Програмата "Личен асистент"

• 101 642
  • 749
  •   1
Отговори
# 210
Пробвали ли сте да работите?

Живко, не е редно да пускаш такъв коментар! Почти всяка от нас е зарязала кариера, за да остане в къщи и да се грижи за детето си!
И, понеже явно си мъж, още нещо ще ти споделим, в повечето случаи, когато се роди дете с увреждания в едно семейство, бащата не успява да понесе тежестта и се спасява! Така, че повечето тук сме самотни майки! И да, аз лично все гледам да работя нещо нощем, докато децата спят( имам близнаци с дцп и още един здрав син). Било надомна работа, било нещо подобно, само че това са непостоянни доходи, на които не мога да разчитам. А и повечето от нас от години не сме си работили по специалностите, лично аз от осем, та кой работодател днес ще ме наеме, за да ме обучава отново?
Мога да изброявам още дълго време причините, поради които няма как да работим на постоянна длъжност, но ще прозвучи като оправдание! А лично аз нямам за какво да се оправдавам, защото от осем години съм зарязала кариера, личен и социален живот, за да не са моите деца едни от многото, които гледаш по телевизията- тези в домовете за сираци!
И подобни коментари като твоите са, меко казано недомислени, а пък нововъведенията на правителството ни са си направо явна подигравка!

# 211
Вижте аз мисля, че тази тема е да се опитаме с мнения и коментари да подпомогнем родителите на децата с увреждания, а не да ги нападаме дали работят, защото Живко пита дали е опитала даработи дамата, явно не е наясно какъв товар е да отглеждаш човек с увреждане, независимо дали възрастен или дете. Така, че мисля, че нейният/неговият /пиша така защото не разбрах мъж или жена стои зад този ник/ коментар не е на мястото си, явно устата и този път е изпреварила разума. Извинете не искам да обиждам никого, но надали някой иска да е на мястото на тези родители, които цял живот се борят за доброто на децата си и се стремят да им осигурят всичко необходимо, по - скоро СА ДОСТОЙНИ ЗА ВЪЗХИЩЕНИЕ, ЧЕ СА ОТГОВОРНИ РОДИТЕЛИ, КОИТО ИСКАТ ДА СИ ОТГЛЕЖДАТ ДЕЦАТА, А НЕ ГИ ЗАХВЪРЛЯТ НА ДЪРЖАВАТА! Затова напълно подкрепям всички мнения, които са за доброто на тези хора.

# 212
Пробвали ли сте да работите?
Макар че преди мен вече са направени достатъчно коментари, но понеже е цитиран част от мой пост,
се чувствам ангажирана да дам отговор:
Не само че съм пробвала, а и съм работила докато дъщеря ми беше на по-малка възраст и родителите ми /които към момента са на 74 и 75 години, а баща ми е с два изкарани инсулта/ все още бяха физически в състояние да ми помагат. Сега уви, вече не са. Освен това отглеждам дъщеря си сама, т.е. фигурата на бащата цялостно липсва от пейзажа /макар и да присъства в акта за раждане на детето/.
Давам ти тия лични пояснения, Живко, игнорирайки хапливия тон на въпроса ти и с ясното съзнание, че не ти ги дължа на теб конкретно..., но тъй като допускам че има не малко хора, склонни на подобен на твоя начин на мислене. А, и още нещо да кажа, тъй и тъй съм тръгнала да се обяснявам...:
Вложих 5 години, много упоритост и надежди в образованието си (завъшила съм право) и първите 3-4 години след завършването ми действително се опитах да пробия професионално, но междувременно се прояви болестта на детето ми, което наложи многократни периодични прекъсвания за търчане до София по специалисти - само диагностицирането отне две години... Липсата на "финансов гръб" на който да се опра, както и тези прекъсвания ме принудиха да се откажа от професионалните си амбиции и през следващите 2-3 години съм се хващала на работа вън от квалификацията ми...докато проблемите свързани с болестта на дъщеря ми с нарастването на възрастта й започнаха да се усложняват, а родителите ми се оказаха вече физически не в състояние да се справят и да ми помагат. Едва тогава се включих в програмата ЛА... И те уверявам, Живко, че ако бях имала шанса да се реализирам успешно професионално, да си докарвам един достатъчно добър месечен доход, че да плащам на жена да се грижи за детето ми докато съм на работа (а на такава жена трябва да предложа достатъчно добро възнаграждение, защото не всеки има нужната психика, а и сърце за да се грижи за дете със специфично заболяване), а аз да се развивам като професионалист и да се чувствам пълноценен човек, тогава бих била наистина щастлива! Това е моят частен случай, но както са споделили и някои от момичетата преди мен, подобна е историята на всяка една от майките, вкючили се по тая програма! - Никоя от нас не я е избрала, защото "й е много кеф да си бездейства вкъщи и да й киха държавата ежемесечно едни пари"-както, ти Живко, вероятно си представяш. По програма ЛА работят действително родители на болни деца, които са без алтернатива - т.е. за да започнат каквато и да било друга работа, трябва да си настанят децата в държавна институция, защото няма на чии грижи да ги поверят, а те се нуждаят от постоянна грижа.... И в тоя ред на мисли само ще вметна, че дори и да бъдат настанени тия деца в държавна институция, нали и там ще трябва да им се осигури обгрижващ персонал, нужната база и т.н.средства, които също ще излязат от държавата....и всичките тия неща трябва да са на достатъчно добро ниво, защото Живко, нали не искаш да кажеш че трябва да си натикаме децата в някакво поредно "Могилино"... Смятам, че казах предостатъчно...

П.П. Момичета, току-що дадоха репортаж по ВТV по въпроса за ЛА, гледахте ли?

# 213
Аз го гледах - това е положението на болните, за съжаление.
Хубаво е, че го дадоха този пример, но това е само един частен случай. Не помага. Трябва да се дискутира този проблем в предавания.

# 214
Да, точно и аз това имам предвид - широка дискусия по проблема, а този репортаж пак има полезна функция като един вид подготвяне на почвата... Макар че в конкретния случай тези двама болни са ползвали като личен асистент външен за семейството им човек, т.е. от една страна семейството им разполага с макар и нисък, но все пак дохада на двете им инвалидни пенсии, а от друга страна жената която е изпълнявала функцията ЛА също има възможността да търси друга работа... Но тази частна история все пак е привлякла някакво внимание и е добра основа да се разгърне същността на проблема, а именно: В есенцията на тази програма са застъпени случаите като нашите - когато родител се грижи за болното си дете и поради този му плътен ангажимент няма как да започне /друга/ работа, а изхвърлянето от програмата /респективно редуцирането на часовете които се заплащат/  го оставя без доход или с чувствително намален такъв.
Утре ще нахвърлям черновата до няколко предавания, но ще изчакам понеделника да изпратя е-мейлите, защото ми се обадиха от ДСП да съм ходела /в понеделник/ да подписвам новия договор, та искам да видя точно върху какво ще се подписвам, т.е. да разполагам с последна информация черно на бяло.

# 215
Момичета имам идея Може би Живко -е един  от малкото татковци който е с детето си  с увреждане със своя въпрос може би ни даде отговора който търсим
Ако всяка от нас му отговори на въпроса Пробвали ли сте да работите?  Се излъчи в предаване или се публикува ще има резултат?????????????

# 216
Момичета имам идея Може би Живко -е един  от малкото татковци който е с детето си  с увреждане със своя въпрос може би ни даде отговора който търсим
Ако всяка от нас му отговори на въпроса Пробвали ли сте да работите?  Се излъчи в предаване или се публикува ще има резултат?????????????

Не знам, дали е провокация или нападка, а и няма значение какво точно е искал да каже Живко, пък и той явно не счита за нужно да уточни. Но, Теди, ти си напълно права! Лошото, обаче е, че едва ли някоя от националните телевизии ще ни отдели време, за подобно предаване, защото желаещите ще са много!
Помолих преди три дни в един пост тук, някоя по-грамотна законово мама да спретне едно отворено писмо, за да почнем да събираме подписи! Моля ви, момичета, активирайте се! Ако само си мрънкаме по-между си, доникъде няма да стигнем! Аз мога да спретна някакво писмо, но то ще е само емоционално, няма да е подплатено със цитиране на наредби, закони и тн, те ще  е пълна боза, че ако тръгна да ровя по нета, за да търся въпросните закони и наредби, със сигурност ще объркам нещо и ще излезе голяма глупост!
Мис Блонди, ти писа че си правист- ако искаш дай ми цитати от новия закон или каквото е там, че хич ме няма в правната област, а аз ще струпам едно писмо!
Знам само, че колкото повече се бавим с реакцията, толкова по- лошо за нас!

# 217
Йоана, да - писах че съм правист, но също така и че от няколко години не практикувам, т.е. откъснала съм се от професията и когато искам да направя справка относно промяна в някакъв нормативен акт /закон,наредба и т.н./ се ровя и аз в интернет - нямам друг източник от където си набавям актуална информация. Confused Затова и аз самата преди 2-3 страници помолих, ако някоя мама може да посочи къде са регламентирани тия изменения, защото дори и в писма до медии и предавания ми се ще да си изложа позицията възможно най-обосновано... От вчера съм се заровила и всяка свободна минута използвам да търся в нета нещо публикувано по въпроса. В ЗИХУ не пише нищо конкретно относно ЛА /вкл. и в проекта за изменението му/.  След бая ровичкане се докопах до това "Приложение" относно НП `АХУ` ---> http://www.az.government.bg/Projects/Prog/AHU/Frame_AHU.htm
Изчетох го внимателно - то регламентира както програма "личен асистент", така и програмата "социален асистент" (включени в НП`АХУ`), които освен по критериите за набиране на заети с дейността лица, се различават и по източниците на финансиране - нашата програма "ЛА" е изцяло на финансиране от държавния бюджет /докато в другата има съфинансиране и от общините и т.н./ и други всевъзможни подробности, но нищо относно орязванията на "ЛА". /Това което е дадено в края като методика и седмични лимити за ползване на социалната услуга се отнася за другата програма "социален асистент" - уточнявам някой да не се подведе/...
Ако обърнете внимание, в горния десен ъгъл пише че това е "Приложение към Заповед № РД01-1028 от 02.12.2009 г."... Въпросната заповед ще да е тази, с която съгласно чл.31(4)-ЗНЗ и във връзка с чл.12б-ЗСП Министърът на труда и соц.политика е утвърдил програма "ЛА".., обаче такава програма за 2010г., като отделно регламентирани условия, описващи новите критерии за подбор на заетите лица (вън от това приложение) е неоткриваема в нета Confused ...
Единственото на което се натъкнах и от което индиректно може да се съди за тия нови условия е ето този
образец на договор, който следва да се сключи от АЗ чрез Дирекция"Бюро по труда" /в качеството й на възложител по програмата ЛА/ и съответната Дир-я"Соц.подпомагане" /в качеството й на работодател по ЛА/ ---> http://www.az.government.bg/Projects/Prog/AHU/Doc2010/Dogovor_ЛА_ДК_2010.doc
(там се споменава за намаленото работно време на 6 часа, както и че договорът сесключва до 30.06.2010г.)

Уффф ooooh! главата ми запуши... Утре ще посетя нашето ДСП (след "любезната им покана" с ултимативен нюанс) да си подпиша новия договор Twisted Evil и ще се опитам от там да изкопча конкретна информация.

# 218
  • в полите на Балкана
...................Утре ще посетя нашето ДСП (след "любезната им покана" с ултимативен нюанс) да си подпиша новия договор Twisted Evil и ще се опитам от там да изкопча конкретна информация.

Е, поне имаш напредък, ще станеш ЛА.
За 9г съм била 9м. За протокола не се оплаквам просто споделям
Емилия при теб има ли новини? Подписа ли си вече договора или още те размотават.
  bouquet

# 219
Е, зависи от гледната точка Whistling... за мен не е напредък, а назадък #Silly smile3560 защото последните 3г. и нещо съм работила по тая програма и поне минималната работна заплата се даваше, а сега щото няма как нали да паднат под нея и намалят часовете на заетост на 6ч.дневно. Във втория линк дето съм дала в горния пост /ама той нещо май счупен/, та там пишеше че 1ч. се заплаща по цена 1,24лв., което означава че при 20-21раб.дни в месеца не знам след удръжките дали и 140лв. чиста пара ще има Rolling Eyes... А на фона на масата изхвърлени от програмата излиза, че едва ли не трябва да се радвам и да им поблагодаря Crazy
Да му се невиди и "социалната политика" - толкова е "социална", че едната част от хората, които изпадат извън програмата са тотално ощетени, а другите (които все пак остават) са тотално унизени, щото безизходицата ги принуждава да се съгласят на мизерните им условия за да не мизерстват съвсем Twisted Evil...
Както и да е, ще се включа като имам нещо ново.

# 220
Емилия при теб има ли новини? Подписа ли си вече договора или още те размотават.

Няма никакви новини Единствено отговори от нашите и Софийски соц.служби  че ще ми разгледат молбата и ще ми отговорят в най-кратък срок -която ми е от 2 месеца и повече вече   Не знам дали накрая няма да ям бой Няма човек който да не ме познава в социални грижи Правя ги на луди -макар да знам че нашите нищо не могат да направят Искам им всички адреси на неодобрените ЛА -категорично ми отказват Мисля ако по градове се съберем пред социалните и стачкуваме във един и съшт ден и час заедно с това се свържим със медийте на някой канал (репортер) да го отразят по градове ще има ефект Знам че наполовина и повече не са одобрени и че има още много който не са били ЛА-но нямам идея как да се свържя с тях !
Моля ви дайте си мнението за това което мисля НАПРАВО СЕ ПОДИГРАВАТ С НАШИТЕ ТРАГЕДИЙ ГОСПОДАТА ОТГОРЕ -НЕ ТРЯБВА ДА ИМ СЕ ОСТАВЯМЕ

# 221
Тази ситрин около 8 ч. по БНТ ,  социалният министър говори за прог.ЛА - европейската. Каза, че са увеличили бройките - 5000 за цялата страна и ще започне от 14.01.  Обеща, че няма да останат нуждаещи се болни. Договорите ще бъдат за 8 часов раб.ден и раб.заплата по1.3 коефициент в/у минимална заплата.  

# 222
  • в полите на Балкана
Вижте това

Социално безгрижните в нашия град нищо не знаят. Препратиха ме да питам в съседния.  Rolling Eyes За винетка също ме отрязаха. "Ама не разрбахте ли че на децата няма винетки."

# 223
Тази ситрин около 8 ч. по БНТ ,  социалният министър говори за прог.ЛА - европейската. Каза, че са увеличили бройките - 5000 за цялата страна и ще започне от 14.01.  Обеща, че няма да останат нуждаещи се болни. Договорите ще бъдат за 8 часов раб.ден и раб.заплата по1.3 коефициент в/у минимална заплата.  
И какво излиза, че тия дето подписахме сега договорите за ЛА сме прецакани smile3560, щото  сме наети на 6-часов раб.ден при ставка на час 1,42лв. /моя техническа грешка снощи, че съм писала 1,24лв.., но пак с 10%-ДОД и соц.и здравните осигуровки чистата пара ще е около 140-150лв.месечно/ Подозирам някаква уловка, щото иначе ако е така защо е тая "гимнастика" в момента с ЛА? Thinking

Последна редакция: пн, 11 яну 2010, 13:25 от Miss Blondy~Redhat

# 224
Имам малка новина - оперативната програма ЛА ще започне средата на м.Февруари, на 8 ч. раб.ден.
Но още не се знае какви ща са условията за подбора на тези които ще се включат.  От 14.01 стартира програмата. Бройките са увеличени от 3500 на 5200 за цялата страна.
Това е от мен.

Общи условия

Активация на акаунт