Ревматоиден артрит - 3та тема

• 232 699
  • 1 485
  •   1
Отговори
# 1 395
Розали, аз не съм забелязала кога ми излизат, но сега ще си поставя за цел да  ги следя.

vtvt, пожелавам ти да  си направите  едно  коледно джудженце

# 1 396
Благодаря Вълканова, дано да стане та то и аз съм коледно новогодишна на 29.12 съм родена. Party
ако стане това ще е най големия ми подарък да разбера на рожденния си ден че съм бремемнна ох дано. Дай БОЖЕ такава радост.

# 1 397
Здравейте, ето че след известно ходене по доктори от други градове понеже в Ямбол не познавам качествени ревматолози се реших да пиша и тук.
От 2007ма година съм с диагноза Базедова болест, след дълги години подтискане на жлезата с тиреотоксици (пропицил, тирозол, метизол) тази година ре реших и по дългогодишна
препоръка на ендокринолозите се оперирах като ми отстраниха цялата щитовидна жлеза. Проблема е че от няколко месеца (от около Април) се оплаквам и от тъпа болка в мускулите на рамената, ръцете и пръстите, дори ми се струва че има леко изкривяване на пръстите на ръцете и краката. Ходих при лекуващата ендокринлоложка, прати ме на невролог и според тях ми няма нищо ... Ходих на ревматолог в Пловдив в Каспела, както и в клиниката по ревматология на ул. Урвич в София. Назначавали са ми редица изследвания и изключение на леко завишените лимфоцити, всички кръвни изследвания са били ок. Единствено разбира се заради базедовата болест имам завишени ТРАК и МАТ антитела.

Болките са леки и тъпи, леко болезнени са ми пръстите като захващам понякога нещо и едни дни се чувствам ок в други не толкова.

Според ревматолозите всичко било заради хормоните които трябвало да се "наместят", да ама според последните изседвания на ТСХ беше в норма, а проблемите си стоят.

Правил съм кръвни изследвания за :
ANA скрийн (Юли бе 1ца, Октомври бе 0.25)
AntiCCP 0 преди месец
C реактивен протеин последно Октомври 0.02
ЦПК (креатин фосфатокиназа) 198 Юли последно беше наред (Октомври?)
AST 43 Юли
HLA-B27 - отрицателен - Юли
PTH - паратхормон - 58 - Юли
СУЕ - 5-6 единици
Ревматоиден фактор - Юни .. <10 (негативен)

Всички изследвания за кръвна картина са били почти едни и също - единствено лимфоцитите са били леко завишени.

Тъй като вече започнах да се отчайвам ви моля за съвет към кой лекар да се обърна, защото както споменах според всички досега съм бил наред. Да, но не така.

Отделно не споменах че постепенно повечето ми стави взема да пукат, и при свиване на някои пръсти на ръцете има едно изпукване в крайно положение.

# 1 398
LZ1GJD   спокойно автоимунните са с неизвестен произход на някой само им откриват че е от вируси от хламидия или някакво друго огнище на възпаление. При мен всичко беше ок и все си е така вече 17 години само утайката ми беше висока а ето вече от 7г съм със сменени стави и куп изкривявания е поне сега болките са малко ама и не се моря особено. Успокой се така стоят нещата.

# 1 399
  • София
Снуки Пайчев е доста добър и разбран човек. Мога да го препоръчам. Да ти кажа май където и да идеш едно и съяо ще ти изпишат като лечение.
Вълканова и vtvt стискам палци да се похвалите скоро с хубавата новина.
Рози аз пиех и от време на време пак пия Спирулина. Пиех я първо на прах. Няма такава гадост но се свиква. После си взех на таблетки- био. Последните ми са дори без желатин- само са пресовани и тези най-много ми харесаха. От нея се чувтсвах доста по- жизнена. Сега не пия т.като ми се събраха куп други неяа които почнах. Но си ми стои на бюрото и шкафа:)

Пожелавам ви прекрасни и незабравими Коледни и новогодишни празници!

# 1 400
Бъни, какво пиеш сега? Викаш гадна е Спирулина  Rolling Eyes Май и за мен ще е по-добре пресовани таблетки да си взема  Rolling Eyes

Какво ми се случи току-що  ooooh! Меся тесто за пица. Меся, меся и по едно време усещам ужасно щипане  Shocked Бързо се измивам и какво да видя - страшен обрив по китките  ooooh! В съзнанието ми изниква веднага препоръката на Добра жена да не се яде хляб, една от причините, заради които да не го правим - маята  Confused Няма от какво друго да е...

# 1 401
  • София
това с хляба дали е заради маята или заради глутена?
аз хляб с мая от давна не ям. предимно с квас си взимам. Ама и толкова ядеме хляб в нас де.

# 1 402
Момичета, един вероятно много глупав въпрос.
Носите ли високи токове? Аз от година и половина не бях слагала, откакто ми започнаха проблемите. Напоследък се чувствам по-добре, взех, че си купих ботуши с около шест сантиметров ток. Е, умрях от болки в колената после! Супер ми е мъчно, така ми се иска да нося малко високи обувки, че съм много нисичка, но уви. . .
Как е положението при вас?

# 1 403
И аз започнах опити за бебче, първият месец не стана. . . малко ме естрах да не ми се усилят болките, но иначе много се надявам!  Simple Smile

# 1 404

nenibeni, аз от години не знам какво е ток. Имам много голям проблем със  намиране на обувки тъй като имам  изкривяване на стъпалата с огромни кокалчета. Мога само  по поръчка да  си  намеря обувки, но за съжаление в Пловдив не останаха добри обущари, които да ми правят  обувки.
Пожелавам ти едно  малко джудженце да си направите  покрай Коледа Simple Smile))) Нали на Коледа ставали чудеса Simple Smile)))

# 1 405
З
дравейте момичета! Съжалявам, че имате поставена такава диагноза, която е изключително неприятна и дано имате повече дни без болка. Сега да ви кажа защо и аз пиша тук. Преди 10 години, през 2002 г., имах старшни болки в ставите - ръце, крака, рамене, колене, врат.....абе навсякъде, където има става ме болеше, може би без лактите и тазобедрените стави. Вие знаете как болят...страшно. Отделно от това имах оттоци - според мен на ставите, според лекаря - на меката тъкан около тях. Оттоците бяха предимно на пръститие на ръцете и краката.  Отидох в клиниката на Урвич, при проф. Коларов и се започнаха едни безкарайни изследвания - кръвна картина, ревматоиден фактор, хламидии, зъби и др., които не помня - с изключение на повишена утайка - 40, всички останали резултати бяха добри. Според него тогава нямах РА и нямаше обяснение за причината. Каза ми, че понякога ставите реагирали с болка при неизлекувани вирусни или бактериални инфекции. Пих може би 1 или 2 месеца НСПВ - Диклофенак дуо и болките отшумяха. От тогава са минали 10 години, през които аз нямах и помен от някакви болки допреди 2 седмици, когато започнаха да ме болят ръцете и раменете и аз започнах отново да пия диклофенак дуо. Знам, че трябва да отида на лекар и ще го направя, но то е свързано с възможност за свободно време, което аз в момента нямам, след НГ ще отида със сигурност. А като се вземе впредвид, че не съм от София - нещата стават доста по-сложни. Аз имам едно питане към вас, защото вие в продължение на много годино се борите с тази болест и срещате различни хора с такава диагноза - Срещали ли ста такива хора или на вас дали ви се е случвало /на тези, които имат поставена диагноза РА/ да ви заболят ставите за 2месеца /или някакъв друг период време/болките да отшумят, след което 10 години да няма никви болки и симптоми и после нещата да се усложнят. През всичките тези години нито съм се лекувала, не съм пила нищо, просто тогава приех, че нещо се е случило това, което в крайна сметка твърдеше лекаря. Според моят личен лекар не е възможно да имаш РА и 10 години да нямаш никакви проблеми, така че вероятно пак не става въпрос за това, ама аз някакси не вярвам и затова искам да попитам вас - като са започнали болките случвало ли се е те да спрат и да нямате такива дълъг период от време, без да сте вземали да речем стероиди и без да пиета никакви лекарства? Пак казвам, знам че трябва да отида на лекар и ще го направя, но искам да чуя мнение от хора, които минават през това заболяване. Съжалявам за дългия пост и дано не звучи много объркано...
На всички вас пожелавам повече дни без болка и хубави коледни празници Simple Smile

# 1 406
Написах много дълъг пост, който не успях да публикувам целия, по незнайни за мен причини Shocked. Когато имам отново сили и нерви ще го напиша отново. Съжалявам че така се получи. Прегръдки на всички вас, които се борите с това гадно заболяване.

# 1 407

nenibeni, аз от години не знам какво е ток. Имам много голям проблем със  намиране на обувки тъй като имам  изкривяване на стъпалата с огромни кокалчета. Мога само  по поръчка да  си  намеря обувки, но за съжаление в Пловдив не останаха добри обущари, които да ми правят  обувки.
Пожелавам ти едно  малко джудженце да си направите  покрай Коледа Simple Smile))) Нали на Коледа ставали чудеса Simple Smile)))
[/quote

И аз съм същата изкривени сводове палците минават показалците а кокалчетата не се пъхат във всякак обивка, по-точно в малко модели обувки. За ток не мога да говоря въобще. Трудно си намирам удобни обувки.

# 1 408
  • София
аз не знам що е това ток и никога не съм носила, но и с моят ръст нямам нужда:)
инче и мене ме понаболяват кокалчетата на краката. но рядко.

# 1 409
Здравейте момичета! Съжалявам, че имате поставена такава диагноза, която е изключително неприятна и дано имате повече дни без болка. Сега да ви кажа защо и аз пиша тук. Преди 10 години, през 2002 г., имах старшни болки в ставите - ръце, крака, рамене, колене, врат.....абе навсякъде, където има става ме болеше, може би без лактите и тазобедрените стави. Вие знаете как болят...страшно. Отделно от това имах оттоци - според мен на ставите, според лекаря - на меката тъкан около тях. Оттоците бяха предимно на пръститие на ръцете и краката.  Отидох в клиниката на Урвич, при проф. Коларов и се започнаха едни безкарайни изследвания - кръвна картина, ревматоиден фактор, хламидии, зъби и др., които не помня - с изключение на повишена утайка - 40, всички останали резултати бяха добри. Според него тогава нямах РА и нямаше обяснение за причината. Каза ми, че понякога ставите реагирали с болка при неизлекувани вирусни или бактериални инфекции. Пих може би 1 или 2 месеца НСПВ - Диклофенак дуо и болките отшумяха. От тогава са минали 10 години, през които аз нямах и помен от някакви болки допреди 2 седмици, когато започнаха да ме болят ръцете и раменете и аз започнах отново да пия диклофенак дуо. Знам, че трябва да отида на лекар и ще го направя, но то е свързано с възможност за свободно време, което аз в момента нямам, след НГ ще отида със сигурност. А като се вземе впредвид, че не съм от София - нещата стават доста по-сложни. Аз имам едно питане към вас, защото вие в продължение на много годино се борите с тази болест и срещате различни хора с такава диагноза - Срещали ли ста такива хора или на вас дали ви се е случвало /на тези, които имат поставена диагноза РА/ да ви заболят ставите за 2месеца /или някакъв друг период време/болките да отшумят, след което 10 години да няма никви болки и симптоми и после нещата да се усложнят. През всичките тези години нито съм се лекувала, не съм пила нищо, просто тогава приех, че нещо се е случило това, което в крайна сметка твърдеше лекаря. Според моят личен лекар не е възможно да имаш РА и 10 години да нямаш никакви проблеми, така че вероятно пак не става въпрос за това, ама аз някакси не вярвам и затова искам да попитам вас - като са започнали болките случвало ли се е те да спрат и да нямате такива дълъг период от време, без да сте вземали да речем стероиди и без да пиета никакви лекарства? Пак казвам, знам че трябва да отида на лекар и ще го направя, но искам да чуя мнение от хора, които минават през това заболяване. Съжалявам за дългия пост и дано не звучи много объркано...
На всички вас пожелавам повече дни без болка и хубави коледни празници Simple Smile

Здравей, golden lady   Hug
Аз съм с болки от близо 5 години. Най-дългият ми период без силни болки и възпаления е бил 1година  Peace Не съм приемала нищо друго, освен НСПВ  Peace Най-вероятно е възможно и 10 години да си в ремисия  Rolling Eyes Дай Боже всеки му  Hug

Да се изкажа и аз за токчетата  Mr. Green Когато лежах в Софиямед, бях с една жена на 55години някъде. Жената беше изкривена по типичния за РА начин - пръсти на ръце и крака - от 4г. (доколкото си спомням). С РА беше от 15 години. С нея много си говорехме, като гимназистки или студентки, все тая, знаете как е  Laughing От тема в тема, стигнахме до обувките. Казах и, че откакто съм се разболяла не се чувствам женствена - няма ток, няма, грим, няма нищо - само съображения - с болка, с алергии и т.н. Болестта ми беше отнела всичко типично женско. Нейните думи бяха:"Рано си се предала! Аз до миналата година ходех на ток." Тогава обърнах мисленето си. Не болестта ми беше отнела женствеността, аз и я бях подарила. Отидох и си купих, nenibeni , боти с 5-6-сантиметров ток  - женска му инатлива работа Crazy Още като се прибрах се затюхках защо съм ги взела. Сложих ги един-два пъти и реших, че ще си стоят ей така за някой друг повод  ooooh! И пак тая инатлива женска черта ме накара да продължа да ги слагам, че стигнах и до ботушите с 10-сантиметров ток, които 4 зими стояха в гардероба (купих си ги зимата, когато се разболях  Crazy). И така от 5-сантиметровия ток, минах през 10-сантиметровия, и стигнах до грима  Flutter . Върнах си самоувереността и самочувствието, които бях дала в даром на заболяването. Никога повече няма да и дам повече, отколкото може да ми отнеме  Naughty Ще ходя с ток, докато мога и когато искам, разбира се. По принцип съм спортна натура  Peace Болки има, особено свода и големите пръсти много ме болят, когато съм с високи обувки. Но вече не го мисля толкова. Знам ли, утре може да се гътна. Нямам намерение да се съобразявам вечно с всичко  Crossing Arms (дано някой разбере това, което съм написала  Laughing)

Общи условия

Активация на акаунт