Базедова болест - тема 2

• 81 078
  • 746
  •   1
Отговори
# 75
тони бонбони,видях си лигавицата на гърлото-набъбнала е...това и друг път ми се е случвало..но сега чета.че това може да е от пропицила в следствие на намалени бели кр.клетки.Утре ще пия 1 т,колкото да не е без нищо,а в понеделник-ПКК..До колкото четох,не е хуваво да се спира рязко..Ох..ако  ми влияе на кръвните телца,четох че и метизола има такъв страничен ефект...с какво ли ще ме лекуват тогава...ама че объркано се получава при мен #Cussing out

# 76
  • Варна
Не се шашкай излишно.Аз се обринах от пропицила след 20 дни прием. Док го смени веднага с тирозол, но не се спира изведнъж. Отиди на спешен да те видят и да се успокоиш.

# 77
Благодаря ти тони бонбони,но реших още утре да си пусна ПКК,само тя може да покаже дали е от Пропицила..или съм получила от настинка или нещо студено тази болка в гърлото.Благодаря все пак  bouquet

# 78
Deni, пак аз, ама пак няма да съм ти от помощ най-вероятно.
Независимо какво се пие, има опасност от посочените от теб нежелани реакции, но те не са чести. Затова казват, че при начало на лечението е хубаво на често (10 дена ) да се пуска кръвна картина.
Да ти кажа, аз не знаех това и въпреки че се чувствах много зле след 20 ден от започналото лечение го отдадох на дозата лекарства. Помня, че дори писах в темата и бях уплашена и си мислех, че от хиперфункция съм минала в хипофункция. Оказах се права. Мен ме задушаваше, стягаше ме в гърлото, не можех да дишам. Обадих се, отидох при доктора без изследвания, защото искаше първо да ме види и после да ми каже какво да изследвам.
Каза че всичко по ехография е ок, намали ми дозата с едно хапче и каза да му занеса изследвания. Обаче се оказа, че него го нямаше на следващата седмица, после аз бях по изпити и така се проточи общо 2 месеца. Като ги занесох, ТСХ беше скочило на 15, а ФТ4 от 36 беше станало 8 и нещо. Веднага ми намали хапчетата на 1 и така си откарах цялото предишно лечение и всеки път хормоните бяха в норма.

Разказвам ти тези неща, не защото ми се разказва, а за да ти покажа, че всяка от нас се сблъсква с какво ли не през лечението си.
Другото което е, още първия месец от започване на лечение се разболях от много тежък грип. Гърлото беше много зле, едва преглъщах, висока не повлияваща се от лекарства температура. Откарах си 20 дена лечение и последните 10 от месеца все още кашлях лошо.
Споменах на ендокринолога за грипа и за лечението, какво и що съм пила.
Учудващо, след като ми пусна кръвна картина личната лекарка се оказаха всички показатели в норма, нетипично при грип, при който се повишават левкоцити и т.н. показатели.
Моят съвет е, да не спираш лекарствата, а щом не можеш да се свържеш с ендокринолог, най-малкото, което можеш да направиш е да звъннеш на личен лекар. Те са за това.
Другото което е, отиваш в спешния - никой няма да те върне за един бърз поглед и една кръвна картина предвид, че си в началото на лечението - само не си спирай или намалявай сама дозата! Peace

Ето, сега и аз съм на стартова позиция отново. Знам, че е хубаво да се пуска кръвна картина , за да се проследяват левкоцитите и не е задължително като намалеят да има изострен симптом, но още не съм го направила. Rolling Eyes
Иначе, по време на предното лечение, макар и на една таблетка доза, на два месеца, като си пусках контролно ТСХ и ФТ4 си пусках и по една кръвна картина. Нищо и никакви 4,50 лв - без да ми я иска доктор.

Дени, сега прочетох, че си писала. Добро решение! Peace
Има лаборатории, които работят в събота. Hug
Дано не е нищо тревожно!

# 79
Благодаря ти,Мереленда  bouquetЗнаех си аз,че тук мога да получа съвет и добра дума.Приятен и спокоен уикенд newsm51

# 80
kogato se pie propicil,metizol ili tirozol zadaljitelno se pravi isledvane na levkociti na 2 sedmici az pak dnes si pusnah ft3 i ft4 v4era zvanah na endoto i toi mi kaza da gi pusna mnogo me e strah za6toto mai sam za operaciq;(

# 81
kogato se pie propicil,metizol ili tirozol zadaljitelno se pravi isledvane na levkociti na 2 sedmici az pak dnes si pusnah ft3 i ft4 v4era zvanah na endoto i toi mi kaza da gi pusna mnogo me e strah za6toto mai sam za operaciq;(
Да, така е, изследват се, но на мен никога не ми каза ендокринолог да ги изследвам, или че ги иска. Като се разболях от грип ми го каза личната. С високи дози на тирозол пуснах веднъж и после като бях на малка доза, ей така за успокоение си пусках с контролните на щитовидната.
Сега минаха месец и 10 дена на висока доза и ми престои преглед. Именно сега трябваше най-често да пускам ПКК, като съм на висока доза, ама съм дебела глава и не съм пуснала ни една. Мисля, сега като пускам за контролата на щитовидните, да пусна и една ПКК.

Какви са ти стойностите на Фт3 и Фт4? Винаги можеш да потърсиш 2-3 мнения преди да се решиш на операция. От прочетеното в интернет разбирам, че се оперират увредени големи гуши, които затрудняват дишане, преглъщане, ако пречат, ако има големи възли - злокачествени и т.н. Ако целта не е забременяване, по-скоро се лекуват с медикаменти и вече ако няма резултат след по-дълго лечение, предлагат операция. След чести рецидиви не повлияващи се на последващо лечение с тиреостатици.  Явно е въпрос на избор.
Иначе и аз бях чула, че след рецидив се предприема операция. Предния път (в началото на заболяването, когато го откриха док говореше за операция) , а после, като минаха няколко месеца, ендото ми каза, че няма нищо особено на ехографа и да съм спокойна : "Нали не ми говорел за операция". Някакви такива, ама сега много се притеснявам, какви ще са ми изследванията (предния път не ме тормозеше толкова, някак знаех сякаш, че ще са добри), но сега ми е тревожно дали ще съм реагирала адекватно на лечението , или това което се очаква - жлезата да се повлияе от лекарствата.

# 82
  • Варна
На мен също никой не ми е казал за ПКК и съответно не съм пускала.

Мереленда  Hug Спри за малко да мислиш за ЩЗ. Ще бъдеш по-добре този път. Не се натоварвай с черни мисли. 

# 83

Мереленда  Hug Спри за малко да мислиш за ЩЗ. Ще бъдеш по-добре този път. Не се натоварвай с черни мисли. 

Права си , Тони! Преди въобще не мислех и се оправих бързо, но след рецидива съм притеснена и ми е трудно да не мисля.

# 84
  • Варна

Права си , Тони! Преди въобще не мислех и се оправих бързо, но след рецидива съм притеснена и ми е трудно да не мисля.

Аааааааааа, ще те водя на разходки май с нас  Wink

# 85
  • София
Да се включа и аз, макар и късно. В началото на лечението, когато бях на 6т Тирозол дневно, получих ?не съм сигурна за термина/ Синтетичен или Медикаментозен хепатит т.е. д-р Еленкова ми каза да направя изследване на чернодробните ензими/ ALAT, ASAT, ALP, GGT, LDH/ и те ми бяха супер високи. Продължих с Тирозола и пиех Карзил месеци наред и се оправиха.

# 86
Честит Празник на всички празнуващи.И аз имам (за сега ) повод -пуснах си днес ПКК и всичко ми е в норма newsm44,така че смело продължавам с Пропицила (до следващата изненада или притеснение) newsm53.Желая ви слънчев и услихнат ден..Смехорана,това само с изследванията ли ти се установи..или имаше и някакви оплаквания..

# 87
Да, така е, изследват се, но на мен никога не ми каза ендокринолог да ги изследвам, или че ги иска. Като се разболях от грип ми го каза личната. С високи дози на тирозол пуснах веднъж и после като бях на малка доза, ей така за успокоение си пусках с контролните на щитовидната.
Сега минаха месец и 10 дена на висока доза и ми престои преглед. Именно сега трябваше най-често да пускам ПКК, като съм на висока доза, ама съм дебела глава и не съм пуснала ни една. Мисля, сега като пускам за контролата на щитовидните, да пусна и една ПКК.

Какви са ти стойностите на Фт3 и Фт4? Винаги можеш да потърсиш 2-3 мнения преди да се решиш на операция. От прочетеното в интернет разбирам, че се оперират увредени големи гуши, които затрудняват дишане, преглъщане, ако пречат, ако има големи възли - злокачествени и т.н. Ако целта не е забременяване, по-скоро се лекуват с медикаменти и вече ако няма резултат след по-дълго лечение, предлагат операция. След чести рецидиви не повлияващи се на последващо лечение с тиреостатици.  Явно е въпрос на избор.
Иначе и аз бях чула, че след рецидив се предприема операция. Предния път (в началото на заболяването, когато го откриха док говореше за операция) , а после, като минаха няколко месеца, ендото ми каза, че няма нищо особено на ехографа и да съм спокойна : "Нали не ми говорел за операция". Някакви такива, ама сега много се притеснявам, какви ще са ми изследванията (предния път не ме тормозеше толкова, някак знаех сякаш, че ще са добри), но сега ми е тревожно дали ще съм реагирала адекватно на лечението , или това което се очаква - жлезата да се повлияе от лекарствата.
v ponedelnik 6te sa gotovi rezultatite i 6te vi pi6a kak e polojenieto da znam 4e se pravqt operacii na po golemi gu6i no ne moje da piq postoqno metizol az nali otkrih 4e ot 1987god sam bila s stuma 1 stepen qvno se e otklu4ilo zabolqvaneto mi kogato ba6ta mi po4ina 2001god no usporedno s bazeda imam i vitiligo koeto se razviva vse pove4e i si mislq 4e zabolqvaneto mi se razviva s metizola go potiskam no tova ne e le4enie a 6tom jlezata ne se povliava ot hap4etata zna4i trqbva da q mahna za6toto tq kato neraboti moje da uvredi i drugi organi kakto stana i s o4ite mi ednoto mi be6e izpaknalo e sega se poopravi i az sam obarkana 6te vidq doktora kakvo 6te kaje e toi mi kaza o6te predi da spra le4enieto 4e sam za operaciq oba4e me hvana 6ube i go otlojih

# 88
  • София
deni-sta, това са добри новини за твоето ПКК Simple Smile
Не си спомням да съм имала оплаквания, това беше 2005г.

# 89
momi4eta mnogo sam obarkana tsh 0,102 ft4-15,06(9,30-17)ft3-4,02(2-4,40)nqkav savet???

Общи условия

Активация на акаунт