МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 46 ТЕМА

  • 79 194
  • 724
  •   1
Отговори
# 30
  • София
  • Мнения: 108
Големи красоти творите! Записвам се като новак да понауча и аз нещо.

# 31
  • Австрия
  • Мнения: 28
От мен един хляб с чесън и розмарин.

# 32
  • Мнения: X
Тайна, моите най-искрени съболезнования. Hug

# 33
  • Мнения: 0


 Погачата която замесих снощи набързо,за 9-те дни! Sad



 И хляба стана много хубав, но не станаха хубави снимките! Продължавам да снимам въпреки мъката, защото мъжът ми беше много горд с това,което правех. Cry


 Мир на душата му! А на теб, Тайна - сила на духа, за да преодолееш скръбта от загубата!Думите са толкова безсилни в моменти като този ...
Прегръщам те!

# 34
  • Мнения: 0
Ами аз може ли пак да си изплача мъката ...  Wink

Преди няколко дена правих хляб по рецепта на Evjeni (темата с рецептите 1-ва стр.)

Хляб със сирене и маслини (750 гр)
 240 мл вода
3 с.л. зехтин
1 1/2 с.л. захар
3/4 ч.л. сушена мащерка
1 1/2 ч.л. сол
360 г брашно
2 1/4 ч.л. суха мая
---
55 г натрошено сирене
6 с.л. едро нарязани зелени маслини
3 с.л. нарязани сушени домати
3 с.л. брашно

Постави първите седем съставки в указания ред в машината. Нагласи машината на програма за бял хляб. Пусни я да меси.
Размеси останалите съставки добре. Постави ги в машината след първото месене или при сигнала за поставяне на добавки.
Аз поставям вместо указаните маслини и сушени домати каквото имам в момента -- само маслини, само сушени домати, черни вместо зелени маслини, чушки, лютеница. Понякога добавям чесън или песто. Мащерката, разбира се, може да се замени с други подправки -- например чубрица. Гледам количеството смес да не се променя и влажността да остава същата


Хлябът не ми се получи. Спазих точно рецептата. До като изсипвах добавките, ми направи впечатление, че тестото е много кашаво и реших да добавя още няколко лъжици брашно около 3-4 супени. След като всичко добре се разбърка видях, че тестото стана много гъсто и предположих, че нищо няма да излезе. Тъй като трябваше да излизам оставих машината да си работи. Като се прибрах, резултатът беше ненадигнал се хляб, т.е беше горе-долу до половината на контейнера и от вътре седеше като недоизпечен/ глетав. Пекох на 1ва програма, която е за основен хляб с времетраене 3ч. и13мин.

Някой правил ли е този хляб и къде може да съм сбъркала при така представената рецепта?   bouquet

Брашното ми се струва малко - трябва да е поне 420-430 грама за тази вода - ако замениш водата с гъст айрян ще се получи по-добър ефект.
Аз имам хлебопекарна и си правя по принцип обикновен хляб (с бяло брашно тип 350 - много е сполучливо) - на стандартна програма 3 часа за 900 грама слагам 350 мл. много гъст айрян (ама наистина гъст) 1 ч.л. захар и 1 ч.л. сол (захарта и солта ги разбърквам в айряна - НЕ ги слагам върху брашното както е по принцип по рецептите) и 525 гр, брашно и 1/6 от кубче прясна мая натрошена върху брашното (маята я преценям според времето - от дългия ми опит установих, че когато в стаята е студено и сложа повече мая хляба става добре, а ако е топло както е лятото например слагам по-малко защото иначе хляба превтасва - нищо, че е в машината явно и външния фактор си влияе и за това горе долу най много за 1 хляб около 1/5 или 1/6 от кубчето слагам) . Става уникален хляб. А ако редуцираш айряна - т.е. разбиеш едно яйце и остатъка до 350 мл. добавиш много гъст айрян пък става още по-хубав хляба.

Просто на тази рецепта със сиренето не е правилна пропорцията на брашното и водата и затова е станал клисав хляба.

Последна редакция: чт, 29 мар 2012, 11:11 от 78818371

# 35
  • Мнения: 0
Записвам се , да не изпусна нещо Wink.

Пробвай с брашно на мелница Търново тип 350 - да видиш какъв хляб става - вълшебен Simple Smile))

Последна редакция: чт, 29 мар 2012, 11:10 от 78818371

# 36
# 37
  • Мнения: 688
Приемате ли нови тук?
Възнамеряваме да си купим хлебопекарна тези дни. Попитах аз в друга тема, но да си питам и тук (ако не съм много нагла, разбира се) към какво да се ориентираме ако бюджета ни е 200-250 лв?
Докато изберем модела почвам да чета рецепти, защото мисля за великден да имаме истински козунак  Heart Eyes

# 38
  • Мнения: 42
78818371, благодаря много за изчерпателния отговор   bouquet
Аз не съм експериментирала много-много и само от един прочит на дадена рецепта не ми става ясно кое е малко/много като количество за даден продукт, за това сляпо вярвам и следвам написаното.  Взимам  си бележка  Wink. Поради тази причина не ми станаха последните козунак и черен хляб. Козунакът тръгна да излиза от машината  Laughing, едвам го удържах и въпреки, че тоолкова се надигна, не бях доволна от крайния резултат. Капакът на машината все пак го подпираше и той не можа да се изпече равномерно от горе, за разлика от страните му, които леко попрегоряха. А черният хляб стана твърд като камък и не се надигна хубаво  Rolling Eyes

# 39
  • Варна
  • Мнения: 691
Приемате ли нови тук?
Възнамеряваме да си купим хлебопекарна тези дни. Попитах аз в друга тема, но да си питам и тук (ако не съм много нагла, разбира се) към какво да се ориентираме ако бюджета ни е 200-250 лв?
Докато изберем модела почвам да чета рецепти, защото мисля за великден да имаме истински козунак  Heart Eyes

И аз съм на тази вълна
засега се чудя м/у Мулинекс OW2000 и Мулинекс OW3022

Хлебопекарна OW2000 - прясно изпечен домашен хляб! цена 178лв

Хлебопекарна с 12 програми за хляб и кексове!

    12 програми: повече от 68 възможни комбинации
    Широк прозорец за наблюдение на процеса на готвене
    Отложен старт
    Мерителни чаша и мерителна лъжичка
    3 настройки на степента на изпичане и 3 на количеството
    Капацитет:500г, 750г или 1кг
    Мощност 610 W

С хлебопекарна OW3022 Silver цена 196 лв е достатъчно да сложите необходимите продукти в машината и тя ще свърши всичко останало наместо Вас!

Благодарение на отложеният старт можете да започвате всяка Ваша сутрин с прясно изпечен хляб!

    Иноксов корпус и сребрист капак
    12 програми: повече от 43 възможни комбинации и функция за поддържане хляба топъл до 1ч. след изпичане
    Широк прозорец за наблюдение на процеса на готвене
    Отложен старт
    Лесна за почистване благодарение на подвижната тавичка с незалепващо покритие
    Мерителни чаша и мерителна лъжичка
    3 настройки на степента на изпичане и 2 н количеството
    Капацитет: 750г и 1кг
    Мощност 600 W

Не мога да видя основната разлика в уреда за да е такава разликата в цената...........помогнете при сравнението

# 40
  • Мнения: 7 779
И аз съм на тази вълна
засега се чудя м/у Мулинекс OW2000 и Мулинекс OW3022


    Иноксов корпус и сребрист капак
    
Не мога да видя основната разлика в уреда за да е такава разликата в цената...........помогнете при сравнението
инокса е достатъчна разлика  за 20-на лева.

# 41
  • Варна
  • Мнения: 691
ахааа ами на мен инокса хич не ми харесва-а и всичко в кухнята ми е беличко

# 42
  • София
  • Мнения: 15 827
ахааа ами на мен инокса хич не ми харесва-а и всичко в кухнята ми е беличко

 Ако питаш мен и по-евтините вършат същата работа, но всеки си избира сам.

# 43
  • Мнения: 7 779
ахааа ами на мен инокса хич не ми харесва-а и всичко в кухнята ми е беличко
един критерии отпада - не купувай иноксова машина  Laughing

# 44
  • Мнения: X
ахааа ами на мен инокса хич не ми харесва-а и всичко в кухнята ми е беличко

Не се ръководи от цвета.

Последна редакция: чт, 29 мар 2012, 23:38 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт