евала на такива родители

• 15 230
  • 297
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Тоест казваш, че ако имаха брак - съдът щеше да подари на снахата първия етаж от къщата на свеки?  newsm78
Joy
Свекървата май и цялата къща ще остави един ден на внучето, а не на калпавия син.

# 226
О, в това съм сигурна! То не се дава току така цял етаж - ако мислиш нали само да подадеш ръка временно...тогава се дава стая примерно  Wink та повече от явна е идеята на свекито. Обаче ако калпавия син има още деца от новата - на тях свекито от къде ще даде - щото и те няма да са виновни , че баща им калпав...

# 227
  • Бургас
Човек може добре да си организира нещата и без да има подпис, а децата са пълноправни наследници, ако са признати, независимо дали бащата има брак с майката или не. В случай на раздяла майката може да осъди бащата за издръжка на признатото от него дете дори и да са нямали брак!!! Както може и да има претенции мъжът да я осигури жилищно до пълнолетието на детето (друг е въпросът, че ако не е дала и стотинка по време на връзката дали ще има очи да го направи, не че не е редно в случая).
Струва ми се, че в случая жената трябва да направи тъкмо това, ако мъжът си е бил тотално камшика - дело за издръжка, колкото и мизерна да е, но бащата да усети, че има отоговорност все пак.
Случва се: хората поняко изтрещяват, влюбват се, изстиват, нещо се пречупва в тях, напълно възможно е мъжът тотално да се е променил, а и внезапното забогатяване се отразява доста странно на някои индивиди. Но е възможно и да дава по някой лев, но това да не се отчита, защото е минимално, но най-вероятно наистина е абдикирал, щом авторката така казва, все пак майка няма да лъже, че синът и не подпомага детето си.  Peace

# 228
  • Бургас
Не, но при такива ситуации човек трябва да е практичен, особено когато има дете.
Има и предбрачен договор.
Да Вили, еднакво е за детето, но не и за имуществото по време на брака, както и за семейното жилище и т.н.
Иначе тази история прилича на...
Сама жена, без средства, среща някой, наемат жилище, ражда дете, онзи позабогатява и си намира друга. Тази я оставя като част от миналото.

Тоест казваш, че ако имаха брак - съдът щеше да подари на снахата първия етаж от къщата на свеки?  newsm78
Не. Щеше да я присъди за отглеждане на детето до навършване на пълнолетие. Може да се иска наем за частта, която ползва майката. Ако майката е без нищо, а бащата разполага с друг имот, то щяха да и дадат него. Проста сметка

# 229
Я че ми стана интересно - а бащата с новата жена къде ще отиде да живее - ако има едно жилище само?  Thinking
И ако бащата няма имоти - какво ще направи съда?

# 230
Тоест казваш, че ако имаха брак - съдът щеше да подари на снахата първия етаж от къщата на свеки?  newsm78
Не казвам това.
Казвам, че тези двамата са живели някъде. Това някъде се води за семейно жилище. Още това което е създадено през брака е на двамата, независимо кой е работел и кой е гледал дете или не е работел.
При този случай само детето има право на издръжка чрез съд. Тя няма никакви права на имуществото създадено по време на брака. Дори и при смърт на мъжа няма право и остава на благоволението на родителите му.
За мен да си сам, да не притежаваш нищо, да не работиш и накрая да си на улицата с дете е проява на наивност, да не кажа нещо друго.

# 231
А при съжителството съдът не урежда частта с придобит по време на съжителството имот - така ли?

# 232
  • Бургас
В съда на първо място е детето и неговия интерес.
Това де ще ходи родителя, който не го отглежда си е нещо, от което съда не се интересува.
Има вариант за съвместно съжителство на развеждащите се страни, ако жилището го позволява и отношенията им също.
Закона в тази си част е уреден в интерес на детето.
Снежа63, това си е закон/поне за мен/. Едно момиче винаги трябва да може да се оправи и само. Образование, професия, средства...Стандарта на една жена не бива да пада, ако остане сама.  Но това не означава да поеме и отговорностите и задълженията на БНД.  

# 233
А при съжителството съдът не урежда частта с придобит по време на съжителството имот - така ли?
Ако си в брак при развод се дели и имуществото придобито през време на брака.
При смърт на единия съпруг другия го наследява 50%, а останалата част се дели на децата.

# 234
Не съм запозната с делене на имущество, признавам си, защото не ме интересува - аз съм подсигурила себе си и детето си по някакъв начин.
Но ще ми е интересно да знам със сигурност - ако се появи я адвокат, я минал по тоя път - да сподели - при раздяла от съвместно съжителство - как се уреждат въпросите. За брака е ясно да кажем.

НО да се върнем към случая - бащата имал ли е имот? Авторката?

# 235
  • Бургас
Независимо дали е имало брак или не, жената в случай, че има признато дете от мъжа може да претендира да бъде жилищно осигурена до навършване на пълнолетието. В случай на смърт на родителя с имота, имотът се наследява изцяло от детето и ако непълнолетно, другият родител е негов настойник. Няма тате/мама, няма лели! Наследник е единствено детето, ако няма съпруг/а!!!
А тези, които тук отстояват идеята за брака - и той може да те прецака не по-малко от съвместното съжителство без такъв. Гаранции няма! Освен това при съвместно съжителсто и придобиване на общ имот в този период - записва се на името на двамата и при раздяла просто се поделя или единият изплаща частта на другия. При конфликт и интриги - хубаво е да са регистрирани на един и същ адрес, за да може да се докаже, че са живели заедно в периода, а щом има и деца битката в съда може да бъде достойна за филм! 

# 236
Наследник е единствено детето, ако няма съпруг/а!!!
Детето, но не майката на детето.
Майката на детето не получава и няма никакви права след пълнолетие на детето.
При този случай, ако свекървите не прехвърлят документално на нея имущество, тя си остава само един живеещ в техния дом, без да плаща наем.
След пълнолетие на детето, то или те или мъжа могат да й покажат вратата.

# 237
  • София
Ама защо загробихте тази жена в къщата на свекървата.  ooooh!
Дано майката на детето си намери свестен мъж и да си продължи напред с живота.

# 238
  • Бургас
Наследник е единствено детето, ако няма съпруг/а!!!
Детето, но не майката на детето.
Майката на детето не получава и няма никакви права след пълнолетие на детето.

Да, така е. След пълнолетието детето става пълен собственик, но дори и преди това настойникът не може да направи нищо с имота сам. Право има само детето при навършване на пълнолетие. Ако някого това го притеснява, може и да претендира за брак, мен лично не - достатъчно ми е да е осигурено детето. А имотите на мъжа ми са наследствени и през ум не би ми минало да претендирам за нещо, за което не само аз, но и той не е дал и стотинка (не дай Боже такива мрачни сценарии).
А преди покупка на нещо крупно, двойката може да се конслутира с адвокат, но по принцип се записва на името на двамата - въпрос на здрав разум е. А ако някой реши да купи нещо на свое име - ако е извадил парите изцяло от собствения си джоб, да купува! Така или иначе трудно ще купи недвижим имот, например, без знанието на другия на свое име, но с неговите пари.  Wink

# 239
  • София
Хехее, Вили, ама по гръб не падаш никога, а Simple Smile
Пише момичето, че това, че бащата не дава пари за детето е факт, ама ти пак не вярваш и си пишеш твоите си хипотези Simple Smile

А какво значение има дали бащата има имот или не? Той нали е отишъл да живее в друг град при другата жена, претенции към етажите на майка си едва ли има, след като е отишъл на друго място.

Общи условия

Активация на акаунт