Отговори
# 45
Да това се вижда на почти всички площадки Sad Моите деца избягвам да водя на големи площадки с много деца,че моите двамата са едни,големия може да го набият,а малкия ми е буен,в общи линии има една площадка на която и на тях и на мен ми е добре, мъжа ми ми се кара че все съм до тях ,но не мога да седна на пейката .
Колкото до това дали може да се прави забележка,правя когато смятам че децата не са в правото си,като например качени прави на  люлката която е за деца не по големи от 5-6 г "деца" на 12-14 г ами малките копират всичко току виж утре някое малко дете да се покатери и ..
Опитвам се да науча децата ми да се държат добре.
Но днес една мама направи така че цял ден ми е нервно.
Пред блока ни има градинка с цветя,в съседния вход кафе и детска площадка , една мама им дала играчки на децата и ги пуснала в градинката да си играят,тъпчат поникналите цветя,ровят  ooooh! помолих да отидат да си играят другаде ,обясних че това не е пясъчник,а градинка,тя пристига и мърморейки че сме дошли от майната си сме казвали кое е градинка и кое не.Много грозно.

# 46
Като се замисля, нямам спомен да съм влизала в пререкание с майки.
Точно защото всеки има различно разбиране за "възпитано" и "невъзпитано".И е малко трудно достижим стремежът ей така, с няколко думи да извършиш "корекционна работа" по възпитанието на друг човек.

Ето, това с мебелите-колко различни постове.
Ако отида с детето си да му избирам мебел, особено ако е легло или стол за училище, да ще седнем на възможно най-голям брой.
Когато счетоводителката ни на работа ми каза, че ще ми купуват нов офис стол отидох с нея, седнах на всички харесани от мен столове, въртях се, преценявах до какво разстояние какво ще стигна от стола, ставах сядах.

Но да отида с дете в мебелен магазин и то да обърне мебелите на детски кът или на батути, това няма как да се получи.

Не го казвам с цел да изтъкна моето е правилно, а другото не е.Казвам го като пример за невъзможност да превъзпиташ в движение и от една случка непознат, поради предварителното различно разбиране за добро поведение.

Затова просто избягвам "не моите" места и такива, които застрашават детето ми.

За съжаление не винаги това е възможно.

Наскоро в куклен театър дете зад мен хрупаше като хамстер солети през цялото време. Беше изключително дразнещо и грозно.Но какво можех да направя, само се обърнах и толкова.Ако майката от една забележка спре да дава солети на неподходящо място, тя изобщо не би и започнала.
Но за съжаление кукленият театър е един, няма как да лиша детето си, а всъщност беше и повод да поговорим за поведение на подобни места.От наша си гледна точка.

# 47
  • София - Рим и обратно
Не знам кой е изпростял, но навсякъде се срещат "простаците". На площадката в София има една майка с две момченца, която всички избягват и щом се зададат тримата, всеки си намира някаква работа и се разбягваме Mr. Green. Та тази женица е живяла сума време в Щатите и непрекъснато приказва за простотията в БГ, за "белите" страни и т.н. А децата й - особено голямото - е абсолютно невъзпитано гаменче. Удря, блъска, взема играчките на другите деца. Тя гледа, не реагира или изтърсва нещо от сорта "Ама айде сега, моето момиче, дай му го да го види, той така се ядосва, не го дразни..." Shocked А той преди това той е блъснал детето, взел му е играчката /той никога не носи свои/ и другото дете с право се разпищява и разревава. Кой е простия в случая? Тази женица дето реве, че в Щатите й било по-хубаво, по-чисто и по-бяло и подскача при всяка забележка отправена с право от друг родител към невъзпитаното й дете или аз, че ми идва да му извия вратленцето на синчето й, което тормози безпрепятствено другите деца?

# 48
  • където ми харесва
С риск да ме линчуват,ще изразя мнението си.
Преди няколко дни една майка ме "светна",че яслата била много полезна за децата,защото там имало педагози,които ги възпитавали.Родителите,тъй като не били учили педагогика не било тяхна работа и не можели да се справят така добре.
Същото нещо го чух скоро и от моя приятелка.
За мен там е разковничето,че на днешния родител му е много лесно да прехвърли отговорността за възпитанието на децата си на някой друг-учител,възпитател,лелка......
Вдигат ръце и очакват някой друг да поеме техните задължения и отговорности.

Всъщност и двете майки са сравнително прави. И мога веднага да обясня защо (преди да ме изядете).
В действителност, в детските заведения работят педагози. Работата им е да възпитават децата.
Ако една майка възпитава детето си така, както тя е възпитавана, или както намери за добре, не винаги излиза добре възпитано дете. Естествено, има родители, които се справят отлично с възпитанието на детето си и изграждането на характер. Но, както е видно и от самата тема, на много такива им е адски трудно.
Не случайно съществува ясла, детска градина, предучилищна и училище. Те не са за това да си оставиш детето там, докато си на работа. Там възпитателите (!) се занимават активно с възпитанието на детето, изграждането на задължителни навици, и приемливо поведение.

# 49
Явно моите представи са грешни.
За мен родителят е човека,който трябва да възпитава детето си.
Родител,който абдикира от задълженията си и ги прехвърля на учители и лелки,никога не може да събуди уважение и респект в собственото си дете.
П.П-А от яслите и градините винаги ли излизат добре възпитани деца?
Яслата и градината съществуват,не за да възпитават децата вместо родителите им,а за да обрижват децата,докато родителите  работят.

# 50
  • София
Дано родителите, които разчитат ясли, градини и училища да възпитават децата им, са пренебрежим брой единици, иначе тежко ни и горко.

# 51
  • София - Рим и обратно
Mисля, че нещата трябва да се допълват. Иначе ако аз си възпитавам детето, а после то гледа и върши простотии в градината без да има кой да му обясни кое е правилно или не - пак няма да вървят нещата. Не е редно да има само пазачи в градината и училището. Всъщност там се формира голяма част от ценностната система на децата.

# 52
Как може да разчиташ на чужд човек,пък бил той учител,да формира ценностната система и възпитанието на детето ви.
Някои нямат доверие на себе си,че ще се справят.
Как имат доверие на чуждия?Откъде  сте сигурни,че това,което за вас е правилно е правилно и за учителя?
Може вашата ценностна система и тази на педагога да са в пълен разрез.
Не ме убеждавайте,че е невъзможно,защото познавам учители,които са всичко друго,но не и морални хора.

# 53
  • София - Рим и обратно
Аз разчитам на себе си да изградя ценностната система на децата си. Но не бих била спокойна от друга страна, да поверя детето си целодневно и ежедневно на "пазачи". Бих предпочела хора, които ще поддържат възпитанието, което давам аз. Иначе къде ще отиде всичко научено на теория вкъщи?
Ха! е къде са тези толкова неморални личности-учители?! Предполага се, че се прави известно проучване на училищата и учителите, които работят в тях предварително. Поне повечето родители, които познавам, го правят. Това е също част от грижата и възпитанието зависещи от нас.
В този смисъл аз разбрах много добре какво има предвид Адел.
Ако ще си говорим за вероятности - има повече неморални личности - родители, отколкото учители. Поне вторите се предполага, че са избрани по някакъв критерий.

# 54
Не случайно съществува ясла, детска градина, предучилищна и училище. Те не са за това да си оставиш детето там, докато си на работа. Там възпитателите (!) се занимават активно с възпитанието на детето, изграждането на задължителни навици, и приемливо поведение.

Meн ме побиват тръпки от такива изказвания, защото идеално съвпадат с  идеята, която си пропрвя път все по-агресивно у нас, а именно, че децата трябва задължително да бъдат възпитавани в институции, където да прекарват повечето си време и съответно по-малко със семейството. Аз пък не искам никакви възпитателки да имат грижа за децата ми, защото не ги раждам, за да ги дам за отглеждане и възпитание на държавата. Искам аз да се грижа за тях, а яслата и градината да си останат социална услуга.

# 55
  • София
Mисля, че нещата трябва да се допълват. Иначе ако аз си възпитавам детето, а после то гледа и върши простотии в градината без да има кой да му обясни кое е правилно или не - пак няма да вървят нещата. Не е редно да има само пазачи в градината и училището. Всъщност там се формира голяма част от ценностната система на децата.

Допълват - да, делегират - не Simple Smile
Иначе, за жалост, наблюденията ми са, че точно това се случва масово - аз си възпитавам детето, а после то гледа и върши простотии в градината без да има кой да му обясни кое е правилно или не
Има чудесни изключения, разбира се, едната от двете госпожи на сина ми в ДГ е разкошен човек и ги научи и възпита на много неща. Но е малко нещо като бяла лястовичка.

# 56

Ха! е къде са тези толкова неморални личности-учители?!

Ако ще си говорим за вероятности - има повече неморални личности - родители, отколкото учители. Поне вторите се предполага, че са избрани по някакъв критерий.
Познавам лично такива учители-разни близки,роднини,познати.Общувам с тях не формално в училище,а в чисто житейски ситуации.А в такива ситуации най-лесно можеш да прецениш моралните ценности на човек.
А учител в БГ се назначава според професионалните качества ,а не моралните.Пък като прибавим и връзкарството става страшно.
За голяма част от тях учителстването е просто работа,не и призвание.

# 57
Всъщност учителстването си е точно това- работа. Тези приказки за призвание и пр. романтизми мисля, са си заминали с даскалица Рада. Можеш ли да бъдеш неособено морален човек и да преподаваш блестящо математика? Можеш! Това че г-н Х бие уважаемата си съпруга за "добро утро", не го прави лош учител, стига да не пренася гнева си и в училище.
Госпожа У е местната клюкарка- да, но за сметка на това е и най-обичаната от децата учителка в детската градина.
Смесването на личния живот с професионалния, що се отнася до учителите, почти винаги ги принизява, поради простата причина, че безгрешни люде не се срещат от Христово време.
Аз не държа учителят да пръска любов като пролетен дъжд над главицата на детето ми, а да положи в същата тази знания и то качествени по предмета, който преподава.
Най-любимият ми гимназиален учител всъщност не ме научи на нищо, а най-омразния по него време обратното- даде ми добър ритник за старт в живота.

Чудесно оправдание е посещението на плеядата, започваща с яслата и завършваща с университета, за невъзпитанието на децата. Ах, те учителите са виновати! Той Жорко цял ден е там, те на какво го учат?! Ами на математика го учат, на българска граматика, на английската азбука, майка му е трябвало да го научи, че да си бъркаш в носа е грозно.
Моля, нека не очакваме, че учителят ще възпитава децата ни и то успешно ще се справи със задачата да научи на елементарни неща 30, докато ние у дома не може да се справим с 1 максимум до 3. Да не забравяме и, че израз като "училищно възпитание" няма, но израз "домашно възпитание" съществува и то ненапразно.

# 58
  • където ми харесва

Meн ме побиват тръпки от такива изказвания, защото идеално съвпадат с  идеята, която си пропрвя път все по-агресивно у нас, а именно, че децата трябва задължително да бъдат възпитавани в институции, където да прекарват повечето си време и съответно по-малко със семейството. Аз пък не искам никакви възпитателки да имат грижа за децата ми, защото не ги раждам, за да ги дам за отглеждане и възпитание на държавата. Искам аз да се грижа за тях, а яслата и градината да си останат социална услуга.
В такъв случай, трябва да не работиш, поне докато детето ти не навърши 6 години и не тръгне на училище.
Не знам защо го приемате толкова лично. Никой не ви кара да си дадете децата на институциите, те да ви ги гледат и възпитават.
Но, тъй като родителите масово работят, оставят децата си я в ясла, я в детска градина. Така ли ги възпитавате вие, отдалеч? Или по 4-5 часа дневно, след работа.
Мислете малко, преди да скачате.
Щом един родител е оставил детето си в детска градина/занималния, то е с ясното съзнание, че детето му не седи там, за да убие 8те часа, през които мама и тате са на работа. Те се учат там. Дали ще е на песнички, сглобяване на конструктори, и игра, между всичко това те се учат как да общуват с другите деца, учат се как да бъдат учтиви с всички хора, учат за семейните ценности и традции.
От тази тема започвам да си вадя изводи, че май доста родители не са наясно с детската градина като институция и занимания........ Rolling Eyes

# 59
А пък аз оставам с впечатлението, че ти не си наясно с разликата между "учи" и "възпитава".

Общи условия

Активация на акаунт