Отговори
# 150
  • София
привет,

скоро не съм писала, че Яна пак си беше в къщи, поредният вирус, този път само с температура, слава богу. Като са двамата, изобщо не ми остават сили за компютър, аз и не го пускам, защото Яна ще има да мрънка за игри.

За полезните покупки: кенгуруто - и с двамата мнооого съм го ползвала, защото мразеха като бебета количка,  бебефонът и кошарата, която ползваме за легло - вече 6 години ги ползваме нонстоп и двете и шезлонгът докъм петия месец. Не знам защо нито количката си купих свястна, нито столчето за хранене, нито проходилката, хем не е да не съм чела преди това, а и не съм взимала евтини. По-скоро на някаква средна цена са, ама си мисля, че най-евтини да бяха, повече щяха да ги харесат.

За игрите на тази възраст - съгласна съм с г-жа Стихийно Бедствие, а и аз бях писала за това наскоро. Самоцитирам се от една друга тема:
Цитат
По повод на заиграването на децата сами, се сетих какво четох в една книга - децата ще си играят с дадена играчка, ако видят как някой си играе с нея. Те затова винаги си искат играчките, ако някое друго дете се заиграе с тях, а иначе не ги и поглеждат. Там се казваше, че майката трябва да "одушеви" играчката, но не като покаже как се играе с нея, а да си играе самата тя с нея и детето да я види. Например Яна гледаше как лепя една играчка от тези с вендузите, дето си ги слагат по прозорците на колите. Тя уж не прояви интерес, но след няколко дена си игра един час да я лепи и отлепя от балконската врата. Или пък наредих едни пластмасови тигри по ръба на кашона с играчките и тя после все си ги изравя и ги подрежда и тя така.
От друга страна пък Бобо сякаш не желае да играя с него, не улучвам ли подходящата игра - не знам  newsm78. Той си бута разни неща като че са колички (и колички също Simple Smile ), играе с топки, върти разни неща на гладка повърхност (това пък изобщо не съм го показвала, а го прави с най-различни предмети) и най-вече опитва всичко на вкус Simple Smile. Виж, ако кака му му покаже нещо, е много заинтересован Simple Smile. Въобще голяма любов са, тя като каже "Обичам го това бебеее"  Heart Eyes. Аз от сума ти време го уча да ми показва къде е маймунката в една книжка - без успех, чак се притесних да не би да е глупав  Laughing, но тя като го попита, веднага си заби пръстчето точно в муцунката й. Чудех се да се радвам ли, че е научил или да ревнувам, че на мен не казва hahaha.

Лъки
, Бобо играе с топка - носи си една, пуска я, после я взима и така докато не ми писне да ходя след него и не я прибера. Аз пък рядко го оставям да се рови, да се търкаля по земята и въобще да е пуснат от мен. В тия паркове е пълно в кучета, кой знае какво ще изяде. Отделно боклуците, които самите майки хвърлят там, където играят децата им  ooooh!. Ние имаме един пиратски кораб в парка - дървен е, има пързалки по него, въжета, стълби - децата много се катерят по него, въртят руля, търчат и хубавото е, че около него е от тези гумените настилки и може да се пада спокойно - там ходим с Бобо напоследък. Най-любимо му е да намери да си върти нещо - има едни въртящи се седалки с изместен център, много обича да ги върти, а ако няма какво друго - върти гумата на количката  Laughing Днес търкаляше едно от тези китайските търкала, но набързо му го взех, защото накрая реши да го сложи в устата си. Яна пък обичаше да гони гълъбите на тази възраст.

Лъки, много се радвам, че децата са харесали играчките  Hug. Така е, количката беше за Дени, ламата - за Ади (не е конче  Wink ). Взех ги от Катина тойс и ако ви харесват, може да им вземеш другарчета, имаше и други животни и колички там.

Иночкада
, ние сме си по старото време - просто вече става в 8 и ляга с 23 часа, вместо в 7 и 22 Simple Smile. ХУбавото е, че тия дни се научи да спи дневния си сън без хиляди събуждания за цокане, така че имам 2 часа сутрин и 1 привечер, в които мога да свърша нещо на спокойствие.

Женичка, според мен по-добре иди на доктор.

Аничка
, и Бобо не би седял на плота и секунда, веднага ще се опита да се извърти с дупето навън, за да слиза, той и от повивалника се опитва така, а си е високо  ooooh!. Но на мен и не би ми хрумнало да го сложа на високо място, на което не мога да го вържа с колани  Naughty.

Последна редакция: пт, 30 мар 2012, 02:14 от Betta

# 151
Добро утро!
Женичка, и аз съм на мнение, че си за доктор, това не е шега работа!
Ние днеска отиваме на консултация и имунизация, дано мине всичко наред, имаме и изследвания да се пускат, после има да правя глазура за тортата и украсата.

Хубав ден за сега от нас!!!

# 152
  • Бургас
С малко закъснение влизам да пожелая щастливо детство на Кирчо и Изабел - да са здрави  и много щастливи!!!

# 153
p.atanassova - тя може да ходи, просто не иска. Тая игра не може да я излъже - хахах  Joy вдига си краката на горе и така протестира - ние с баща и се спукваме от смях Simple Smile Иначе си се пуска понякога от мебел до мебел сама и все по-често. Тя ходи от края на 9-я месец по мебелите, ама си я е шубе без да се държи. Прави ми впечатление, че по - често се пуска сама като държи нещо в ръка или ако иска да стигне някое по-голямо детенце навън в двора. Не ме притеснява този факт, просто се изненадвам на разказите на майките тук, че направило самостоятелни крачки и на другия ден вече си ходи Simple Smile Не съм го виждала и ми е много любопитно Simple Smile

Стихията казва да се стараем да казваме по - малко "Не". И аз го бях чела и се старая, ама да ви кажа все първата ми дума е НЕ в устата и после веднага замаскирвам. Ама я гледам, че вече като намери нещи и тъкмо да го сложи в устата и като и кажа - Какво си намери  и тя вече ми го подава Simple Smile Охх стават големи сладурчета  Heart Eyes

Бета, моята Янинка е същата като твоя малчуган. Не сиак да си играе с мен( аз понякога много се ядосвам). Само пипа, събаря и върти и тя на гладки повърхности, лапа всичко. Масата ни е  стъклена в хола и вчера като набара една капачка от бурканче, така хубаво се върти и шуми и не е като пумпала, а може и сама да си я врътка. Изобщо на тая маса какво ли не въртим Simple Smile

Хайде изчезвам, че са ми се наточили на компютъра Simple Smile

# 154
Лъки,ако съберем двете госпожици на едно място ще стане опасно. LaughingИ Мартина прави подобни неща на пързалката с тази разлика,че докато ходи от 1-я край до другия и решава да се метне с главата напред по пързалката.
Иначе тя сама се заиграва на детската площадка.Няма търпение да я пусна и хуква,ту към пързалките,ту към люлките или мостчетата.Много й харесва да си играе с децата и редовно им прави боц или бибип на нослето.За сега не проявява интерес към пясъчника.Опитвам се да я науча да не пъха всичко в устата.Като видя едни божи кравички и голяма игра падна да ги хване,ама бягат пустите му животинки. Laughing
Бета,аз дори не бих опитала.Дори и сколани тя ще почне да се сърди,че е запряна.Защо да си усложявам живота? Wink GrinningПо добре да си щъка около мен.

# 155
  • Стара Загора
Бета,Атанасова  Hug
Аз съм си наясно,че с това шега не бива,но тази седмица децата няма на кого да оставя.Свеки другата седмица ще идва и ако болките продължават задължително ще отида.За сега само консултация по телефона направих.А за кървенето незнам дали вече не е менструация.От последната ми менструация на 7-ми не е спирало.Някоя мама има ли спирала?

# 156
p.atanassova - тя може да ходи, просто не иска. Тая игра не може да я излъже - хахах   вдига си краката на горе и така протестира - ние с баща и се спукваме от смях  Иначе си се пуска понякога от мебел до мебел сама и все по-често. Тя ходи от края на 9-я месец по мебелите, ама си я е шубе без да се държи. Прави ми впечатление, че по - често се пуска сама като държи нещо в ръка или ако иска да стигне някое по-голямо детенце навън в двора. Не ме притеснява този факт, просто се изненадвам на разказите на майките тук, че направило самостоятелни крачки и на другия ден вече си ходи  Не съм го виждала и ми е много любопитно 

Ами той и нашия синковец се пусна да ходи сам в парка, като искал да отиде до някакво момиченце   Flutter явно тогава забравят и не мислят дали се държат или не и просто тръгват към целта. При нас примерно сутрин, когато сме двамата не се пуска, но има ли на кого да се покаже ведага се пуска и тръгва.

Женичка, аз нямам спирал, много се чудех, гинеколога ми каза за някаква немска ... абе хвана ме шубето и не си сложих, когато спрем кърменето, което няма да е спкоро, ще съм на противозачаатъчни предполагам, но да не го мисля от сега. Дано не е нещо сериозно  Praynig пиши как си !

Ние утре   bishop ще кръщаваме мъника и полсле ще се съберем семейно да отпразнуваме рождения ден и кръщането.

Лека вечер

# 157
Ох, днес ми е много странен ден. От тези, които ще се помнят дълго време. Първо ми съобщиха ужасна новина за близък човек. После пък мъжът ми ме зарадва с прекрасна новина, свързана с него. Сега хем съм много щастлива за него, хем едно гласче ми повтаря "такъв е животът - с едната ръка ти дава, с другата взима...". Пия втора чаша вино - по една и за двете новини...

За полезните покупки съвсем бях изключила и аз за бебефоните, те са си вече като мебели в къщата  Laughing
Стихийно бедствие, златна си   bouquet Ще го пробвам този номер с "покажи на мама какво намери", защото Ади много неща си намира и веднага в устата бърза да ги сложи. Като сме вкъщи толкова не се впрягам, обаче в парка... Ади също не иска да я държа за ръка, само обикаля и разглежда и като й омръзне ми подава ръце да я нося (щото така я учи баба й, на която й е по-лесно да я носи, отколкото да ходи сгъната след нея) и се чудя с какво да я залисвам, за да се откаже от този навик.
Тънкостта с "не"-то и негативизмите ме скараха н-пъти със свекърва ми. Е, постоянно слушам изрази от сорта на "не викай", "не лапай по толкова много", "не бързай" и всеки път поправях, но никакъв напредък. Много е трудно да каже напр. "взимай едно по едно парченце" или "говори по-тихо"  Crazy Следващата забележка е пак с "не" и аз се предадох.  Ама коя съм аз да й кажа, тя колко деца и внуци е отгледала Whistling (Сега съм купила една книга "Изкуството да бъдем баба и дядо" и се чудя ще припадне ли, ако й я подаря от името на децата за Великден)
Еna, браво на Ева, че си намира занимания. Ние тези дни бяхме навън от 9.30 до 19 часа и да ти кажа честно Ади няма такова въображение да си намира забавления толкова време.
P.S И още нещо, не очаквайте децата на такава възраст да си измислят игри, те още нищо не могат да генерират, могат само да копират, затова ако искате детето да се заиграва понякога само, трябва да играете с него за да може то после да подражава на вашата игра.
Е, точно това ми е проблемът, на мен ми се изчерпаха идеите на какво можем да играем на нейната възраст в парка. Вкъщи всичко е ок, но в парка определено се чудя в един момент какво да правим. С Дени не съм имала такъв период, по цял ден бяхме навън и с него постоянно си намирахме забавления. С Ади ми е по-различно, даже не мога да го обясня. Хем е постоянно в движение и прави нещо, хем ми се струва, че иска нещо друго, че й доскучава в някакъв момент.
Лъки,ако съберем двете госпожици на едно място ще стане опасно. Laughing
Хахаха, Ani4ka_ , може пък двете да се укротят като се съберат  Laughing
Женичка, стискам палци всичко да е наред!
Бета, ще сменям очилата май, обясних им на децата, че е конче ламата  Laughing Ще разгледам по-обстойно да открия разликите  Laughing Сега сме точно на тема животни във фермата и даже го храним "кончето" в обора. Цяла сутрин му сипвахме храна да си хапва и после дърпаше каруцата  Mr. Green
То стана нов ден докато се изкажа  Simple Smile Честит рожден ден на Белослава на Пипиллота! Да е здрава, много умна и красива и да радва мама и татко!

Последна редакция: сб, 31 мар 2012, 00:35 от Лъки

# 158
  • София
Амореволе много хубави постове ни написа ,но аз не искам да отбивам , а да отуча да спи и заспива на гърда пробвах някои неща/да бутна като заспи биберон,да дам вода ако го пусне и потърси гърда отново,да я свръх изморя за да заспи сама, но не ми се получи/и като резултат имам едно супер пристрастено кърмаче.Какво да правя?  newsm78 Зърната ми станаха хипер чувствителни и нещо приятно придобива оттенък на ужасно.  Rolling Eyes

Аморе няма възможност да пише в момента, за това отговарям аз. Надявам се не е проблем  Simple Smile

Някои от стратегиите за отбиването, които тя е споменала, биха могли да ти бъдат полезни, защото на практика премахването на кърмене си е стъпка към постепенно отбиване.
 Като за начало може да определиш какво точно е желанието ти - дали бебето да не суче в определените моменти или може би имаш друго предвид и предполагаш, че премахването на кърменето е решение. Примерно ако същинското желание е бебето да може да заспива и с други хора, освен с теб, то може да има и други решения, не непременно окончателно спиране на кърменето, като метод за приспиване.
 Също, ако в този момент болезнено расте зъб и кърменето е облекчение за болката, което не може да се постигне с друго, може би ще е трудно да се премахне това кърмене. Или ако се премахне, това може да изисква вкарване на други методи за успокояване и приспиване, които да не са част от плана

Зърната възможно ли е да са станали чувствителни от издърпване от устичката без то да е пуснало и да се травмират? Или ако е в определени дни, да се свързва с повишена чувствителност преди цикъл? Понякога, когато бебето заспива, то може да отпуска леко гърдата, но в някой момент започва отново да суче, но без да полага усилие да настани зърното удобно. Ако подозираш такава причина, може да опиташ да придържаш детето по-плътно към гърдата, особено когато задремва.

В някои случаи, когато детето не е заспало съвсем, ако се пробваш да се освободиш, това само го предизвиква да започне наново да суче и всеки следващ опит удължава кърменето. Ако мислиш, че ще проработи при вас, може да пробваш да легнете заедно на леглото, да завиеш с одеяло така, че да се получи преграда между вас, за да не усети движението при ставане, да не правиш опити да се освобождаваш твърде рано, а да изчакаш да заспи по-дълбоко и тогава по твоя си начин да освободиш гърдата(обичайно по-лесно става като се наруши вакуума от към ъгълчето на устата и се действа с малко движения). Директно издърпване на гърдата предизвиква ново засукване.

Промяната в рутината може да изнерви децата и те да се съпротивляват на това, което не значи непременно, че са пристрастени кърмачета, просто обичат нещата да се случват по обичайния начин. Освен това вечер(или като им се доспи през деня), както и възрастните, децата също са по-изнервени и най-малък намек за съпротива може да ги накара да търсят по-настървено пожеланото от тях.

С тези уточнения, ето и някои идеи, които може да ви бъдат полезни. Някои може да проработят след по-продължителни опити, други да не са подходящи за вас, но вие ще намерите своя си начин  Simple Smile
 - приспиване от друг близък човек. Може помощникът изобщо да не се пробва да имитира твоя начин за приспиване. Често татковците и бабите откриват, че с тях бебето може да заспи, като прилагат съвсем различни методи (люшкане, галене, пеене, боричкане). Но децата могат да усетят неувереността и да реагират. За това често майки споделят, че бабата/ татко/ детегледачка са успявали тогава, когато са били уверени, че ще могат да се справят и няма да връчат бебето отново на майката след първия опит.
 - вкарване на нови методи на приспиване успоредно с кърменето. Например при всяко приспиване да има и галене/песен/люлеене/даване на определена играчка... А след като стане част от рутината, следват опити кърменето да бъде съкращавано като време или изобщо да не се стига до кърмене, а да останат само новите методи. Понякога бебетата играят с косите на майките си и това е било от полза при отбиването - косата може, гърдата не.
 - За през деня може да организираш излизането така, че часа за спане да е, когато сте с количката, така избягваш дневно приспиване.
 -А количката можеш да пробваш да ползваш и вкъщи. Вместо на гърда, приспиваш в количката. Или кърмиш докато се унесе, после слагаш в количката и продължаваш приспиването(или го започваш наново, ако нададе вой, какъвто често следва  Whistling )

Според ситуацията и реакциите можеш да определяш какво и как да прилагаш, а също и според това какви са твоите граници. Понякога плачът е сигнал за твърде агресивно прекъсване на кърменето, друг път е просто опит за съпротива да се наруши рутината, но ти можеш да усетиш най-добре кога до колко настоятелна да бъдеш и с какво темпо да вървите.

Успех и споделяй как върви  Simple Smile

Последна редакция: сб, 31 мар 2012, 01:04 от skrech

# 159
  • София
Мама Веси, аз забравих да пиша(така е, като надничам по сто пъти, но веднъж на седмица сядам да пиша), че при нас се случи така, че не останаха кърменията за приспиване последни, защото не му давах да суче дълго и на практика той сучеше, но не заспиваше на гърда, а по други начини. Така в последните седмици се е случвало да си иска да суче, но през деня или по време на заспиваането казва, че иска да си "цокне", суква два пъти и пуска.

Лъки, ето как с тия скрити текстове се отбелязват пропуснати ползи. Аз знаех, че денят на книгата е на 2ри април и за малко да пропусна. Добре, че съм любопитка, та отворих. Айде спрете се с това криене, само бели докарва  Laughing / Значи утре или в неделя току виж сме се засекли.

# 160
ПИПИЛОТКЕ, ДА ВИ Е ЖИВА И ЗДРАВА КРАСАВИЦАТА БЕЛОСЛАВКА !!!  newsm38 newsm59 dance  ura Tada
ДА Й ПРЕДАДЕШ ПИПИЛОТСКОТО В СЕБЕ СИ С МНОГО ЛЮБОВ, ЗАЩОТО ДА ЗНАЕШ, ЧЕ СИ МНОООГО ГОТИНА   bouquet
От вчера софиянки сме  се пренесли в организационната темичка за срещата днес.
Стихия, и на мен много ми пасва описаният от теб подход за анти-НЕ-то  newsm10
Мама Веси, ти няма ли да дойдеш днес, къде се загуби с тия ремонти  newsm78
А ти, Скреч, нали знаеш, че се каним да празнуваме днес към 14?

# 161
Днес май приключваме с честитките за мартенчетата, целувки на всички родени днес!
Белослава  Heart Eyes Пипилотке  bouquet

# 162
Пипилотке, видях те, влязла си вече да ни почерпиш за здравето на твоята госпожица Белослава. Да е жива и здрава и луда глава.

# 163
  • София
Сиренце,знам, че организирахте общ рожден ден, но не съм се включвала, защото не знаех как ще сме с времето и финансите.
 Днес си мисля да намина към празнуващите с детската книга. Ако пък закъснея, утре съм там.

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА ВДИЧКИ ПОРАСНАЛИ МАРТЕНЧЕТА! БЪДЕТЕ МНОГО ЗДРАВИ И УСМИХНАТИ! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК МИЛИ МАЙКИ!

# 164
  • София
ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН МАЛКА ПРИНЦЕСО БЕЛОСЛАВА!!! Бъди здрава, все така чаровна и усмихната, дарявай винаги с усмивки хората, които те обичат!
Пипилотке, весел празник, адаш Grinning Много ме радваш да знаеш Hug   bouquet

Лъки, много полесни "скрити" текстчета Wink С Труд изкупихме с Викитка предишната поредица на Дисни - любима и' е. Книжките ги четем и препрочитаме постоянно. За тази май са още мънички мишоците, но не ни пречи да се оборудваме предварително Simple Smile

Сега съм купила една книга "Изкуството да бъдем баба и дядо" и се чудя ще припадне ли, ако й я подаря от името на децата за Великден
Да знаеш веднага купувам 2 екземпляра и за майка и за свеки  Grinning

Betta, много са ми мили моментите, в които двете хлапета играят заедно. И нашата кака е така "ама много го обичам го това бебе Heart Eyes (е, имало и моменти, в които репликата е била: "мамо, може ли върнем Митко", но са все по-рядко Grinning)  Митачето когато отказва да се храни давам лъжицата на Вики и той веднага започва да отваря устата.

От полезните покупки в момента се сещам за бебефон и уред за затопляне на храна с термостат. Есента купих водна бебешка грейка от ДМ, като я взех за бебо и се чудех дали няма да е поредната безполезна вещ. За малкия наистина не я ползвам, но на каката много често са и студени крачетата и почти всяка вечер си ляга с нея.

Някой беше питал за лъжички за привикване към самостоятелно хранене. Ние се учим с такива:

Общи условия

Активация на акаунт