Отговори
# 495
здравейте и от мен Simple Smile  скоро не съм ви писала, но ви чета редовно  Simple Smile

Чудех се...прегледахте ли си гърдите след като спряхте да кърмите?
Ако ДА, къде, как??  Искам да ида на преглед, но ми се щеше да кажете как точно стават нещата. За пръв път ще ми е
Окончателно спрях да кърмя, когато малката беше на 3 месеца.Отидох на преглед,когато тя беше на 9-10 месеца. Правиха ми ехография на гърди.Първо имаше разговор (стандартните неща - години,раждания,кърмене,генетична обремененост за бучки,кисти,рак и т.н.),после ме накара да си махна блузата и сутиена и да вдигна високо ръце на горе като тя ми опипва гърдите,после в разни други пози,накрая легнах за ехографа,разгледа обстойно всяко кътче от гърдите и ми каза,че нямам проблеми,но е хубаво в идеалния случай да се преглеждаме веднъж годишно,а след 40-45год на всеки 6 месеца.Още повече,че аз съм на противозачатъчни (които увеличават риска от рак на гърдата) и имам фамилна обремененост (едната от бабите ми е оперирана от злокачествен рак на гърдата). Това е прегледа. Аз си го направих в Токуда при една жена,но не помня име,ако се насочиш на там ще проверя в изследването коя е точно  Hug

Томасито - благодаря за статията  Hug

# 496
Много ми хареса статията на Томасито, напълно съвпада с моите виждания за възпитанието  Peace Чак ми хареса като го видях написано от някой друг  Laughing

# 497
Много ми хареса статията на Томасито, напълно съвпада с моите виждания за възпитанието  Peace Чак ми хареса като го видях написано от някой друг  Laughing

Изключително ми беше интересно и полезно

# 498
Маринелка, благодаря ти много за инфото. Мисля в най-скоро време да ида на преглед. Токуда ми е под носа, най-вероятно на там ще се ориентирам. Там имат добри специалисти.  Аз ще се поинтересувам, не искам да те ангажирам, ще се разходя и ще питам.  Благодаря ти за ориентира    bouquet    hug

# 499
Цял ден никой не пише  newsm78 Всички ли хванахте улиците? Wink
Томасито, страшно полезна статия  Hug
Томасито, Женичка, благодаря за интереса! Ще пиша на лични скоро за книгата!

Сабрина, как се справя бабата с малкото Митаче?

Я сега, моля тези, които поглеждат тук между разходките, да споделят - бихте ли оставили за един месец бебок като нашите на най-добрите баби и таткото, ако важна работа го налага? По принцип и аз бих казала твърдо не, ама ако работата е наистина значима ... - ще страда ли много детенцето за безценната мама, ще я забрави ли, ще се прекъсне ли връзката... ?

# 500
бихте ли оставили за един месец бебок като нашите на най-добрите баби и таткото, ако важна работа го налага? По принцип и аз бих казала твърдо не, ама ако работата е наистина значима ... - ще страда ли много детенцето за безценната мама, ще я забрави ли, ще се прекъсне ли връзката... ?
Имаш предвид без да се виждате през целия месец ли? - Моя опит с ежеседмичното ми разделяне може да ти послужи като някакъв ориентир - когато беше по-малка ме забравяше дори за 3 дни.После й трябваше време да свикне и т.н. Сега като се прибера почва да крещи от радост,да иска да я взема и в момента,в който седне в мен почва да не ми обръща внимание - още не мога да си го обясня. А дали бих го направила - като икономист бих претеглила пропуснатите ползи и бъдещите ползи - ако работата ще повлия добре в бъдеще или дори веднага на кариера,финансово състояние и т.н. и имайки предвид възрастта на детето бих я оставила. Но ако е нещо,което не оказала чак толкова голямо значение в живота ми не бих лишила детето си от присъствието си.
За забравянето - категорично сигурно е,че ще забрави мама,не може никой да ме убеди в противното.

# 501
Цял ден никой не пише  newsm78 Всички ли хванахте улиците? Wink
Аз съм тук, сега ще се разпиша като за петима, да имаме какво да си обсъждаме. Първо да кажа, че имам "извинителна бележка". Цял ден съм в движение, не ми пишете отсъствие  Laughing Преди обяд отидохме най-накрая на фотосесията, която отложихме. Ена, ние останахме доволни, не знам при вас защо не се е получило. Бяхме се уговорили за мини, а направихме стандартна, децата бяха в настроение и позволиха преобличане. Сънфлауър, много ти благодаря за указанията  Hug
Скрит текст:
Оказахме се много подготвени и при намиране на адреса, и откъм време след това за избор на снимки и цветово (на семейната ни снимка сме малко шарени, подхождаме си по двойки, но искахме да сме всички с рок-мотив, а той не се вижда  Laughing Ади беше със сива рокля с розово “Ролинг Стоунс”, аз със розова тениска с лилаво на Cinderella. Дени синя тениска с червено “Ролинг Стоунс”, а тати с червена АС/ДС. Ако знаех, че няма да се вижда можехме много по-синхронно да се облечем). Не успяхме да направим много общи снимки на децата, Ади не стои и една секунда мирно, а Дени като я види и той скача. Но това, което се получи, ни хареса  bouquet
Следобед оставихме мъжете да играят футбол и с кака Ади  Laughing бяхме на пита на едно бебче. Тя се опита да го гали, да го храни с питка Laughing Много ми е грижовна  Simple Smile
Betta, почти й мина и на Ади окото и то без нищо да мажа. На децата наистина им минава "като на куче". Дано и Бобсън да почне да стъпва вече по-здраво по земята Simple Smile Ani4ka_, Женичка, благодаря ви.
Има нещо вярно в това, че някои неща, които правим, водят до определено държане и навици на децата, дори и без да осъзнаваме това...И все пак не всичко можем да моделираме и да създадем като навици.
Абсолютно съм съгласна. Аз на това му казвам да си познаваш детето, т.е да знаеш кой е най-добрият подход в дадена ситуация. С Дени например съм установила, че почне ли да мрънка за нещо (което при него е рядко) трябва да реагирам веднага. За да стигна до този извод съм пробвала и да го давам по-лежерно - става трагично положението - от мухата слон прави и влиза в омагьосан кръг. Много ми е по-трудно после да върна доброто му настроение, отколкото ако не позволя въобще да му се развали. Явно има нужда да знае, че когато му потрябва помощта ми винаги може да разчита на мен. Като работи една формула пробвам да я приложа и при Ади. Тя обаче мрънка често и за незначителни неща. Колкото повече се втурвам бързо да й помогна, тя толкова по-често и за повече неща почва да мрънка. Като го дам по-лежерно и не се напрягам излишно в поне половината от случаите спира да мрънка сама след 5-10 секунди. Моите реакции няма да "направят" децата ми каквито си пожелая (например Ади да спре да мрънка "дежурно"), но определено водят до някакво поведение. Ако реагирам неправилно в ситуацията - например да се ослушам когато Дени мрънка и да се втурна, когато Ади мрънка - тогава мога да си усложня сама живота и да обвинявам света, че са ми се паднали най-кривите деца. marinels, това е, което съм променила в отношението си към Ади, т.е. тя си е същият характер, аз нищо не съм го "направила", не съм го променила по никакъв начин (ако реагирам по стария начин ще получа старата реакция). И до ден днешен като я оставя в леглото й има едно леко "мрън". Но съм казвала и преди - два пъти я оставях да плаче в леглото й - първият път близо 25 минути и се предадох, втория още на десетата се отказах, виждаше се, че не вървят на добре нещата. Явно просто й дойде времето за спането. Въобще спрях да се заблуждавам, че имам някакви виртуозни възпитателни методи и подходи, както си мислех, когато си гледах само Дени  Wink Както е казала sirence само махам "трънчета и плевелчета покрай житцето".
lilincho, redreny2000, щом и от кърменето не е това лепване, стигам до извода вече, че просто си е такова детето. Поне намерих положителната му страна. Водих на фризьор децата. Дени си стои сам на стола докато го постригват, Ади не се откъсва от мен. После сядаме двете - първо постригаха нея, после мен. Не мръдна  Laughing Пък и за нея няма да се притеснявам, че ще хукне нанякъде в парка и трябва да я гоня (защото баткото редовно тръгва нанякъде като му омръзне там и въобще не се интересува аз вървя ли след него).
Sabrina1, стискам палци баба и внуче да се справят чудесно  Hug
Tasha, поздравления за Стиви   bouquet Ето за мамите с тинейджъри нещо, което може да ги заинтересува.
Еna, аз също повишавам тон. Но то е по-скоро, за да "изпусна парата" и да се успокоя аз, отколкото да получа някаква желана реакция. И Дени играе с Ади много грубо на моменти, затова и не смея един душ да си взема и да ги оставя без надзор като съм сама. Той иска да се бори с нея така, както го прави с баща си. Бута я на земята и се хвърля върху нея, тя милата пищи, той не става  ooooh! Пробвах да говоря - никакъв резултат, виках, карах му се, удрях го през ръцете - пак никакъв, докато не отида да го вдигна от нея той не мърда. От статията на Thomasito става ясно защо е така. Сега имам вече работещ механизъм. На него нищо не казвам, игнорирам го, а взимам Ади и почвам да я гушкам, да я галя, да я успокоявам. Той обаче в момента е в периода "и аз съм бебе" и веднага иска да го гушна, погаля, вдигна, да го нося. Тогава вече обяснявам - не мога, защото ти нарани Ади и трябва да я успокоя, остави ни и си играй. Тогава пощурява, сърди се, протяга ръце. Казвам му, че ако не я беше наранил тя щеше да си играе спокойно и аз да мога да гушна него, но сега трябва да изчака. След още няколко секунди като го гушна и него той почва да я гали и да я успокоява, така че виждам светлина в тунела.
sirence, и аз си давах диоптричните очила и миналата седмица си купувах нови - Ади ми счупи рамката. Е, сега вече не й ги давам  Wink Мобилни телефони не давам заради вълните - не си ли гледала как се пекат пуканки (имаше и за сварено яйце)? Дистанционни давам, но ние ги държим повечето "заключени", за да не могат да си пуснат ТВ, така че няма как да научат как се пуска и въпреки това до скоро бяха много интересни. За сметка на това СД-то и видеото сме ги оставили отключени - отварят вадят касети и дискове, затварят, още не са счупили нищо.
не ме лиши от нищо любимо, но сигурно защото съм от тези с помощниците, а и защото на 35 вече не ни  е интересно да ходим по барове и дискотеки, по-домошарски са ни хобитата. Макар че, когато използвам "вълшебните помощници" Wink , (почти) никога не влагам време за себе си, за почивка, винаги щурмувам някакви цели с идеята за по-добро бъдеще именно на детето ми. Вярно е, че - както казва Катилиас, аз си ги избирам тези неща, но ако не посееш днес, утре няма да има какво да пожънеш.
sirence, точно така се чувствам и аз. Много обичам да излизам, имам нужда от време навън (почти) всеки ден, но на бар/дискотека нямам идея какво трябва да се случи, за да отида. А когато не се занимавам пряко с децата, го правя косвено, но така го усещам. Или им поръчвам книги/играчки/дрехи/козметика, или чета нещо за тях, или им правя нещо. Според мъжа ми аз не съм си била почивала изобщо така, трябвало да си прочиствам мозъка и да се занимавам с друго. Но ако не го правя сега, кога? Заинтригува ме с темата на книгата. Чакам новини с нетърпение.
Thomasito, благодаря ти за страхотната статия.   bouquet Ще изпадна сега в разсъждения обаче.
Скрит текст:
За спането не ми стана ясно за деца на каква възраст се има предвид - явно говорят и ходят, за да им се дава възможност да дойдат да кажат "лека нощ". Но какво правя, когато детето дойде и не се връща в стаята си и не ляга? Според мен доста време може да мине в игра - аз да го водя в стаята, а то да се връща обратно... Трябва да започна сигурно към 19 часа, та дано към 21 се умори и си легне  newsm78 Аз използвам подобен метод с Дени, но в други случаи - обикновено, когато се противи или се ослушва да направи нещо, което аз искам. Не се карам, не се сърдя, не повишавам тон, просто го взимам го на ръце и го оставям в детската стая и му казвам със сериозен глас да стои там щом не ме чува. Не затварям врати (някои врати не може все още да ги отвори сам и става трагично положението, ако се почувства заключен), само притварям. Той веднага тръгва след мен, аз го връщам. Обяснявам му, че може да дойде, когато се успокои/размисли. На второто идване вече е много по-склонен да изпълни това, което казвам. Не лети от радост, но го прави.
Относно синдрома "Говори си, не ми пречиш" също имам златно правило - не правя забележка, ако не смятам да стана и да направя нещо, ако не ме чуе. Няма смисъл да му казвам да не играе в пясъка/да върне някаква играчка, ако след като това стоя на пейката и подвиквам "Ти чуваш ли ме?", а той се прави на 3 1/2.
ще страда ли много детенцето за безценната мама, ще я забрави ли, ще се прекъсне ли връзката... ?
sirence, ако съдя по Ади, бих отишла. Тя е много самостоятелна докато мен ме няма - не им виси по краката на най-добрите баба и тати, заиграва се сама, забавлява се, в добро настроение е с тях, много по-лесно я гледат по тяхно мнение, когато мен ме няма. В момента, в който ме види, става друго дете - захвърля всичко и вече не я интересува. Има само едно желание - да я взема аз, не ги иска вече най-добрите баба и тати - нито да я носят, нито да й показват нещо, нито да играят. Не я интересува, че трябва да се събуя, да се измия и т.н. Така че струва ми се има много силна връзка с мен и не ми се вярва да ме забрави или да се прекъсне.
Хайде приятно ви четене  Laughing Че имам и домашни за довършване...

# 502
Семенцата и коренчетата са в децата, но с грижите на добър  и любящ градинар ние ги поливаме и отглеждаме. Ако има трънчета и плевелчета покрай житцето, и ние ги пропуснем, мъчна става реколтата. Понякога просто не различаваме вредителя, мислим го за нещо хубаво. Искам да кажа, че има много от самите деца, и много от нас.
Peace

love in Paris, знам малко гръцки, нали таткото ни е наполовина грък

Сиренце, не знаех за вашия татко! А в Гърция не ви ли харесваше за живеене? На мен ми е много любима (е, на второ място след Франция  Laughing) Имам МНОГО хубави спомени от едни плажове на края на света ... ... Simple Smile (Извинявам се за 'оф-топик'-а Wink)

А за книгата bowuu - и аз ще чакам инфо!

Аз бих оставила детето с баща му (ще ми е най-спокойно да знам, че е с него, повече отколкото с всеки друг). Още не се е случвало заради кърменето, но принципно бих.

Мама-и-бебе
, аз ходих м.г. лятото докато кърмех (още не съм спряла) при д-р Евгений Василев (Вита, Св.Петка), няколко години вече при него ходя, само веднъж като се прибрах лятото, беше в отпуска и минах при колегата му във Вита - Др. Младенов. Също при Др. Свещаров съм ходила (като бях за първи път) - м.ц. Панацея.

Хубави дни ви желая  bouquet

# 503
Момичетаааа, аз пак ни в клин, ни в ръкав... Коки не ми дава да седя на ПС. Знае, че като седна, идва баба му да го гледа и не ми дава и ред да прочета от темичката Sad Сега се опитах малко да вляза в крак, но той седи до мен и пищи... Много ми е мъчно, че губя контакт с вас! Чувствам се все едно съм в сесия. Само "уча", а другото време посвещавам напълно на малчо. Сиренце, адмирации, че се справяш със всичко така успешно. Коки ли е твърде привързан към мен, аз не не умея да се организирам... Не знам!
 Надявам се само да заформим една срещичка, да мога да се видя с някои от вас. Липсвате ми, да знаете!
И сега след мрънкането, нещо по-така- имах възможност този уикенд да се запозная лично с две мами, които съм сигурна, че са били супер полезни на всички тук- Скреч и Амореееее! И двете са прекрасни на живо. Просто нямам думи колко са готини   bouquet

# 504
Днес в  14.30 ч. среща на пловдивските мами в Градската градина до чешмичката на Сентръл парк. Заповядайте!

# 505
Здравейте мили мами!  Hug
Най после и аз да се включа  Hug  
Ама като ви гледам темите,  пак сте се хванали за това кой е по-по-най  Whistling Аз и за това известно време не писах, нещо ми дойде в повече. Ама не разбрахте ли че както ние сме различни така и децата са... Не разбрах те ли, че няма еднозначен отговор и че всеки действа спрямо детето си. Аз имам 2 деца и те не си приличат. Всяко си е с неговия си характер.

Сиренце  Hug Веднага изпълнявам   Mr. Green За книгата, не се тормози толкова, ако я пускаш на БГ пазара само кажи кога и от къде и който иска ще си я вземе  Peace На мен лично ще ми бъде интересно да я прочета  Hug
Цитат
бихте ли оставили за един месец бебок като нашите на най-добрите баби и таткото, ако важна работа го налага? По принцип и аз бих казала твърдо не, ама ако работата е наистина значима ... - ще страда ли много детенцето за безценната мама, ще я забрави ли, ще се прекъсне ли връзката... ?
няма да се прекъсне връзката, но може да ти се сърди известно време и да не иска да се гушка в теб или обратното да не иска да се отдели от теб и за миг  Peace всичко е до характера на детето.  Почти винаги има някаква реакция, но децата са вече достатъчно големи и не забравят мама  Peace

А да ви питам вашите сладкишчета сърдят ли се на човека който им се скара? Вики се сърди  Laughing вчера баща му се скара, че крещи и той направи една обидена муцунка и се гушна в мен. след малко аз исках да го подам на баща му и Вики се дърпа, не протяга ръце към него и му обръща гръб нацупен. Ние се разсмяхме а той пък взе че ни се и обиди за това.  Laughing

За моделирането   на децата. Не се заблуждавайте, че не можете или, че не го правите. Още са малки разбира се и нивото на влияние е по малко, но колкото повече растат толкова повече ще се влияят. От начина по който се отнасяте с тях, от нещата които позволявате или забранявате, от начина по който им говорите, както и от начина по който им се карате  всичко това влияе, кое в по голяма кое в по малка степен на начина им на живот и на начина по който те ще се държат като пораснат. Едно и също дете, ако можеше да бъде отгледано от различни майки, щеше да обича и прави различни неща.  Peace няма един най добър метод. Всяко дете е различно и всяко дете има различни нужди. Всяка майка която си обича детето инстинктивно отговаря на тези нужди. Моето дете не се нуждае от това от което има нужда твоето и обратното. Един пример: Детето е направило някоя глупава постъпка и вие какво ще кажете: "Лелееее как може да си толкова тъп/глупав?!" или " Ти си прекалено умен, за да постъпваш по този начин" От вас зависи как ще се почуства то Глупаво или Твърде умно за да постъпи пак така. Разбира се идеални родители няма и на всеки ще му се случи да си изпусне нервите, важното е да не е постоянно.  Peace Разбира се характера си е характер, но може  мнооого да му се влияе.  Peace

Лилинчо Ами усещам колко суче, т.е. колко преглъща  Thinking и то определено е за кратко . В дните в които не искаше да се храни с дуго нощем се събуждаше и плачеше, и аз си мисля че е било от глад. От както започна да се храни по добре през деня и тези ревящи периоди изчезнаха. Пак се буди и му давам да суче, но поне не плаче а и се буди 1-2 пъти. Но не знам как да го накарам да пие някакво мляко, не иска диването и това е и се притеснявам, че млякото му е малко, но нищо за сега не мога да направя. Иначе е готов за отбиване, мога да го приспя и без да суче пробвах, не ме търси, не мрънка, но тогава пък няма да има достатъчен прием на мляко.  ooooh!

За ограниченията наложени от майчинството. При мен никога не е имало драма. Аз късно станах майка и се бях находила колкото ми душа иска. Даже от сега ми е малко мъчно, че порасна много бързо и скоро вече няма да има такава нужда от мен.  Wink

За тръшкането Не съм чувала за дете, което да не го прави  Peace От вас зависи, дали ще продължи или не.  Peace

За возенето в кола Аз нямам избор и при мен въобще не седи на дневен ред, дали ще бъде в столчето или не  Naughty Аз не мога да карам и да го държа, което значи в столчето  Mr. Green А и не мога да си позволя да не взимам каката, само защото той щял да ми се тръшка. Ще се тръшка, ще се тръшка и ще разбере че няма друг избор  Rolling Eyes Аз всеки ден го возя така че той е свикнал, макар че когато е по дълго започва да го хваща секлета  Laughing

Лъки браво за фотосесията, ще чакаме  после снимки.  Grinning

Сабрина1 Сигурна съм че баба и внуче ще се разберат  Peace Лека работа на теб  Hug

Таша Браво за баткото  Peace Те такива деца са малко.  Peace

racholina Права си и двете са страхотни  Hug

Хайде и ние да си спретнем една срещичка  Mr. Green

# 506
Най после и аз да се включа   Hug  Ама като ви гледам темите,  пак сте се хванали за това кой е по-по-най  Whistling Аз и за това известно време не писах, нещо ми дойде в повече. 
E, mama_vessy, доживяхме значи. Добре дошла отново   bouquet Не знам къде го видя това обсъждане кой е по-по-най. Аз освен от katilias от никой друг тук не съм чула, че се справя с всичко или че най-добре ги разбира нещата. Хайде разписвай се по-честичко.
Аз влезнах всъщност да кажа, че днес е международен ден на книгата, ако някой го интересува да подари подаръче на дечицата  Wink
И да се оплача - днес какъв пушек пак сътворих вкъщи  ooooh! Пуснах котлона да стопля обяда на децата, през това време използвам да измия и да облека на Ади пижамата. Връщам се - кълбета дим навсякъде  Shocked Пуснала съм съседния котлон, върху който стои термоканата. Беше се разтопила подобаващо. Сега освен термокана, която е за изхвърляне, не е ясно още и дали котлонът ще става за употреба... Вече се чудя светена вода ли да поръся, свещ ли да ходя да паля...

# 507
Времето е хубаво и определено не сме толкова активни колкото бяхме.
Сиренце,няма да получиш еднозначен отговор мила,но ти си го знаеш де. WinkАз лично не бих.В момента съм се отдала изцяло на детето и искам да съм до нея докато мога.Ние толкова сме привързани една към друга,освен това до сега не се е случвало да ме няма край нея повече от 1-1,30 ч.Сами си я гледаме с таткото,няма наблизо баби,така че една такава раздяла за нас ще е гадна.А като прибавим и факта,че я кърмя става невъзможно.За забравянето на мама,не съм сигурна,но ще ти кажа един факт.Родителите ми са ме оставили на 10м/за няколко месеца/.на баба ми и дядо ми да ме гледат защото се е налагало да работят в чужбина и като са се върнали съм попитала баба ми "бабо ,коя е тази леля".Майка ми се е разплакала тогава.Това е при нас,при друг може да е различно,не знам.
Лъки,определено ми допадаш като те чета ,жалко че си надалече и не можем да се видим и да запознаем малките фурии. Heart EyesУжас,добре че не е станала някоя голяма беля.Вече съм се отказала да правя 2 в 1 неща,накрая нещо все не е донаправено и затова преди да излезем проверявам на всякъде да не съм забравила нещо.

# 508
мами, водили ли сте малчовците на цирк? Балкански са в Зоната и много ми харесват техните представления, та се чудя дали Марти ще ми се върже  Rolling Eyes

Бета, защо така са ти станали сухи кюфтенцата  newsm78 Да не би да си ги държала дълго време във фурната и затова да са изпръхнали, знам ли. На мен ми се получиха много сочни. Щом изключих фурната веднага ги извадих и си бяха ок.

mama_vessy, радвам се, че отново се отчете. Липсваше ни  Hug

Да ви питам, четете ли книги с бебоците? /аз все още ги бебосвам, макар че някои от дечицата ни не са никакви бебета, а направо дечица/ Споделете какви/конкретно кои книги четете? Аз съм купила поредицата на Дисни, изд. Егмонт, която беше с Труд/24 часа и Марти много ги харесва, но започнаха да ни омръзват /най-вече на мен/, та да се пориентирам с какво да допълня библиотеката  Crazy

# 509
Не обичам цирк, не харесвам зоологически градини, мразя палячовци, така че...... на цирк няма да ходим.

Общи условия

Активация на акаунт