мислят за този народ,замразили си заплатите от 2307 лв.,а аз работя за 300лв и се чудя на кого да поверя детето си,което има угромна нужда от мен,за да мога да работя и да преживяваме някакси ,защото си имаме и много "хубава" вноска по заем,от който ни остават само 8 г.
Извинявам се ,ако съм ви досадила ,но съм едновременно и много ядосана и същевременно отчаяна от действителността в иначе хубавата ни родина........

# 543
Аз бях пред дилемата дали да се върна на работа или да стана аз личен асистент.Но добре че не написах бабата за ЛА сигурно щяха да ни откажат.сега ми е малко неудобно от вас,защото аз съм една от одобрените.Съжалявам

# 544
Когато отидох да си взема договора,на една жена бяха дали листчето с необходимите документи-тя ме помоли да  и го прочета, защото тя не могла да чете.Еми как така им ги приемат тогава заявленията,как ги пишат.На грамотните хора ли само отказват.Една от социалните каза,че чакат поне няколко смъртни случая-така че ще се освободат места.Както съм споменала по горе при нас включиха и един дядо на 95 години.Аз лично съм направо бясна за тези неща.

# 545
Когато отидох да си взема договора,на една жена бяха дали листчето с необходимите документи-тя ме помоли да  и го прочета, защото тя не могла да чете.Еми как така им ги приемат тогава заявленията,как ги пишат.На грамотните хора ли само отказват.Една от социалните каза,че чакат поне няколко смъртни случая-така че ще се освободат места.Както съм споменала по горе при нас включиха и един дядо на 95 години.Аз лично съм направо бясна за тези неща.
Ужас-да се молим и чакаме някой да умре,че да се вредят децата Sad,тъжно и грозно.
До момента само 25 майки са се включили в подписката.

# 546
Момичета,извинете ме за невежеството,но как мога и аз да се подпиша ,не ми е ясно ,ако може да ми разясните за да дам и аз своя глас .Благодаря предварително Hug

# 547
  Разликата е,че когато си на Граждански договор отработеното време не ти се признава за трудов стаж,нямаш право на отпуск по болест и платен год.отпуск за стаж.И в края на календарната година трябва задължително да подадеш декларация за доходи по граждански договор.За това се сещам в момента.Успех !

# 548
  cherna_magiq,   пиши на лични съобщения на pogar.

# 549
Майчета,ето го писмото(подписка),което смятаме да изпратим до институциите.Постарахме се да е кратък,но реален анализ на ситуацията.
Всеки,който желае да ни подкрепи нека изпрати на мен или Ажелия на лични-името си, име на детето, диагнози % НВСА, колко години са били ЛА до сега и сега на какъв договор са(ако са одобрени).

Ще сложим събраните имена най-отдолу и ще изпратим писмото.
Надявам се разбирате,че колкото повече хора сме толкова по-големи са шансовете ни за успех.

ОТВОРЕНО ПИСМО

ОТ

РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ ОТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ

ОТНОСНО:
КРИТЕРИИ И ПРИОРИТЕТИ ЗА ВКЛЮВАНЕ В ПРОГРАМИТЕ, ПРЕДОСТАВЯЩИ УСЛУГАТА “ЛИЧЕН АСИСТЕНТ”.

ДО Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА Р. БЪЛГАРИЯ

ДО Г-Н ТОТЮ МЛАДЕНОВ
МИНИСТЪР НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА

ДО Г-Н СИМЕОН ДЯНКОВ
МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ

С КОПИЕ:

ДО Г-ЖА НАДЯ ШАБАНИ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО

ДО ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ МЕДИИ

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Във връзка със заповед на Министъра на труда и социалната политика, от края на 2009 година, беше одобрена Национална програма „Асистенти на хора с увреждания“ за 2010 г.. Така обхватът на лицата участващи в дейността “Личен асистент” беше ограничен! Право на услугата имат само лицата:

-   с 90 и над 90 % нетрудоспособност и лежащо болни и,
-    деца с 50 и над 50% намалена възможност за социална адаптация с чужда помощ, определена с решение на ТЕЛК.

Изискванията и критериите за включване са абсурдни! Единствената им цел е  освен осигуряване на заетост, към настоящия момент вече и спестяване на средства от децата и възрастните хора с увреждания. А не облекчаване и подобряване качеството им на живот и подпомагането им за реална интеграция.

Досега Личните асистенти бяха назначавани на 8-часов работен ден. В Националния план за действие по заетостта през 2010 г., са определени средства за наемане на лични асистенти, вече на 6-часов работен ден. Размерът на заплащането е съобразено с часовете труд и съответно също е намалено. Срокът на действие на програмата е до 30 юни 2010 г., тоест всички бюрократични, административни разходи се правят с цел, личните асистенти да получават значително по-ниско възнаграждение, несъобразено с естеството на полагания труд, а срокът на действие на програмата е съкратен с половин година.
От социалното министерство ни убеждаваха, че намалената бройка, ще се  компенсира чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, насочена към усъвършенстване и подобряване на услугата "Личен асистент", за хора с различни видове увреждания и самотно живеещи", чието самообслужване е невъзможно. Целта на програмата беше да разшири възможностите за предоставяне на услугата “Личен асистент” и да се подобрят грижите за хората с увреждания, за да се повиши качеството им на живот.
Оказа се, че няма ясни критерии и приоритети за включване и стотици деца останаха без асистенти с оправданието, че през 2010 г. с предимство ще бъдат назначавани асистенти на лежащо болни и самотноживеещи хора.
През декември 2009 год. с поредната промяна в наредбата за “Асистент за независим живот” отново с мотив, че след нея ще могат да бъдат включени повече нуждаещи се потребители, всъщност бе намалено възнаграждението за часовата ставка, от база три минимални работни заплати, на база две минимални работни заплати.
Очакванията на всички ни, не се сбъднаха и голяма част от бившите ползватели останаха извън нея, а отговора, който получават от регионалните дирекции ”Социално подпомагане” е, че бюджета е изчерпан.

Така, колкото и абсурдно да звучи, пенсионери станаха Лични асистенти на лежащо болните си родители, а много от децата с увреждания, които имат нужда от лечение, терапия, социална рехабилитация и интеграция, останаха извън програмата.

Заявява се, че се въвеждат промени, които ще увеличат броя на ползвателите, а се случва точно обратното, броя им намалява?!
От всичко написано става ясно, че няма действаща, ефективна програма, която да е с ясни критерии и приоритети за включване. Те не само не се допълват по между си, но и през текущата година приоритетно обслужват възрастни, лежащо болни лица, дискриминирайки голяма част от децата с увреждания.
Направените промени ще задълбочат социалната изолация на семействата ни, отглеждащи деца с увреждания и ще оставят стотици семейства без финансови средства.

Резултатът е, че 70 процента от асистентите на деца с увреждания, назначени за изминалата година, през тази са извън програмата.

На срещата с г-н Бойко Борисов организациите на родителите на деца с увреждания получиха уверението на новия кабинет, че ще има промени стимулиращи отговорното родителство - пишат се стратегии, програми, проекти за деинституализация, а на практика социалната ни политика намалява и намалява подкрепата си за децата ни с увреждания и семействата ни. Как тези промени, ще стимулират отговорното родителство? Ако досега семействата ни на деца с увреждания, се стремяхме да осигурим качествена терапия на децата си, сега  ще се борим, за да им осигурим храна.

Трябва ли ние родителите да избираме кое от децата ни да остане у дома и кое да отиде в институция, здравото или болното,за да не умрат и двете от глад при семейството си?!

Изводът е, че у нас възможностите за наемане на асистент са няколко, но за сметка на това ограниченията им са достатъчно, за да поставят в безизходица семействата на лицата с увреждания.

Настояваме за адекватна социална политика, която да работи за подобряване на качеството на живот на децата ни днес, за да се предотврати превърщането им в бреме за обществото ни, утре.

# 550
 Разликата е,че когато си на Граждански договор отработеното време не ти се признава за трудов стаж,нямаш право на отпуск по болест и платен год.отпуск за стаж.И в края на календарната година трябва задължително да подадеш декларация за доходи по граждански договор.За това се сещам в момента.Успех !
Това е така само когато сумата върху,която се удържат социални осигуровки е по-малка от осигурителния минимум -в случая с асистентите няма и как да не е под този минимум,а гадното е,че няма начин сам да си платиш соц.осигуровки както здравните например-за мен това е един легален начин в случая държавата да ни прецаква:
Грижиш се за болен член на семейството срещу мизерно заплащане,закона освобождава работодателя(в случая държавата) от осигуровки,стаж не се води,съответно след време няма пенсия. ooooh!
В същото време,ако не си асистент си осигурен,но пък и без грам доходи(какви са шансовете да доживееш така пенсия ?!)-чудна картинка сме Mr. Green

# 551
  • гр.Гоце Делчев
Гери когато си на граждански договор се начисляват всякакви осигуровки и здравни и социални,а също така и данък 10%.В началото на следващата година трябва да си подадеш данъчна декларация за получените доходи.Лошото е,че не ти се води трудов стаж.Докато когато си на трудов договор освен осигуровките ти се полага отпуск,болнични и ти се признава за трудов стаж.

# 552
След много разправии най- накрая  одобриха детето. Искаха да назначат човек на граждански договор на 4 ч. Но жената, която бях посочила да се грижи за детето отказа. Намериха вратички и направиха така , на 6 ч.  Тя се съгласи. Аз работя и до сега мъжът ми го гледа, но пари нали не стигат. Нямам баби и дядовци, които да могат да помагат с гледането и затова реших да потърся човек от борсата, който да ми хареса и да предложа за асистент.
В началото не бяхме от одобрените, но обжалвах и мотивите ми бяха точно че детето ходи до обяд на училище, но следобеда няма кой да го гледа. Писах за самата програма, че целта на програмата  е да се подобри качеството на живот на  хората с увреждания  в България, а също и да се постигнат по високи нива на заетост, да има достъп до качествено образование и засилване на социалното включване и че с кандидатстването за услугата аз освен, че  инвестирам  в бъдещето на моето дете да подобри качеството си на живот като му дам шанса да се интегрира в училище с останалите деца и предлагам на една безработна жена, която и преди се е занимавала с деца да има работа, като се грижи за моето дете. Не знам доколко е имало резултат писането но стана.
Надявам се да съм Ви помогнала по някакъв начин с написаното.
Четох писмото, не знам какъв ще е ефекта,  защото докато ние си обжалваме и пишем те си назначават хората на договори и си усвояват парите, а времето тече. Моето мнение и по скоро предложение следващата година просто да разделят  да се даде и предложение на управляващите проектите или по точно осите по които да кандидатстват соц. служби, общини, НПО  и др. да се разделят на  две части  -  за деца и отделно за възрастни и  също да се уточни тези деца, които са  от 18-25,26 г. към коя група спадат или да се отпуснат бройки за тях и в двете групи. Иначе следващата година ще бъде същото. Да се борим и за повече места а не само 72 мисля че беше бройката. Да се изяснят критериите защото както някой беше писал за да си одобрен трябва го оставиш под моста, да е самотно живеещи да е невменяем и неподвижен и тогава  ще става. Направо това е пълен абсурд.

# 553
а когато сме на трудов договор за 6 часа,чиста сума 234 лв ли получаваме или ни удържат нещо

# 554
 nansi.83@abv.bg ,на 6ч.не е ли пак граждански договора,аз така мисля,че не е трудов.

Общи условия

Активация на акаунт