Тъй като все пак живеем в 21 век, е малко трудно да спазваме диетата на бабите и дядовците си - малко са онези, които успяват или искат да го направят. А и нека не забравяме колко много физически активни са били те, за разлика от нас . Смятам, че телата ни са се променили и на първо място трябва да се съобразяваме с тях, а не да се стремим напълно да възстановим палеолитните си навици на хранене.
И за да не е само общи приказки поста ми, някои от любимите ми продукти, които са част от моето разбиране за здравословно хранене, мисля че могат да се намерят в био магазините в Бг: пуканки от амарант, вместо овесени ядки за закуска, с комбинация от сушени червени боровинки - заливам ги с прясно мляко, а който избягва млечните става и с други видове. Сироп от Агаве, заради ниския си гликемичен индекс - използвам го вместо мед или захар.Кокосово масло - за сурови бонбони и всякакви благини, придава много нежен аромат. Правя си или купувам готово масло Гхи - става много лесно, рецептата имам от аюрведически учител, ако някой я иска ще я напиша. Меласа от Нар - продава се в арабските магазини, използвам я за риба и месо. Бананов и ябълков чипс (без подладители) - може да се направи вкъщи или да се купи готов, от био магазините. Сурови какаови зърна - като допълнение към суровите бонбони.
И една от любимите ми рецепти, тъкмо сега за сезона на тиквичките:
“Спагети” от тиквички с “рагу” от леща
за 2 порции
2 тиквички (аз използвах зукини)
400 гр. сварена леща
6 с.л. домати на кубчета + 3 с.л. доматено пюре
пармезан за сервиране
зехтин, копър или любима зелена подправка, сол
Фурната се загрява на 200 градуса. Тиквичките се “нарязват” с картофобелачка на тънки широки лентички, нареждат се в голяма тава, поръсват се с малко зехтин и сол и се запичат до омекване (без да покафеняват) – при мен останаха леко сурови, така че ако не ви допада подобен вкус проверявайте с опитване.
В дълбок тиган се загряват 2 с.л. зехтин на ниска температура и лещата се задушава с доматите и доматеното пюре, докато сместта се сгъсти, посолява се на вкус.
Тиквичките се сервират “подредени” като спагети, върху тях се разпределя лещата и отгоре се поръсват с настърган пармезан. Изяждат се колкото е възможно по-бавно, за пълна наслада на вкусовете.
Благодаря ти, критично, но мило
Ок, аз не предлагам да правите с кашу, само казах, че е много вкусно. Може пък да пробвате някой път.
НО, в България е пълно с орехи, по - хубаво от това няма. А пък на много хора точно в провинцията им е безплатно. Имат си ги по дворовете. Мляко може да се направи от ВСЯКАКВИ СЕМКИ И ЯДКИ, както от ориз и овесени ядки.
Пропорцията е 1:4 + щипка морска сол и лъжичка мед или една две фурми.
За физическото натоварване нямам какво да кажа, темата е за храненето, но има начини да сме активни дори в днешно време.