Великден на вратата чука, а Мартеничките са вече тука! - 1

• 40 072
  • 742
  •   1
Отговори
# 75
  • под дъгата
ddco  Бъди силна!Кураж мила! Аз вярвам,че Бог е добър и всичко ще завърши на добрата страна! Имаш цялата ми положителна енергия! Hug Hug :hug
Честито Sugar Kate ! Да ти е жива и здрава рожбата! Hug

# 76
Много ви благодаря за подкрепата. Още тази сутрин ме зарадваха с обнадеждаващи новини. Сигурна съм, че вашите мисли, молитви и стиснати палци ни помагат.
Моето детенце се роди със сериозно увредено дясно бъбрече. Бяха го установили още на третата ФМ. Бях подготвена, че няма да минем без операция, но лекарите искаха да изчакат да стане поне 6кг. Нещата се развиха обаче твърде бързо, след като точно преди една седмица мъничето ми направи много тежка уроинфекция. И оттам започна всичко. Антибиотици, системи, първа операция, втора.. Оказа се по-сериозно, отколкото очакваха. Днес уж ни бяха събрали в една стая с него, но тази вечер отново го взеха в неонатология, за да са сигурни, че няма да се обезводни. И така. Нашата борба продължава, но днес вече съм малко по-спокойна, след като днес видях ококорените и търсещи мама и тати очички отново. Нямам търпение да си го гушна пак.

# 77
  • Малта
 Ddco  Praynig Praynig Praynig Бог да е вас.

# 78
ddco -миличка- стискам ти палци и се моля за твоето съкровище - всичко ще си дойде на място - още малко търпение маме

# 79
  • Стара Загора
ddco и от нас имаш много стиснати палчета и положителни мисли. И моя мъник лежа 10 дни в болница в неонатологията. Малките сладури са по-силни от колкото предполагаме. Ще се справите и скоро ще се гушкате  Hug

# 80
  • Sofia, Bulgaria
ddco мамче бъди много силна!! Малчо го заслужава Heart Eyes Скоро ще си бъдете вкъщи тримата!!!

Исках да питам мамите-От кога ще започнете да давате сокове??? Педи вчера ни посъветва да започна от средата на месеца  Joy Замълчах си, но съм ТВЪРДО против това!!! То коремчето му още с млякото едва се справя, аз ще го товаря и със сокове?! Не знам защо тия лекари не си обновят малко инфото...

# 81
Привет и на мамите, които вече се подвизават предимно тук. Вече има изписани 6 странички, браво. Аз писах в предишната тема за моето раждане, ако на някой му се чете, а тук мисля да задам въпроса си към вас и към ЛЛЛ консултант

Моето момче е вече на 8 дни, още от родилното се наложи да дохранвам, тъй като се роди с тегло 4,900, а кърма още нямах, а и като тръгна беше много малко количество, каквото е и до сега. Малкия засука, но аз съм с големи гърди и плоски зърна и имам чувството, че не уцелвам подходящата поза. Бебето успява да засуче и да оформи зърно, но това става след няколко дръпвания и пускания и той се изнервя. Освен това не суче дълго, а дръпва няколко пъти и дърпа главичката назад и пак почва борба да захване зърното. При засукването аз усещам болка, което също ме води на мисълта, че позата и начинът, по който го слагам не е правилен. Някой беше публикувал преди време пози за кърмене при по-големи гърди, но не обърнах особено внимание. Имам чувството, че самата гърда му тежи и се отдръпва. С първото дете бързо се отказах, защото не ми тръгна кърма, но сега мисля да съм по-упорита и пробвам всичко възможно, пък после да се отказвам. Пия чай за повече кърма, но без успех. А нощно време пижамата ми е мокра, което за мен означава, че не всичко е изгубено. С помпа нищо не мога да издърпам-дори и 10 грама, а малкия като суче виждам капки по зърното, което означава, че има някакво количество. Ще чакам всякакви съвети, дано успеем дори и мъничко да се кърмим.

ddco, стиснати палци и от мен мамче, дано всичко се оправи и мъничкото скоро се прибере при мама и тати Praynig

# 82
ddco стискам мн силно палци! Ще се моля за вас  вс да мине добре

# 83
  • в рaя
ilki, моят бюст не е особено голям, но пък в болницата консултантката го определи като такъв и ме посъветва да слагам кърпа под гърдата, за да я повдига. Определено има ефект. ТУК и ТУК има пози и обяснено подробно, дано да ти е от полза. А ти не се отказвай - слагай малкия по-често на гърда, задължително поне две нощни хранения или поне цедене. Аз най-лесно цедя докато кърмя - от едната гърда суче, от другата цедя, защото тогава потича млякото. Също така и под душа е много лесно ако успееш да улучиш техниката на цедене (аз едва сега със второто дете го направих благодарение на консултантката, която ни показа как точно се прави).

Забравих да ви се похваля, че ни падна пъпчето онзи ден! Много съм щастлива, че ми бяха много неудобни масажите на коремчето с нея. А откакто даваме и капките против колики имаме определено успех или поне му е поотминал малко периода, но сега за сега само процърква, свива се 2-3 пъти и толкова.
Аз направих бучка на гърдата, започнах да вдигам Т и от вчера съм на физиотерапия. Сега е една безкрайна олелия - цеди, сучи, приспивай, готви, цеди, храни...
Мами на породени деца - как успявате??? Аз на моменти откачам! Малкия за сега е кротък, но пак ми идва на байр. Айде, ако е по-голямо другото дете да помага все ще е нещо, ама то с две бебета ... оф, не знам. Явно ще е докато влезем в ритъм, но кога ли ще е това ...

# 84
....
Благодаря много за отговора! Peace
Като цяло зърната ме болят предимно на самото засукване, после болката отшумява.
Мажа се и с кърма, правя въздушни бани, старая се бебо да си засуква правилно в удобна за мен поза, мажа се и с лансинох, и с гермастан. Сега намазах и с бепантен! Но не мога да разбера дали него трябва да го отмивам преди кърмене?! Thinking Но той май доста повече ме облекчава, заразлика от лансиноха.
....

...

Въпрос към ЛЛЛ:

Определено реших, че искам да кърмя на поискване. Но ми е малко трудно, защото когато бебчо спи повече от три часа през деня ми се иска да го събудя, защото нали да не правим дълги паузи, и обратното някой път като иска през един час ми се струва нередно да му дам, защото да не му товаря излишно стомахчето! Та въпроса ми е, как точно да стане newsm78

Здравей MissDreamy,

Това, че не изпитваш болка по време на самото кърмене е добър знак, най-вероятно той си суче добре и има нужда да поработите върху самото засукване. Много майки споделят, че когато предложат на бебето да суче още при ранни признаци на глад то е по-търпеливо и поема по-бавно и по-спокойно гърдата, като по този начин не причинява болка на мама.

Относно мехлема, обикновено се предпочита употребата на чист ланолин именно, защото той може да се ползва без отмиване. За останалите мазила е добре да се консултираш с лекар.

Кърменето на поискване е най- добрият начин за задоволяване нуждите на бебето. В идеалния случай бебето би следвало да му се предлага да суче толкова често, колкото то пожелае и да бъде оставяно да стои на гърда, толкова дълго, колкото му е нужно. Повечето майки следват инстинктите си и не гледат часовниците, когато предлагат гърда.  Някои новородени са по-поспаливи през първите седмици от живота си и са склонни да пропуснат хранене, затова би било добре бъдат будени, за да получат така ценната майчина кърма, която да ги направи по-силни и по-енергични и осигурява правилното им наддаване.  Едно изключително кърмено бебе се нуждае от  поне 8-10 хранения за денонощие, като има не повече от една по-дълга 4-5 часова пауза.  Често бебетата изсукват различно количество мляко на отделните кърмения, веднъж изяждат малко, на следващото кърмене обикновено си го наваксват. Понякога сукват няколко пъти, колкото да утолят жажда, друг път желаят да са на гърдата на мама за утеха.  Бебето може да контролира притока на кърма от гърдата и би поело минимално количество мляко, когато има нужда само да суче. Кърмата се разгражда много бързо, тя се усвоява от стомаха на бебето за около 40-60 мин. Бебешкото стомахче е мъничко и още незряло и най-естествено за него е да получава на често малки порции храна, като по този начин тя би се преработила по-лесно.

# 85
...

Аз да ви се оплача, че вчера вдигнах Т 38,5 от гърдите. От тогава си стои една бучка, която и масажирах, и загрявах, изцеждах и няма и няма. Днес се обадих на личната, защото взех пак да вдигам Т и веднага ме прати на физиотерапия. Така днес минах един курс, другата седмица съм пак. Та да се включа с въпрос към ЛЛЛ - какво ще ме посъветвате да правя за облекчаване? Цедя се след всяко кърмене заради бучката, иначе преди това се цедих само за облекчение ако много ми се напрегнеха гърдите. Предния ден малкия сучеше на 2 ч., а вчера се наложи да изляза и направихме пауза от 3 1/2 часа и веднага вдигнах Т. Слагам малкия първо на тази гърда, правих и топъл компрес с памперс... Мястото е зачервено и много боли.

Иначе малкия суче добре, пълни памперсите подобаващо, коликите са леко за сега и така.[/color]

Здравей ·٠•●♥☆тупурче☆♥●•٠·,

Много добре си се сетила да предлагаш първо засегнатата гърда при кърмене, както и да доизцеждаш след кърмене.

В случай на запушване важното е да се премахне млякото в запушения участък посредством сучене и/или цедене. Гърдата е добре да се изпразни напълно. Това, което би могло да ти помогне е повече почивка, приемане на течности и храна бедна на мазнини. Също така за по-лесното отпушване помага и правене на лек масаж на гърдата от основата към зърното с кръгови движения преди кърмене.  Някои майки споделят, че при прием на лецитин /хранителна добавка/ се справят по-лесно с такива състояния, тъй като той не позволява слепването на мастните клетки. Добри резултати има също така и от физиотерапия, особено ако бъде комбинирана с често кърмене/цедене. Друго, което би могло да действа облекчаващо е студен компрес между кърменията, както и компреси със зеле – взема се зелев лист, отстраняват се дебелите жили и се надупчва с вилица, след което се поставя върху гърдата, без да засяга ареолата и зърното. Компресът може да стои докато листите поувехнат или около 2 часа. Желателно е тези компреси да се правят само докато има нужда от тях, тъй като някои майки споделят, че са наблюдавали спад в количеството произвеждана кърма. За повече информация можеш да прочетеш ето тук е много подробно описано за запушени канали и мастит.

Вярвам, че бързо ще се справиш с този дискомфорт и ще се наслаждавате заедно на кърменето.

# 86
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
извинете за объркването...

Последна редакция: сб, 07 апр 2012, 20:06 от deni_k

# 87
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
Привет и на мамите, които вече се подвизават предимно тук. Вече има изписани 6 странички, браво. Аз писах в предишната тема за моето раждане, ако на някой му се чете, а тук мисля да задам въпроса си към вас и към ЛЛЛ консултант

Моето момче е вече на 8 дни, още от родилното се наложи да дохранвам, тъй като се роди с тегло 4,900, а кърма още нямах, а и като тръгна беше много малко количество, каквото е и до сега. Малкия засука, но аз съм с големи гърди и плоски зърна и имам чувството, че не уцелвам подходящата поза. Бебето успява да засуче и да оформи зърно, но това става след няколко дръпвания и пускания и той се изнервя. Освен това не суче дълго, а дръпва няколко пъти и дърпа главичката назад и пак почва борба да захване зърното. При засукването аз усещам болка, което също ме води на мисълта, че позата и начинът, по който го слагам не е правилен. Някой беше публикувал преди време пози за кърмене при по-големи гърди, но не обърнах особено внимание. Имам чувството, че самата гърда му тежи и се отдръпва. С първото дете бързо се отказах, защото не ми тръгна кърма, но сега мисля да съм по-упорита и пробвам всичко възможно, пък после да се отказвам. Пия чай за повече кърма, но без успех. А нощно време пижамата ми е мокра, което за мен означава, че не всичко е изгубено. С помпа нищо не мога да издърпам-дори и 10 грама, а малкия като суче виждам капки по зърното, което означава, че има някакво количество. Ще чакам всякакви съвети, дано успеем дори и мъничко да се кърмим.

ddco, стиснати палци и от мен мамче, дано всичко се оправи и мъничкото скоро се прибере при мама и тати Praynig

Здравей,
Честита бебе и радост вкъщи.
Разбирам  притисненията ти. Много неприятно е, че първите дни на кърменето са изпълнени с въпроси и притеснения, но много майки минават по този път.
Количеството изцедена кърма не е показател за количеството кърма, налично в гърдите. Сучейки и обхващайки по-голяма част от ареолата на гърдата, бебето стимулира нейното изсукване и производството на мляко. Би било добре да се опиташ предварително например с леко подръпване на помпата да оформиш по- добре зърното и да задействаш рефлекса на потичане на млякото и да е по- лесно захващането на зърното.
Кърма се образува и докато бебето суче и не е необходимо,  да се изчаква да се напълни гърдата, за да се предложи на бебето. Това, което дава сигнал на тялото да произвеждат кърма е честото и ефективно изпразване на гърдите. В повечето случаи, майки които се притесняват за количеството кърма, предпочитат да поемат временно инициятивата и да кърмят малко по-често - 10-12 пъти на денонощие. По този начин бебето би получило по-голямо количество кърма за 24 часа, като в същото време стимулацията на гърдите ще бъде по-добра. Колкото по- често кърмими, толкова повече кърма се образува.
Вариант ли е да продължиш да предлагаш често гърда, да се опиташ да приложиш други пози на кърмене, както и да си осигуриш максимално усещане за спокойствие и приятни емоции. Чаша чай или друга любима топла напитка преди кърмене, топъл душ или просто гушкане на бебето може да са такъв помощник за отпускане и приятни емоции.

# 88
  • UK
jsmarino, благодаря за бързите отговори и ценните съвети! Надявам се скоро да се похваля с едно съвсем безпроблемно и успешно кърмене!  bouquet

Последна редакция: нд, 08 апр 2012, 17:08 от MissDreamy

# 89
  • в рaя
jsmarino, deni_k, много ви благодаря, момичета! Аз с ударна доза цедене мисля, че оправих проблема, но сега трябва ли да се цедя постоянно? С дъщеря ми изобщо не съм се цедила, но и не съм имала проблеми. Това с цеденето е ужасно досадно, още повече като и още едно дете. Идеята за почивка много ми хареса, нооо е трудно осъществима. За сега ще пробвам само при напрежение да цедя пак.

Общи условия

Активация на акаунт