Ревматоиден артрит - 3та тема

• 232 850
  • 1 485
  •   1
Отговори
# 1 200
исках и да попитам Bunnie ти как се чувстваше с Енбрела,  колко време го ползва медикамента и как решиха, че е добър за теб?

# 1 201

Не срещнах коментар за млеката - прясно и кисело......или съм го пропуснала.
А кафенце?? пийвате ли си? кашкавала? дали влияе и той  newsm78
На мен напр. ми е забранено всичко ферментирало-к.мляко,кашкавал...Но мога да пия от време на време топло пр. мляко сутрин на гладно с куркума.В последно време всички говорят за прясното мляко  че "затлачва".Но пък в киселото има дрожди,които  също не са полезни за някои хора.А иначе аз не мога без кафе.

# 1 202
  • StZ
Благодаря, elbosi  Hug
Ще опитам да огранича киселото и кашкавала и дано има малко повече блясък в очите  Crazy.

Аз общо взето не съм зле, но сухожилието на лявата пета нещо все е с подутина и два пръста на лявата ръка.....и те.
Та мисля  с малко пробиране в храненето да се опитам  да се спася от тях  Wink

# 1 203
Бъни, в Събота беше, около 2-3 следобед. Беше с мъжа си, хапвахте горе, ние също Simple Smile

Ето това съм аз: https://www.facebook.com/rossitsa.petrova.7?ref=tn_tnmn , който иска, може да ме добавя  Hug

Зорничка, аз ям сирене, в повечето случаи прясно сирене на Маджаров. Кашкавал рядко, кисело мляко съвсем, прясно изобщо. Купешки неща почти не ям, освен млечните продукти. Чета етикетите като обезумяла, заради алергиите, най-вече, но и по принцип гледам да няма Е-та, нишестета и т.н. Колкото се може по-чиста храна  Peace

# 1 204
Здравейте, сладурки!
Не срещнах оплакващи се от здр. си състояние......значи сте ОК  Hug
Браво за успехите на всички  Peace

Аз сега внимателно чета какво не ядете и какво ядете и ще взема да изплагиатствам подобен хранителен режим  Wink
Аз обичам много храни, но ще изключа това, което сте забелязали че ви  пречи.
Не срещнах коментар за млеката - прясно и кисело......или съм го пропуснала.
А кафенце?? пийвате ли си? кашкавала? дали влияе и той  newsm78

Зори, прясно мляко у нас големите не пием изобщо, кисело- да, но рядко. Сирене правим от прясното мляко, което купуваме от производител директно. Кашкавал- да. Кафе- да, по една бройка сутрин се е ограничил, през деня след това- не.
Аз пиша мъжа ми какво яде.  Simple Smile Но горе- долу и аз съм така, за компания и подкрепа, че сам трудно нещо се постига.

"Колеги", замислили сме лятото да отидем някъде по НОИ на рехабилитация семейно. За мен и децата ще си платим, разбира се. Да има плувен басейн задължително. 
Къде бихте препоръчали като добри условия и най- вече качествена рехабилитация?

# 1 205
Аз прекалявах с ферментиралите продукти-дом. оцет,кефир....А трябва да има баланс.А при някои хора-просто не е тяхната храна.А аюрведа изключва пък месото,бирата и ракията Laughing...Та според аюрведа  храната се определя според типа човек.Някои трябва да балансират кисело,други студена храна....Повечето знаем,че млечните продукти образуват слуз.А аз много обичам пр. мляко,кашкавал...Мислех си ,че щом ги обичам,то организма си ги иска.Пък май излиза,че си е чиста лакомия Grinning.

Последна редакция: ср, 24 окт 2012, 09:19 от elbosi

# 1 206
  • София
хехе Розали. Много странно. Как си ме познала като не сме се виждали. Иначе да, по това време май бяхме точно там и хапвахме.

За Енбрела не мога да кажа кой знае какво защото го ползвах съвсем малко. 2-3 месеца само.

Иначе аз прясно мляко от малка на обичам и не пия. И детето и то не пие, а и не предлагам. Доколкото знам прясното мляко не може да се усвоява от организма на големият човек. Отделно млечните са супер слузообразуващи. И затова ги избягвам. Единственото което много обичам и май попрекалявам напоследък е кашкавала. Яде ми се , ама разтопен- на сандвич или на пица. Въобще напоследък ме тегли към соленото повече.

Елбоси и аз се бях запътила към д-р Заркова обаче не успях да отида. Ще си запиша час за нея друг път.

# 1 207

Елбоси и аз се бях запътила към д-р Заркова обаче не успях да отида. Ще си запиша час за нея друг път.
Peace  За мен тя е уникална.Дипломиран конвенционален лекар да обърне в такава степен мирогледа си.При последният преглед ми беше толкова весело,много говорих,смяхме се,че после трябваше да и се обаждам за някои неща,които забравих да питам.И за сравнение преглед при ревматолог-пий си лекарствата доживот/ без за миг да си помисли дали го правя,толкова е уверена в себе си/,а при д-р Заркова -как се храня,кое да заменя,кое ми е трудно....въобще иска да ми помогне.

# 1 208
Днес се явявах на ТЕЛК.Няколко часа чаках.Попаднах на Председателката на комисията.Внимателна,разпита ме. Като погледна последният консулт от ревматоложката  Shocked  Много и се ядоса.         Ами тя писала...Други заболявания на съединителната тъкан....и др. глупости.В пълно противоречие с всички изследвания и епикризи. А аз съм според епикризата с Лупус,синдром на Сьогрен,синдром на Рейно и Хашимото.Хистеректомията не се брои,въпреки че ме разпита и за нея.                   Председателката се видя в чудо-как може лекар да прави такива грешки.Ще скъса листа от този консулт.Мисли,мисли и предложи без консулт от ревматолог да си направя ТСХ,ФТ4 и АНА профил и пак да се явя на комисия-без ден и час            .Каза ми,че трябва и кожен лекар да ме види/никой не ми е казал досега/.В отделението като лежах в началото на годината/голяма пародия беше/ не са ми направили всички изследвания,нищо че затова влязох.Та моя случай си е прецедент-лично Председателката да се занимава с мен и неща ,които не са и задължение. Разпита  ме     за всичко,все едно бях при нея на преглед,30 мин. се занимава с мен.А аз какви работи бях чувала за ТЕЛК....Та на ревматоложката и видях само очите така да се каже-и тази жена да ме лекува АБСУРД.

# 1 209
  • София
Боже хора с каква цел се явявате на ТЕЛК?????
Преди 3 години ми бяха предложили да се ява , обаче както се казва: само през трупа ми.
Бих се чувствала наистина като инвалид ако се явя и ме освидтелстват!

# 1 210
Бъни, май всички се чувстваме по този начин  Rolling Eyes Много хубаво ми беше в болницата. Бях с една 60-годишна жена с РА. Така да се разбирахме, допълвахме изреченията си, всяка знаеше как се чувства другата. Същото беше и за ТЕЛК - признаваш пред себе си, че си инвалид. И аз не мога. Все още доказвам и на себе си и на околните, че още мога, все още мога!
Много бързо те разпознах. Мярнах те с периферията и тогава се обърнах да се уверя. Пусто, като не знаех дали момичето от Фейсбук си ти  Laughing Представяш ли си - да ти се изпреча отсреща - здравей, аз съм Розали  Joy Ние тъкмо си взехме от китайската кухня и седнахме на срещуположните столчета, а ти дойде и си взе нещо от бара (така да го наречем), после отиде при съпруга си. Е, него като видях, вече бях абсолютно сигурна  Wink
По мнение на доктора ми, прекалено много се наблюдавам, истината е, че съм прекалено наблюдателна по принцип  Laughing За някои може да е минус, за мен си е абсолютен плюс!

Елбоси, успех   bouquet

# 1 211
Прави сте за ТЕЛК.В началото на годината след като написаха в епикризата ТЕЛК и личната също беше на това мнение,аз се съгласих.По-късно като се срещнах с д-р Заркова и започнах лечение  нещо взех да размислям решението си.  Но  вече бях подала документите  /а там има и оригинали/    .                               Въпреки заболяванията си  не се чувствам болна .Но близките ми ме накараха,бяха ангажирани и лекари с документацията...Аз пък бях сигурна,че веднага като ме видят ще ме върнат.Но...не очаквах,че така ще се получи.И сега не знам какво ще стане.Част от документите са ми важни и не знам дали ще ми ги върнат.Въобще в такава каша се забърках...

# 1 212
И аз се чудя за ТЕЛК, все ме питат лекарите защо не съм се явила newsm78 мен не че ме бърка,но пък се притеснявам да не ме изместят някъде на друго работно място, макар моето да не ме натоварва физически и нямам проблеми. То като слушам какви ги има в комисиите и мен могат да върнат #Crazy ще мисля, сега ще влизам в болница и аз незнам какво точно ще ми правят...някой знае ли дали биологичните по-голямата част са още в позитивния списък на НЗОК. Търсих инфо, но не разбрах.

# 1 213
  • StZ
sisonela, защо ще влизаш в болница? нещо за периодично наблюдение или защото не се чувстваш добре? В коя болница ще ходиш?
Аз нещо не виждам особена отзивчивост към този ми проблем от моята ДжиПи и направо съм зарязала профилактичните иследания.
За ТЕЛК  не съм ходила, но и не са ми предлагали....да не говорим, че в моя град няма специалисти, които да поемат болни с РА за диспансеризация.

# 1 214
  • София
sisonela какво значи позитивен списъК? понеже питаше за биологичните лекарства:)

Общи условия

Активация на акаунт