(Био) зеленчукова градина 15

• 70 749
  • 777
  •   1
Отговори
# 270
Danitaz, явно неволно си калила доматите. Както се каляват децата, колкото повече им трепериш, обличаш ги уж да не боледуват, толкова по-кекави стават. Joy

# 271
Хубав дъждец вална нощес при нас.Но пак духа и ще го изсмуче от почвата.
Пожелавам топли и тихи почивни дни-да се насладим максимално на градините.
Сях в кофички краставици Тести грийн на Саката.25 бр.Бяха в пакетчето-половината не изникнаха.Аман от калпави семена.Иначе краставиците са много добри-Гергана стават дебели и с твърда кора,а тези са дълги и тънички,хрупкави.Миналата година раждаха до слана...

# 272
  • Видин
Хубав дъждец вална нощес при нас.Но пак духа и ще го изсмуче от почвата.

Блазе ви,щото при нас няма капчица, а пък духа ли.... #Cussing out На моменти е толкова силен,че е трудно да се върви.Ще изсмуче и последната влага.А след стопяването на снега, не е валяло "грам"!Оня ден поливах моркови,марули,чесън,лук и т.н.
   Моите краставици и тиквички,които рътих,вече поникват.

# 273
Аз се колебаех какъв консервен тип домати да избера - Рома или Рио Фуего и накрая взех 3 пакетчета Рома, но от различни производители. Засадих по малко от тях, ще видим какъв ще бъде резултата.
Изобщо не се сетих, че може да ги засея по-късно направо на място. Но това ще направя с тиквичките и краставиците.
Миналата година имах няколко краставички от разсад, и няколко засадих направо в земята при разсаждането на първите. Много се изненадах, когато засадените направо в земята само след седмица изпревариха отгледаните от разсад и след това се развиваха много по-силни и здрави.
Така че тази година краставичките ще ги сея направо на място.
Тиквичките също ги сях направо на място миналата година, под туби от минерална вода. Много добре се развиха, мисля и тази година по същия начин.
А за сока от домати - може би не е най добрия начин за запазване на полезните вещества, но мъжа искаше нещо, което да се консумира бързо и лесно Simple Smile А бяха страшно много като количество - ядохме на корем, раздавахме много и пак останаха... Май проработи късмета на начинаещия, ще видим тази година как ще бъде

Последна редакция: пт, 30 мар 2012, 14:55 от Danitaz

# 274
Добро утро!
Отново питам:Какво е пикиране?
От чашките с много поникнали растения изскубвате(пиквате) най-кекавите?Или изваждате най-здравите и ги пресаждате по 1-2 в по-голяма кофичка?
И накрая пресаждате в градината цялата?
Аз съм виждала в БГ само процеса от семена под найлонов тунел до директно разсаждане в земята.. Embarassed.
Мажоранът по-бавно пониква.И му трябва хубаво,ама много хубаво да се е нагряла почвата.Поне 15 дни да е 20-25 градуса.И да не сваляш сламената капела.
Имах черни люти чушлета.Преливаха откъм дръжката-черно,кафяво,до тъмно зелемо.Огън.
Като всеки пипер се отглеждат.Брането изисква внимание обаче с ръкавичка.Да не се просълзиш и да изтриеш с длан окото.
Ох,пАри на кожата като целувка с твърда мъжка брада.... Joy
ПС.В тон с темата-небето наоколо проблясква в светкавици.Първата ни гръмотевична буря.През март.... #Crazy

# 275
Вес,сеем семенца в саксийка на топло.Като пуснат трети истински лист отскубваме и сеем в кофички по едно или две.И продължаваме да гледаме на топло.Растат силни и мощни до времето,когато ще ги изнесем навън.А тогава измъкваме от кофичката с пръстта и слагаме на постоянното място.Доматките дори не усещат това преместване.А ние надлъгваме природата с почти месец.
Това е пикирането  Laughing
Някои го правят и с пипер,но според мен е оправдано единствено за супер ранно производство в оранжерии.

# 276
не знаех за ликопена в люспите-Благодаря за инфото    bouquet
хората казват„накарай мързеливия на работа,та да те научи на акъл“ ,та и мойта работа-преди 2 лета така моят мъж се изсили с доматите ,до 200 не знам дали стигна ,но накрая трябваше и лютеници да варя и цели замразявах във фризера с чували,и пак много ни бяха  Whistling ,така ми беше втръснало,че само миех,режех,с пасатора на пюре  Laughing  и на огъня   Mr. Green

# 277

Наскоро научих, че освен с малко сол, домашният доматен сок става на вкус като купешки, като му се сложи и малко захар.

Пробвай с узряла праскова или стафиди - ще останеш изненадана от резултата.

# 278
  • Варна-София
Отсега ме изненадва. От компот ли праскова? Не ми пречи да пробвам още довечера.

# 279
Аз го правя с прясна прескова ( да убия киселиността на домата) като използвам презрели плодове, че са най-сладки. Може и с такава от компот да става

# 280
  • Пазете Гор
Доматите за лютеница са точно това, което може да се отгледа върху площите, освободени от грах, например. Директната сеитба за този е отличен метод, но за съжаление при мене не е ефективен. Растенията не успяват да дадат достатъчно, често нощите през септември за хладни, появява ми се засенчване, а обикновено около 10-15 октомври идва слана. Решавам въпроса, като подготвям малко по-късен разсад, датата за чието засяване наближава, апропо.

В гювеч и паприкаш е добре да се пуска и малко воден домат. Изобщо при консервирането на домати цаката е да си уцелиш точния амбалаж - аз ползвам бутилки от бира за сок и смлени, както и по-малки нестандартни бурканчета от 150-350 мл  - колкото за едно готвене.

И в Италия, и в Гърция  по-често приготвят паста с консервирани домати - по - плътен е вкусът им. За сметка на това ползват пресен зехтин, мътен. Веднъж край Марония' в Гърция, говорих с един чичка, дето прави зехтин и зарежда крайбрежни кръчми около Александруполис. Караше удивително очукан и омазнен Нисан-Датсун, след който на пътя се стелеше шлейф от аромат на зехтин, горяло масло и напечена ламарина.

# 281
Скоро ще цъфне глухарчето. четох за полезните свойства на меда, добит от цветовете, четох и различни рецепти. Някой има ли изпробвана и сполучлива, да сподели Hug Че ще правя, ще правя, въпроса е как точно.
А снощи разсадих ранните зелета и тиквички. тиквичките покрих с найлон, за да не мръзнат. Много превратно времето, бре, пак ми развали програмата! Mr. Green

# 282

Наскоро научих, че освен с малко сол, домашният доматен сок става на вкус като купешки, като му се сложи и малко захар.

И накрая черен пипер и малко водка  Joy      Това беше коктейла на младините ни Simple Smile

# 283
  • на пъпа на Златията
Домати ,за сок реших да садя от българските безколови.За миляната пише,  че е едър сорт.Не са ми вкусни  италианските.Киселинността премахвам като на един буркан слагам 1 чаена лъжичка захар и чаена лъжичка сол.Мнооого отдавна попаднах вСССР.Разкошен доматен сок.На всяка  маса по 2-килограмова кана безплатно.Разкошен ябълков сок.Правеха го с някакви ръчни преси.Как да запазим свежестта на дом.сок по друг начин ,освен класическия с салицил.
Мартенушка, дет казва Вес се развихри като за последно , съска с леден дъх.Отвила ми е, бесницата, парника .Прави само бели.Утре е последния ден от царството и.Било е и по зле. През март колежките си избираха по един ден от март и по това гадаехме коя какъв характер.Все си избирах последните дни за да се окаже че съм добра, като предполагах че ще е слънчев ден.Една година обаче се изви такава снежна виелица в последния ден на март , че предположенията ми отидоха на кино.

Глухарчето са 2 вида.По-богато на разни вещества  е назъбеното.Правила съм салата от глухарче.Самостоятелно нагарча. Като добавка към други зелении е по-вкусно.По наше село правим лютеницата с мед.Те така те!
Тая Вес ме фърли на джанката.Кога ли се изселила зад океана?.От както се помня баба пикираше домати у пробити котленки. Вес казваше че и е малко слънцето , та не и зреят зеленчуците , тъкмо технологията с пикирането  за нейния климат.

# 284
.Как да запазим свежестта на дом.сок по друг начин ,освен класическия с салицил.
Със стерилизиране?

Общи условия

Активация на акаунт