Великден на вратата чука, а Мартеничките са вече тука! - 1

• 40 094
  • 742
  •   1
Отговори
# 90
...

Въпрос към ЛЛЛ
Забелязах, че когато бебчо беше два дни изцяло на АМ наддаваше по 50-60 гр. на ден. В следващите два дни, когато беше с 1/3 от храненията (3 бр.) на кърма наддаваше съответно 20 и 10 гр. А в петия ден, когато отново е изцяло на АМ е наддал 90 гр. Това значи ли, че кърмата ми не е достатъчно хранителна? Да добавя, че количеството е недостатъчно и това е максимумът хранения на кърма, които съм успяла да му предоставя.

Здравей Doni M,

Надявам се отговорът да не е прекалено закъснял. Mоже би ще е добре при спешни въпроси да се обръщате директно на нац. телефон или ЛС, за да  не се стига до дълго чакане или повторно питане.

Разбирам, че се притесняваш дали бебчо се храни достатъчно, когато приема кърма. Кърмата е естествената храна за човешките бебета и като всички други бозайници, които отглеждат малките си посредством тяхното мляко, тя съдържа всичко необходимо, за да даде оптимален растеж на човешките бебета. Всяко бебче е уникално и има различна скорост на растеж в различните възрасти - някои наддават интензивно в началото, други не толкова като влияние за това има и генът на родителите. Бебетата, които са изцяло на кърма, би следвало да наддават минимум 110 грама на седмица за първите 6 месеца. Тъй като забелязвам, че следиш теглото на Васил ежедневно, бихме могли да изчислим, че кърменото бебе следва да качва поне 16 грама на ден, но това не е съвсем точно, тъй като бебетата на кърма наддават скокообразно и в много случаи далеч не качват всеки ден едни и същи грамчета. Но може би това би те ориентирало. Също може да се добави, че се случва бебета да качват повече от АМ отколкото от кърма, но това не значи задължително, че кърмата не достига.Ако бебето наддава по-малко от този минимум от 110 грама на седмица, по-скоро би следвало да се направи промяна на организацията на кърменията с оглед да приема повече количество кърма на денонощие. При всички положения, кърмата, която Васил приема от теб е изключително ценна за него. Поздравявам те за усилията да му я осигуриш.

Би ли желала да споделиш малко по-подробно за начина на хранене на Васил? Колко често се храните на денонощие, какво количество АМ, кърма приема той? Храните ли се през нощта? Много майки на смесено хранене са успели при промяна на организацията на храненето да премахнат или намалят до минимум добавката. Тъй като производството на кърма се подчинява на закона за търсенето и предлагането, колкото повече и по-често суче бебето, толкова повече сигнали подава на организма на майката да произвежда по-голямо количество мляко. Често помага, ако майката предлага гърда преди шишето на всяко хранене, ако се намалят интервалите между храненията, и/или се добавят допълнителни кърмения. С малки промени в начина на хранене на Васил би могло да му се помогне да получава по-голямо количество кърма за денонощие и да наддава по-добре, когато не е само на АМ.

Ще се радвам да споделиш как се развиват нещата при вас.

# 91
Честит имен ден на моята прекрасна Ралица! Да ви почерпя по нещо за нейно здраве!

# 92
  • Пловдив
jsmarino , благодаря много за отговора. Аз се притеснявах да не би минималното количество кърма, което му давам реално да го държи гладен. Кърмене при нас няма и го карам само на цедене. Предлагам му гърда, но не иска да я засуче или ако пробва да го направи се отказва веднага - явно вижда, че изисква усилия, което при шишето липсва и това не му харесва. Настава неистов рев, изнервя се. Общо взето тук съм описала какво е положението и получих съвети. Опитах каквото можах, опитвам и стимулация, пия разни чайове, холандска коластра, но кърмата не се увеличава - може би, защото реално бебето не суче или просто имам недостиг на кърма. А може и Хашимотото да е виновно, знам ли и аз...

# 93
Здравейте,

почерпете се и за имената на моите две госпожици.

Малкото днес си проспа празника и сега се е ококорило и мрънка да я гушкам. Та, пиша с лявата ръка. Laughing

Бръм, аз не планирам да давам сокове изобщо. Като направи 5 месеца ще започна да мисля как да организирам захранването, но смятам да започна със зеленчукови пюрета - картоф, морков, тиква, после малко плодови и така. Сокове на каката започнах да давам спорадично (и доста рядко) някъде след годинка, годинка и нещо.

Последна редакция: нд, 08 апр 2012, 21:19 от Jillian

# 94
Честит имен ден на всички именници  bouquet и сега с въпрос към ЛЛЛ
 Бебето ми е на 9 дена и от първия ден се кърмим. Естествено както и първият път имах проблеми с препълнени и страшно болезнени гърди и кървящи зърна. С много компреси и цедене успях да разбия бучките, но сега изобщо не чувствам гърдите си пълни. Седят някак си по- меки, това нормално ли е? И зърната продължават да кървят и да ме болят, въпреки че мажа с лансинох и пробвах най различни пози за кърмене. За сега Теодора е спокойна и прави по големи паузи през ноща, хапва към 23 часа и после към 5 часа.
Да попитам и за цвета на акото. По принцип е жълто на цвят но от вчера зеленее. Това нормално ли е и има ли връзка с храната която ям? Позволих си да хапна едно киви.Дали е от него ?

Благодаря предварително за отговора newsm03

# 95
  • UK
По въпроса за сокчетата съм на мнение, че трябва достаа да се изчака! Определено първо ще въвеждам зеленчуците и едва тогава ще помисля за плодове и то само за тези от нашия географски район, но дотогава има мноооого време - бебче ще трябва да изцока много кърма до тогава!

# 96
Здравейте, на това неприятно време извеждате ли бебоците ... моят спи през деня и се буди за няколко часа към 17-18 часа, когато дори и на терасата не смея да го извеждам ... а и е ветровито тези дни. Изобщо не знам кога ще се престраша за разходка навън с количката ...
Споделено с ЛЛЛ (дори не е въпрос, не знам някакъв коментар дали ще дадете): Срам ме е да го кажа, но кърменето доста ми натежава ... нощем е ок, прави паузи от по 2.5-3 часа, но през деня нон стоп ми виси на гърдата ... дори и само за заспиване ... вчера за първи път си помислих дали да не го отбия ... знам, че е егоистично, просто умората, недоспиването и т.н. явно си казват думата ...

# 97
Споделено с Anita_79 понякога и аз имам такива моменти,направо ме хваща лудостта...знаеш ли какво правя ...оставям я за малко..ставам разхождам се свършвам малко работа из  вкъщи и ми домъчнява за малкото мишле,защото знам че зависи изцяло от мен и започвам наново.Така,че моля те не се отказвай ...Аз като се сетя какво преживях първите няколко дни след раждането ...гърдите ми бяха станали 3 пъти по-надути и бях с запушени канали ужасна болка беше,имах температура,малката не искаше са суче...акушерките като ме видеха се хващаха за главата ..една през една идваха да се опитат да накарат кърмата да потече ...стискаха ми гърдите ...боже как съм плакала от болка Sad благословена съм да мога да си кърмя детето вече .... Heart Eyes

Последна редакция: пн, 09 апр 2012, 10:09 от iv_marinova

# 98
Ив, с баткото имах проблемите, които си имала и ти - после го кърмих година и половина ... сега като по-опитна се справих по-леко с идването на кърмата, каналите и т.н. ... не знам дали защото ми е второ, годините са ми повече или какво ... но нямам търпението, което имах с първото ...

# 99
 Hug разбирам те

# 100
Още един въпрос към ЛЛЛ.
Теодорка суче много бързо и лакомо , постоянно се дави и повръща и се наяжда за 10 минути максимум. Как мога да забавя темпото без да я изнервям. А тази сутрин повърна толкова много че ми изкара акъла. Всичко беше на фунтан и излезе дори през нослето. Всичко идваше от стомахчето според мен понеже млякото стоеше като пресечено. После се задави много жестоко и направо съм откачила. Моля ви дайте ми съвет как да постъпвам в такива ситуации

# 101
Здравейте момичета, и ние да се включим. Чудесна тема  bouquet

Първо искам да кажа на Anita_79 , зная , че понякога е трудно, но не се отказвайте. Кърмата е най-добрата храна за бебчетата. Естествено не трябва да е с цената на вашето психическо и физическо здраве. Опитай да оставяш бебето на по-голям интервал, гушкай го, пей му, дори малко да поплачка. Пусни му музика, сешоар или нещо което да го откъсне за малко от теб. Противно на моите  принципи , пробвай с биберон, но не се отказвай, това ще отмине. Бебчето има нужда от топлината на тялото ти, кърмата и близостта която така ще изградите.

I.T. -опитай да прекъсваш яденето на няколко пъти и да оригваш . Носенето в слинг също може да помогне, както и, ако млякото ти тече мн. силно, да прекъсваш кърменето точно когато млякото потича и да кърмиш в поза, в която бебето е по-високо от гърдите ти .
Но при всички случаи при повръщане се препоръчва да се храни бебето начесто и по малко, ако прави големи паузи после ще суче още по-настървено и ще гълта повече въздух.
Казвам това, защото ми се случва и с второто дете и при мен помогна.

Има една много готина статия: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=76874.0

Рефлукса се израства Peace

При нас е весело с две бебета, започнах да свиквам, както отговорностите и умората е двойна , така и щастието ми.
Толкова мили душички са ми, Мири е прекрасен батко и от както се роди малката  така нежно и говори на негови си език, че да се разтопиш.

Последна редакция: пн, 09 апр 2012, 14:29 от sivanovaa

# 102
Anita_79, това с изнервянето го разбирам много добре. При мен не е с кърменето, а с каката, която непрекъснато търси моето внимание, но проблема идва от едно и също нещо. И според мен - изчакай да се успокоят хормоните и следродилната умора и тогава решавай. Кърменето не може да се замени с нищо. Иначе извеждам почти всеки ден - вчера пропуснах, защото духаше много силно, бурен вятър. Но днес бяхме навън за около два часа, дребната спи през цялото време. Следобед пак ще я изведа, че имам задачи. Защо го чакаш да е буден, децата спят най-добре навън?

I.T., при нас с Ния положението е 1:1. Няма ядене след което да не е върнала поне малко. Като я натиснеш по коремчето - връща, като я оставиш да лежи - връща, като се напъне да ака - връща. Сменям по два-три тоалета на ден, включително и за себе си. Laughing Точно днес си мислех, че рефлукса е първото, което ще коментирам с докторката на консултацията за първия месец. Срещу задавяне - когато започвам да кърмя от много пълна гърда, слагам малката полу изправена (с двете крачета разкрачени върху срещуположния ми крак), а аз леко полегнала назад. Не знам дали обяснявам ясно, но идеята е, че бебето суче леко срещу гравитацията и струята не е толкова силна. Съветите на Силвето са чудесни, отивам и аз да чета статията.

# 103
# 104
Здрасти пак от мен !Тъкмо се върнахме от преглед с беба ...за 17 дни е наддала само 360 грама и е порастнала с 2 см.Докторката каза че не било добре(за кг)!Много се притеснявам!А тя си изглежда здрава и си яде и си спи и ми изглежда ок!ох,моля ви се кажете ми вашите по колко качват?и толкова ли е страшно че не е качила повече:(не ми е остатъчно кърмата ли или да я кърмя по-често ...не знаммм...

Общи условия

Активация на акаунт