Да започнем заедно да се храним здравословно

  • 59 804
  • 742
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 92
Не мога да преценя колко по-скъпо излиза нашият начин на хранене, и дете нямаме...
Обаче пък като гледам колегите ми как дават по 10лв всеки ден за обяд, а аз винаги си нося от къщи и със сигурност ми излиза не повече от 2-3лв. Отделно не ходя по кафенета и ресторанти, нито по клубове и дискотеки. И за цигари и алкохол не даваме пари, дори и вино не пием. Така че май не харчим повече.

Според мен си има начини да се намерят качествени храни на не толкова високи цени, трябва малко търсене, желание и планиране. Не е задължително всичко да е био, за да е добро.
Ядки примерно купувам от женския пазар в София, където са точно 2 пъти по-евтини.
Доста неща поръчваме от САЩ - дори и с доставката излизат по-евтино, отколкото тук.

# 61
  • Мнения: 899
Люлякови нощи, интересно за сиропа от Агаве, доколкото знам се смята за много полезен, заради ниския гликемичен индекс. Сега ме разубеди  Laughing .

Много пъти съм чела за млечните продукти и вредата от тях, но понеже са много силно застъпени в менюто ми, винаги ми е било трудно да си представя да ги изключа. Обаче през последните години имам тежка алергия, която се изразява в хрема, кихане и сърбеж по лицето и се проявява поне веднъж седмично, най-вероятно от прах и акари, и съм постоянно на лекарства. Та вчера четох, че ако се спрат млечните, може да се реши такъв проблем и реших да опитам, защото тази алергия ме съсипва, макар да ми се струва болезнена раздялата с тях  Laughing Ще започна да ги намалявам постепенно, дано се справя.

Иначе докато живеех в България бих казала, че продуктите, за които пита Люлякови нощи, можех да си позволявам по-скоро като екзотика, а не като основа на храненето, за съжаление. В Германия повечето био и органик продукти са на приемливи цени, има ги навсякъде и т.н., но ядките си остават скъпи. Е, сега мога да инвестирам в тях спестените от млечни продукти пари.

Благът на Деси е наистина много интересен!

# 62
  • Мнения: 1 273
Много се радвам че открих тази тема. Само за мен е!
Umbra, по принцип млечните от сурово мляко, особено овче и козе дават по-малко алергии. Освен това е важно да не са хомогенизирани. Като за начало може това да ти помогне.

По отношение на Агаве, в голямата си част произведеният суроп не бил добър, не си спомням за какво ставаше дума, че е рафиниран или нещо такова. Но сека има, например, палмова и кленова захар, стевия. Аз лично предпочитам домашен мед и фурми или пък просто сушени или пресни плодове.

# 63
  • Банкя
  • Мнения: 1 292
Да ви попитам-
правите ли си чай от коприва.
как го приговяте от прясна коприва.

На повечето местаа пише от суха или хапчета.
Яно е доста полезна тази коприва....да използвам докато е свежа.

# 64
  • Мнения: 899
adiba, благодаря! Не съм виждала тук овче или козе мляко, но ако намеря бих си заквасила за кисело - всъщност за него ще страдам повече, както и за всякакви сирена и кашкавали. А агаве по принцип купувам био, води се уж висококачествено, но днес ще потърся стевия в магазина. Трябва ми нещо за подслаждане на кафето, като няма да има мляко в него.

tarlio, от коприва не съм правила, но от пресен босилек или мента - да, просто пускам листата във вряща вода, оставям да поври около 5 мин., после захлупвам и оставям така още 15 мин. А можеш и да си изсушиш - събрана на "букетче" и провесено на проветриво, хладно място, така ще имаш и за зимата.

Да споделя и любимата ми здравословна вечеря, на която ще сме днес - гуакамоле + крекери с брашно от спелта и сусам.

# 65
  • Мнения: 3 367
Ето пример за заета жена, която ги прави нещата.
Не е трудно, само така изглежда
Честно казано не е лесно
Не знам колко от вас тук са извън дома си нас 50 часа седмично,работят отговорна работа и гледат деца (което вкл,освен хранене и домашни,занимавки като спорт и пр и висене по зали и паркове,време за кина,книги и пр с тях),но определено в 7пм след 10 часа работа  и търчане по този и онзи не ми иде отвътре да забърквам квас за хляб и да дехидратирам круши.
Иска много мислене и планиране,на много нива защото нали се сещате че децата ядат обяд навън,и той трябва хем да е читав,хем ядлив и социално приемлив и това е само едно от 20304 неща които имам да мисля след работа.
Та пак да се върна на идята че малки промени,но добре осмислени и задълго приети на семейно ниво са 300 пъти по-успешни от "сега ще пия сурови сокове 10 дни защото така е полезно". Тази тема би била много полезна за далеч по-широка публика ако се фокусраме баш на такива дребни,но изпълними неща вместо да спорим е ли агавето ок или не...

# 66
  • 14°25´17˝ ... някъде по линията...
  • Мнения: 504
Здравейте отново! Hug

Молбата ми вероятно ще прозвучи дръзко, но не е ли възможно тези, които вече прилагат въпросния начин на хранене и са влезли в някакво русло редовно да споделят тука ежедневното си меню? Поне за някакъв период от време, докато започнем да се ориентираме. Мисля, че освен другите подробни разяснения и коментари това много би помогнало на начинаещите или други потенциално интересуващи се да си изясниме, дали ще съумеем да се храним по подобен начин и ще ни улесни в постепенното изграждане на хранителен режим и начин на мислене за храната, която поглъщаме... За тези, които вече така живеят едва ли ще бъде така обременяващо да записват тук с какво са се хранили през изминалия ден (например)...  Peace

Последна редакция: пт, 27 апр 2012, 16:26 от Ferda Mravenec

# 67
  • Мнения: 3 367
вечери
онзи ден-сладки картофи с риган и босилек на фурна; салата от зеле (децата ядоха и авокадо,домати и броколи,за нас не стигна  Grinning)
вчера-картофена салата,спанак със сусам,броколи с лимон и бяло мексиканско сирене ;боровинки и ягоди
днес-боб с чушки и лук на манджа ; салата от домати с моцарела и босилек; диня
утре и докъдето стигнем следв.седмица (готвя накуп уикенда,пазарувам по списък)
салата +
-марокански кус кус и карфиол със сирена на запеканка
-бок чой на тиган със сусам; аспержи с лимон; спанак с чесън
-зелен фасул с катофи на манджа
-супа от тиква
-домати пълнени със задушени зеленчуци
-леща с патладжани

Закусваме плодове/кис.мляко/гренола домашна/препечени филии със сирене/сладко и от рода

Обедите са сложни  и предмет на друга тема Laughing

Последна редакция: пт, 27 апр 2012, 16:40 от anette1104

# 68
  • Мнения: 92
Чудесна идея за споделянето на менюта! Simple Smile
При мен не е много разнообразно - на вечеря задължително има яйца (обикновено бъркани и със заквасена сметана) и месо. За готвене ползвам краве масло.
Откакто е пролет ядем и зелени неща почти всяка вечер.
+ 1 чаша кефир
+ сусамов тахан с мед и смес от мака, спирулина и канела.
Това ни е базовото. Обикновено един път седмично ядем картофи или киноа/амарант/елда, понякога пълнозърнеста пица или някакъв десерт. Сладкарстовото ми е голямо хоби и заради него правя компромиси, но се старая да са минимални.  Blush

Тази седмица за десерт вкъщи има рожкови бонбони (без захар). Снощи правих зеленчуков чийзкейк без брашно.

От вечерята си отделям за следващия ден за работа или си варя яйца.
Днес например не си бях взела храна от къщи и ядох сирене котидж и 2 банана.

Ето от мен и една идея за "здравословни" (ама хич не я обичам тази дума) палачинки без брашно

# 69
  • 14°25´17˝ ... някъде по линията...
  • Мнения: 504
Момичета, много ви благодаря, че си правите труда да споделите! Предполагам, че за вас е досадно, но за начинаещите е важно.  Peace   bouquet

# 70
  • Мнения: 899
И на мен ми допада идеята за меню, мисля че ще е полезно с идеи Simple Smile .
Иначе съм съгласна с anette1104, че никак не е лесно. Ето, аз нямам деца, работя от вкъщи, мъжът ми яде основно ядки, плодове и салати, и пак не успявам да се организирам винаги добре. Ама може проблемът да е в мен . А и приготвянето на сладкиши ми е слабост, та все трябва да се търсят и жертви, които да ги изядат  Mr. Green .

Меню от вчера:

закуска - пуканки от амарант с прясно мляко и сушени череши
междинна - банан
обяд - зелена салата с домати, краставици, чушка и царевица от консерва, слънчогледови ядки
междинна - ябълка
вечеря - супа от лапад с киноа, вместо фиде

Днес:

закуска - два банана
междинна - ягоди, шепа сурово кашу
обяд - голяма салата като предния ден, с добавка настърган морков
междинна - няколко био ръжени бисквити (купени) + сусамов тахан с ливанска меласа
вечерята ще бъде - гуакамоле с готови крекери от брашно от спелта и сусам

По рпинцип аз си пека крекерите и бисквитите, но се преместихме в ново жилище и все още нямам печка, та...

# 71
  • Linz
  • Мнения: 11 630
Аз опитвам да спазваме основите на здравословното хранене, а именно:
Храним се изключително с домашно приготвена храна. Така избягвам евтини хранителни продукти със съмнително качество и изтекъл срок на годност, нездравословни кулинарни техники, лоша хигиена, надрасканите тефлонни съдове за готвене и всички подобни екстри, които предлага храната, приготвена навън. Освен всичко друго е от значение и е енергията, която получаваме с храната и е важно кой я приготвя и с каква емоция я зарежда.
Ядем много салати- това е основното ни хранене. Обикновено сезонни. Също и сезонни плодове. Нямам търпение да започнем да берем от домашната градина- няма такъв вкус!
За подслаждане използваме кафява захар и истински мед. Мотае се и стевия в къщи, но не можем да свикнем с вкуса й.
Солта ни е хималайска, понякога морска.
Мазнините, които купувам са нерафинирани- студено пресован зехтин, сусамово масло, краве масло.
Винаги когато имам възможност меся хляб, гледам по-рядко да купувам. Брашната са различни- бяло, типово, пълнозърнесто, ръжено, царевично... понякога био, но не винаги. Решила съм да сменя маята с квас.
Сладкиши обичаме, по-често аз правя, но понякога купуваме, обикновено чист шоколад.
В къщи винаги се намират орехи, овесени ядки, елда. Много често ленено семе, бадеми, лешници. Понякога киноа и разни други екзотики.
Не по-малко важно от храненето е нивото на стрес- той също образува токсини в тялото.
Както и водата и въздухът... Обичайно ползваме кана Брита и държа водата в стъклена кана. Почти при всяка възможност излизаме от града- сред природата, страшно е зареждащо и физически, и психически.
Всички спортуваме- това донякъде намялава негативния ефект от нездравословната храна.

# 72
  • Мнения: 1 273
ако намеря бих си заквасила за кисело - всъщност за него ще страдам повече, както и за всякакви сирена и кашкавали.
По принцип киселото мляко дава по-малко алергии, защото млякото е преработено от микроорганизми.

Да ви попитам-
правите ли си чай от коприва.
как го приговяте от прясна коприва.

Що не си направиш една хубава супичка?

По отношение на храната - днес изкарах на 1/2 кг. ягоди, 3 круши, 2 филии био ръжен пълнозърнест хляб от цели зърна Mastemecher, 1 салата от маруля, подправена със суров сусамов тахан, био непастьоризиран ябълков оцет и нерафинирана морска сол Рапунцел, йодирана със сушени водорасли. След малко мисля, че ще ям още круши, сливи, евентуално пак салата, ако съм гладна може още една филия ръжен хляб или запараени ръжени зърна с малко тофу. Но не знам дали ще мога да погълна всичко това.
Запарените зърна - ръжени или всякакви други - ги правя като вечерта завирам вода. Махам я от котлона и добавям зърната. Захлупвам. Оставям до сутринта.

Последна редакция: пт, 27 апр 2012, 18:57 от adiba

# 73
  • Мнения: 56
Всички трябва да прочетат блогът на деси82 Hug

Много ти благодаря, Люлякови нощи! Много си мила! Hug
Напълно споделям всичко написано за глутена, чела съм абсолютно същите неща, но на англ.език. На български все още няма достатъчно информация, а и трудно би се възприела в предвид, че за българина хляба е насъщен, пък било то и пълнозърнест. За съжаление и безглутеновите алтернативи са под всякаква критика - някакви странни печива. Аз предпочитам да си правя сурови крекери от семена, ядки, покълнала елда.
Относно цените на здр.продукти, има и евтини и скъпи неща, зависи кой какво предпочита и откъде се снабдява. Добре че майката на приятеля ми е селскостоп.производител и имаме целогодишна продукция от гарантиран източник. Вече има зелени салатки, пр.лук и чесън, коприва, следват - репички, тиквички, краставици, домати, паралелно с това и сезонни плодове, има и домашни орехи и бадеми, зимата - ябълки и круши, карофи, цвекло, моркови, ряпа.
От магазина купувам слън. и ленено семе, които са по 1 лев и нещо за 200 грава, фурми по 3 лв.кутията, суров тахан от 3-4 лв, авокадото е около 1 лев и нещо. Зехтинът предпочитам да е на Косто Доро. От по-екзотичните храни като сурово какао и сурово какаово масло купувам 1 път в годината и използвам само по повод /дори тази зима си купих за първи път/. Рядко купувам и конопено семе. Зимата си отглежам вкъщи кълнове и поници.
А относно споделянето на менюта, мисля че е чудесна идея. Тази седмица имаше:
-вторник - сурово безглутеново табуле /вместо булгур сложих конопено семе/
-сряда и четвъртък
- закуска - 3 портокала и по-късно- 1 банан
- обяд - купа таратор с бадемово мляко
-вечеря - зелена салата с домат, краставица,  пипер, маслини,малко царевица и зехтин
днес
- закуска - ягоди
-обяд - протеинов шейк с бадемово мляко, банан, фурми и конопен протеин
-вечеря - полусурова супа от коприва и орехи - 3 купички. Стана страхота!

# 74
  • Мнения: 6 788
Записвам се да ви чета!

Общи условия

Активация на акаунт