За Великден с червеничко яйце,ще мацнем октомврийското челце!

• 28 924
  • 685
  •   1
Отговори
# 195
  • Sofia
Здравейте момичета,

Ние вече сме в групата на опиталите картоф. Вчера й дадох официално да опита с лъжичка и откровено казано за това дали й е харесал на вкус още не може да се говори.  Naughty  Милата ми тя, толкова впечатления й се насабраха наведнъж, че не знам дали се потресе от вкуса или от усещането за различна консистенция в устата. Mr. Green Дадох й съвсем малко, може да се каже общо около 1/2 лъжичка. Днес ще й дам пак.

Сега като дойде и нашият ред да питам захранилите мами - през колко време може да се предложи нова храна, след като си въвел една? И какво означава да си въвел храна - да я е опитало детето и да не е реагирало или да си хапва от нея определено количество и да не е реагирало?  newsm78

Уж толкова много съм чела за това прослувуто захранване, а сега като започнах идея нямам какво да правя. Направо се чувствам супер объркана, нямам никакъв план за действие. Embarassed

Честита месечинка на всички малчовци родени на тази дата.  Grinning

Крисанка Честито ви кръщене. И благодаря, че сподели за Рилския манастир. Аз съм родом от Благоевград, та обмисляхме този вариант.  ooooh!

# 196
Здравейте, момичета!

Благодаря ви за честитките за именния ден на Кали вчера Hug Добре си изкарахме аз цял след обед бях в кухнята  chef На вечеря тя се забавлява с браточед си, беше и много интересно. Вчера за пръв път омесих питка сама, мноого съм доволна Embarassed Grinning Сега ми се иска за Великден да направя козунак, някой да има лесна рецепта за козунак, която да е подходяща за начинаещи в козунакоправенето?
Смехоранка- въвеждането на нова храна означава детето да е опитало от храната и да не е реагирало на нея. В началото се запо4ва с много малки коли4ества, защот оцелта е не да го нахрани6, а да опита нещо разли4но от млякото. Аз например запо4нах с тиква, когато Кали бе6е на 5 месеца и 1 седмица. Първия ден и дадох една лъжи4ка, втория-две, и така. Понеже тиквата и бе6е изобщо първата разли4на храна 5 дни давах само тиква и нишо друго ново. После запо4нах да въвеждам нова храна през 3 дни ( 3 дни давам новата храна и на 4 давам друго ново нещо, но това ти си ре6ава6 на колко, не е хубаво да е на по-малко от три дни оба4е. След тиквата другите неша съм ги давала по 2 лъжи4ки първия ден, после 4, после 6 и после колкото иска да яде. Дано съм ти полезна.
Искам да питам мамите, които вече са захранили с месо: с какво почнахте ( аз мисля да поча с пуешко ) и най вече от къде го купихте и на коя марка?     Аз мисля от утре да почваме месото, но съм в мног оголяма 4уденка от къде да го намеря....разгледах месните пюрета, ама те доста от тях имат домати, сол ( неща, които аз не съм въвела Peace Знам че има само 4исто месни пюренца добавки, но в нета намерих инфо само за такива на сънвал, ооо сега се сетих-май има6е и на  baby love  на ДМ, права ли съм?
Ахилеа- аз на твое място бих завела Хриско тази седмица на лекар, дано бърз ода се оправи, то и на него му е некомфортно Hug Hug Hug А ти не се сдухвай. Дано мъжът ти бързо си намери работа, или по4нете нешо ва6е. Но за собствения бизнес напълно споделям мнението на Деси Енчева Peace Изключително важни са контактите за намиране на клиенти.  Peace И ММ имат семеен бизнес-печатница, но толкова са затихнали нещата напоследък.... няма клиенти, а те дават много ниски цени за печат. Ако някой от форума има нужда да му се напечата нещо-може да се обръща към нас-това ствсем сериозно Peace Hug
Кали напоследък е станала мноооого разсеяна, или по-тон4о вси4ко около нея и прави впе4атление и като седнем да я храня по4ва едно дъъълго  въртене, още като 4уе стъпките на баща си по коридора и извърта глава към вратата, даже сега смъ го инструктирала, когато я храня да излиза от стаята, 4е не можем да се нахраним ина4е.
А друго да ви питам. Седмицата след Великден ни се иска за събота и неделя да отидем някъде за един ден, да тръгнем събота и да се върнем в неделя. Дайте ми някакви не-скъпи предложения? Бяхме си харесали едно хотел4е във Велинград с много добра оферта за събота и неделя и третата нощувка със закуска безплатно, но то ще остане за май месец, така както вървят нещата, защото ММ няма да може да отсъства от София петък и понеделник.
Това е а сега от мен, по-късно пак ще се включа Hug   

# 197
A_H_I_L_E_A аз редовно си правя безцелни разходки без пари  Wink Важното е, детето да се изведе на вън, а и аз така си почивам, защото навън кротува, а у дома ме побърква. Ходя в близкия парк, сядам като самотна кукувица на една пейка, вадя си термоса с кафето и почвам да чета Хобит - вече съм на втора глава  Mr. Green
Вчера правих пюре от ябълки. Сварих ги в малко вода и пасирах всичко, отделих за днес и замразих останалото, но стана малко пюре, че само една ябълка пасирах, мисля така да процедирам и с крушите. И от петък да въведа тиквичките, купила съм готово пюре на Хип тиквички и картоф, че нали ще навестим бабите - там няма да кисна в кухнята  Whistling
Смехоранка както Тони е писала - 3 дни е златното правило, аз обаче давах оризова каша по-дълго време, защото и тя така странно реагира на това странно нещо в устата си и известно време се чуди какво да прави с него - да го яде ли, да го плюе ли  Mr. Green После почнах през 3 дни - картоф, тиква, морков и днес ябълка, след 3 дни круша и в неделя, може би тиквичките.

# 198
  • Sofia
Тони, Анбибиан Благодаря за отговорите. Сега нов въпрос, след като свършихме сутрешната работа - тънка черна жилка в акото брои ли се за реакция?  newsm78

# 199
Деси, явно повече енергия хаби щом е толкова подвижна. И моя Християн тия дни беше като отвързан, опитваше се и да пълзи, но много смешно - скъсах се от смях понеже не може да мръдне от мястото,само се премята или прави подобни на плуване движения с ръцете и мята глава като металист.  Laughing

Смехоранке, доколкото знам, ако бебето няма склонност към алергия, може да се въведат храните през 3-5 дена. Ако има - през 7-10. Мисля, че Деси беше казала за едно много интересно въвеждане - даваш 1-2 лъжички и чакаш няколко дена. Ако няма реакция, даваш свободно. Други казват всеки ден да се дава по малко количество като постепенно се увеличава, ако няма реакция.

Тони77, аз също почнах с пуешко, пюрето мисля, че беше на Хип - пуешко с нещо си. Малко пюренце, дадох го на 2 пъти понеже вече бях въвела другите неща от пюрето, а месото беше едва 8%. Изчаках 2 дни и после пак дадох, но този път голямо пюре на 2 пъти.

А Християн днес е зле. Не иска да яде абсолютно нищо. Това не се беше случвало до сега. Все ако не ядеше сутринта, ядеше на следващото хранене. А и мляко да отказва е много нетипично за него. Единствено пи сок, което е пък съвсем нетипично понеже предните дни едвам го залъгвах да пие сок.  newsm78 Накрая му сложих мляко в чашата за сок и пийна около 60 мл.  Confused Много се чудя защо така прави - само като усети, че биберона му опира в устата и почва да реве и да се дърпа. Дали са зъби, дали е гърло, не знам.  newsm78 Ако и утре е така, другиден пак ще ходим на лекар, хем и да види до къде сме стигнали с лечението.
МАй до там, че всички се разболяхме.  Laughing Мен от вчера ме боли гърло, затова си мисля, че и него може да го боли. Едва преглъщам, пия едни Упсарини и смуча разни Стрепсилси, но може би само с това няма да мина. Усещам как се приближавам до антибиотиците.  Whistling Май-май и Християн е на този път.

# 200
 smile3507 ох, будна съм от 6;30ч (мм стана за новата работа-нали е на пробен ден-събуди ме!) малкия се събуди в 8;30ч и заспа чааак преди 5мин(14ч) ей,взима ми тока това човеченце!!! няма такова чудо-мрънкоти ,ревееее-сега го пратих на разходка на терасата(вън вали ама той е под стряхата) и миряса! ама аз каква вина имам ,че му се излиза-студено е.навлякох го и сега да си  спи там ,малко да въхна и аз! Naughty
Хич незнам кой за какво е писал-толкова сън разконцентрираана и уморена, а сега трябва и да ставам,че ще ми идват приятелки на кафе.малко да пооправя докъто зверчето мирува!
Снищи мм имаше инен ден,и се събрахме малко да попразнуваме. ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН НА ВСИЧКИ ЦВЕТЕНЦА ОТ ТЕМИЧКАТА (млко на патеричка)

за къде ще сме на празник-унас си! не ми се пътува с бебето(а и с безработния ми ММ нямаме голям избор),майка ми ще дойде унас (тя е в др. град) и ще сме семейно му(доколкото е възможно).
То в интерес на истината незнам как ще си купим яйцата,пък камо ли да празнуваме.направо не ми се мисли.това безпаичие си е лоша работа Sad
Ахилейка, и ние с мм искаме бизнес наш-ама няма пари,нямаме и на кой да разчитаме -и за сега сме безсилни.И аз като теб не обичам да се разхождам като нямам пари.е в парка става,но по магазини и цеентър,кафенета и т.н не ми е никак яко да се скитм като знам че нямам и 2лв  в джоба да пия едно кафе Sad мойта коса беше чисто руса (на младини-като ученичка и след като завърших де) ама сега вече може би от 3г съм си с моя си цвят.исрастна си ми и сег ми е суупер яко,че не ми трябва занимаване с боя и кичури-иначе се харесвам мн на кичури,ам няма мъни-няма и кичури Simple Smile

айде толкова от мене,че трябва да почистя и да подредя преди да са дошли приятелките ми  lalalala

# 201
Деси, не че нямаме за какво да си говорим с мъжа ми, но вчера цял следобед спа - какъв беше тоя сън не знам. Та затова умрях от скука - той спи с бебето, нали сега дежури наместо мен.  Whistling И аз го оставям да се наспи, но пък умирам от скука през това време, а аз самата не мога да спя през деня.

Блеккис, пожелавам успех на мъжа ти на новата работа - дано всичко е наред.  newsm10

# 202
Момичета, от 16.30ч. Хедра ще говори по ТВ 7 за рисковете от ранното захранване: http://tv7.bg/spodeleno-s-vihra/VideoDetails&id=8004352
Пуснах линка и във фейса.
Та в тази връзка - даdох на Жoрчо тиква и беше повече от отвратен. Има снимки - такива муцки досега не беше правил  Joy Иначе му дадох от пюре на Овко, не намерих био и така. На мен много ми се услади.
Смехоранка, обичайно нова храна се въвежда сутрин, за да може да се проследи за евентуална алергична реакция в остатъка на деня. За мен жилката в памперса е реакция Sad  Преди годинка обикновено се предлага първо кърмене, изчаква се 30-40 минути да се слегне в стомахчето и се предлага твърдата храна. Ако се предложи много скоро след кърмене, бебето може да не прояви никакъв интерес. След година-годинка и малко обикновено плавно се обръща режимът - първо твърда храна, после кърмене. Всичко е ориентировъчно - не е беда, ако някой ден не се спази режимът или ако повече суче, от колкото е било замислено (примерно ако са били предвидени 3 приема на твърда храна, а е имало само един или нито един). Количеството храна се увеличава плавно - от 1 ч.л. първия ден, 2 ч.л. втория и така нататък, докато приеманото количество стигне 30-40 мл на ядене. Малко бебета приемат повече от 50-60 мл на хранене, макар че може да се опита - някои бебета приемат охотно повече твърда храна, без това да се отрази на количеството приемана кърма. Hова храна се въвежда на интервали. 3-5 дена, ако няма фамилна обремененост с алергии и 5-10 дена, ако има такава обремененост. Въвежда се само по една нова храна наведнъж. Планът е предназначен за бебета, родени здрави и около термина, без алергична обремененост.

# 203
Tони, за месото:

За начало може всяко месо, което отговаря на две условия:
- крехко
- без мазнини 
В повечето схеми на захранване като първо месо се посочват равностойно: птиче (пиле или пуйка), телешко, агнешко. Заешкото почти не се среща. На следващ етап се включва риба, свинско, бройлер или някои от червените видове месо. 

Ред на въвеждане
Редът на въвеждане няма значение или пък зависи в голяма степен от местните традиции. Препоръката да се започне с бяло птиче месо е по-скоро в смисъл да се започне с някакво крехко месо, без мазнини.

Пауза между видовете месо
Между първите 2 вида месо е добре да се направи пауза от около 20 дни или 2 седмици. Веднъж включено в менюто, месото се счита за въведено. Обаче тъй като е възможно детенцето да направи някаква реакция към състава на самото месо например, добре е да се въведе по класическото правило 3-4 дни. Така се дава и възможност да храносмилането да се приспособи. 

Дни на въвеждане
Първият вид месо се въвежда се 3-7 дни. Дозата за 6-8 м. е около 15 г. Най-напред може 2-3 лъжички от готово пюре, после 1/3 бурканаче, после 2/3 в продължение на ден-два-три, после цяло. Може и по-бързо, по преценка. Зависи как ще се разпредели готовото пюре или дали ще се приготви домашно. 
Когато се въвежда, месото се дава всеки ден. След това се редува през ден със зеленчуци (и жълтък, когато се въведе). 

Колко често месо
До 10-12 м. се редува през ден месно и зеленчуково пюре. След 1 год. е добре месото да се включи по-осезаемо и да се предлага 5-6 пъти седмично.

Как се въвежда месо от пюре

Примерна схема: 
* 3-4 лъжички месно пюре 1-ия ден
* 1/3 от пюрето през 2-ия ден
* 2/3 от пюрето през 3-ия ден
* цяло пюре
* предлага се през ден или всеки ден

Може и по-плавно въвеждане.
Хубав ориентир е как най-удобно да се разпредели едно бурканче.

Месо се въвежда според правилото за всяка нова храна - 'лъжичка по лъжичка'. Месото в готовите пюрета е 8-12% от общото количество – въпреки че е малка част от пюрето, това е цялата доза нова храна. Пълната доза месо, вкарана наведнъж, може да натовари стомахчето. Освен това, за да се тества алергична реакция (колкото и слабоалергенно да е месото по принцип) трябва да се дава още 2-3 последователни дни т.е. ако отново се предлага пълен грамаж, това би могло ненужно да затормози стомахчето. 

Отделен е въпросът, че месото съвсем не е малко, зависи какви препоръки се гледат и колко често се предлага месо според възрастта. Тези 8-12% се равняват на 15-20 г месо, което е препоръчваното количество при въвеждане и през първия-втория месец от захранването с месо.

# 204
  • Sofia
Флучия  Hug Благодаря за линка и за изчерпателния отговор. Мисля да преустановя опитите за захранване за сега. И аз си мисля, че тази жилка е реакция.  Cry Тя принципно май ми реагираше на картоф и през кърмата, педи викаше, че е много малко вероятно, но аз сега вече съм абсолютно сигурна.  Naughty

Блеккис Дано мм има късмет на новото място и всичко да се нареди при вас.

Ахилеа И аз не мога да спя през деня. Трябва да съм абсолютно гроги, за да се прецакам и после винаги много ме е яд - много ме боли глава. Та си караме така - през нощта лолкото отпусне Ели, толкова.  Peace

Дано Християн да оздравее много скоро.  Hug

# 205
Флучия информацията за месото ми беше много полезна и на мен  Hug Рибата по същия начин ли се въвежда?
Аз се чудя за ориза. Въвели сме оризова каша, това означава ли, че по някое време мога да правя пюрето с ориз и зеленчуци, ама истински ориз имам в предвид, добре сварен и пасиран?

# 206
  • Куциндрел
И аз се чудя за ориза. Дали мога да приготвям на малкия истински ориз и как се приготвя?
Днес хапна млечна оризова каша. Хареса му, изяде около 30-40мл, после се разсея и не му се ядеше.
Сега му топля пюрето от ябълки и моркови да видим дали ще хапне.

# 207
Здравейте!При нас времето е ужасно,не сме излизали нито вчера,нито днес.Побъркахме се вкъщи...Но пък в четвъртък си отиваме на село с децата за 4-5 дни,малко да се разнообразим,пък и дано времето да е хубаво,че Боян да се надивее на двора.
И да ви се похваля,че и Алина вече има зъбче! toothСъвсем леко е пробило и почти не се вижда,ама важното е,че вече се е показало и му остава само да расте! GrinningДано мъченията вече да престанат. Laughing
Ние сме на рожден ден довечера на единия ми племенник,та след малко ще трябва да започваме да се приготвяме Laughing,чакам я госпожицата да се наспи,а ММ и Боян да се приберат.Трябва да опаковам и подаръка,а нещо ме е хванал мързела Blush

За книжките-на Боян задължително му чета всяка вечер по една приказка или някоя мъничка книжка,та напоследък взимам и Алина при нас и им чета и на двамата.На нея са й интересни картинките,не се заслушва,ама то нормално-тя е малка,но пък кротува и гледа в книжката,от време на време се закача с брат си и като започне да му пречи,прехвърлям я на ММ.

Честито на всички именници(на патерица)!Да са много здрави,много усмихнати и щастливи! Hug Hug

Марс,честито ви столче.Как е мъжа ти? Rolling Eyes

Хаха,Иветка,Ахилеа,дано наистина оцелее цветето,защото много ми харесва.Казаха ми,че обича много светлина и много вода,нищо по-специално,та се надявам да не го уморя,както останалите цветя Blush

Цеца,тя и Алина много обича така да ми бие главички LaughingПреди ми беше направила и смучка ooooh!Та върви обяснявай после на мъжа си,че е от 2-месечното ти бебе CrazyТака ме беше засмукала,мислейки си,че й давам цица,че...Явно е била много гладна. Laughing

Смуси,ние на Великден ще сме на село,ще се събираме със семейството общо взето.Ще е голяма лудница,двете ми сестри,племенниците,моите 2 деца...и просто не ми се мисли!
А на ММ брат му ще ходят на Батак,много ми се искаше и на мен да отидем,ама няма как,щото ММ в понеделник трябва да е на работа,в петък също Twisted Evil

Анбибиан,слагам си на пръста малко и й мажа венеца,както е и с останалите гелове,нищо по-особено.На кутийката или на листовката пишеше,че може да се слага и на биберона и така да се дава,ама аз нещо не смея така...

Криси,честито ти християнче!Снимките са страхотни,а тя е много сладка! Heart EyesЖалко,че се е получило така в манастира.И едната ми племенница я кръщаваха там,та историята беше същата,а беше зима на всичкото отгоре,вътре беше супер студено,а знаеха,че ще водим малко бебе,което съответно ще трябва и да го събличат...Много неприятно беше.

Деси,по принцип и ние така сме се разбрали с Боян,но онзи ден не исках да му го прилагаме това,празник е,искаше ми се да го поглезим,ама той като видя,че му се дава това,дава му се онова и накрая ни се качи на главите...И затова сега сме се разбрали,че няма да иска и няма да купуваме нищо цяла седмица. WinkРед трябва да има.

Смехоранка,нова храна въвеждам 4-5 дни след като съм въвела предната,но в началото изчаквах повече,сега по-малко.

Тони,аз месото го въведох с пилешко месо на ХИПП. Peace

Ахилеа,дано при Хриско не е нищо сериозно и да се оправя бързо!Отивайте на лекар утре,да видите какво ще ви кажат,че сякаш много го държа Хриско тая настинка...

Айде,изчезвам,че да храня Алина и да взема да приготвям тоалетите за довечера,че и да се глади трябва....Дано децата са спокойни и да не се наложи да се прибираме предварително,че РД-то ще е в заведение,няма и да има къде да ходим,че да се успокояваме с Алина,ако се размрънка...

# 208
Съни, честито зъбче на Али.  Grinning

А тоз Християн днес ме побърка - и мен, и баща си. Главата ме заболя, мислех вече че едва ли не е спукал апендикс. Като ревна и няма утеха - ама не ще да яде, не ще да спи, не ще нищо. Накрая усетих, че само от накрайник пие и ходих да купувам шише на Нук да ми пасне на накрайника на Нук  hahaha. Ама и аз купувам първо копче, после палто. Та най-накрая му направих млякото в това шише с накрайник и му дадох и един Дормикинд, че такова реване не беше удрял. А то явно от глад реве, че цял ден не беше ял почти нищо. Обаче не ще и да яде, незнайно защо и защо само накрайници признава също не разбрах.  newsm78 Но след Дормикинда изпи цялото мляко и това му беше първото ядене за днес - в 18 часа. Най-накрая се кротна и заспа. Всъщност се събуди сега, когато се опитах да го сложа на шезлонга,че ми беше заспал в ръцете, както пиеше мляко.

Сега, ако се окаже, че само от накрайници пие мляко, ще трябва още едно шише с такъв накрайник да взема, че тия на Мам не ги признава - май ги има за обикновени биберони.  Laughing А се чудя обаче защо така - някой зъб ли му излиза на такова място, че го дразнят бибероните?!  newsm78 Възможно е, но се чудя. Нали накрайника е малко по-встрани, а биберона е с централно разположена издутина.

А за лекаря, ако утре пие мляко от накрайниците и не отказва ядене, мисля да изчакам още малко. Само аз ли мисля, че е нормално да не мине за 4-5 дена?!  newsm78 Мен обикновено ме държи към месец и все си мисля, че примерно 1-2 седмици е нормално.  Laughing

# 209
  • Нейде из лудите гори...
Здравейте, мамита  Mr. Green Моето момиче тъкмо заспа  Heart Eyes Все още прокашля от време на време , а мен шубето ме тресе. Обмислям утре да се обадя на педито й, да й кажа че сме били в болница и тн и да видим кога ще ни приеме за един контролен преглед, та надявам се малко да кротна  Praynig
Ние днес успяхме по живо по здраво да се приберем най-накрая във Варна. Спирахме 4-5 пъти за тия 150км ... храних я, играхме си, песни пях, абе пълна програма. Доскуча й сама отзад и си искаше вниманието мъника  Heart Eyes Утре мисля да ида до университета и сърцето ми се къса като знам каква ми е работата. Толкова много пари трябва да им оставя, че ми е мъчно направо  Sad Още 3 семестъра и да се приключва тоя харч, че от тази година и ММ записа и направо ни излиза през носа  Close
Флучия и аз да ти благодаря, че споделяш така полезна информация тук  Hug Далеко съм от въвеждането на месо, но определено прочетеното ще е от полза  Peace
Съни, честито ви зъбче Simple Smile И аз очаквам скоро включване, че малката така настървено лапа всичко що докопа... мисля, че сърбел я мъчи  Rolling Eyes Благодаря ти , че попита за ММ.  Hug От днес и отоци няма, казва, че не го боли, но изглежда ужасно.  Cry Мисля, че му остава да смени всички цветове на дъгата и ще се оправи, но се надявам да не завлачат делото и да има справедливо наказание за случилото се  Naughty
И аз ще се радвам някой да сподели рецепта за козунаци. Иначе Тони, моята погача я месих с едно тесто за козунаци и кифлички и самата сладка питка беше като козунак, само мармалад й липсваше  Peace Така, че в крайна сметка взимам от тестото и екпериментирам  Crazy А относно почивката, погледни сайтовете за колективно пазаруване, точно сега имат чудесни оферти  Peace http://vsichkioferti.bg/
Ахилеа според мен заведи Хриско на лекар, по-добре да се разходиш излишно, отколкото да изпуснете леките симптоми и да стане нещо по-сериозно ( да не дава господ  Praynig Praynig ).
Относно собствения бизнес, подкрепям мнението на другите момичета. ММ от години се опитва и последната година яко е закърпил положението, но изобщо не става от раз  Peace Контактите се правят с години , а и за да вършат работа, трябва да са доволни и да се трупа опит. Желая ви успех и дано откриете сферата, в която ще бъдете  най-добри  Wink

Общи условия

Активация на акаунт