Отговори
# 105
Добро утро и от нас Grinning
Да се оплача, че със захранването сме до почти никъде, а Захари е на почти седем месеца  ConfusedОбяснявам му аз, че само с плодове не става, ама никакъв ефект...Взехме стол за хранене с идеята да му е по-гот да ни гледа докато ние ядем и току се присети и той, ама пак никакъв ефект.
Не стерилизирам нищо, няма смисъл просто-той така или иначе си облизва пода.
Столче за кола 9-18 кг мисля да вземем на Макси Кози някое, кошницата му е такава и не е лоша, та затова:)
В нас също е мн топло, най-ниската температура е 23 градуса и аз тогава си погивам от студ  Laughing
Тара, това с титаник...  Laughing Laughing Laughing

# 106
здравейте в новата темичка

доста сте изписали,немога да ви насмогна.ние сме по цял ден по разходки.
от днес започваме месото да видим как ще е,че нещо напоследък алекс неиска много много зеленчуковите пюрета,освен ако не ги смеся с морков или тиква за да му е по-слладко.а и млечните каши не са му много по вкуса за следобед и съм в чуденка дали да не се опитам да му заквасвам кисело мляко с плодово пюре,но ще видим както дойде.

иначе растем прогресивно,все още кашляме и така.дано се оправим скоро.много ни е мъчно за татито,големия като го види на скайпа и казва не тати там и тича на вратата и започва да вика татииии Confused

алекс вече съвсем осъзнато пляска с ръчички на песничката чита чита чонки Laughing
мама слабее-вече съм -13кг,направо немога да повярвам че успях да стигна до тук.но се иска упоритост то е ясно. Rolling Eyes

хайде момичета лек и слънчрев ден ви желая,отивам да се приготвяме за разходка Hug

# 107
Добро утро! Simple Smile

Най-накрая и аз да се включа  Hug Вчера подадохме заявление за училището на Иви. Ооооххх, много трудно е това с избора на даскало и даскалица  Whistling
Вчера и на фитнес бях.  Много съм доволна, със страхотна мускулна треска съм, това значи ,че тренировката е била качествена. За първи път ходих в един женски фитнес в центъра. Момичета са бивши спортистки , завършили  НСА. Направили са кръгова 30 мин. програма за тренировка. Днес съм малко като робокоп, и повече мрънкам, щото ме боли като ходя hahaha

Момичета, страхотни бебчета, хубава среща, браво на фотографа, че качи снимки да им се порадвам. Валери, Бобчо е голям сладкиш, изглежда много по-голям за възрастта си. Ама щом и вече лази.... Мишчица , Вики е страшна кокетка, голям сладка бузанка, а на теб косатата ти е суууупер.  Flutter Андрейчо - беличък, беличък, красавец Heart Eyes  За Рада, всички знаем,  усмивка голяма, само дето Евитка "клевети" детето ,че мрънкало.  Mr. Green Jaded, а снимчици на Радинка Grinning
PipiLangstrumpf , не се притеснявай, с Иви започнах захранването на 7 месеца, поради медицински причини.  Simple Smile

Кокетка, откъде купуваш пащърнак в Люлин. Ще пробвам да сваря на Лизи. Пюрето от пъщърнак , смесено с картоф, предизвика у Елиза  Sick, така , че ще пробвам по домашному да го направя.

Тарка, много ми е интересно да те чета. Следващия път като дойдете по Люлин на гости/ ако повторите де  Joy Joy Joy/ ще ви посрещна и аз, че сега имах гости от Варна. Няма да ти казвам по колко прясно мляко се пие у нас на месец, че ще ме заплюеш Joy

Елиза, днес ще хапва за последно спанак и от утре тиквичка, после чушка и след това започвам плодовете. Не се обръща още, ако не я побутна, не лази, абе мързелива работа. От навършването и на 2 месеца спрях да стерилизирам.
П.С: Ех, на мама сладкиша днес става на 7 месеца. Дано винаги бъде все така здравичка, усмихната и миличка Heart Eyes

Последна редакция: вт, 27 мар 2012, 13:22 от mamulq77

# 108
Честита седма месечинка на Елиза!   bouquet

за обеците - аз твърдя, че не боли - три от петте си обеци придобих в последните години, затова смятам, че по-скоро се стряскаш от звука, отколкото да те боли. Затова и така подходих към Сари - началото на януари я заведох и сложихме обеци - абсолютно всички около мен бяха потресени, но поне вече отдавна знаят, че не могат да ми се месят и бива да си пазят мнението за себе си Simple Smile
след около месец и половина махнах медицинските обеци и сложих бебешки златни - отново никакъв проблем.
така че - честито, малки госпожици!

за ябълката - и аз по-скоро смятам, че явно има индивидуално влияние за всеки; при Сари тя много помогна като за начало. вчера варих и картоф с пъщърнак, и круша преди това - добре се приема и домашно варената храна.

вече няколко дни не съм давала кашичка сутрин, а определено и харесваше на Сари Sad вие по колко каша давате, ако въобще предлагате?

# 109
  • София
Еееееееееее много е тъпа тука системата ЗАКЛЕВАМ СЕЕЕ.
ПИсах писах като алтава и хоп затри се, е не мога пак да пиша имам толкова много работа, егати арахичния форум задръстен!

# 110
  • София
Здравейте момичета  wavey

Не съм Ви чела, а вече и нова темичка имаме гледам. Комплименти   bouquet
При първа възможност ще се върна да чета, но сега само набързо влизам, за да поздравя нашата Яна, която днес става на половин годинка  Heart Eyes Да ни е жива и здрава, както и другите мъничета на тази дата, а и тези от предишните дни   bouquet

Искам да попитам и майките, които са заместили едно хранене с готово зеленчуково пюре : Моля, споделете какви пюрета давате на децата си, защото тези, които аз купувам всички имат или тиква или морков и така почти всички с изключение на картофа, катофа +тиквичката и пащърнака са оранжеви на цвят. Страхувам се да не хванем оранжев тен накрая от тези пюрета  Mr. Green

# 111
  • София
Аз набързо, че днес окъснях  Laughing.

Евита, така се смях на гневният ти пост, щото си те представих как го изричащ на глас  Mr. Green Аз обикновено като пиша и се изтрие.......изключвам и форум и всичко, ти пак си успяла да напишеш два реда  hahaha.
Ninche Готови пюрета зеленчукови давам Бебевита, Овко, Хипп, Бейбилов /марката на ДМ/, Ганчев /но само пащърнак яде от тази марка/. Давала съм Милупа, но нещо не намирам богат избор, както и Алете. Плодови освен тези марки давам и Хаме, изобщо давам всичко което се намира на пазара ни  Laughing.
Дана, каша давам след обяд. 3 с.л. суха смес и водичка до като стане желана консистенция. Става почти пълно пюре от 190 гр /големите/.

Честита месечинка на бебочетата, които ще празнуват днес  Heart Eyes  Hug.

Аз изчезвам, после пак ще пиша. Днес е пролетната пиеса в градината н аИво, в която той ще е щъркел / hahaha/. Така че, довечера ако успея да вляза ще разкажа как е минало.

# 112
Хайде и аз набързо да се разпиша...

Кокетка, не знам и аз на какво се дължи. И аз си мисля, че може и пътуването така да й се е отразило. От друга страна обаче тя там беше извън всякакъв режим и рутина, а имаше едно съвсем спокойно, даже бих казала весело поведение (като изключим привечерните часове, в които имаше мрънкане и рев). А в момента хем сме си вкъщи и всичко трябва да й е познато, хем не ме изпуска от поглед. А снощи ми изкара акъла. Както си спеше, нададе писък. Не рев, не плач, а писък: като в хорър филм, изпищя, чак баща й се събуди, дето той никога нищо не чува. След писъка последва и рев, разбира се. Кой знае какво се случва в душата й...

От сутринта пак се опитвам да се оправим, за да излезем, но пак имаше много сълзи и тръшкане, направо ме изтощи до краен предел, докато я измия, намажа и облека. От 9:30 до 11:30 се оправяхме... Накрая си викам, чакай да й дам да яде преди да излезем, че нали й е ред в 12 и тя взе, че заспа. Като се събуди след малко, я мятам в количката и хукваме по задачи, че имам едно обещание към Дана, а още не съм си го изпълнила.

Anniaiki, и с теб щяхме да се разхождаме днес, ама хич не мога да се организирам нещо. Извинявай!

Мамулче, пратила съм ти вчера покана за приятелство във Фейсбук, като я приемеш, ще можеш да се насладиш на прекрасната ми щерка Simple Smile

Елдата я давам на обедното/следобедното хранене. Нямаме твърда организация с нея... Тъй като няма никакво желание да се храни, аз от 11:30 почвам да я пробвам, пък когато поддаде Simple Smile Вярно че само бъркам каши и хвърлям, ама здраве да е...

Пипи, и ние сме като Захари: само плодовете вървят. И успявам по 20-30 грама каша да пробутам, ама с много настойчивост.

Оставям ви сега, ще се въпозлвам, че спи да отметна някоя къщна работа, че после пак ще се "слепим" и става трудно...

# 113
  • Варна
Набързо да се включа и аз докато шушката спи Simple Smile

Наде, Честита месечинка на Лизи! Да расте красива, здрава и усмихната!

Миш, много ще ми е интересно да кажеш как е минала пиесата. Ще чакам репортаж!

Да са честити обичките на малките моми!  bouquet

Евита, сега се замислих, че имаш право за това, че сега като са малки и няма да се пипат толкова и рискът за замърсяване на дупките от обиците е по-малък.  Thinking
Аз обаче реших да изчакам тя да порасне и да реши сама дали иска или не иска обици. Знам ли, може да е като една моя леля (бургаска колоритна докторица), дето казва: "Бе я моля - на здраво място дупка ще правя!?!" Naughty Mr. Green hahaha  Не знам дали ви споменах, че у Румънско им пробиват ушите още в родилния дом.  #Crazy Цялата тамошна рода е в потрес, че Малена няма още обици.  Joy Joy Joy

Да се похваля, че вчера най-после усях да отида на маникюр и педикюр, че ноктите ми бяха станали... ooooh! Толкова бяха ужасни, че ако ме беше видяла Мишчица щеше да ми отхвърли фейсбукското приятелство.  Mr. Green hahaha Щях да ходя в салона с Малена. Но майка ми ми се обади, че е свободна и ще могат с баща ми да я разходят. След час и половина обаче дойдоха всички в салона, че Малена ревнала. Нашите са голяма паника - усещам, че много се притесняват като я гледат, а като ревне малката терористка направо е шаш и паника. Така и на мен не ми е спокойно и комфортно да ги моля да я гледат. А иначе желание имат, ама направо имам чувствтото, че ги е страх от нея.  Grinning

Диде, представям си баба ти, горката жена, как ви е гонила с точилката.  hahaha Аз след като одраскахме паркета сега нашият кораб-леген е закотвен на пристанище перманентно.  Peace На повивалника е и сега забавленията са гризане на гумено пате и песни и физиономии от моя страна. Simple Smile

Ох, отивам да се приготвя, че след малко ще се събуди мишлето. Не успях да напиша всичко, което исках, ама ще се пробвам после пак.

# 114
Здравейте момичета Hug
Новата темичка е много свежарска,и аз нямам търпение да дойде Великден-един от любимите ми празници разбира се най-любим на каката Grinning
Ние вече сме с летния кош на количката и откакто го сложих си бутам спокойно из парка,инъче Сиянка ме побъркваше в бебешкия кош,не искаше изобщо там и трябваше през цялото време да я разнасям и едновременно да бутам количката,натоварена с разни покупки...
Тара,много се смях на твоите разкази за не стерилизирането.. Joyи аз подкрепям това ти мнение Simple Smile
Аз сега съм се засилила да готвя,понеже вечер изобщо не успявам,трябва едновременно да обръщам внимание на каката,да гушкам врещящо бебе и да готвя...не знам Валери как се оправя,аз се изнервям тотално....
По въпроса за възпитанието аз имам вече опит с голямата кака на 5 години,но не мога да отрека че все още се колебая в някои ситуации как да постъпя...навремето когато тя беше бебе,аз се бях взела насериозно-четях книги за възпитанието,много се замислях кое е правилно и кое не,бях много либерална,позволявах доста неща,в крайна сметка разбрах,че при децата е хубаво да си последователен в това кое е позволено и кое не,да очертаеш ясни граници.Всеоще си мисля че от мойто либерално възпитание и постоянно обръщане на внимание,съм поизпуснала малко каката....
И така,прекрасни сте всички,много се забавлявам като ви чета,пожелавам ви много усмивки днес Heart Eyes

# 115
Честита седма месечинка на Лизи и половин годинка на Яна  bouquet Да са здрави, умни, красиви и щастливи.
Аз се виждам в чудо, откакто Боби взе да пълзи по-активно и нямам никакво време да пиша. Освен това и навън не спи, а го разнасям. В кошарата на свалено ниво реве, а на горното се надига да става и ще падне, ако не съм до него. Нищо чудно и проходилка да взема, въпреки че съм против. Брат му имам чувството, че повече разбираше кое е опасно и кое не. Но пък той пропълзя на една по-умна възраст.

# 116
Честити месечинки на всички бебчовци, които празнуват днес  Hug

Ninche, ние сме със заместено обедно хранене и от горе-долу 3 седмици почти всеки ден присъства и тиква, защото действа по-разхлабващо. Иначе давам: картоф, морков, тиква, пащърнак и от днес сладък картоф.
Още не сме пооранжевели  Laughing

Дана, ние сме със сутрешна каша, все още само оризова. С нея започнах захранването преди по-малко от месец. Давам 2л. каша (100мл.)+ 70/80 плодово пюре.
Точно днес се замислих, че е време да я заменя с друга.

# 117
... Толкова бяха ужасни, че ако ме беше видяла Мишчица щеше да ми отхвърли фейсбукското приятелство.  Mr. Green hahaha

хахахахха  Joy Joy Joy Joy със сълзи се смях на това.

Честити месечинки на Лизи и Яна   bouquet Живи и здрави да са принцеските  Hug

Кокетка, вече спим на отворен прозорец, като преди да легнем отварям вратата широко докато вътре стане с външна температура. Така успях да сваля на около 23 гладуса нощем и 25 денем. Понася се, сравнение с предишната жега  Joy

Емо тази нощ спа много лошо - сто пъти се буди с рев. Аз го гушкам, бута ме. Решавам, че иска пространство (баща му не понася да има нещо или някой в обсега на ръцете му, че му става нервно и не може да мигне  Joy, та реших че на него заприличва) и се отдръпвам от него. За няколко секунди се успокоява, затваря оби, аха да заспи и изведнъж пак рев, обръща се да ме търси. Хайде гушкам, притискам го плътно, давам цица, галя, пея, говоря. Успокои се, заспи и след около половин час наново. Цяла нощ така... Сутринта в 7 се събуди с рев и имаше температура. Според мен може би зъб го мъчи, защото при всеки рев пъха ръката в устата или с едно пръстче рови по венеца. Обаче, от друга страна, не рови на едно място, а ако е зъб, то йще е контретен, не ту горе, ту долу, ту от ляво, ту от дясно. Дадох панадол (малко беше температурата, ама реших, че трябва да се наспи, че търкаше много очите) и заспа в 9 (аз с него, естестневно  Laughing) и спахме до 11 непробудно. Явно температурата го е мъчила и като я свалихме.... пък и ако е зъб, той парацетамола нали и болкоуспокояващ ефект има.

А на обед го сложих в неговото легло да видим дали ще заспи, но не поиска. Разрева се и си го гушнах, а като се успокои, го метнах в коликата на балкона, поклатих го малко и заспа. Дано поспи повечко, че много ми е жал за него.

В този ред на мисли - специални гушки за Радина (и за Джадет, че и тя се мъчи от това мрънкане)  Hug

# 118
Днес четох много за глутена и брашната въобще, че дори и за сортовете пшеница, която сега се отглежда и ще ви преразкажа някои неща, които много ме фрапираха.

Първо за глутена: той има два активни компонента - глутелин и глиадин. Тези компоненти по принцип в измислената от природата пшеница са в определено съотношение, което е в съответствие с нашия организъм (тя природата си напасва нещата и като ни е създала да ядем пшеница, ни е създала тела, които да приемат с лекота съставките й) и поради това глутенът се разгражда лесно и не предизвиква реакции. През последните да речем 100 години, човекът умишлено създава нови сортове пшеница - понякога с цел да са по-устойчиви на климатичните промени, понякога с цел за по-добър добив и т.н., но факт е че пшеницата сега е "облагородена" според земеделския термин или модифицирана, според биологичния. Тези модификации, на практика са променили съотношението на глутеина и глиадина в глутена и те вече не са в ок дози за организма ни, от там идват някои проблеми с глутена. Това е от една страна. От друга, понеже хлебарите целят да правят по-пухкави хлябове, защото вида продава, а пухкавостта на хляба идва от глутена, на който допълнително прибавят ензими, които правят глутена още по-лепкав и тестото става още по-пухкаво. Никой не е длъжен да съобщава за добавянето на ензими, за това те не се описват по етикетите на брашното и хляба. В повечето брашна, които се продават по магазините има около 16 добавени ензима. Тези ензими правят реакции в организма и на практика, някои хора, които имат непоносимост към глутена, всъщност имат непоносимост към някой от тези ензими (да не говорим, че някои от тези ензими са канцерогенни или пък се извличат от животни, например от стомаха на прасе...). Разбира се има решение - все още има за отглеждане така наречените "древни сортове" пшеница, т.е. немодифицирани, в които съотношението на глутелин и глиадин е нормално, но това са предимно био зърна, защото за масовото производство модифицираните пшеници са по-рентабилни. А решението на другия проблем - с добавянето на ензими е да се купуват зърна и да се мелят на брашно (то всъщност май в някои биомагазини има мелнички и ти го мелят). Всъщност материалите, които четох, обясняваха защо е по-добре сам да си отглеждаш пшеница, но понеже няма как всеки да си сее пшеница, бяха обяснили за био магазините. Да не споменавам пък как за да се надига хляба на горе, а не на страни, в пекарните добавят синтетичен витамин С, който стяга глутена.

И сега за самото брашно - както знаем зърната имат обвивка, подобвивка, вътрешност и зародиш. Бялото брашно на практика е само вътрешността, другите три компонента са махнати. Съвременните мелници така са направени, че те самите цепят зърното и вадят зародиша, след което със стриване махат обвивката и подобвивката. За това те на практика не могат да мелят пълнозърнесто брашно и това, което големите мелници продават като пълнозърнесто е отделно смляно бяло брашно, отделно смлени обвивките (триците) и после смесени. На практика, обаче тук липсва зародиша на зърното, а и отново съотношението между трици и бялата част, не е колкото си е в самото зърно (всъщност трици плюс бяло брашно си е на практика т.нар. типово брашно). Защо са важни обвивките и зародиша. В най-външната обвивка се съдържа витамини от група В, минерали и фибри. Подобвивката (алейронов слой по научному) съдържа растителни протеини и витамини, а зародиша съдържа белтъчини, ветамини и мазнини. Във вътрешността, която остава в бялото брашно (нарича се ендосперм) няма почти нищо полезно, има само празна енергия. На практика в бялото брашно, сравнение с пълнозърнестото се губят 50% от витамините от група В, 90% витамин Е (нищо, че ни повтарят да ядем хляб, че в него има витамин Е), почти напълно фибрите, мазнините, растителните ензими, хормоните и стотици фитосъединения. И на практика бялото брашно е едно бяло и чисто нищо. Между другото зародиша се маха, защото без него брашното има по-голяма трайност, защото в зародиша са живите хранителни вещества и ако останат го разлвалят бързо. Хлебарите мразят пълнозърнесто брашно, защото се меси трудно, няма го лепкавия глутен (т.е. има го, но вече е в много малко съотношение, сравнение с бялото брашно) и хляба не е пухкав, по-трудно се уцелва изпичането му и няма добър търговски вид.

То е ясно, че не можем да се върнем сто години назад и да си отглеждаме пшеница сами и после сами да си я мелим, но е просто престъпление как икономически фактори са довели до там, че човек на практика яде ... нищо или по-лошо нищо плюс боклук. И после що има алергии, що хората са болни, защо се получават инфаркти на по 30 години... А, и още нещо - едно време всички знаем, как мелниците са били каменни, т.е. зърната попадат между два камъка и смилат зърното. Това са били обикновенно воденични камъни, до река, която да задвижва мелницата с енергията си. На практика те са възникнали като най-удобни и като най-лесния начин измислен от човека, непознаващ още електиричеството най-малкото. Но природата и тук е съвършенна позволявайки "открития", защото се оказва, че при топлинна обработка част от полезните вещества в зародиша на зърното умират (както казах те са живи, нали за това развалят бързо брашното). Къмъка е студен и си остава студен при меленето, защото водата го задвижва бавно, не може да се натрупа толкова енергия, че да го движи бързо и от триенето да се затопли. Но съвременните мелници, мелят с метални ножове, които се движат с голама скорост, нагряват се, така че дори и да оставят зародиша, го убиват. Явно от едни момент нататък техническият прогрес се е обърнал против човека по отношение на здравето му и улеснява само бита му. Пести му време, което той да пилее във фейсбук и форуми  Joy Joy Joy, похапвайки си филия от нищо, намазана с някакво ГМО отгоре   Joy Joy Joy Така че, аз реших - в Банкя вече никакви кипариси и чимшири, да не говорим за трева - половинта двор пшеница, другата половина зеленчуци и плодови дръвчета, купувам си мини домашна мелница и почвам домашни био хлябове  Joy Joy Joy

В този ред на мисли, Мамуля, ккво да ти се карам за прясното мляко... то на фона на всичко останало е някаквъ дребен проблем  Joy Joy Joy

п.с. Днес разбрах и какво представлява като процес гранясването (повечето от вас предполагам знаят, ама аз до днес го знаех само като термин) - разпадане на мастните киселини на пероксиди и алдехиди, които са изключителни дразнители на чревния тракт и причиняват рак на червата. А в зародиша на зърното повечето В витамини и мазнини са чувствителни на температура, светлина и въздух и в промеждутъка от 24 до 48 часа след смилането започва процес на гранясване. За това на практика зародишът се маха от брашното и само в прясно смляно брашно той може да бъде оставен без проблем (може и в заводско брашно, но при спазване на определени температурни нива и запечатан в непрозрачен плик (то това се прави по принцип за брашното) и по-възможност вакуумна опаковка). Т.е. за истинското брашно, трябват грижи по съхранение като за нетрайни продукти като мляко и яйца например, но на никой не му се занимава с това.

Последна редакция: вт, 27 мар 2012, 15:31 от Tara Wilson

# 119
  • София
Еха, успях да ви изчета и ще гледам да попиша малко - дано Макс да не се събуди  Wink

Вчера с този ужасен вятър на вън бързо бързо се прибрахме и днес реших Макс да поспи вкъщи, пък после ще се поразходим.

Дени,  Hug

Валери, не съм пуснала кошарата на най-долното ниво все още. Макс е подвижен, но не толкова опасен и засега само гризе решетката, но не се надига.
Браво на пъргавия Бобчо за пълзенето. Май сега вече става сложно за мама, а?  Rolling Eyes Пък аз искам да почне да се придвижва сам, че само пищи безпомощно, ако не го побутвам и премествам.

Пав, Макс също се гнусеше от заешкото с картофи. Дадох му чист заек (2 дни) и отделно зеленчуци и по-добре го прие, но си мисля, че вкусът му е много нов и трябва да свикне.
На 5-тия ден пак се върнахме на заешко с картоф, с малко морков за замаскиране, и вече го ядеше, без да му се гади. Днес пак му дадох с малко тиква и става все по-добре, но пък със заека приключваме за сега.

Следващото ще е пуешко, но мисля да направя пауза между двете меса, за да въведа броколи, банан и елда, че нещо ми липсва разнообразие. Въпреки че Jaded малко ме стресна с този "уау" ефект на елдата  Mr. Green
На мен доки ми каза първо глутена да въведа и чак след това ще си говорим за жълтъка....  newsm78 Явно колкото лекари, толкова и схеми.

Вчера беше знаменателен ден в развитието на Макс - изака се в тоалетната  Party Усетих го, че ще ака и реших да го издържа (или както там се казва това упражнение) и докато се чудех как да му обясня защо сме в тоалетната и какво се прави, той вече беше готов. Почувствах се много горда с него  Grinning
Не сме си купили гърне още, защото не седи стабилно, но скоро и това ще пробвам.

Изчезвам, че има някакви драми в офиса и трябва да помагам. Явно и повече работа ще ми се отвори.

Надявам се по-късно да успея да си допиша  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт