Отговори
# 30
  • София

Разбирам болката ти, Дидито, но съвсем обърка нещата и понятията.
Кои са тези държави, в които подобно поведение на детската площадка, се класифицира като "CHILD ABUSE"? Ти, изобщо, наясно ли си, какво значи това?

Че не е нормално родителско поведение да не направиш забележка на собственото си дете, не е. Но по-горният ти цитат са абсолютни глупости, извинявай.

За бащата, дето го даваш за пример, съм объркана... какво очакваше да направи, да ги набие ли?

Кейси, не с рогата напред Simple Smile
Въобще не смятам да споря с теб, защото всеки си има собствени виждания, а и като не се познаваме лично, става още по-трудно. Просто си изказвам мнението.
Та за таткото - не, напротив, не очаквам да ги опердаши за твое най-голямо разочарование. Коментарът беше по повод на обяснението му, че това е нормално да се случва на площадката -не е и не трябва да бъде нормално.
А какво означава терминът - доста линкове мога да ти дам какво е и какво включва понятието, а и доста съм поживяла в една такава държава, в която само заради това, че детето ти крещи по площадките или случайно си го оставил да си поиграе без надзор, отнасяш солидна глоба.
Ето примерно:
Simply stated, Child abuse is the bad treatment of a child under the age of 18 by a parent, caretaker, someone living in their home or someone who works with or around children. Abuse of a child is anything that causes injury or puts the child in danger of physical injury. Child abuse can be physical (such as burns or broken bones), sexual (such as touching of private parts or incest), or emotional (such as belittling or calling the child names). Neglect happens when a parent or responsible caretaker fails to provide adequate supervision, food, clothing, shelter or other basics for a child. Child abuse is any action (or lack of) which endangers or impairs a child’s physical, mental or emotional health and development. Child abuse occurs in different ways. All forms of abuse and neglect are harmful to the child....

Понеже сигурно ще го премахнат заради английския - направо линк
http://www.yesican.org/defined.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Child_abuse

Последна редакция: чт, 22 мар 2012, 15:27 от Дидито

# 31
Е, чак CHILD ABUSE е малко прекалено, но разбирам, че е дразнещо.

Аз лично обаче не бих се развикала на детето. Сигурно бих му направила забележка и ако не последва промяна, бих се обърнала към родителя.
Не ми е работа да викам по чужди деца, а и това е поведение в същата посока на действието на децата.

# 32
Не правя коментари или забележки на дете ,което според мен е разглезено,НО правя и казвам винаги,когато по някакъв начин поведението му е несъобразено с опонента му Peace Смисъл,че когато две деца на една възраст спорят - няма проблем стига да не се стига до биене и т.н.,трябва да могат сами да разрешат дилемите и да не разчитат винаги на мама и тати(не че не съм постоянна до нея Mr. Green и като майка орлица кръжа,ама знам,че те ,Децата,трябва да имат кураж и смелост да разчитат адекватно и умно на себе си Peace А това става с говорене.,с показване кое е правилно,кое не.
Когато примерно зимата ходихме по детски центрове редовно има по някое по-голямо дете (кака,бати) дето да кажат:"Ааааа това е мое, не го давам"! И да дърпат играчката и бутнат дъщеря ми или друго дете. В такива случай редовно казвам и безумно спокойно: "Е,тези играчки не са ли от тук?не са ли за всички?ЗАщо да са твой? или нещо подобно разбира се.
при което Каката,батко се замислят и казват: Да,ама аз искам да играя с нея/или аз играя с нея/или аз първи я взех....
И разговора обикновено продължава така: Ами добре,играй си ,но нека поне да те гледа как си играеш,ти нали си кака/бати покажи й като по-голям как става и я научи!
И обикновено те се чувстват много големи и много значими,че показват:"ся видиш ли  аз ще те науча глей ся и т.н. " и почва едно играене заедно.По някое време разбра се все някой се отегчава и играчката остава само за единия и така...
Не знам дали така е правилно,аз така го чувствам и виждам,че засега действа и децата се разбират,не се карат и успяват дори да си поделят играчки.
Аууу а стигне ли се до бой - трябва да съм бляла някъде много сериоано,че да изпусна момента на разправията,но разбира се и това  може да се случи - тогава не знам как бих реагирала. Имам теории ,,даже примерни разговори в главата,но на практика още не съм ги опитвала(дано не се и налага,че хич не обичам подобни истерии).
НО във всичко случай трябва говорене и даване на пример,не пример :виж ся това дете как прави и т.н. ,а пример с нас! Peace Защото не може аз да псувам примерно като каруцар и после детето ми да каже някоя псувня и аз после:ама,маме така не се прави!  Rolling Eyes
Да бе,ма нали точно от мен го е чуло,че да го  каже! Naughty .....

# 33
  • България
И на мен ми е писнало от безхаберници! Онзи ден, в магазина, майката качи детето си отгоре на касата, там където хората слагат хляба си. И, не, не беше седнало, право си стоеше, понеже, видите ли, няма къде другаде да го държи. Уточнявам-купи само една вафла за малката. Още-отиваме в мебелен магазин, един юнак с майка си на около 6-7г., не пропусна да легне на всички изложени спални, ъгли за кухни, дивани и фотьойли! Жената, която работеше там не издържа и направи забележка, забележете, като изчака някаква реакция от майката. Нъцки! То пък съвсем да оставиш всичко на решенията на детето е прекалено вече. Оставям настрани родителите, които съм виждала всячески да укротят буйното си дете, като уточнявам, че и моят не е цвете за мирисане, но да не отреагираш никак, за мен граничи с пълно безразличие към собственото си дете.

# 34
Да , липсата на реакция от страна  на родителя е най - дразнещото за мен .
Не съм викала по чужди деца определено , но  съм правела забележка .
Идвало ми е да викам по безхаберни родители , но това е друга тема .
      Rage

# 35

Разбирам болката ти, Дидито, но съвсем обърка нещата и понятията.
Кои са тези държави, в които подобно поведение на детската площадка, се класифицира като "CHILD ABUSE"? Ти, изобщо, наясно ли си, какво значи това?

Че не е нормално родителско поведение да не направиш забележка на собственото си дете, не е. Но по-горният ти цитат са абсолютни глупости, извинявай.

За бащата, дето го даваш за пример, съм объркана... какво очакваше да направи, да ги набие ли?

Кейси, не с рогата напред Simple Smile
Въобще не смятам да споря с теб, защото всеки си има собствени виждания, а и като не се познаваме лично, става още по-трудно. Просто си изказвам мнението.
Та за таткото - не, напротив, не очаквам да ги опердаши за твое най-голямо разочарование. Коментарът беше по повод на обяснението му, че това е нормално да се случва на площадката -не е и не трябва да бъде нормално.
А какво означава терминът - доста линкове мога да ти дам какво е и какво включва понятието, а и доста съм поживяла в една такава държава, в която само заради това, че детето ти крещи по площадките или случайно си го оставил да си поиграе без надзор, отнасяш солидна глоба.
Ето примерно:
Simply stated, Child abuse is the bad treatment of a child under the age of 18 by a parent, caretaker, someone living in their home or someone who works with or around children. Abuse of a child is anything that causes injury or puts the child in danger of physical injury. Child abuse can be physical (such as burns or broken bones), sexual (such as touching of private parts or incest), or emotional (such as belittling or calling the child names). Neglect happens when a parent or responsible caretaker fails to provide adequate supervision, food, clothing, shelter or other basics for a child. Child abuse is any action (or lack of) which endangers or impairs a child’s physical, mental or emotional health and development. Child abuse occurs in different ways. All forms of abuse and neglect are harmful to the child....

Понеже сигурно ще го премахнат заради английския - направо линк
http://www.yesican.org/defined.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Child_abuse

Остава да ни информираш, в коя държава си живяла и съвсем да ме затапиш... Добре си подкована теоретично и уикипедично.

# 36
Ако на площадка или на друго място, където играят повече деца поведението на някое от тях застрашава здравето на моето дете, предпочитам да се отстраня от това място.Не ми е нужно на всяка цена да се боря за място на площадката, Слава Богу, не една или две са местата за игра.Не го намирам за слабост, нито съм убедена в успеваемостта на евентуално изнесената от мен възпитателна лекция към друго дете.
Пробвала съм, не е като хич да не съм правила забележки, няма особен смисъл.

Поначало имам една непоносимост към прекалено населени места, затова, писала съм го и в други теми нито ходя на откриване на нещо си, нито на площадни безплатни концерти, нито на МОЛ-ски масовки, нито водя детето си.Предпочитам тихи и спокойни паркове, детската площадка я посещавам в обичайно ненатоварено време.

Ако се случи да сме попаднали на място за игра, което се харесва на детето, но има опасност от пререкания или още по-лошо- нежелани физически контакти ,гледам да съм наблизо.Но ненатрапчиво, защото аз съм била свръхпротектирана от родители и това също не е работа.

Чела съм теми за "невъзпитани"/ по нечии критерии/ деца, които се люлеят и не отстъпват място на по-малките.Изобщо не мисля, че има регламент за времеползване от дете на люлка, ако е заета- винаги нося със себе си топка или пък предлагам на детето да иде на друго съоръжение.Никога синът ми не е висял да чака ред, нито се е сърдил, че някой не става от люлката.

Правилно или не, за мен спокойствието и усмихнатия ден имат по-висока стойност от колкото да издействам на всяка цена място за детето си на която и да е площадка.

Иначе по темата какви са днешните деца всеки има  някакви негативни наблюдения.Моето дете има едни трески за дялане, другите деца- други.Някои дефицити са дразнещи за някого, други са неприемливи за друг.

# 37
  • Boston, MA
.... Още-отиваме в мебелен магазин, един юнак с майка си на около 6-7г., не пропусна да легне на всички изложени спални, ъгли за кухни, дивани и фотьойли! Жената, която работеше там не издържа и направи забележка, забележете, като изчака някаква реакция от майката. Нъцки! ...

A - тук разпознах моите деца. Simple Smile Защо да се прави забележка в този случай, моля обяснете. Мебелите са изложени точно за да се ляга на тях, да се пробват.

Забележки и възпитание се правят само ако има някаква физическа заплаха. Абсурд да изкомандвам дете как да се държи, освен ако не заплашва собствената си сигурност, или тази на моите.

Иначе е видно, че child abuse само по филмите сте гледали, но то по-добре така де.

# 38
Бубка, и аз си го помислих, ама реших да си замълча, че ще се получи като в онази тема с количките в магазините Simple Smile

# 39
  • Перник
И моето дете обича да си поляга и посяда по мебелите в магазините. Не мисля, че това е лошо - те нали затова са изложени - за да се пробват. Виж, ако се опита да счупи нещо, или решава да отвори всички врати и чекмеджета, тогава се карам и го хващам здраво за ръка  Peace

# 40
Не случайно, в предния си пост използвах "отървеш". Не съм го виждала на живо този феномен "майка на малко дете с претенции към поведението на по-големите", но понякога и на сухо е добре да се взимат превенции. Форумски страх, лозе пази.

# 41
Свикнала съм да гледам първо майките. Видя ли майки на групичка, винаги имам едно наум. Имам си категории, според които ги класифицирам и преценявам дали вероятността да възникне проблем е голяма. Ако да - подминавам мястото или решавам да остана, но много плътно до детето, така че никое гаменче да не смее да се доближи.  Достатъчно ми беше да прочета "седнали и пушат", за да се сетя как завършва случката.
Освен това е нормално и децата на тези жени да са приятели помежду си от много време и да не искат да допуснат друг в компанията. Което не извинява грубостта, разбира се, но все пак не е необичайно поведение.

# 42
Ако видя, че детето ми не се чувства добре, защото повечето деца се държат грубо, не хабя енергия и време да превъзпитавам другите деца (не ми е работа), нито да се възмущавам от поведението им, нито да се разправям с родителите им

Без да са ме питали, искам да поясня.  Blush  Не смятам, че е моя работа да превъзпитавам нечие дете. Ако поведението е грубо, невъзпитано, глезено или нахално в моите очи, това си е мой проблем и не се обаждам. Но в ситуации, в които се създава реална опасност, не виждам причина да не се опитам да пресека опасното поведение. Правя го не с цел да възпитавам, а с цел да не пострада някой. Например момиченце на 5г. засилва по пързалката дете на 2г. с блъскане в гърба, защото не му се чака малкото да се намести да седне както трябва.
 Аз не се отделям от дъщеря ми, но ако хипотетично все пак се случи да не съм до нея, а тя направи нещо като горното, не бих имала нищо против чужд човек да и каже "Не!".
+1

# 43
  • България
Е, явно съм по-раздразнителна! За мен въргалянето по изложени мебели не е приятно. Особено с обувките отгоре! Едно е да седнеш, друго е да се катериш отгоре им. Може би и аз не обясних ситуацията ясно.
Може повредата да е в моя телевизор, знам ли  newsm78
ПП-Бе много съм си в час даже! Щом жената там не се сдържа, значи все още съм си в ред!

Последна редакция: чт, 22 мар 2012, 19:58 от сирмовела

# 44
За мен въргалянето по изложени мебели не е приятно.

Невъзпитано е. Като си бъркаш в носа и си изяждаш сопола също не вредиш физически на себе си и на другите и не представляваш заплаха, но всички си учим децата, че така не се прави, защото е грозно и прави лошо впечатление. Част от възпитанието е да научиш детето как да се държи на различни места. В детски клуб може да се катери, където ще, в магазин - не.

Общи условия

Активация на акаунт