С коремчето ще се сбогуваме, Априлчето ще нацелуваме!

• 39 665
  • 738
  •   1
Отговори
# 165
Честито на всички мамчета имащи си вече сладки пухкави бебоци! Да са Ви живи и здрави много да ви радват, да папкат и да слушкат.

# 166
Ох здравейте и от мен. Аз си чакам ли чакам много мина малко остана. Искам да питам усеща ли се когато започне да се появява разкритие? В смисъл не контракциите ами там отдолу че се разширяваме дали се усеща?

# 167
Ох здравейте и от мен. Аз си чакам ли чакам много мина малко остана. Искам да питам усеща ли се когато започне да се появява разкритие? В смисъл не контракциите ами там отдолу че се разширяваме дали се усеща?
Аз го усещах като боцкане.. малко по-силно Simple Smile
Сега още не съм стигнала явно до тоз момент да видя дали ще е същото Simple Smile

# 168
Въпрос към запознатите с порядките на НОИ или към мамите, които като мен са в 45-дневен болничен от 1 март: кога можем да се надяваме на изплащане на болничния?
Аз съм си дала болничния на работодателя в деня, в който го получих, тоест 1 март, сигурна съм, че и те са го занесли без да бавят излишно в НОИ, защото са изрядни в това отношение, но не знам сега кога да разчитам евентуално на някакви средства? Ако може някой с опит или знания да разясни?
Знам, че има някакъв ПУК код, който може да си извадиш в НОИ с ЛК и после да си следиш онлайн дали болничния ти е внесен и кога, следователно НОИ кога ще ти пуснат плащане. Май не е лошо да си извадя такъв, че иначе ще съм в постоянно неведение, а не е като да разполагам с дърво, от което да си бера парички Joy

# 169
samm, ако болничния ти е издаден на 1 март, то той трябва да се занесе в НОИ до 2 дни след плащане на осигуровките и подаване на информация за тях в НАП. А това най-рано може да стане в последните дни на март (зависи каква е практиката на фирмата, но никой не внася осигуровки преди да е изтекъл месеца). Та, ако осигуровките са внесени на 30.03. и информацията е подадена в НАП на същия ден, може и на същия ден да е подаден болничния в НОИ. От тази дата чакаш 15 дни.
А ПИК се вади много бързо - отиваш в НОИ, питаш на информация за стаята и там, срещу лична карта ти го дават.

# 170
  • София
samm За болничния - от датата на внасяне чакаш 15 дни както са ти казали, но ако не ти се занимава с пик кода (аз го имам но там само пише кога са го получили и никакво друго инфо) същата работа може да ти свършат ако звъннеш по телефона имат си отделен отдел дето проверяват искат ти само егн, аз като не издържах да чакам за предия болничен все пак звъннах да ми кажат кога да го очаквам че ми писна това е телефона следваш инструкциите -(02) 9261010 Успех!

# 171
здр и аз така 4акам болни4ен,45 дневния ми е от 15 март,но преди това имам пуснат един на 1 март -по диагноза,,и понеже откакто работя никога не ми се е налагало да ползвам по какъвто и да е повод изобщо не ми е ясно в какви срокове тр да се изплащат и изобщо има ли някакви такива,или когато на тях им е кеф тогава ги превеждат????????

# 172
и искам да попитам раждалите нормално-какви са първите усещания при едно раждане,знам 4е при всеки е разли4но,но понеже малко ми остана и понякога се 4удя-ами ако ми се слу4и докато съм навън,или в магазина ужасявам се от мисълта ,4е може да не съм си у дома,а не мога да се затворя в къщи...))

# 173
Аз съм 45 дневен болничен от 20,02 но и до сега нямам превод, изобщо не мога да ги разбера как ги смятат кога ги превеждат... Живи и здрави да сме. Ох и аз постоянно се чудя почна ли се да засичам ли това ли е оххххххххх уж нямало как да се сбърка, ама знам ли ако са по слаби болките като нищо ще ги подмина с лека ръка и то може да тръгне а аз да не разбера. Лелелеел

# 174
geryito и аз то4но от това се притеснявам,попринцип прага ми на болка е голям и не припадам от всяка болка,и мн ме е страх ,4е 6те пропусна на4алната фаза ...освен ако не запо4не с изти4ане на водите,,,тази незизвестност ме плаши пове4е от самото раждане

# 175
geryito и аз то4но от това се притеснявам,попринцип прага ми на болка е голям и не припадам от всяка болка,и мн ме е страх ,4е 6те пропусна на4алната фаза ...освен ако не запо4не с изти4ане на водите,,,тази незизвестност ме плаши пове4е от самото раждане

И аз съм такаааааааа  #Cussing out

# 176
  • Варна
Samm,аз съм от 29ти февр.в болничен, и вчера си проверих по картата-имам преведена сума за този един работен ден от февруари.
Слава Богу, този път работодателите ми са сериозни и изрядни, до 10то число на текущия месец внасят всички осигуровки за предходния, така че предполагам болничния за този ден е бил изплатен още в края на март, но аз едва вчера проверих ...

В твоя случай, ако са чакали последния срок за внасяне на осигуровките-т.е. 30март, най-рано може да чакаш към 15ти април пари... bowuu

ПИК/ПУК/ПИН или както там се води можеш да си извадиш ,както са ти писали момичетата, и да си следиш плащанията .Отразяват се всеки месец -сумите и раб.дни на месеца, но пак зависи кога са подадени болничните от работодателя и дали вярно са подадени ...т.е. декларациите им дали са верни

# 177
Въпрос към запознатите с порядките на НОИ или към мамите, които като мен са в 45-дневен болничен от 1 март: кога можем да се надяваме на изплащане на болничния?
Аз съм си дала болничния на работодателя в деня, в който го получих, тоест 1 март, сигурна съм, че и те са го занесли без да бавят излишно в НОИ, защото са изрядни в това отношение, но не знам сега кога да разчитам евентуално на някакви средства? Ако може някой с опит или знания да разясни?
Знам, че има някакъв ПУК код, който може да си извадиш в НОИ с ЛК и после да си следиш онлайн дали болничния ти е внесен и кога, следователно НОИ кога ще ти пуснат плащане. Май не е лошо да си извадя такъв, че иначе ще съм в постоянно неведение, а не е като да разполагам с дърво, от което да си бера парички Joy

Аз съм си взела такъв ПИК код,много е удобно.Излиза ти на коя дата са ти представени документите и така можеш да си изчислиш че след 15 дни ще ти преведат паричките.Моят 45 дневен болничен започва от 22.02,а е представен на 21.03,защото на 17.03 моят работодател плаща осигуровките и 2 дни след това се подава и болничният.Все още нямам парички,но се надявам вече тази седмица да имам превод.Работодателят ти го носи на време,но зависи,кога внася първо осигуровките и после след 2 дни е болничният.Така,че за да си проверяваш тези неща иди до НОИ и за 2мин.става изваждането на такъв код.Можеш лесно да си следиш нещата без да се притесняваш.

# 178
и искам да попитам раждалите нормално-какви са първите усещания при едно раждане,знам 4е при всеки е разли4но,но понеже малко ми остана и понякога се 4удя-ами ако ми се слу4и докато съм навън,или в магазина ужасявам се от мисълта ,4е може да не съм си у дома,а не мога да се затворя в къщи...))
Добро утро мамчета.
Относно разкритието - явно е различно при всеки, защото аз когато раждах влязох с контракции на 6 минути и разкритие от само 2 см. Нищо по-различно не съм усетила освен контракциите, като изключим факта, че 2 дни преди да родя започнаха много слаби болки в кръста, все едно преди цикъл, но наистина много слаби, дори може да се каже, че не бяха болки, а по-скоро дискомфорт.
gerity, би ли казала къде си усетила боцкането, защото аз имам силни пробождания във влагалището от доста време, които стават все по-силни, но малко по-напред в темата мамчетата споменаха че това е от разтягането и тежестта на матката. А и аз все се чудя дали тези пробождания не водят до някакво разкритие newsm78

# 179
vavislava, не се притеснявай, няма да пропуснеш момента, нито да закъснееш за болницата. Нещата стават доста бавно. Виж в горния ми пост как започна при мен първото ми раждане. После имаш сумаждане:-ти и време контракции, болезнени, през равни интервали, които се скъсяват постепенно, но докато станат на 10 или 5 минути, когато трябва да се ориентираш към болницата, минава много време.
Аз когато раждах и в началото болките бяха слаби и се чудех дали е почнало раждането или тревогата е фалшива, звъннах на лекарката ми и тя ми каза да легна на лявата си страна. Ако контракциите намалят, спрат, станат нередовни и не през равни интервали, значи тревогата е фалшива. Ако обаче са си през равни интервали, зачестяват и стават по-болезнени, значи е време за раждане:-)

Общи условия

Активация на акаунт