Да започнем заедно да се храним здравословно

  • 59 832
  • 742
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 6 790
За булгура - говоря за един ситен, стои като начупен, може би това е арабския? newsm78
Благодаря ви за идеите за булгур!  bouquet

# 91
  • Мнения: 899
Дребният булгур е много фин, няма нужда от варене, а обичайно се измива с вода, залива се с още малко и се оставя да набъбне.  Към салати е ясен, а иначе може да се използва като гарнитура или основно ястие - запържва се за кратко със зехтин и зеленчуци/месо. Другата му основна функция е като част от сместта за ливанското къббе, което аз много харесвам, а печеният вариант дори би минал и за здравословен. Аз го ползвам и за закуска - объркан с плодове и мед.


Говоря за ето този вид блгур: http://www.antoniotahhan.com/posts/kbeibat/bulgur.jpg

# 92
  • Мнения: 6 790
Да, мисля и моят е от този вид, за едно и също говорим. Извинявам се за спама
http://www.rapunzel.de/imgsap/bilder-96dpi-max-200-breit/420130.jpg

# 93
  • Мнения: 899
Tвоят ми се струва, че е от по-едрият, да кажем среден вариант. Той си става за нормално готвене, както писах за   всичко, за което би използвала ориз. Само с накисване няма да мине, трябва му и варене.

# 94
  • Мнения: 256
Включвам се в темата , макар и на 7-ма страница.

Моят път към здравословния живот не започна с изключване на вредните неща и много спорт, тъй като това е изключителен стрес за организма. Започнахме да включваме здравословни неща и някой нездравословни отпаднаха от самосебе си.

Ние наблягаме на зеленчуковия зелен сок - всяка сутрин по една чаша - поне пет пъти в седмицата - сок от спанак, краставица, стъблата на броколи, други листа, общо взето каквото има в магазина, заедно с целина. Гаден вкус, но веднага го усещаш във вените!
Децата пък пият морков с ябълка или портокал ...

# 95
  • Мнения: 256
Включвам се в темата , макар и на 7-ма страница.

Моят път към здравословния живот не започна с изключване на вредните неща и много спорт, тъй като това е изключителен стрес за организма. Започнахме да включваме здравословни неща и някой нездравословни отпаднаха от самосебе си.

Ние наблягаме на зеленчуковия зелен сок- всяка сутрин по една чаша - поне пет пъти в седмицата - сок от спанак, краставица, стъблата на броколи, други листа, общо взето каквото има в магазина, заедно с целина. Гаден вкус, но веднага го усещаш във вените!
Децата пък пият морков с ябълка или портокал ...

# 96
  • Мнения: 1 273
Аз от булгура си правя Табуле - салатка с домати и много, ама много магданоз и булгур. Там си слагам и мляно ленено семе.
Аз табулето го знам освен с тези съставки и с краставица на кубчета и лук (може и зелен). Освен това се подправя със зехтин, но и с малко сусамов тахан.  
Гаден вкус, но веднага го усещаш във вените!
Ако го смесиш с ябълков сок, няма ли да си подобри вкуса?

# 97
  • USA
  • Мнения: 675
Здравейте! Страхотна тема!
От година-две постепенно минавам към по-здравословно хранене или поне се опитвам.
-преминахме на кафява захар, кафяв ориз и пълнозърнесто брашно
-половината мляко заменихме с ядково такова
-почти не купувам свинско, основно сме на пилешко
-безалкохолни напитки не купуваме и не пием
-не пържим или по изключение
-поне веднъж на ден ядем салата
-от скоро спрях и шоколада, замених със суров кокос, сушени смокини или едни сладки, които са основно направени от мед, сушени плодове, семена и ядки

Друго не се сещам засега, не е знае колко, но е нещо. Дъщеря ми обаче се храни доста по-здравословно. За закуска най-често й давам киноа, просо, елда, теф, амарант, овесени, ръжени или ечемичени ядки. Добавям суров сусам, ленено семе и смлени орехи и др. подобни. Опитах и за мен, но нещо не мога да ги ям.

Предиобедните й закуски са зеленчук едната и плод другата. Вечерята й е основно броколи, авокадо, бадеми, мляко и т.н. Никакви захарни изделия, солети, пръчици.

Люлякови нощи, а ако соевото мляко е органично, добре ли е? Ще трябва да опитам конопеното!
Катерина, защо глутена е вреден? Аз го добавям, за да ми бухне пълнозърнестия хляб, но ако трябва ще спра. Питах педиатърката на дъщеря ми и тя каза, че ако детето се чуства добре, няма подуване, газове нямало лошо да го добавям newsm78.

# 98
  • Мнения: 56
Лудрес, по принцип няма задължителни неща! Grinning Просто е препоръчително да се накиснат ядките за да може да се улесни храносмилането, но и на мен ми се случва от време на време да хапна и ненакисати. Например в някой суров десерт ми е по-лесно да сложа ненакиснати ядки, защото ако ги кисна, трябва и да ги изсуша и процеса много се удължава.
Като си заговорихме за зелени сокчета, да споделя един много вкусен:
2 зелени ябълки
2 големи шепи коприва
1 обелен лимон
Всичко се минава през сокоизтисквачката и се получава един много полезен сок! Grinning

# 99
  • Мнения: 1 313
desi82, благодаря за споделеното! Аз съм далеч от този начин на хранене, но се опитвам да увеличавам суровите храни, тъй като се боря със здравословен проблем, за който това е по-добър вариант. През бременността имах период, в който ми беше много трудно, дори от ябълки повръщах, но сега е много по-добре и се надявам по време на кърменето на един доста по-добър режим - и за мен, и за бебето Simple Smile

Прави ми впечатление, че смесвате плодовете с друга храна (в сокове и други). Натуропата при, който ходя държи, че е много важно плодовете да се консумират отделно - половин час преди хранене или поне 2 часа след друга храна. Единствено изключение предлага за десерти от сушени плодове и ядки.

Конопеното мляко е много лесно за приготвяне в домашна обстановка, но за съжаление, на мен никак не ми харесва вкуса Blush

# 100
  • Sofia
  • Мнения: 29 073
Купувала съм булгур от арабските магазини,но винаги го варя...опитах само 1-вия път да го накисна и ми хрупаше,не набъбна..Обожавам табуле,но рядко правя..не мога да го докарам на вкус като в заведението където го ядох за 1-ви път,там с някакво сосче го предлагат и е много вкусно.На скоро си купих нахут,който става и за покълване,и за нахута търся сполучливи,бързи и вкусни рецепти...Купих си Амарант,малко се насилвам като го ям,мирише ми на цвекло,на пръст,но нали било полезно....

Последна редакция: нд, 29 апр 2012, 09:25 от Doli

# 101
  • Мнения: 2 285
Целта на кисненето на ядките е да се елиминира ФИТИНОВАТА КИСЕЛИНА. Тя се съдържа във всички сурови семена и ядки и възпрепятства усвояването на витамини, минерали и ценни белтъчини. Друг начин за разрушаване на фитиновата киселина е ТЕРМИЧНАТА ОБРАБОТКА, макар и да се счита, че кисненето е по-ефективно. Препоръчително е да се комбинират и двата метода, особено когато ядките и семената се предлагат на малки деца.  Peace
 
Doli, ситният (арабски) булгур аз го кисна половин час в гореща вода и става на "мозък". Но става и с топла вода. Ако не омекне, сигурно или е стар или не е ситен.  newsm78

# 102
  • Мнения: 899
Днес ще си правим велопоход, така че менюто е удобно за пренасяне и високоенергийно:

закуска - орехово мляко + 1 банан + шепа сушени вишни
обяд - сандвичи с хумус, авокадо и домат, а за десерт обезкостени фурми с по едно кашу във всяка
междинна - ябълки и круши, шоколад от 100% какао
вечеря - или салата, или ще я пропуснем, ако сме много уморени

# 103
  • Sofia
  • Мнения: 29 073
Страхотно енергийно меню  newsm74

# 104
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
desi82, интересува ли си се как твоя начин на хранене се съвместява с кърмене? На всякъде където чета пише, че зърнените храни са много важни и трябва да се приемат в по-големи количества. Отделно, ако бебето има някакви проблеми, може да се наложи да се спрат много плодове и зеленчуци. Ще ми е интересно, ако имаш някакви материали по въпроса или пък споделиш лични представи как ще се случат нещата.

не съм Деси, ама да споделя, че кърмя Simple Smile
цитрусите и бобовете са набедени, че се отразяват по някакъв начин на бебето.
по едно време много ми се ядаха мандарини и изяждах по 300-400гр. на ден - на бебето нищо му нямаше Mr. Green
за сметка на това от червен боб, който аз ядах, бебето получи газове Rolling Eyes, но при доста бебета не е така. пробваш как ще е при вас. общо взето не се ограничавам, само люто не ям, иначе подправки всякакви ям. по време на бременността само млечните от сурово мляко бях спряла, заради опасността от листериоза Peace друго не съм ограничавала (аз съм веге, т.е. месо и риба не съм яла, ама тях не ги ям от години)

зърнени можеш да ядеш покълнали, Люлякови нощи ти е писала как да ги покълнеш.
не мен не ми се увеличава кърмата от тях, ядах ги с орехи.

при мен кърмата се увеличава от бяла безалкохолна бира (една мътна), чай от резене, чай от сладък корен (от него правят лакриц). храните не съм забелязала да се отразяват на количеството кърма Thinking

споделям, че имах ревливо бебе, който нон стоп ревеше. по едно време бях спряла и млечните, за да изключа алергия. не помогна, но помага носенето в слинг - бебето усеща тялото на майката и се поуспокоява Peace

Doli , не се насилвай да ядеш, нещо, което не ти е вкусно. тялото ти показва, че не го желае  Peace аз също не харесвам амарант, киноа също не харесвам.. колкото и полезни да са. виж просо открих наскоро и много ми харесва, както и зелената елда Peace
пробвай нещо друго, може да ти се услади Hug

Общи условия

Активация на акаунт