За правните срокове при смърт

• 159 268
  • 236
  •   1
Отговори
# 210
Да повдигна малко темата... Миналия месец почина роднина, в друг град. До момента успяхме да:

- подадем декларации по чл. 14 за прехвърляне на имотите
- закрием банковите сметки
- прекратим договори към моб. оператори

Въпросът ми е, какво друго остава да се направи? Тъй като пътуването е доста и не става да се връщаме непрекъснато за някой забравен документ, е нужно да знаем и да се подготвим предварително, и като се отиде веднъж да се свърши възможно най-много работа. Засега за това сме се сетили, изпускаме ли нещо?

Да се сменят партидите, ако са на негово име, за вода, ток и тец /ако има/ на името на наследника.

# 211
  • София
Здравейте!
Бих искала да попитам, след смъртта на ползвател (в случая вуйчо ми) с учредено право на ползване на даден имот, има ли срок, в който мога да поискам от жена му (вуйна ми) да си изнесе вещите от апартамента, тъй като сега собственици сме аз и брат ми. Апартаментът ни е дарен от нашите баба и дядо.
Предварително благодаря!

# 212
Вещното право на ползване се прекратява със смъртта на личето, в чиято полза то е учредено. Тоест...след смъртта значи няма вече вещно право което да обременява имота.

# 213
  • София
Да това е ясно.
Лицето, което беше ползвател почина, но съпругата му има вещи в имота който вече е наша собственост. Искам да знам дали по закон има някакъв срок да освободи жилището?

# 214
  • ВАРНА
Да това е ясно.
Лицето, което беше ползвател почина, но съпругата му има вещи в имота който вече е наша собственост. Искам да знам дали по закон има някакъв срок да освободи жилището?
Ако продавате имот веднага се влиза във владение, ако не е уговорено друго в нотариален акт. Отговориха ви ведна след като е починало лицето правата се губят.

# 215
Няправете си справка в АВ по партидата на имота. Би трябволо да е отразено че вещното право го няма вече. Мисля че служебно се отразява там промяната, но да не ви подведа, не съм сигурна...

# 216
  • Плевен
Здравейте
Баща ми почина на 02.11.2024г.
Направихме всичко нужно като прехвърляне на партиди, прекратяване/ прехвърляне на договори, банки и т.н.
Пуснахме и нужните документи в НОИ относно пенсията, която не успя да получи, а му се полага на 14.11.2024г. и казаха, че всички наследници ще получат сумата, която им се полага по банков път, но не уточниха срок за това. До днес нито майка ми, нито брат ми, нито аз имаме преводи от НОИ по сметките си. Някой има ли представа колко време отнема това?

# 217
В подобен казус се обадих в НОИ и ми казаха датата на превода.
Проверихме и наистина сумата беше преведена, просто майка не беше видяла добре в банкирането.
По спомен - бързо бяха превели сумата, не е имало забавяне.
Съветът ми е да си проверите хубаво банкирането отново за входящ превод от НОИ.

# 218
Доста ме съмнява трима отделни човека да не могат да установят дали имат входящ превод, или - не. Simple Smile Даже малко на идиотизъм би отишло.
Най-малкото, аз знам с каква наличност разполагам във всеки един момент. Няма начин да съм получила пари и да не разбера веднага.

# 219
Не става дума за теб и не всички са като теб.

# 220
И ти даваш личен пример, но се дразниш, че друг прави същото. Simple Smile

Просто казвам, че вероятността трима различни човека да са в грешка, клони към нулата.

# 221
  • ВАРНА
Здравейте
Баща ми почина на 02.11.2024г.
Направихме всичко нужно като прехвърляне на партиди, прекратяване/ прехвърляне на договори, банки и т.н.
Пуснахме и нужните документи в НОИ относно пенсията, която не успя да получи, а му се полага на 14.11.2024г. и казаха, че всички наследници ще получат сумата, която им се полага по банков път, но не уточниха срок за това. До днес нито майка ми, нито брат ми, нито аз имаме преводи от НОИ по сметките си. Някой има ли представа колко време отнема това?
Изчакайте малко, много бързате, трябва да се обработят документите, ще ги преведат. То е като при болничните. След като сте подали документи и на всички наследници банкови сметки всичко ще е наред. Просто малко търпение. Иначе ако майка ви отговаря на условията може да получава половината пенсия от баща ви, ако е пенсионерка подава документи и ще получава 30% от пенсията на баща ви.

# 222
Ако починалият е пенсионер, в пенсионното ли се подават документите?

# 223
  • ВАРНА
Ако починалият е пенсионер, в пенсионното ли се подават документите?
за какво по-точно питате, има преживял съпруг или съпруга. Ако е така в пенсионното се подава заявление за получаване на 30 % от пенсията. Също ако има малолетни деца се подава заявление за отпускане на наследствена пенсия.

# 224
Честита Коледа!
Извинявам се, че не съм уточнила. Питах в контекста на предходното обсъждане за получаване на последната полагаема се пенсия, тъй като почина на 1-ви.

Последна редакция: ср, 25 дек 2024, 12:33 от ✿ 𝐀𝐯𝐚𝐥𝐨𝐧 ✿

Общи условия

Активация на акаунт