МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 46 ТЕМА

• 79 148
  • 724
  •   1
Отговори
# 450
500 гр. брашно
300 мл. пр. мляко
3 с.л. масло
2 ч.л. сол
2 с.л. захар
2 ч.л. мая

и пак нищо ....добавих и ядки, малко ленено семе също

# 451
  • Пловдив
500 гр. брашно
300 мл. пр. мляко
3 с.л. масло
2 ч.л. сол
2 с.л. захар
2 ч.л. мая

Точно по тази рецепта правя хляба у нас и ВИНАГИ става превъзходен, само че вместо масло слагам олио и заради мъжа ми намалих на 1 лъжица солта и захарта. Случвало ми се е да иска топката малко брашно или (по-често) още малко мляко (вода) - ТОВА е показателят за успешен хляб - следи си тестото да е на хубава топка (виж видеото от първа страница).
А всъщност, какъв е проблема на твоя хляб - какво не ти харесва в него?

# 452
На тази рецепта аз бих коригирала захарта, маята и солта
Първо толкова захар е излишна, най много 1 чл
Второ много сол, нали уж солта е вредна - най много 1 чл
И накрая за маята се затруднявам защото работя с =жива мая, но май 2чл мая са много - сега за лятото най много 5 гр жива мая за 500гр брашно
И с чиста водичка пак ще стане хляб, или 50-50 мляко- вода

# 453
Получава се леко клисавичък....във вътрешността...също така ми се е получавало и при картофения хляб от готова смес ....

# 454
На тази рецепта аз бих коригирала захарта, маята и солта
Първо толкова захар е излишна, най много 1 чл
Второ много сол, нали уж солта е вредна - най много 1 чл
И накрая за маята се затруднявам защото работя с =жива мая, но май 2чл мая са много - сега за лятото най много 5 гр жива мая за 500гр брашно
И с чиста водичка пак ще стане хляб, или 50-50 мляко- вода

Още утре ще пробвам с живата мая и ще пиша как ми се е получило... Simple Smile

# 455
500 гр. брашно
300 мл. пр. мляко
3 с.л. масло
2 ч.л. сол
2 с.л. захар
2 ч.л. мая

виждаш,че на дадена рецепта всеки би коригирал нещо за да получи подходяща за вкуса си такава.
аз бих увеличил малко брашното ако течността се запази или да намаля течността ако се запази брашното.
пр.мляко бих го заменил с айрян
сол и захар - по 1 ч.л
мая - около 4 гр. суха . незнам ти каква използваш и колко гр ти е една ч.л. ?

# 456
Привет и от мен  Simple Smile
От повече от година не купуваме хляб, а си меся с машинката вкъщи. Винаги се получава много добре, но от последната си рецепта направо съм очарована и искам да я споделя:
370мл. бира
1ч.л. сол
4 ч.л. захар
1 с.л. олио
200гр. черно брашно
400гр. бяло брашно
2с.л. сухо мляко
11гр. суха мая
Направих го на бързата програма /1ч. и 25мин./. Стана много вкусен, ароматен и пухкав, а на следващия ден беше като току що направен!

# 457
Днес направих от първа страница хляба с кашкавал и лук ( но с маслини, риган и кашкавал)
Продукти:
200 мл. вода, 2с.л сухо мляко,2 с.л захар,1 ч.л сол,3 с.л лук на прах, 1 1/4 ч.ч. настърган кашкавал,
3 1/4 ч.ч. бяло брашно, 1 1/2 ч.л суха мая 

Топката стана толкова твърда, че спираше перката, добре, че бях в кухнята. Добавих вода и зехтин, накъсах тестото и онова като бухна-лепна се за прозорчето и после се спука - като дупка на вулкан.
Та ядохме криви грезини-от горните ръбове и много ароматен хляб.

# 458
И на мен 200мл течност ми се струва твърде малко за тези 3 , 5 чч брашно
В много рецепти чета за някакви огромни според мен количчества захар- от по 2-3сл . Много ми е интересно какво ще кажат специалистите Ердинч, дядо Хаджия, Бонго - това нормално ли е за хляб с около 500гт брашно да се слага толкова много захар.
На мен ми е най-вкусен един типов хляб на Гелева - само с брашно, вода, сол и мая, аз слагам и 1сл олио но не се сещам дали изобщо го имаше в оригиналната рецепта.

# 459
за удовлетворяване на вкусовите качества всичко е възможно  Laughing
ако погледнеш рецепти за Сладък хляб ще видиш, че се слага по толкова захар или мед. някои обичат по-сладък хляб , който се различава от по-сладкия козунак   bouquet

# 460
Здравейте,майсторки хлебопекарки и хлебопекари! Simple Smile
Радвам се,че Ердинч е отново при нас.  bouquetСъветите му са безценни.
Отдавна не съм писала,защото нямам време за експерименти.Слагам всичко в хпебопекарната и я оставям да си работи.Само  следя да извадя бъркалките след последното месене.
Аз май не съм ви писала,но по време на ремонта в сервиза ми подменили казанчето и бъркалките.След грандиозен скандал ми дадоха ново казанче,но нямаха бъркалки и тези са едни издраскани,тестото много залепва по тях.Да знаете от мен,искайте да маркират и казанчето в сервиза,че правят шмекерии.
От скоро слагам жива мая,още не мога да улуча точното количество.Май 11 гр.е много,че я намалявам.Обичайния ми хляб е 400мл течнст и 700г брашно( смес от бяло,ръжено,типово).
И още нещо,в големите вериги магазини са пуснали черен сусам,но няма нищо общо на вкус с турския чьорек.
А за хляба с маслини-става с всяко тесто,но преди добавянето нарязаните маслини трябва добре да се подсушат и поръсят леко с брашно.
Стана дълго,извинявам се,но рядко имам време да пиша.
Успех в хлебопеченето на всички нови притежатели на хлебопекарни. newsm10

# 461
.....В много рецепти чета за някакви огромни според мен количчества захар- от по 2-3сл . .......

Не съм от споменатите специалисти, но да си кажа и аз мнението  Wink
Сагам 4 ч.л. захар на 600гр. брашно, но това е защото правя хляба на кратката си програма от час и половина. Такава си е дозата в книжката ми за този вид хляд /машинката е Kenwood/ и е нужно сместа да е малко по-сладка, за да успее да васа добре за кратко време. Не смятам, че в готовия хляб се усеща сладост повече от нужното  Peace

# 462
хляб и пица с брашно за козунак и Грахам

# 463
Привет и от мен  Simple Smile
От повече от година не купуваме хляб, а си меся с машинката вкъщи. Винаги се получава много добре, но от последната си рецепта направо съм очарована и искам да я споделя:
370мл. бира
1ч.л. сол
4 ч.л. захар
1 с.л. олио
200гр. черно брашно
400гр. бяло брашно
2с.л. сухо мляко
11гр. суха мая
Страхотен хляб! Вчера го направих и резултатът беше фантастичен! Направих го с грахам и 1,5ч.л суха мая, че тази в рецептата ми се видя много. Пропуснах и сухото мляко.И пекох на основна програма 3ч 20м. Благодаря за споделената рецепта, ще я правя често   bouquet

Последна редакция: нд, 20 май 2012, 10:22 от Greene

# 464
  • Пазарджик/Лондон
Привет и от мен  Simple Smile
370мл. бира
1ч.л. сол
4 ч.л. захар
1 с.л. олио
200гр. черно брашно
400гр. бяло брашно
2с.л. сухо мляко
11гр. суха мая
Страхотен хляб! Вчера го направих и резултатът беше фантастичен! Направих го с грахам и 1,5ч.л суха мая, че тази в рецептата ми се видя много. Благодаря за споделената рецепта, ще я правя често   bouquet

А дали ще стане хубав, ако пропусна сухото мляко? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт