Математически турнири - 15

• 101 740
  • 762
  •   1
Отговори
# 225

Що за разбиране , че не са решили задачата както трябва ??? Това да не е литература , че да не се знае какво искал да каже авторът - или си я решил, или не си я решил задачата. Ама не си я описал както е искало журито...- задачата трябва да се опише така,че математически лаик да я разбере.

Ако се търси решение, което може да се изрази с цифра (да кажем Х=5), написаното от теб има някакво основание. Т.е. отговорът пак може да е преписан или налучкан, но със сигурност или е верен, или не е верен. Обаче ако задачата (както писа math mother) е за доказване, верен краен отговор няма. За да се приеме едно доказателство трябва да се тръгне от общоприети аксиоми и изучавани в училище теореми (ако се използват неизучавани такива те трябва да се доказват) и после с логически и математически действия да се стигне до доказателството. Всяко прескачане на стъпка, позоваване на недоказано твърдение или грешна логика водят до грешка, независимо дали решаващият си мисли, че е решил вярно. Затова съм напълно съгласна с math mother, че в задача за доказване никой не може да каже, че е получил отговора.  За сметка на това точно в задача за доказване има най-много място за контестации. Който е уверен в решението си може да проследи и дискутира същото това решение с комисията. Практиката показва, че има много уважени контестации.

# 226
  • София
Да охладим малко пролетно-математическите страсти с резултати ЕК - Стара Загора

Не успявам да отворя линка  newsm78

# 227
При мен работи  newsm78

# 228
  • София

Смени браузера най-добре с ИЕ. С ФФ няма да успееш да видиш .htm.

# 229
  • София

Смени браузера най-добре с ИЕ. С ФФ няма да успееш да видиш .htm.

Пробвах IE, FF и Opera. 2011 я отварям, но 2012 - не. Трябва да сменя не браузера, ами компютъра май  Mr. Green

# 230
  • София
Струва ми се, че в таблицата за рейтинга http://setcombg.com/SMG/ не са качени резултатите от пробните изпити на всички явили се деца на  04.03.12, а пък резултати от 27.11 изобщо няма.

# 231
Kodbg явно сега ги въвежда, защото преди въобще нямаше колони за пробните изпити в СМГ.

# 232
По повод на контестациите... да така е имаш право на това, но когато си в група и не си с мама зад гърба , дали успяваш да подадеш контестация...И дали ощетените деца, за които говори Ali_Sun са подали такава!?!?
Прави сте, че задачите трябва да бъдат описвани, но не е задължително задачата да има само едно решение, поне аз имам такива спомени...

# 233
По повод на контестациите... да така е имаш право на това, но когато си в група и не си с мама зад гърба , дали успяваш да подадеш контестация...И дали ощетените деца, за които говори Ali_Sun са подали такава!?!?
Прави сте, че задачите трябва да бъдат описвани, но не е задължително задачата да има само едно решение, поне аз имам такива спомени...

Никой не е казал, че се признава само едно решение. Изискването е само решението да е вярно и да е защитено. В случая Ali-Sun изказва своето мнение (че са ощетени) без да дава доказателство. Ако публикува решението на сина си вече ще може да се вземе някакво отношение. В момента обаче не може да се каже дали тя е права или не.

Иначе децата по правило не ходят на състезание с мама (освен най-малките) и точно когато си в група контестации се подават по-лесно, защото групите си имат ръководители, които са печени и всичко им е ясно. Ако някой не е подал контестация вината не е в комисията, нали?
Конкретно за Ali-Sun и сина и никоя от нас не може да каже нищо и затова е по-добре да не спекулираме, а да говорим по принцип. Напълно е възможно детето да е решило задачата, но да е останало неразбрано. Както и да не я е решило.

# 234
Цитат
Иначе децата по правило не ходят на състезание с мама (освен най-малките) и точно когато си в група контестации се подават по-лесно, защото групите си имат ръководители, които са печени и всичко им е ясно. Ако някой не е подал контестация вината не е в комисията, нали?
Мога ли да попитам дали сте били на това състезание и знаете, че е по лесно подаването на контестации когато си в група?
Или че е имало дори техническа грешка в резултата от пресмятане на точките???
.....
С което и аз приключвам обсъждане на ПМТ.
Рядко пиша в темата, но ви следя активно.
Имам доста опит с състезанията, които обсъждате. намесих се този път защото когато се пишат няколко страници за задачи с неясно решение, тогава организаторите са виновни.
Когато се ощетяват деца положили усилия да са сред най добрите, тогава организаторите са ок... Не е първия път, няма да е последния... Колко от вас знаят че третото място е миналогодишните ЗМС не е трето място и в протоколите, но е трето на раздадените грамоти!!!
Защото трябва да се дадат повече от предвидените стипендии по закона за защита на надарени деца.

Извинявам се за дългия пост, който за повечето може де е и СПАМ, но би трябвало да се възхищаваме от тези деца, а не винаги да търсим вината в тях.

# 235
Защото трябва да се дадат повече от предвидените стипендии по закона за защита на надарени деца.

# 236

Затова ли тази година имаше 14 олимпиади в 2 дена(поне в София) и децата трябваше да избират?! Явно трябва да имаме повече надарени деца...

Не исках да се намесвам в темата... Всички знаем, че и мама може да подаде контестация, дори и да не разбира от математика-ще заведе детето да си види работата и да се защите... Аз поне съм го правила... Редовно си водех децата индивидуално и когато не бяхме съгласни с крайния резултат, съответно си подавахме контестация, водех детето и през цялото време стоях като мумия, а детето си гледаше работата... Това, че детето е ощетено, защото е отишло с мама, а не с група от училище, са пълни глупости!!! Може наистина да било, случва се, но да отиде с мама и да види...

# 237
И аз с последно включване да отговоря на Черна станция и Obsolete , че явно като съм писала по нощите не съм се изразила достатъчно ясно  Embarassed
Значи, аз съм на мнение, че не трябва въобще да се подават контестации. Т.е. журито и проверяващите би трябвало да са достатъчно компетентни / те или са преподаватели по математика и/или членове на СМБ/  и не би трябвало да има нужда от подаване на контестация.
 Как може един математически грамотен човек да не може  да прочете и оцени написаната задача, а чак след направената контестация да я разбере???  И не ми казвайте , че времето за проверка е малко и т.н. - ами да го измислят Simple Smile)

Пример: при кандидастване във ВУЗ да сте видяли някакви контестации? Имаш право да си видиш работата, но не и да ти се смени оценката . Защо при тези състезания ги въведоха тези контестации - това само по себе си казва, ама ние може да не сме били много внимателни в проверката , щото сме бързали да проверим работите на 700 деца....Разбира се, правя сравнение с изпит по математика , който не е тестов и там си има задачи за доказателство.

Пример: искате доказателства за фаворитизиране на определени училища- как ги искате - поименно кои деца , коя година  , след подаване на контестация на кое място са били и какво се е променило? Това е несериозно. Ако поне малко следите математическите среди ще знаете за дългогодишната война между СМГ и НПМГ и как примерно към 11- 12 часа се правят среднощни бдения и контестации, и на сутринта можеш да бъдеш изненадан неприятно- да си бил 1ви, пък вече да не си / разбира се , с уговорката че ако имаш максималния брой точки можеш да спиш спокойно  Laughing/

И последен пример : искате да публикувам писмото от РИОто с което явно се признава наличнието на основание за контестация и изпращането на работата в МОН? / понеже някой подметна, че правя недоказуеми твърдения/
Нека да се разберем - недейте да мислите, че нещата са само бели, или само черни.
Допускат се грешки, и съм абсолютно съгласна с Черна станция, че много често децата казват "ама аз всичко си реших" и особено като са малки им е много трудно да преценят какво е ВСИЧКО  Laughing
Изказах мнение, че понякога се случват и грешки,   работата на журито трябва да се подобри и проверяващите трябва да са добронамерени  Peace

И ако питат мен да премахнат контестациите и да не се занимат с глупости  Joy
И math mother е права , че не бива да се правят драми от едно състезание - състезания дал господ , стига да имаш любов към математиката и желание да решаваш задачи  - успехът няма да  закъсненее Peace
П.С. Спирам, че оспамих темата  Embarassed

Последна редакция: вт, 03 апр 2012, 11:12 от Shumi

# 238
Значи, аз съм на мнение, че не трябва въобще да се подават контестации. Т.е. журито и проверяващите би трябвало да са достатъчно компетентни / те или са преподаватели по математика и/или членове на СМБ/  и не би трябвало да има нужда от подаване на контестация.
Така беше на последния " Роман Хайнацки" в Ямбол. На техническата конференция обясниха, че за пръв път на това състезание контестации няма да има, а работите ще бъдат преглеждани няколко пъти ( мисля, че бяха четири). И на всеки кръг се извършва " пресяване", докато останат най-добрите (и разбира се верни  Simple Smile ) работи. Но пък там децата бяха значително по-малко.

# 239
Shumi Simple Smile
Аз пък само се включвам със следното - преди години - излизаш от олимпиада, изпит за ВУЗ, и си знаеш сам оценката - къде с колко стотни са ти намалили за всяка грешка. Но имаше общо взето една олимпиада, която си вървеше по кръгове до национална.
А сега - един болюк състезания, и грешки и неразбории има на входа - самите задачи, после "ама аз всичко си реших", накрая проверяващите.
И разбира се - правото ти на дума и защита, което променя класирания ...
Затова е такъв хала в състезанията  Cry

Общи условия

Активация на акаунт