За правните срокове при смърт

• 157 023
  • 234
  •   1
Отговори
# 225
Да в НОИ.

# 226
Здравейте! При деклариране на идеална част от наследствен имот, трябва ли да нося и нотариалния акт в данъчното или са нужни само декларация по чл 14 и удостоверение за наследници? Другия наследник не признава правото ми на собственост. И не ми дава НА. Трябва ли да вземе нов от Агенцията по вписванията?

# 227
В декларацията се вписват части, проценти.
Аз си носих моя.
Най-добре се обадете във вашата служба МДТ към вашата община, и попитайте.

# 228
В декларацията се вписват части, проценти.
Аз си носих моя.
Най-добре се обадете във вашата служба МДТ към вашата община, и попитайте.

Благодаря! Другия наследник твърди, че вече е подал декларация за себе си, така че предполагам, че е вписал квадратурата, броя помещения и т.н.
Но твърди, че е записал целия имот на свое име.

# 229
Нещо не разбирам съвсем ситуацията каква точно е. Вие вписани ли сте в удостоверението за наследници като наследник по закон?
Нямате документа за собственост на вашия наследодател ли?
пояснете, моля.

Или вървете на място в местни данъци и такси и си проверете както е декларирано и какво става.

Нотариален акт на починалото лице може да си извадите от АВ по местонахождението на имота. С него и с удостоверението отивате да декларирате.

# 230
По закон съм наследник и фигурирам в удостоверението за наследници. Нямам нотариален акт, нито смъртен акт. Те са в другия наследник. Той не ми ги дава. Записал е апартамента в данъчното само на свое име.
Явно ще трябва да си изкарам нотариален акт и с него ще отида в данъчното.

# 231
Вие може да си извадите удостоверение за наследници.
А ако го нямате това удостоверение - как знаете дали и че фигурирате в нега?
Ако го имате, вървете и попитайте какво е декларирано.
Според мен ако вие сте в удостоверението, няма как да не фигурирате и в партидата на имота като съсобственик-наследник.
Не виждам как МДТ ще впишат като едноличен собственик едно лице при положение, че наследниците са двама или трима или повече.

Ако той е подал коригираща декларация, то тя ползва и неподалите наследници и няма нужда и те да подавата такава. Така че - пак опира да си проверите е ли наистина предекларирано това обстоятелство.

# 232
Вие може да си извадите удостоверение за наследници.
А ако го нямате това удостоверение - как знаете дали и че фигурирате в нега?
Ако го имате, вървете и попитайте какво е декларирано.
Според мен ако вие сте в удостоверението, няма как да не фигурирате и в партидата на имота като съсобственик-наследник.
Не виждам как МДТ ще впишат като едноличен собственик едно лице при положение, че наследниците са двама или трима или повече.

Ако той е подал коригираща декларация, то тя ползва и неподалите наследници и няма нужда и те да подавата такава. Така че - пак опира да си проверите е ли наистина предекларирано това обстоятелство.

Имам удостоверение за наследници и фигурирам в него. Говорила съм с другия собственик. Записал е апартамента изцяло на свое име. Не знам как става тая работа. Уж служителите в данъчното трябва да четат документите, които им се предоставят. Ще мина все пак през данъчното да разбера какво точно се случва. Не ми пука толкова за апартамента, колкото за грозната постъпка на роднината ми. Аз имам къде да живея. Обидно ми е, че ми заби нож в гърба.

# 233
Няма как да го пише на негово име изцяло.
Проверете си на място.

# 234
Няма как да го пише на негово име изцяло.
Проверете си на място.

Да, ще проверя.

Общи условия

Активация на акаунт