Базедова болест - тема 2

• 81 837
  • 746
  •   1
Отговори
# 645
Момичета, излязоха ми първите контролни резултати от началото на лечението и FT4 ми е паднал на 10.57 ( при долна граница 12)... При първите изследвания преди месец беше 58. TSH и тогава и сега си е 0.005. Аз утре имам час за консултация при Начев. Обаче се чудя да пия ли дотогава Тирозола....или да го спра??? Какво ще ме посъветвате?? И значи ли това, че съм минала рязко в хипо функция???
Благодаря ви предварително за отговорите  Hug
Не спирай тирозола и не се притеснявай. Утре така или иначе ще се видиш с него и ще прецени терапията, дали ще намаля или не тирозола и дали ще включи тироксин.
Може да минеш на някакво комплексно лечение, Начев ще каже най-добре.
Понякога нещата не стават от първия път. Simple Smile

# 646
Благодаря ти Hug
Ами аз все пак мисля довечера и утре сутрин да пия по 1 таблетка вместо по 2..така хем няма да съм го спряла, хем ще намаля дозата наполовина...пише, че минималната доза Тирозол е 10мг на ден, което прави точно 2 таблетки....А пък след Начев ще видиме какво ще се пие  newsm78
Просто в ушите ми кънти това, което Shanel05 писа преди известно време, че проблемите с очите й са започнали след като от хипер е влязла рязко в хипо, и после пак обратно в хипер функция...и ми е доста неспокойно...Да не говориме, че в последните 2 седмици (въпреки, че още бях на голямата доза Тирозол) съм супер лесно раздразнителна и се паля като суха съчка от няма нищо за всичко общо взето Embarassed

# 647
Благодаря ти Hug
Ами аз все пак мисля довечера и утре сутрин да пия по 1 таблетка вместо по 2..така хем няма да съм го спряла, хем ще намаля дозата наполовина...пише, че минималната доза Тирозол е 10мг на ден, което прави точно 2 таблетки....А пък след Начев ще видиме какво ще се пие  newsm78
Просто в ушите ми кънти това, което Shanel05 писа преди известно време, че проблемите с очите й са започнали след като от хипер е влязла рязко в хипо, и после пак обратно в хипер функция...и ми е доста неспокойно...Да не говориме, че в последните 2 седмици (въпреки, че още бях на голямата доза Тирозол) съм супер лесно раздразнителна и се паля като суха съчка от няма нищо за всичко общо взето Embarassed
Ами, аз съм минавала рязко от хипер в хипо, но не знам това да е причина за проблем с очите. От ТСХ 0,005 на ТСХ 15 и то поддържано доста време в хипофункция , и от ТСХ 0,008 на ТСХ 29,5. Не съм се замисляла над това.
Другото което е, ти не си в хипофункция. ТСХ ти стои в нулата. Не си предозирана.
Ниското ФТ4 може да се компенсира без да се намаля дозата тирозол, но това доктор преценява естествено, не аз.

Лично аз никога не си намалявам или увеличавам дози без консулт с доктор. Закъснявала съм 2 или 3 пъти дори с месец за консулт - писала съм в темата тук и все пак не съм променяла дози, защото това ми беше казано от лекуващия ме ендокринолог тогава.
Понеже нямах телефонна връзка с него ми беше казал - никакво спиране на лекарства или промяна в дозите, докато не се видим, и аз изпълнявах.
Естествено, това е за мен, а всеки преценява за себе си.
 Hug

# 648
Ох ами да...хвана ме гузна съвест да си самодозирам (още преди поста ти Merelenda Simple Smile .
Ще кажа утре как е минало при Начев .
P.S. Освен от Shanel05 информацията ми за това, че FT4 трябва да се следи стриктно с чести изследвания, тъй като има отношение към ТАО е и от тук  http://dox.bg/files/dw?a=7957dc2775    ....

# 649
Ох ами да...хвана ме гузна съвест да си самодозирам (още преди поста ти Merelenda Simple Smile .
Ще кажа утре как е минало при Начев .
P.S. Освен от Shanel05 информацията ми за това, че FT4 трябва да се следи стриктно с чести изследвания, тъй като има отношение към ТАО е и от тук  http://dox.bg/files/dw?a=7957dc2775    ....
Прочетох. Много ти благодаря, много полезно инфо. Значи и при Хаши се среща, не само при Базед. Освен това има риск голям и при пушачите, също и при висок ТРАК, апри мен два пъти скача. Изобщо...
Още веднъж благодаря за споделеното. Все пак мисля, че нямаш повод за тревога. Ти не си в хипофункция, а и си в началото на лечението.
Утре да пишеш след прегледа, какво е казал Начев.  bouquet

# 650
Непременно  Hug

# 651
Здравейте, искам да попитам дали някой е успявал да се отърве от "Базеда" .. при мен половин година след отстраняване на жлезата са все още супер завишени нивата на МАТ и ТРАК

MAT 255 реф <34
ТРАК 38 реф < 1.5

Ноември хормоните бяха

ФТ4 1.65 при норма 0.93 - 1.7
TSH 0.265 при норма 0.27 - 4.2 (пише за мониториране на терапия 0.2 - 5.5)

След последните изследвания реших да остана на същото количество еутирокс 125мкг на ден и не съм ходил при ендокриноложката.

Последна редакция: вт, 12 фев 2013, 22:47 от LZ1GJD

# 652
Уж операцията е "решение" на заболяването, но... не знам.
В темата са писали хора, които са в ремисия след прием на медикаменти. Има такива, които след операция са в ремисия.
Като правих сцинтиграфията се бях срещнала с една жена, която е оперирана от Базед преди 20 години с махната половин жлеза и след 20 години ремисия бе направила рецидив.
Та всякакви случаи явно има.

ТРАК и антителата са ти високи, наистина, но аз не знам след операция спадат ли! Може би се очаква ТРАК да спадне с времето, а то е по-дълго. Няколко месеца не стигат, май.
При лечение ни карат да го пускаме чак след година лечение, именно, защото бавно спада. Може би трябва още време след операцията, за да влезе в норми.
Наистина е доста висок при теб.
А с някой друг хирург или ендокринолог консултирал ли си се, или само с този, който те оперира?
Какво казва твоя доктор за сегашното положение?

# 653
Утре ще си пусна TSH и FT4 и ще се обадя на ендокриноложката. При мен има като че ли малко подобрение на екзофталма, вътреочното налягане е нормално, но от известно време имам други проблеми с очите които не знам дали са или не свързани с основното заболяване. Имам още едно притеснение а това е, че може "базеда" да е отключил и друго заболяване като ревматоиден артрит например, защото имам известни болки в ставите и мускулите даже някаква ставичка в ходилото на левия крак ме боли толкова че малко затруднява предвижването ми на моменти.

# 654
Merelenda е права. Ще се повторя, но моята майка беше на медикаментозно лечение преди около 20 години. Има Базедова болест. Но до ден днешен (да чукна на дърво) е в ремисия. А колкото до мен аз се лекувах от Октомври 2010 г. до Август 2012 г. и съм в ремисия... засега  Rolling Eyes. Имам позната, при която след операция за отстраняване на 2/3 от жлезата, отново и се появи възел. Така че всичко е божа работа.

# 655
Тъй като след като се подложих на тази операция и ефект досега не бих казал че има особен, започнах да търся аз причина за основното заболяване и една от тях е йоден дефицит ... Защо ендокринолозите ми забраняват консумация на йод и йод съдържащи храни, след като точно недостатъчния му прием може да бъде фактор за възникване на това заболяване. Има ли някакво специфично и налично в България изследване за наличие на йоден дефицит ? Аз дори сол не консумирам допълнително освен това което се слага при готвене.

# 656
Добре момичета , кажете ми как се получава така , че след половин година лечение ФТ3 и ФТ4 влязоха в норма , а ТСХ все си седи на първоначално равнище 0,005 , преди няколко месеца мръдна на 0,010 и на следващия пак падна на 0,005 ?????   #2gunfire  #2gunfire  #2gunfire

# 657
Добре момичета , кажете ми как се получава така , че след половин година лечение ФТ3 и ФТ4 влязоха в норма , а ТСХ все си седи на първоначално равнище 0,005 , преди няколко месеца мръдна на 0,010 и на следващия пак падна на 0,005 ?????   #2gunfire  #2gunfire  #2gunfire
И аз не знам. И аз откарах 5 месеца така, само с ТСХ към нулата ( 0,008) и честно казано, като отидох лятото на село и стоях 2 месеца общо там, цял ден на въздух, море и слънце, и както си бях на 4 таблетки тирозол, ТСХ скочи за 40 дена на 29,65. Shocked
Имам чувството, че ако се преместя да живея там, няма да ми трябват лекарства. Тишина, спокойствие, чист въздух, изобщо... в тия апартаменти дупки, в големия шумен град с тежък въздух, се чувствам като стисната в менгеме.
Изнервени хора, всички с проблеми и болести като нас самите, с натоварващо ежедневие... имам чувство, че това са 50% от причините, човек да боледува.
Ако за капак не се движи, не се храни здравословно, не отделя време за спорт - (както правят повечето работещи хора, поради липса на време), пуши и си пийва от време на време, нерви и проблеми в работата, неразбиране с колегите, стрес... и тя става...  Rolling Eyes здрав човек да няма.

1852165215521552 , пробва ли да пуснеш ТСХ в друга лаборатория? Просто за проверка.

# 658
Тъй като след като се подложих на тази операция и ефект досега не бих казал че има особен, започнах да търся аз причина за основното заболяване и една от тях е йоден дефицит ... Защо ендокринолозите ми забраняват консумация на йод и йод съдържащи храни, след като точно недостатъчния му прием може да бъде фактор за възникване на това заболяване. Има ли някакво специфично и налично в България изследване за наличие на йоден дефицит ? Аз дори сол не консумирам допълнително освен това което се слага при готвене.
Може и йодният дефицит да е една от причините за заболяването.
Но след като вече нямаш жлеза съм чела, че (според голяма част от лекарите които се занимават с тези болести) йод-съдържащите продукти са ти противопоказни. Ето пак линка тук, пускала съм го няколко пъти http://www.nationalthyroidinstitute.org/thyroid-treatment-succes … angers-of-iodine/
Има някои твърдения, че това е остаряло разбиране.
Аз не разбирам много, само споделям какво съм чела.
В темата за оперираните от ЩЖ имаше доста инфо за проблеми при засегнати паращитовидни жлези. По този повод също има съвети за взимане на Вигантол-Витамин Д (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=431279.0 темата на Пинк Пантер много е интересна)  Peace

# 659
Здравейте момичета  Simple Smile
Аз бях на консултация при д-р Начев в сряда. Направи ми изключително добро впечатление с времето и вниманието,което ми отдели да разясни и изтълкува резултатите от изследванията, поставената диагноза и назначената терапия ( въпреки че коментираше решенията и лечението на свой колега, а не собствено ). Каза ми само, както той се изрази - "добри новини, като изключим лошата - че сте болна" Simple Smile)))) Каза, че диагностицирането на Базеда и хашитоксикозата е трудно в началните етапи,защото двете заболявания много си приличат. Разликата е, че шансът от пълно излекуване-или т.нар. трайна ремисия при хашитоксикоза е 70%, при Базед - около 30%.  Начев ми каза, че терапията,която до момента следвах е изключително адекватна, и дава добри резултати - до толкова,доколкото за месец може да се очаква. Каза, че много често при него идват пациенти след няколко месечно или годишно лечение от техните ендокринолози, и състоянието им е тежко-резултат от неправилно или не добре дозирано медикантозно лечение. Слава богу - моят случай не е такъв - надявам се при всички да е така  Hug
Много важно нещо - бях чела, че е добре СУЕ да се изследва често при нашето заболяване и го попитах-той ми каза, че СУЕ няма отношение. НО е изключително важно да се изследват левкоцити на всеки 2 седмици. Рязкото спадане и особено под долна референтна граница-е сериозен проблем и ако се забележи такова-веднага трябва да се търси лекуващият ендокринолог. Рискът според него е около 3% за това усложнение, но все пак... Погледна ми очите, както и протокола от очния преглед, разпита ме и заключи, че нямам абсолютно никакво основание на този етап да се притеснявам за тях. Каза, че дори повишеното ми налягане в тези стойности, които ми бяха описани, не е задължително да е от Базеда, а е възможно да е от по-високия диоптър лещи, който съм носила преди това (след очния се оказа, че диоптрите ми са с 0.75-1 диоптър по-ниски,от това,което носех до момента). Направи ми ехография на жлезата по мое настояване - измери я с малко по-различни стойности,но близки до първата ехография, не откри възли, и заключи, че имам всички шансове да съм част от тези 30% с трайна ремисия до 2 години лечение...Дай Боже - и то всекиму, както се казва Praynig
Разбрахме се, че започвам да следя при него болестта, намали ми тирозола на 3т. дневно до следващото контролно изследване на TSH и FT4 следващият месец.
След това,аз реших да посетя и титулярната до този момент ендокриноложка. Нейните заключения и подход бяха коренно различни. Първо се притесни много от очното налягане - и стойностите му. Второ - не ми огледа очите въпреки притеснението си, и само ме посъветва да си капя редовно капките и да нося тъмни очила. Трето намали ми още повече дозата тирозол - 10дни 2х1; и след това 1 месец по 1/ден. Като ми каза да отида първата деседневка на април за бележки за изследвания (тя работи със здравна каса)...
Междувременно минах на контрола и при офталмолога - налягането ми е спаднало за 2 седмици терапия и сега е 20, което е горната гранична граница. На следваща контрола съм май, а дотогава ако нямам други оплаквания-капя капките.

Ами това е от мен...доста подробно Simple Smile))))

Общи условия

Активация на акаунт