Преждевременно родени с пролетно настроение

• 50 210
  • 742
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте, майчета  Hug

имам един належащ въпрос за детските надбавки, кога подадохте в социалните и има ли срок за подаване на документите?

след раждането ходих да подам за еднократната помощ, а за детските ми казаха, че трябва да имам някаква бележка от личния лекар за имунизациите...обясних, че сме недоносени и ми казаха да изчакам, но вече наближава четири месеца от тогава  newsm78

имунизации от задължителните още нямаме, имаме само първи прием от synagis и една бележка от неонатологията, че можем да се имунизираме и че сме имунизирани със synagis...та се чудех дали с тази бележка трябва да отида или ще ме върнат

Помоли лекаря да напише на бележката за ваксини, че по НАРЕДБА № 15 ОТ 12 МАЙ 2005 Г. ЗА ИМУНИЗАЦИИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ сте отложени за период Х. На теория трябва да мине, на практика не съм сигурна. Не пречи да опиташ!
И пак чисто теоритично (не че си заслужава), може да подадеш жалба в комисията по дискриминация, ако ти откажат детски. Все пак има наредба, която позволява отлагане, не е приумица.

# 526
Благодаря за отговорите  Hug ще опитам с бележката от ЛЛ

# 527
  • Пазарджик
Здравейте мами, помагайте - ние сме с бронхопулмоналнва дисплазия и сме на фликсотид, като при нужда трябва да правим инхалации с вентолин. От седмица малките са сополиви и нослетата им са все по-запушени. Това им състояние влиза ли в графата "при нужда" според вас? Правих няколко пъти впръсквания на вентолин с бейбихалера, но се чудя дали тази хрема не е нещо по-сериозно и дали няма да изпусна момента на започване на инхалациите, а от друга страна се притеснявам ако няма нужда от тези инхалации, дали този винтолин няма да навреди... До сега не съм го ползвала по моя преценка, а педито каза да си преценя... ако не се наемам да го направя сама, трябва да ги водя на преглед в София
Мисмими, в социалното си искат точно тази бележка, че ваксините са бити или тази, че са отложени, тоест с бележката от неонатолога няма да се получи. При нас ЛЛ ми даде бележка, че ваксините са сложени и така отбеляза и в неговите документи, защото су прявели провурки, с уговорка, че ще ги слагаме по-натам....

# 528
nanyna вентолин се прилага когато детето е направило обструкция на белия дроб, т.е. се е "разсвирило". Прилага се през определен интервал от време, пр. през 6 часа, 8 часа и т.н., а не когато ти си решила да го впръскаш. За запушено носле повече промивки с физиологичен разтвор и капки за нос, които ще ти изпише лекар. Можеш да вземеш носен секрет евентуално за някакви гости, които може да сте си ги лепнали. Но не включвай вентолин на свое усмотрение без консултация с пулмолог или друг лекар. А и каква е тази лекарка, която ще ти казва по твоя преценка за вентолина  newsm78

# 529
  • България/Германия
Здравейте майчета! Ние сме родени месец преди термин с ниско тегло (2200 гр и 46 см). Според нашия педиатър бебо се развива добре и няма нужда от специални прегледи и рехабилитации (живеем в Германия и тук за всеки преглед при специалист искат направление от педиатъра или личния лекар). Иска ми се, когато си дойдем в България, живот и здраве, да направим някой и друг специализиран преглед, за мое успокоение. Какви прегледи бихте препоръчали?

# 530
  • Варна
Здравейте мами, помагайте - ние сме с бронхопулмоналнва дисплазия и сме на фликсотид, като при нужда трябва да правим инхалации с вентолин. От седмица малките са сополиви и нослетата им са все по-запушени. Това им състояние влиза ли в графата "при нужда" според вас? Правих няколко пъти впръсквания на вентолин с бейбихалера, но се чудя дали тази хрема не е нещо по-сериозно и дали няма да изпусна момента на започване на инхалациите, а от друга страна се притеснявам ако няма нужда от тези инхалации, дали този винтолин няма да навреди...
Според мен можеш да правиш инхалации само с физиологичен разтвор. На моя син му помагат при хрема и запушен нос - втечняват се секретите и после по-лесно ги издухва.
Малко безотговорно ми се струва от страна на педиатъра ви да те оставя ти да прецениш за вентолина. Ако той/тя не може да прецени дали има спазъм, да ви прати на пулмолог.

# 531
Елфи,

И ние сме родени месец преди термин (близнаци) по 1900 и 45 см. Сега сме на почти година и до този момент посещавахме следните специалисти и извършвахме следните прегледи:

1. Трансфонтанелна ехография - в Майчин дом или в Педиатрията при доц. Георгиева
2. Очен преглед в Токуда - д-р Димитрова
3. Ортопед - пак в Токуда
4. Неврологичен преглед - доц. Чавдаров и доц. Христова

# 532
Привет  и от нас,прегледа в Истанбул мина добре ,Дария има лек астигматизъм на лявото око и ще се наложи да поносим малко очила.Преди седмица Дария докато спеше и ми цеанузира получи силен спазъм,който от както си е у дома не е получавала,а лекарите ми казаха че нищо страшно не е станало и че всичко си било нормално,но за мен въобще не беше нормално
добре,че реагирахме вкъщи и я включихме на кислород
А относно за детските добавки,ние не сме освободени от ваксини,но аз съм против и си ги получаваме редовно,имаме само Synagis,трябва просто ЛД да издаде бележка в която да напише че детето до определен срок е било освободено,и поради здравословни причини в момента не може всички пропуснати ваксини да се сложат наведнъж
Viki76 Hug

# 533
Kiri riki, браво за прегледа в Истанбул.

Елфи,
основните прегледи ти е казала m_marinova_85. Трансфонтанелна ни е правехме при доц. Слънчева, ортопед - при Венелин Алексиев, очен и ние при Димитрова в Токуда, а  невролог - Калева в МЦ Детско здраве или Чавдаров. Другото, което ние правихме е редовна ПКК заради хемоглобина, не знам при вас как е.

# 534
  • България/Германия
Благодаря за информацията  Hug
Бебчо не го водят недоносен (макар че си е отвсякъде, роден е преди завършена 37-ма г. с., тегло под 2500 гр). Дори препоръчаха да започнем ваксините на 3 месеца, но понеже в Германия не са задължителни, мисля да не бързаме.
А как постъпихте със захранването? Реалната или коригираната възраст имахте предвид? Ние имаме още много време, мисля 6 месеца да си е само на кърма, но все пак започвам да се замислям по въпроса.

# 535
За захранването - започнахме на 5 коригирани, но по съвет на педиатър алерголог. Ние сме с предполагаема алергия и алерголожката ми обясни, че нито ранното,  нито късното захранване е препоръчително за нас. До тогава бяхме на кърма и малко АМ. Иначе неонатоложката ме съветваше не по - рано от 4 коригирани месеца.

# 536
Ние започнахме захранване на 6 коригирани или на почти 9 месечна възраст по препоръка на неонатолог.
Ние на очен сме били при Димитрова в Токуда, ТФЕ ни я е правила д-р Масларска, Токуда, невролог, Христова, Токуда и ортопед Иванов - Токуда.

# 537
  • Sofia
Здравейте и от мен! Ние вече ходим от около 2 седмици се пуска сам. Ходи и тупне, но от вчера го наблюдавам, че ходи по-стабилно. Ходи малко, като пате, но мисля, че ще почне и по-добре. Реално ми проходи на 1,1м. напълно нормално, даже преди термина ми 12,12. Пу пу да ми е жив и здрав и всички дечица! Hug
За захранването го захраних на 5,5 реални и 4 коригирани. Приятен ден от мен!

# 538
  • София
За протокола, и ние изчакахме да минат минимум 5 месеца от термина преди да се захраним с разни междинни храни - сокове, плодове, т.е. давах ги между храненията с мляко. Доколкото помня, първото заместване на кърма се случи след 6 месеца коригирана възраст.

Браво на проходилия младеж. Да е жив и здрав!   bouquet

Аз пак да питам, на някой от младежите във форума да му се е случвало да не му е бил слязал единият тестис при раждането, т.е. да е имал едностранен крипторхизъм? Ние сме с такава диагноза и май ще ни оперират, като стигнем 1,5 г., но все пак много ми се иска, да разпитам, ако някой вече е минал по този път. Преди операцията искат да му сложат Прегнил с цел стимулация. Не зная какво да очаквам.  Thinking

# 539
Момичета, спешно една молба към варненските мами

Спешно се търсят две момиченца от Варна, родени по-рано, които да участват в благотворителния календар на фондация "Нашите недоносени деца". Добре е да са по-големи дечица.

Снимките са утре, 14 декември. Фотограф е Биляна Гецова или както повечето от вас я познават - MamaNaMalena - https://www.facebook.com/pages/mamaNaMALENAphotography/315356536732

Ако има желаещи, които искат да участват, моля изпратете снимка на детето на адрес  info@mamanamalena.com

Календарът ще се продава по време на благотворителния базар на фондация "Нашите недоносени деца", който ще се проведе в София на 22 декември http://premature-bg.com/koledenbazar.html

Общи условия

Активация на акаунт