За правните срокове при смърт

• 159 242
  • 236
  •   1
Отговори
# 225
Да в НОИ.

# 226
Здравейте! При деклариране на идеална част от наследствен имот, трябва ли да нося и нотариалния акт в данъчното или са нужни само декларация по чл 14 и удостоверение за наследници? Другия наследник не признава правото ми на собственост. И не ми дава НА. Трябва ли да вземе нов от Агенцията по вписванията?

# 227
В декларацията се вписват части, проценти.
Аз си носих моя.
Най-добре се обадете във вашата служба МДТ към вашата община, и попитайте.

# 228
В декларацията се вписват части, проценти.
Аз си носих моя.
Най-добре се обадете във вашата служба МДТ към вашата община, и попитайте.

Благодаря! Другия наследник твърди, че вече е подал декларация за себе си, така че предполагам, че е вписал квадратурата, броя помещения и т.н.
Но твърди, че е записал целия имот на свое име.

# 229
Нещо не разбирам съвсем ситуацията каква точно е. Вие вписани ли сте в удостоверението за наследници като наследник по закон?
Нямате документа за собственост на вашия наследодател ли?
пояснете, моля.

Или вървете на място в местни данъци и такси и си проверете както е декларирано и какво става.

Нотариален акт на починалото лице може да си извадите от АВ по местонахождението на имота. С него и с удостоверението отивате да декларирате.

# 230
По закон съм наследник и фигурирам в удостоверението за наследници. Нямам нотариален акт, нито смъртен акт. Те са в другия наследник. Той не ми ги дава. Записал е апартамента в данъчното само на свое име.
Явно ще трябва да си изкарам нотариален акт и с него ще отида в данъчното.

# 231
Вие може да си извадите удостоверение за наследници.
А ако го нямате това удостоверение - как знаете дали и че фигурирате в нега?
Ако го имате, вървете и попитайте какво е декларирано.
Според мен ако вие сте в удостоверението, няма как да не фигурирате и в партидата на имота като съсобственик-наследник.
Не виждам как МДТ ще впишат като едноличен собственик едно лице при положение, че наследниците са двама или трима или повече.

Ако той е подал коригираща декларация, то тя ползва и неподалите наследници и няма нужда и те да подавата такава. Така че - пак опира да си проверите е ли наистина предекларирано това обстоятелство.

# 232
Вие може да си извадите удостоверение за наследници.
А ако го нямате това удостоверение - как знаете дали и че фигурирате в нега?
Ако го имате, вървете и попитайте какво е декларирано.
Според мен ако вие сте в удостоверението, няма как да не фигурирате и в партидата на имота като съсобственик-наследник.
Не виждам как МДТ ще впишат като едноличен собственик едно лице при положение, че наследниците са двама или трима или повече.

Ако той е подал коригираща декларация, то тя ползва и неподалите наследници и няма нужда и те да подавата такава. Така че - пак опира да си проверите е ли наистина предекларирано това обстоятелство.

Имам удостоверение за наследници и фигурирам в него. Говорила съм с другия собственик. Записал е апартамента изцяло на свое име. Не знам как става тая работа. Уж служителите в данъчното трябва да четат документите, които им се предоставят. Ще мина все пак през данъчното да разбера какво точно се случва. Не ми пука толкова за апартамента, колкото за грозната постъпка на роднината ми. Аз имам къде да живея. Обидно ми е, че ми заби нож в гърба.

# 233
Няма как да го пише на негово име изцяло.
Проверете си на място.

# 234
Няма как да го пише на негово име изцяло.
Проверете си на място.

Да, ще проверя.

# 235
Имам удостоверение за наследници и фигурирам в него. Говорила съм с другия собственик. Записал е апартамента изцяло на свое име. Не знам как става тая работа. Уж служителите в данъчното трябва да четат документите, които им се предоставят. Ще мина все пак през данъчното да разбера какво точно се случва. Не ми пука толкова за апартамента, колкото за грозната постъпка на роднината ми. Аз имам къде да живея. Обидно ми е, че ми заби нож в гърба.
Това е декларация и то кой ще плаща данъци, отговорността е на този, който я подава. Така че общината може и да не проверява. Затова не въвеждат служебна промяна, да не носят отговорност.

Моят съвет е да отидеш и да поправиш нещата:
1. Грешната декларация, която всъщност е най-малкият ти проблем. Може и сама да го направиш - удостоверение за наследници, нотариален акт (може да се извади от Агенция по вписванията) и ти също подаваш декларация.
2. Покажи, че си съсобственик с правни действия. Подозирам, че другият наследник иска да вземе целия имот, като се прави, че е единствен собственик. И ако не вземеш мерки, ще успее и след 5 или 10 г., вече няма да можеш да вземеш нищо (нарича се придобивна давност).

Сериозните въпроси не се решават със съвети от форум. Отиди с всички документи при адвокат и питай какви точно действия да предприемеш, за да не пиеш една студена вода.
Успех!

# 236
Аз мисля, че единият наследник като е подал документите, то те важат и за другия наследник. Няма как да е посочил само себе си, ако другият наследник фигурира в Декларацията за наследници.
Последният път когато ние ходихме при подобен случай да подадем коригираща декларация и дори служителката ни направи копие от нотариалния акт на имота, тъй като ние нямахме, но той беше приложен към материалите.
Във всички случаи отидете и се интересувайте и подайте декларация на свой ред, ако все пак наистина е подадена грешна декларация.

Общи условия

Активация на акаунт