Базедова болест - тема 2

• 81 011
  • 746
  •   1
Отговори
# 660
Здравейте, момичета, имам въпрос. От 8 месеца не пия никакви лекарства. Сега си направих контролни изследвания и резултатите ми са в нормата. Необходимо ли е да си взема час при ендокриноложката, за да й ги покажа, или мога да си спестя ходенето?
Изобщо, след като се влезе в ремисия, необходимо ли е периодично да се ходи на преглед,  или е достатъчно да се следят хормоните и се ходи само ако излязат от нормата?
Благодаря предварително

# 661
ciarabella, радвам се, че се връщаш с добри новини от прегледа.
Начев хубаво ти е обяснил доста неща.  Simple Smile Много пъти сме ги коментирали в темата, но е хубаво пак да се прочетат.

Относно СУЕ, аз съм писала по темата назад. Не толкова, че е важен показател. Сам по себе си, ако се изследва като показател не дава кой знае каква оценка на състояние за изследващият се, а той се изследва в общата картина ПКК + СУЕ. Когато има наличие на повишени или понижени левкоцити, лимфоцити, базофили, неутрофили, еозонофили, тогава се гледа и СУЕ и дали се касае за възпалителен процес. Често, при тиреотоксикоза, хашитоксикоза, базедова болест, СУЕ леко се повишава.
Леко повишен може да бъде и при други заболявания, които мисля да не изреждам тук. Но той се "чете" заедно с другите показатели, а не самостоятелно. Но е хубаво, както често си пускаме кръвна картина и следим левкоцитите, така също да присъства в кръвната картина и СУЕ, чернодробни показатели - също за важни (АСАТ + АЛАТ) Не знам Начев дали ти е казал за тях.
Това е заради приема на тиреостатиците, та е хубаво освен ПКК+СУЕ, да пускаме и АСАТ и АЛАТ.
В лабораторията, в която аз се изследвам, пакетната цена за двете е 3 лв + 2 лв взимане на кръв, но тя кръвта веднъж я плащам 2 лв и пускам хормон, кръвна картина и СУЕ и чернодробни.

Пожелавам ти да си от щастливците да постигнеш ремисия и никога повече да не се връща заболяването ти.

Цитат
Каза, че диагностицирането на Базеда и хашитоксикозата е трудно в началните етапи,защото двете заболявания много си приличат. Разликата е, че шансът от пълно излекуване-или т.нар. трайна ремисия при хашитоксикоза е 70%, при Базед - около 30%.

Наистина е трудно. Аз започнах с диагноза Хашитоксикоза. Лекувах се 11 месеца, от които 8 месеца бях на 1 таблетка тирозол. ТРАК ми влезе в норми и спрях лечението, както следва да се подходи.
Първа контрола 3 месеца след спиране на лечението бях направила рецидив. Поставиха диагноза Рецидив на хипертиреоидизъм при Базедова болест.
Потвърдена от няколко доктора - Тиреотоксикозис М Базедови - Хашитоксикозис, а сега и нодозна струма.
Започнах отново лечение и вече станаха общо 2 години от лечението ми от откриването на заболяването досега. Само 3 месеца не съм пила лекарства, по време на ремисията.
Когато вече има един рецидив, нещата стоят по съвсем различен начин и макар шанса да е спаднал на едни 5 % да изпадна в ремисия, аз вярвам.  Simple Smile

Според мен, слушай Начев и ходи на контроли при него. Друг доктор не ти трябва. Просто няма смисъл, след като имаш най-добрият да търсиш мнения на други. Hug

mondchen, сама прецени. Аз лично бих отишла.
Помня, че като бях в ремисия докторът ми каза, че първата контрола е на 3-ти месец след спиране на лекарствата, после на 6-ти месец, и ако всичко е наред с хормоните, следва преглед след 1 година и после контрола на 2 години. Нещо такова беше.
Сама прецени.  bouquet

# 662
Абсолютно - болестта,започнах вече да я следя при Начев. Отидох от любопитство да видя каква ще е дозата на лекарствата и въобще разчитане на изследванията при другия ендокринолог, само защото Начев каза, че е много доволен от първоначалния подход...Исках да проверя просто дали ще има отново съвпадение при дозиране на лекарствата  Simple Smile
Нищо не ми каза Начев за изследване на чернодробните показатели, но аз ще си ги пусна с левкоцитите след 10 дни  Peace Незнам защо така ми каза категорично за СУЕ...всичко, което казваш е логично, аз също съм чела и преди за този параметър и също ми се струваше нормално да се следи с пълната кръвна картина..Аз ще го пускам все пак.
Сега се сещам още нещо - както писах и преди аз пия Селен от месец и половина. Доста съм чела за някои странични ефекти, които тази добавка дава при някои - при мен не съм забелязала нищо за сега ( сега една голяма скоба малко оф топик : не знам на какво се дължи - дали на хранителния режим, който от 4-5 месеца спазвам, дали на медикаментозното лечение, или някоя от добавките които пиех - Селен и геритамин - но аз успях най=накрая да напълнея с около 1 килограм, което си е постижение при мен!!! Имам още около 3-4 килограма да качвам...разбира се надявам се в хода на болестта да не се обърнат нещата, както при някои от вас и килограмите главоломно и неконтролируемо да запонат да се трупат-както бях чела  Thinking - но тая мойта борба за качване на някой килограм наистина е много трудна...). Та Начев ми каза - ако искам да си пия Селена, но той няма наблюдения, той да влияе по някакъв начин на аспекти от болестта ни ( това, което бях чела преди е, че има наблюдения върху приемащи Селен като добавка, че оказва влияние върху антителата и спомага влизането им в граници).

# 663
Абсолютно - болестта,започнах вече да я следя при Начев. Отидох от любопитство да видя каква ще е дозата на лекарствата и въобще разчитане на изследванията при другия ендокринолог, само защото Начев каза, че е много доволен от първоначалния подход...Исках да проверя просто дали ще има отново съвпадение при дозиране на лекарствата  Simple Smile
Нищо не ми каза Начев за изследване на чернодробните показатели, но аз ще си ги пусна с левкоцитите след 10 дни  Peace Незнам защо така ми каза категорично за СУЕ...всичко, което казваш е логично, аз също съм чела и преди за този параметър и също ми се струваше нормално да се следи с пълната кръвна картина..Аз ще го пускам все пак.
Сега се сещам още нещо - както писах и преди аз пия Селен от месец и половина. Доста съм чела за някои странични ефекти, които тази добавка дава при някои - при мен не съм забелязала нищо за сега ( сега една голяма скоба малко оф топик : не знам на какво се дължи - дали на хранителния режим, който от 4-5 месеца спазвам, дали на медикаментозното лечение, или някоя от добавките които пиех - Селен и геритамин - но аз успях най=накрая да напълнея с около 1 килограм, което си е постижение при мен!!! Имам още около 3-4 килограма да качвам...разбира се надявам се в хода на болестта да не се обърнат нещата, както при някои от вас и килограмите главоломно и неконтролируемо да запонат да се трупат-както бях чела  Thinking - но тая мойта борба за качване на някой килограм наистина е много трудна...). Та Начев ми каза - ако искам да си пия Селена, но той няма наблюдения, той да влияе по някакъв начин на аспекти от болестта ни ( това, което бях чела преди е, че има наблюдения върху приемащи Селен като добавка, че оказва влияние върху антителата и спомага влизането им в граници).
Явно е забравил да каже, защото чета момичета, които са се лекували при него, че им е казвал. На мен лично нито един ендокринолог не ми каза, а разбрах от момичетата в тази тема и в темата за Хашимото. Но пък и аз не ги и питах ендокринолозите. Явно са решили, че знам. Joy
В тази тема има споделени случаи на момичета с Базед, при които са се покачили чернодробните показатели от лекарствата и са приемали допълнително други лекарства, за влизане на показателите в норми.
Първата година не бях пускала почти цяло лечение пълна кръвна картина и чернодробни. Пусках си само хормоните и към края на лечението пуснах чак кръвна картина + СУЕ + липиден профил + кръвна захар - просто да ги проверя по повод Грип + стомашно неразположение.  (личната ми лекарка ми обясни за СУЕ-то и кръвната картина и за това, че при нашето заболяване е хубаво да се пускат - тя е уролог и специализирала вътрешни болести). Суе струва 1,80- 2 лв, та го пускам.
Също и тя ми каза, че трябва да се следят левкоцитите, а самото СУЕ, ако има промяна в кръвната картина било показател за наличие или не на възпалителен процес. Наговори ми куп неща за възпалителните процеси и отразяването им в кръвната картина, за самите процеси в жлезата, които пак били възпалителни и имат отношение към бактериалните инфекции, но толкова неща ми обясни, че не запомних ясно и точно термините и може да изръся някоя глупост, затова няма да правя опити за обяснения.
С рецидива пускам на 2-3 месеца кръвна картина, СУЕ и чрнодробни. Излизат ми 10 лв всичко.

За Селен, нищо не мога да ти кажа. Аз лично не съм пила, не са ми предписвали, не съм и питала.
Чувам от други момичета тук, че няма доказателства, че намаля антителата, но пък е полезна добавка.
Чувала съм за момичета, които са го приемали и са напълнели, но не знам доколко може да се предпише напълняването на Селена.
Някой който е болен и е приемал Селен и е отслабнал, не съм чувала.
С Базед принципно болните са слаби, 5 % пълни. Както сме коментирали в темата - май пълните сме доста, ама и май повечето сме с Хашитоксикоза засега. Не съм убедена в думите си, защото реално заболяването се изяснява в хода на лечение с времето.
Въпреки всичко мисля, че Селен може само да помогне, но не и да навреди на организма.

# 664
Мереленда, благодаря ти, че се включваш с ценни разяснения.   bouquet

# 665
Мереленда, благодаря ти, че се включваш с ценни разяснения.   bouquet
Надявам се да са в помощ на някой.  bouquet

# 666
  • вече в собствен дом
И аз да се оплача с моето двойно виждане. Бях на неврохирург, който отново ми разчете диска с КАТ на орбити. Всичко е наред. Каза ми да си намеря добър ендкринолог и да ми лекува екзофталма, защото двойното виждане било от него. А екзофталма ми е минимален. 1 мм. на дясното и 2 мм на лявото око. Ужасно е. И всичко стана за няколко дни. Не съм очаквала даже , че така бързо се развива ТАО. Някой ако знае или си е лекувал екзофталма някъде в София или Пловдив да ми пише, защото незная към кого да се насоча, а ме е страх да се бавя , за да не стане късно.

# 667
  • вече в собствен дом
Искам да попитам тези, които знаят дали д-р Начев има опит в лечението на ТАО?

# 668
Видях вчера, че си писала, ама съм много "боса" по въпроси за ТАО и пасувам, и чаках да прочета и аз мнение. Надявам се и да остана "боса" по тази тема, макар да не съм преглеждала очите, а трябва. Rolling Eyes
Дано някой се включи с коментар на въпросите ти. Hug

# 669
  • София
Искам да попитам тези, които знаят дали д-р Начев има опит в лечението на ТАО?
ТАО се лекува с Пулс терапия в Ендокринолигията в Тиреоидна клиника /предполагам и в Александровска болница/. Ендокринолог ти назначава какво количество кортикостероиди да вливат и колко дни да бъде.
Д-р Начев мисля, че не се занимава с лечение на ТАО.
С риск да се повторя от лятото насам, но в Хиповизарно отделение, където лежах имаха съмнение за ТАО и както се изразиха докторите "няма какво да я правим тук" и ме насочиха към Тиреоидна клиника, където ме прегледа очен лекар и ендокринолог и в крайна сметка решиха да не ми правят такава Пулс терапия.

# 670
  • вече в собствен дом
Благодаря ви Смехорана и Merelenda .
Смехорана, и на мене решиха за сега да не ми правят пусл терапия. На тебе какви са ти били симптомите, щом са се съмнявали за ТАО, а са се отказали от терапия. Ще ти бъда благодарна ако споделиш.

# 671
Според мен за ТАО е добре да си направиш една консултация с проф. Боян Лозанов, сега е завеждащ клиниката по ендокринология към Токуда,  до колкото знам е национален консултант по ендокринология. Преглеждал ме е за ТАО и според мен е много вещ по темата. Дори и да не ти правят вливания, може да ти изпише кортикостероидни капки или нещо друго.
Ето тук има информация за него: http://www.tokudabolnica.bg/bg/page/250/%D0%95%D0%BA%D0%B8%D0%BF

# 672
  • вече в собствен дом
Благодаря ти, Shanel_05 ! Hug
А при проф. Каменов в Александровска някой ходил ли е?

# 673
  • София
Laura B ,  мен ме изпратиха на Пулс терапия, защото според изследванията при очния лекар екзофталмометрията на очите ми беше 18мм при основа 99мм /не знам какво означава/, както и ТРАК ми беше 40. 
Доколкото разбрах Пулс терапия преди операция я препоръчват, при високи стойности на ТРАК и ако не са ти здрави мускулите на очите, което го установява ендокринолог, при мен това последно беше Ана-Мария Борисова, която каза, че мускулите на очите са ми здрави и пулс терапията е абсолютно излишна. Мисля, че при екзофталмометрия над 25мм, препоръчват Пулс терапия, но преди операцията, защото след това увреждането на очите е непоправимо /така поне казаха докторите.../

# 674
Благодаря ти, Shanel_05 ! Hug
А при проф. Каменов в Александровска някой ходил ли е?
здравеи още ли не си ходила при начев???нали ти казах да отидеш при него тои работи и в клиниката по ендокринология ще ти помогне Peace

Общи условия

Активация на акаунт