Малките ЮЛЧЕТА бели зъбки редят, на мама очите от радост блестят!

• 47 948
  • 747
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте!
Понеже прочетох написаното от Yuliana_  реших и аз да се включа.Калоян също много се тръшка,като излезем навън иска да ходи навсякъде и като не го пускам да ходим между колите на паркинга и става страшно.Аз се опитвам да го хвана за ръка-той не дава,опитвам се да го хвана за раменете и да го обърна-той се гърчи,накрая го вдигам и го обръщам да ходи в друга посока-той свива краката и се опитва да легне на земята и пищи.В момента ,в   който го пусна става,изтупва се и продължава да тича нанякъде.Абе всеки път,когато е недоволен гледа да се тръшне на земята,но аз мисля,че е нормално-опитва се да ме"тества"-докъде ще ми стигне търпението,дали ако е много упорит няма да му позволя нещо забранено...
Яденето ми е болна теме.В момента минахме отново на гладко пасирана храна,само и само да го натъпча набързо и да го пусна долу да играе.При него освен слабия интерес към храната изобощо(предпочита да суче) има и нещо друго-не го свърта дълго на едно място,скучно му е да седи и да яде,след като има толкова много шкафове за ровене и копчета за натискане наоколо...Другият проблем е,че много неща не иска да опита дори и има предпочитание към сладкото.Та основното ни меню е:готови или домашни,гладко пасирани пюрета,каша и плодово пюре или йогурт следобед.Сутрин не желае да закусва.Попара не яде,макаронени изделия също,сурови плодове иска да опита само ако види,че някой вкъщи хапва.И тогава само помирисва,най-много да оближе плодчето и губи интерес...Виж,ако види батко си да яде вафла или пастичка е готов да се бие за нея!Мляко с ориз,грис и нишесте не яде.
От 3 седмици ходи на ясла-засега само до обяд,беше дори само за по 2 часа и постепенно увеличаваме времето.Много трудна е адаптацията при нас.През цялото време не спираше да реве,не пие вода,не иска да яде...Днес влезе спокоен,дори протегна ръце да гушне госпожата.Дано занапред да е така!

# 646
  • София
Добър вечер!

Йоанна вече 3 дена ходи на ясла, засега всичко е чудесно. Очевидно ѝ харесва да е там, много се радва като отиваме. Засега е плакала веднъж - днес, но тази сутрин пристигнахме по едно и също време с други две деца и те плачеха и двете и тя май заради това се разплака. Първият ден не плака, а после е била много въодушевена (това на обед, когато майка ми я взела), смеела се и пляскала с ръчички, бърборела нещо Simple Smile На втория ден влезе с голям ентусиазъм - видя играчките, помаха ми за чао и замина. Днес бързо е спряла да плаче и даже ми донесе подарък - първото ѝ творение - есенни листа, изрязани от цветна хартия и залепени на бял лист. Предполагам, че повечето работа са я свършили лелките в градината - казали са на майка ми, че само са показали на децата как да наместят листата и да потупат с ръчичка отгоре, за да залепнат, но все пак е трогателно и ще си пазя творението Simple Smile Все още е само до обяд и майка ми я взима в 12:30, но мисля, че от следващата седмица без проблем ще можем да я оставяме и да спи там. Тя вече е спала там - вчера заспала на средата на стаята и днес имаше креватче в занималнята с нейната играчка вътре  Joy Яде всичко в яслата с апетит и желание, но тя си ми е ящна по принцип. Днес я похвалили на майка ми, че била много културна, което не знам какво трябва да означава за дете на нейната възраст  Joy Но щом казват, радвам се, че намират детето ми за културно.

Та така при нас, засега адаптацията преминава успешно, нямаме проблеми, надявам се така да продължава и занапред, а и да не боледуваме много. Утре съм на родителска среща Simple Smile

Иначе друго няма, аз си ходя на работа, тези два дена съм на обучение - Управление на промяната и лидерство, много е интересно, обучаващите са наистина добри, а и са ги запознали със спецификата на нашата работа, което е добре - била и съм на други обучения, пак от фирмата са ме пращали, обаче са ни говорили или някакви общи приказки, или неща, които нямат отношения към работата ни и не са приложими в нашата среда.

Исках да питам Форест и който още трябва да получава 120 лв по чл. 54 (120те лв за майки, върнали се на работа) - вие получихте ли пари за септември и знаете ли от НОИ кога ги плащат? Очевидно не е до 5то число, както беше с другите майчински, защото не са ми ги превели (документите са ми занесени в НОИ, всичко е наред с тях и парите за август ги получих на 27 септември, което реших, че е така, защото подадох приложение 4 чак на 17ти септември). Питах в Майчинството счетоводно, но май никой там не знае - казаха ми 15 дена след предаване на документите, но това важи за първото плащане. Аз тях ги получих, но ме интересува по кое време на месеца мога да очаквам следващите плащания.

# 647
Здравейте,

Адинка, радвам се, че Йоанна бързо е свикнала в яслата! Представям си колко трогателно е това първо творение! Стискам ви палци да не боледува и да е много щастлива сред другите дечица! Аз също се върнах на работа от септември, но се съм получавала никакви пари от НОИ даже и за август (август бях в платен отпуск). Добър топик - ще им звънна и аз да видя какво се случва...
Разкажи как мина обучението, надявам да се ти е било полезно!
При мен работата върви добре, станаха 8 години откакто съм там, но познавам една 1/4 от колегите - много нови хора са дошли, някои са напуснали, други са в майчинство, много е странно - хем си е старото място, хем са нови хората. Иначе работата е интересна, през деня ми е запълнено времето и нямам време да мисля, но като се върна вкъщи много съжалявам, че се върнах, особено ако бамбина вече е заспала...От 2 дни Лаура плаче сутрин и вечер и повтаря "мама, мами" докато съм си още вкъщи, буди се нощем и пак така...не знам какво става, може би трябва да прекарваме повече време заедно? Ако някой е в подобна ситуация ще се радвам да сподели.
Мока, надявам се и при вас адаптацията да е бърза  Hug
  bouquet

# 648
Аз моите пари си ги получих и за август и мисля, че в петък получих смс за септемврийските...Много странно, че вашите не са преведени  newsm78 Обадете се в НОИ  Peace

Адинка, радвам се, че Йо се адаптира бързо  Hug На теб ти пожелавам успех в работата  Hug

Нутела, сигурно й липсваш на Лаура...Знам, че ти е много натоварено. Дано скоро имате повече време една за друга  Hug

Габи също е много привързана към мен. Търси ме из стаите, само да мръдна и дори да се е заиграла става и идва с мен. Много ме гушка - това хич не е за оплакване  Heart Eyes През няколко минути идва и ми се лепва. Сърчицето ми е тя  Heart Eyes

# 649
  • София
Здравейте!

Нутела, сигурно ѝ липсваш на Лаура и има нужда повече време да прекарвате заедно. Което е лесно да се каже и трудно да се организира, ако тя си ляга рано и не успява да те дочака да се прибереш от работа. Йоанна в началото също ме търсеше (нали прекара 3 седмици с майка ми и една приятелка), повтаряла "мама, мама" и обикаляла по стаите да ме търси, но после престана - което не знам добре ли е или не. Сега вече не ме търси, когато ме няма, но когато се прибера сме пак като скачени съдове и не се отделя от мен. Старая се това време да ѝ го посвещавам изцяло Simple Smile

И аз ще взема да звънна в НОИ за тези пари. Странно е някакси - ако документите не бяха наред, изобщо нямаше да има превод, а аз вече имам един.

Йоанна се разболя Sad В петък подсмърчаше, а от снощи вече кашля ужасно. Утре ще я заведа на преглед и ще видим колко време ще си бъдем вкъщи. Тъкмо се бях зарадвала, че в нашата ясла има скрийнинг на входа и връщат болните деца, но явно някое все пак е било пропуснато, иначе не виждам откъде ще се зарази и как ще се разболее - тя освен там и вкъщи, другаде не е била. Но някоя изобретателна майка може да си е намъкнала отрочето - станах свидетел на една такава абсурдна ситуация. Сестрата, която сутрин стои на входа и преглежда децата, връща едно точно пред мен, защото киха и кашля. Точно в този момент обаче пристигаме ние и още 3-4 деца с майките си и става една тарапана и аз видях как майката на болното се опита да ползва момента и да се намъкне нерегламентирано вътре. Сестрата я видя и хукна да я връща, онази се опитва да я финтира - траги-комична гледка отвсякъде. Все пак не успя да се промъкне и я върнаха, но може би някой друг е успял.

Иначе обучението наистина беше интересно. То е в две части и първата част е ориентирана към личността, втората вече ще бъде с насоченост към екипите ни. Или с други думи, сега се учихме как ние като личности (и чак после като мениджъри) да се научим да се променяме и да се справяме с промените, а после ще се учим как да променяме екипите си и да ги учим те как да се адаптират. На мен ми беше адски полезно, защото съм с много ригиден характер и никак не ми е лесно да приемам промени, камо ли да участвам в тях и да мотивирам и други хора. Чакам с нетърпение втората част Simple Smile

Хубава неделя!

# 650
Адинка, има и друго, освен болните, има и един тон микроби, които носи всяко дете и те са различни за всеки дом, с които си е свикнало детето, но всички се омешват в яслата и докато свикнат с различни микроби боледуват. Незнам дали го обясних правилно. Отделно е пълно с болни деца, а истории като тази не спират да ме втрещяват. Разбирам, че някои хора нямат избор, дано да не изпадна в същата ситуация, но да не те пускат и пак да се мъчиш е просто .... нямам думи.
Незнам дали ви казах, че малчо се преби и по този случай се наложи да ходим на зъболекар и на хирург. Зъболекарката каза, че трябвало да се почистват зъбите всеки ден с марличка и кислородна вода преди пастата за зъби. Беше страшно озадачена, че не съм чувала за такова нещо, а на мен направо ми увисна устата, защото това ми се вижда мега екстремно, как не каза, че и с Доместос трябва да жабурка незнам. Нямало по- добър метод за почистване на налепи. Като питах педиатърката , тя пък остана възмутена как може да ми кажат такова нещо, защото кислородната вода вече не се ползвала дори за рани, защото последните изследвания показвали, че била отровна.

# 651
Julsko bebe, това за кислородната вода го чувам за първи път и ми звучи доста безумно... От какво пък толкова са му мръсни зъбите на детето, че ще ги дезинфекцираш чак толкова?! Мился, че миене с четка и паста си е напълно достатъчно.

Адинка, съжалявам, че се е разболяла малката сладурана, дано бързо да оздравява! Според мен почти всяко дете, което тръгва на ясла или градина преживява един такъв период на по-често боледуване. Сблъсква се с нови микроби, стрес, раздяла с мама... И контрола да не приемат болни деца не е достатъчен, защото вирусите имат инкубационен период, в който дете без симптоми може да е разпространител.

Ние пък днес правихме прощъпулник Grinning и малчо след кратко колебание грабна черпака! На мама малкия готвач Laughing  Да ми е жив и здрав пък като порасне какъвто ще да става, стига работата да го прави щастлив... Толкова от мен засега, поздрави на всички!  bouquet

# 652
В детските ясли и градини малките преживяват огромен стрес в началото... За това боледуват...
Микробите са друга измишльотина, но както и да е....  Laughing

# 653
В детските ясли и градини малките преживяват огромен стрес в началото... За това боледуват...
Микробите са друга измишльотина, но както и да е....  Laughing

Има доста деца,които с огромно желание тръгват на градина ( специално за градина казвам) и пак се спукват от какви ли не болести.И ще ви кажа защо - защото на повечето лелки в БГ им дреме кое дете е болно.Чувала съм от свидетел, работещ в ДГ,как на дете с кашлица дават от сиропа на друго дете ( което трябва да си е вкъщи,но, очевидно са го пуснали на ДГ).Без дори лелките да са сигурни,че този сироп ще помогне на детето.Друга история - извеждат групичката деца на 10 градуса навън по тънки дрешки,да "подишат чист въздух". Историите са ми разказани от момиче, работило в съответната ДГ.

# 654
Болните деца не са никакъв проблем.... Моите никога не съм ги спирала от контакт с болни, кашлящи директно в лицата им деца, как пък веднъж не прихванаха нещо? Отделно, ние родителите им "влачим" какво ли не вкъщи.... Който си мисли, че живее в стерилна среда или че дори е полезна подобна среда, малко се е заблудил... Детските ясли и градини не са като вкъщи... Правилата са други, хората са други, социалната среда - също, та няма значение дали с желание ходи детето или не, стрес винаги има... Всяко дете го изживява различно, разбира се...

Обаче не спирам, който си пожелае да вярва, че може да бори микробите с фейс контрол на входа на детското заведение...  Grinning

# 655
  • София
Julsko bebe, направо ме втрещи с това за кислородната вода.  ShockedАз с нея промивам раните на Саши. А и все пак я продават в аптеките като такова средство, а не като перхидрол. Педито обясни ли ти подробности?

# 656
маргаритка, не, само каза, че по последните изследвания била вредна, та какво оставало да си почистваш зъбите с нея.

# 657
  • София
Танче,Честит Рожден Ден на Коско да ти е жив и здрав! Hug

А сега ви черпя и по случай моя РД Grinning

Скоро не съм писала,но все не ми остава време.Вкъщи всички ни хвана това вирусче дето върлува,за щастие не много сериозно,но все пак още не сме съвсем добре.Иначе при нас всичко е наред.Ели расте,извади още 2 зъбчета за последната 1 седмица и вече сме с 9.Яде всичко,което й дадеш.Ходи и тича из апартамента,пипа и отваря навсякъде Laughing Ще гледам да се включвам по-често.Поздрави и целувки от мен. Hug

# 658
Честито на рождениците...  Hug

Да кажа и за моя опит с кислородната вода... Преди близо 15 години баба ми си извади зъб и вечерта получи кръвоизлив... Не зная от какво, може би от високо кръвно, но това не е важно в случая... Звъннах на спешния център за съвет и ми казаха да намеря кислородна вода (не помня процента) и марлички и да притиска мястото с намокрени марли с кислородна вода... До тогава си бях правила само руси кичури с кислородна вода и се ошашках как баба ми ще си слага това в устата...  Laughing  Обаче кво да правиш, кръвоизлива беше страшен, няма да изпадам в подробности, че да не му прилошее на някой... От кислородната вода кръвта спря...

Миенето на зъбите с кислородна вода е друга тема... Не бих го правила... На първото ми дете не бях му мила зъбите през първите 2 години... На това още не съм му мила няколкото зъба... Няма и да ги мия скоро...

Ето няколко интересни теми на Людмил за зъбките:
Как излекувахме зъбите на детето без зъболекар и лекарства
Ранната корекция на диетата предотвратява кариес 

# 659
  • София
Привет!

Честито на малките и големи рожденици, да са живи и здрави и да имат повече поводи за усмивки! Днес и баба ми има рожден ден, става на 81 години. Почерпете се и за нейно здраве Simple Smile

Йоанна е значително по-добре. Предписаха ѝ Инфлуцид, Еуфорбиум и витамин С и има значително подобрение. Мисля, че утре ще мога да я пратя на ясла. Тези два дена откачихме с нея и се изнервихме взаимно - тя иска внимание, аз пък трябва да работя, защото имам ужасно много работа... Но какво да се прави.

Приятна вечер!

Общи условия

Активация на акаунт