Да започнем заедно да се храним здравословно

  • 59 808
  • 742
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 483
Всички трябва да прочетат блогът на деси82 Hug
Да, вярно е. Благодаря ви момичета за страхотната тема, за това че споделяте опит и ценни, систематизирани знания. Аз за сега нямам какво да добавя- доста сте изчерпателни. Ще  продължавам да следя темата с интерес.
Hug дай добър старт на децата си, ще са ти благодарни за цял живот!
Аз лично използвам всички продукти за които говори тя и още много други, всеки ден. Аз имам лесен достъп до тях и са ми по джобът, но знам, че за много хора не е така и бих искала да им дам добри алтернативи (до колкото аз ги зная нещата Blush)

Как седи въпросът с цени и достъп до ленено семе, коноп и сусам в БГ? Кокосово олио?
Сурово какао?
Аз за последните 12 г съм била в България за 2 седмици Embarassed така се стекоха обстоятелствата, и не съм запозната с това какво има, колко струва и т.н.
Може ли едно средно статистическо семейство да си позволи да ги използва ежедневно?

90% от нещата ги има в България, но са доста скъпи и не така лесно достъпни- поне за мен. Аз си ги поръчвам по интернет и плащам и за доставка, което прави продуктите още по-скъпи. Едно средно статистическо семейство трудно може да си ги позволи- аз лично използвам няколко продукта и си ги поръчвам веднъж на 2-3 месеца.  Използвам предимно хималайска сол, захарта е изцяло заменена с мед, правя домашен хляб- за съжаление не квасен, и в домашна хлебопекарна, но идеята за суров хляб много ми допада. Вкъщи сме предимно на плодове и зеленчуци (отглеждаме си плодовете и зеленчуците), месо аз не ям, децата и те го отказват, мъжът ми го яде веднъж в седмицата и по празници. Не се купуват колбаси никакви, но бабите развалят дисциплината със сладки боклуци от време на време. Не е трудно да се живее здравословно, никак даже- само е малко скъпичко и изисква доста воля в началото.
Крачката за моето семейство е отдавна направена- още с раждането на децата ми и вярвам, че вървим в правилната посока.
За мен здравословното хранене е част от здравословния начин на живот, който както писа anette 1104, включва и много други неща- спорт, опазване на околната сред чрез рециклиране, използване на натурални, био, еко продукти във всеки един аспект от нашето ежедневие. И разбира се- чисти мисли, но това е друга тема.

Относно продуктите- сусам има и български, ленено семе също. Суровото какао и кокосово масло сурово са много скъпи- непосилни за мен като цена. Амарант и киноа на поносими цени- 6-10 лв. за половин килограм, хималайска сол- насипна- 9 лв. за килограм. Ядките са скъпи- от 20 лв.  нагоре за орехи, бадеми, лешници за килограм (ние сме си засадили дръвчета и скоро ще имаме реколта  Simple Smile )



Да, здравословното хранене не може да съществува само по себе си.

За ядките, ако приемем 20лв за норма, то литър мляко от ядки ще излиза по около 4лв.
Ако решите да не консумирате млечни, може би е поносима цена?

# 76
  • Мнения: 483

не спирам да повтарям и да натяквам и на него един пример от времето когато малката беше на около 1 год. докато не съм внимавала взел че и дал луканка. след 2-3 дни и се появи някаква хремичка (нищо общо с луканката до тук) и посред нощ започна да плаче от запушен нос. от плача се задави със сополи и повърна. и какъв ужас преживях, когато на белия чаршав посред нощ в полутъмнина виждам червени малки парчета. изпаднах в шок, че повръща кръв. като светнах и ги разгледах установих, че това е луканка. веднага мъжо на кръстосан разпит и си призна, но поуката му е, че тази гадост е стояла в стомахчето на детето 3 дни без да се смели!!! представете си от какво се прави!!! Sick

сори за спама Simple Smile   bouquet

Това ме потресе Shocked
Милата душичка, слава богу има майка с акъл в главата Heart Eyes

# 77
  • Мнения: 6 788
Това цялото важи за ядките също, ако не са сурови и накисвани Naughty


Люлякови  нощи, много интересна информация даваш! Peace

Да те питам за този цитат - значи ли, че печените ядки съдържат тази плесен (евентуално), но е и суровите? newsm78 Как да съхранявам сурови ядки?

Цитат
Моят съвет НЕ ЯЖТЕ НИЩО ЗЪРНЕНО, освен ако не е накисвано/покълнвано(безглутенови зърна) или ферментирало.

Има ли някъде в нет пространството описано по-подробно целия процес на покълване, накисване, кое се кисне, колко време, в какво?

Ако трябва да класираме евентуален списък на брашна, с по-малък въглехидратен процент, които могат да се ползват за крекери например, как би изглеждал той?
Попадна ми рецепта за някакви scones  -  не знам как се превеждат на бг, но ми изглеждат доста добре и здравословни? С брашно от нахут се правят.... newsm78

Последна редакция: сб, 28 апр 2012, 01:59 от Лурдес

# 78
  • Мнения: 1 313
desi82, интересува ли си се как твоя начин на хранене се съвместява с кърмене? На всякъде където чета пише, че зърнените храни са много важни и трябва да се приемат в по-големи количества. Отделно, ако бебето има някакви проблеми, може да се наложи да се спрат много плодове и зеленчуци. Ще ми е интересно, ако имаш някакви материали по въпроса или пък споделиш лични представи как ще се случат нещата.

# 79
  • 14°25´17˝ ... някъде по линията...
  • Мнения: 504
....
Има ли някъде в нет пространството описано по-подробно целия процес на покълване, накисване, кое се кисне, колко време, в какво?
...

Аз съм ползвала 3-етажно съдче за покълване: зърната се наръсват в съдчетата, които се слагат едно върху друго, всяко има нещо като клапа, така че когато се налее вода в най-горното, тя да се стече надолу, а най-отдолу има ваничка за оттичане на водата, с която се промиват зърната/кълновете. Дъното на всяко съдче е грапаво, като хармоника, има и капак най-отгоре.

Не зная как ги наричат в България, нито къде ги продават, вероятно в магазините за екологична храна:

https://www.google.cz/search?q=Nakli%C4%8Dovac%C3%AD+misky&h … =1024&bih=580

Както казах, зърната се наръсват в съдчетата, слагат се едно върху друго и 2 пъти на ден се промиват, за да не плесенясат и да се даде влага за растеж. Сама можеш да си прецениш колко големи кълнове искаш, но общо взето стават за около 3 дена, а може и по-малко (напр. моя приятелка твърди, че зърната били най-полезни, когато кълновете им едва едва са "наболи"). Водата, която се събере най-отдолу се изхвърля. Доста неприятно мирише, между другото и лесно плесенясва. Моите бяха пластмасови, следващият път бих си купила глинени, ако намеря. След всяко ползване е добре старателно да се измие и между "хармониките" на дъната, заради пустата плесен...
Никога не съм се съобразявала със светлината и не мога да дам съвет, но доколкото знам, когато възрастните хора в България слагат жито да покълва, го държат на тъмно, може би процеса става по-бързо (имитация на почвата - ?  Wink Laughing), аз моите ги държах на светло.

# 80
  • Мнения: 56
desi82, интересува ли си се как твоя начин на хранене се съвместява с кърмене? На всякъде където чета пише, че зърнените храни са много важни и трябва да се приемат в по-големи количества. Отделно, ако бебето има някакви проблеми, може да се наложи да се спрат много плодове и зеленчуци. Ще ми е интересно, ако имаш някакви материали по въпроса или пък споделиш лични представи как ще се случат нещата.

Да, интересувала съм се! Прочетох някои неща, но някакси не бих искала да изпреварвам събитията и да мисля предварително за това след като все още съм бременна. Но с няколко думи ще разкажа, че четох че суровия тахан и бадемите много увеличават лактацията, както и консумация на плодове, повече супички и течности. От зърнените съм чела за овесените ядки, аз имам една страхотна рецепта за непечен гранола бар с тахан, мед, овесени ядки, бадеми, стафиди и най-вероятно ще започна да си ги правя отново. Иначе могат да се включат и други безглутенови култури като елда. Имам рецепта за крекери от покълнала елда както и сурови барчета с дехидрирана елда вътре. Така че имам опции. Ще изпробвам и ще видя!  Grinning

# 81
  • Мнения: 56
Понеже по-нагоре имаше запитване за накисване на ядките и семената, мисля че тази статия ще е от полза:
Защо трябва да консумираме само сурови и накиснати ядки  и семена?
   Кой ли не обича печени и осолени хрупкави ядки? Сигурно ще кажете излишен въпрос! Но истината е, че печените ядки освен че не са полезни, ами са и доста вредни. При топлинната обработка техните мазнини се превръщат в деструктивни, защото не могат да се свържат с водата. И тъй като ние сме съставени от 70% вода, те стават изключително трудни за усвояване. Те също така губят всички витамини и минерали, които природно притежават. Разликата между суровите и печените ядки и семена е огромна, като смъртта и живота. Ако засеете един суров бадем в земята ще израсне бадемово дърво, но ако се опитате да направите това с печен, нищо няма да се случи. Печените ядки и семена увреждат сърдечно-съдовата система, действат възпалително на тъканите, водят до акне и други кожни заболявания, а също така ускоряват процесите на стареене.
   А сега сигурно ще попитате, защо трябва да накисваме ядките и семената?
Те съдържат вещества, наречени инхибитори, които са причината те да не покълват и да не започват да растат докато са в опаковка в магазина. Накисването на ядките и семената в купичка с вода е начина да отстраните тези инхибитори, които затрудняват храносмилането. По този начин те стават жива храна, произвеждат се ензими, увеличават размера си, витаминното и минерално съдържание . Превръщат се в хидратираща храна, която се усвоява лесно от организма и не на последно място накиснатите ядки и семена стават много по-вкусни от колкото в изсушено състояние.
Време за накисване на различните видове ядки:
бадеми - 12 часа
орехи – 8 часа
лешници – 8 часа
кашу – 2 часа (не ги кисна ако си ги хапвам просто така)
слънчогледово семе – 4 часа
тиквено семе – 4 часа
ленено семе – 4 часа
конопено семе – 0 часа
   Много е важно след накисването на ядките и семената във вода да се изплакнат добре!

Последна редакция: сб, 28 апр 2012, 18:15 от desi82

# 82
  • Мнения: 56
Относно зърнените имам най-вече опит с елдата, всъщност тя дори не е зърно, а плодче. Накисва се за 2 часа, след това трябва много добре да се изплакне, защото отделя много слуз. Най-добре е да стане в сито. След това се оставя да покълне за 1-2 дни като се изплаква по 2 пъти на ден. Използвам я за сурови крекери, една част дехидрирам просто така и използвам в сурови барчета.
Останалите зърнени като пшеница, лимец, ръж е хубаво да се накисват за 12 часа. След това отново се изплакват много добре, за да се отстранят вредните вещества и се оставят да покълнат за 1-2 дни. Пак се изплакват по 2 пъти на ден. Хубаво е да се консумират докато кълнчето е малко, ако е по-голямо може да стане на зелена тревичка, но аз все още нямам опит с правенето на пшенична трева. Вкъщи си отглеждам поници от слънчоглед в пръст, кълнове от люцерна и боб мунг от време на време. Нямам специална машина, използвам стъклени буркани.

# 83
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540
Аз си хапвам всеки ден по лъжица ленено семе, но смляно. Означава ли, че трябва да го купувам на цяло и да го кисна? Защото пък някъде четох, че организма не го приема пълноценно когато е цяло...

И как го ползвате лененото семе?  Simple Smile

# 84
  • Русе
  • Мнения: 530

[/quote]

Да, здравословното хранене не може да съществува само по себе си.

За ядките, ако приемем 20лв за норма, то литър мляко от ядки ще излиза по около 4лв.
Ако решите да не консумирате млечни, може би е поносима цена?

[/quote]

Моля те сподели как да си направя в домашни условия мляко от орехи например.

# 85
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540
Аз имах и още за питане ...  Mr. Green

От къде си набавяте машина за кълнове? Или няма нужда от такава?

# 86
  • Мнения: 6 788
Деси, т.е. яденето на ядки както са от пакета, не е препоръчително, така ли? Винаги трябва да се киснат? Имам предвид бадеми, лешници? newsm78

Да питам нещо за булгур - някой има ли идея как да го приготвям, като гарнитура ли се яде основно?

Люлякови нощи, сетих се още нещо да питам - беше писала преди време в една друга тема Какво сготви, снимай покажи Light. Там беше споменала, че няма проблем да се яде месо и т.н., въобще печено , но да се готви на ниска температура, за да няма загаряне.
Чела съм също че в микровълнова нищо не може да загори, ползваш ли микровълнова в такъв случай? А ако се готви в плик за готвене, пак ли има загаряне на продуктите и това вещество, което беше споменала по-напред в темата?
Затрупах се с въпроси, дано да имаш възможност да ми отговориш. Mr. Green  bouquet

# 87
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540
Аз от булгура си правя Табуле - салатка с домати и много, ама много магданоз и булгур. Там си слагам и мляно ленено семе. Peace

Също и фалшива дроб сърма с булгур и гъби.

# 88
  • Мнения: 899
Лурдес, зависи за кой булгур говориш - много ситния арабски, който е за табуле, както е казала kloi, или едрият, който е популярен у нас. Последният аз много го харесвам сготвен със зеле и домати, както и с картофи, с гъби е чудесен, изобщо обожавам булгур. Можеш да го използваш във всички ястия, в които слагаш ориз - сърмите с булгур и царевица са много вкусни.

За микровълновите се смята, че микровълните, които отделят са вредни. По-добре да се пече във фурна, отколкото да се ползват те, според мен.

# 89
  • Мнения: 0
Здравейте момичета,много ми харесва темата  bouquet
И аз да се включа да кажа че от около 2-3 седмици вече ям по разумно,задължително закусвам и обядвам,намалих хляба(препичам си на тостер по 1 филия)Моят сериозен проблем беше нередовното хранене и мнооооогото мноооогото хляб който похапвах.В началото ми беше много трудно,но вече се усещам колко по добре се чуствам.Сега започвам да се интересувам от разни здравословни рецепти които да вкарам в менюто.И така с малки крачки напред!Пожелавам успех на всички Peace

Общи условия

Активация на акаунт