Всички се оплакват от работодателите, а от работниците имали оплакващи се?

• 7 724
  • 60
  •   1
Отговори
# 15
това в Австрия е незаконно и не съм сигурна, но мисля, че и в България не е законно.

A като не си сигурна защо пишеш:)
Работниците и служителите при определени условия носят материална отговорност. Удържането от заплатата е въпрос на допълнителна и най често формална уговорка, която надявам се, е оформена надлежно.

# 16
не знам какво провинение трябва да има някой ( дори и в България) за да му се удържи част от заплатата в рамките на закона.
Mатериална отговорност има и в Австрия, но тези въпроси се уреждат чрез съд, а не чрез удържане от заплатата

Рокси, ти що не се прибереш да поработиш в България и после да раздаваш мъдрите си съвети из форума. Сигурна съм че ще си безценен кадър за българската икономика

# 17
Защо този път поне не питаш Гугъл преди да демонстрираш знания?  Flutter

# 18
Der Angestellte schuldet lediglich die Arbeitsleistung, nicht aber das Ergebnis. Ein Lohnabzug wegen "schlechter Leistung" kann nicht stattfinden

имаш ли нужда от превод или понаучи малко немски?

# 19
А ако човека наистина е опериран, защо смяташ, че болничният е малко. На мен за елементарна операция, само защото след нея не трябваше да вдигам тежко, ми дадоха 2 месеца болнични с опция за удължаване, от която аз не се възползвах, но имах такова право. От какво са го оперирали???
Нещо не са ми ясни нещата, както ги чета, надявам се, да не съм права Peace

# 20
Цитат
Работодателят може да прави удръжки от трудовото възнаграждение само в случаите, изрично предвидени в закона. Ако във вътрешните правила има клаузи, които противоречат на закона или друг нормативен акт, те са нищожни и нямат правна сила.

Без съгласието на работника (служителя) не могат да се правят удръжки от трудовото му възнаграждение. Може да се удържат само получени аванси; надвзети суми вследствие на технически грешки; данъци, предвидени в специални закони; осигурителни вноски за сметка на работника или служителя; запори, наложени по съответния ред; удръжки при осъществяване на ограничена имуществена отговорност.
В случаите на ограничена имуществена отговорност работодателят издава заповед, с която определя основанието и размера на отговорността на работника или служителя. Заповедта се издава в едномесечен срок от откриването на вредата или от плащането на сумата на третото лице, но не по-късно от 1 година от причиняването й.
Ако работникът или служителят в 1-месечен срок от връчването на заповедта оспори писмено основанието или размера на отговорността, работодателят може да предяви срещу него иск пред съда. Ако в този срок той не оспори основанието или размера на отговорността, работодателят удържа дължимата сума от трудовото му възнаграждение в размерите, посочени в ГПК.

# 21
Интересен управител, който не познава КТ, но му е възложено да управлява, назначава, освобождава персонал.
На такъв управител с удоволствие ще се дам да ме уволни/преназначи незаконно.
Явно има от какво да се оплакват от работодатели.
И на всичкото отгоре и неграмотен.  Crazy

# 22
Все още в Кодекса на труда фигурира точка "дисциплинарно уволнение", където си има уточнени варианти в подточки и едната е точно "несправяне със задълженията" (ако не се лъжа). В такава ситуация не дължите предизвестие.

Убавице, ти знаеш ли какво означава дисциплинарно уволнение?

# 23
  • София
Der Angestellte schuldet lediglich die Arbeitsleistung, nicht aber das Ergebnis. Ein Lohnabzug wegen "schlechter Leistung" kann nicht stattfinden

Аз не владея немски, но с питам какво общо има законът в Австрия с проблема, който очевидно е в България и би трябвало да се реши според повелите на българския закон. Иначе- запис, темата ме интересува.

# 24
При мен работят   хора, които меко казано са доста некоректни спрямо мен и злоупотребяват.Как да освободя човек, на който н-пъти съм правила забележки, наказвала съм го  писмено и съм му удържала от заплата. Някои от пропуските на този служител са свързани с финансови загуби. Колегите му също са доста лошо настроени.Промяна няма. За капак ми представи болничен за повече от месец.Работата е на смени и неговото отсъствие натоварва другия персонал,а нямам възможност да назнача нов човек. Приемам идеи как да изляза от това положение.
това в Австрия е незаконно и не съм сигурна, но мисля, че и в България не е законно.
Трудовият договор не е договор за услуги, при който може да удържиш част от заплащането, ако услугата не е свършена.
Така както описваш ситуацията, този служител( или служителка) е жертва на системен тормоз и болничният не ме изненадва изобщо.

Извинявай, какво значи системен тормоз? Когато не си следи сроковете на годност на продуктите и излага на риск фирмата, глобата не се пише на определения работник, а на фирмата. Това са неща, който са вписани в Длъжностната характеристика и определения работник носи вина в случаите, когато не е подал инфо и стоката не е върната или я оставя в продажба. Защо това да е за сметка на фирмата?
Или не виждам тормоз в това, когато му се ходи на някой някъде да му се позволява....както е било в случая.

Последна редакция: пн, 16 апр 2012, 21:35 от Мама_му

# 25
Интересен управител, който не познава КТ, но му е възложено да управлява, назначава, освобождава персонал.
На такъв управител с удоволствие ще се дам да ме уволни/преназначи незаконно.
Явно има от какво да се оплакват от работодатели.
И на всичкото отгоре и неграмотен.  Crazy
И защо мислиш,че съм неграмотна? Нещата никога не са толкова елементарни, колкото изглеждат. Явно ти си по запозната с трудовоправните отношения. Аз просто събирам различна информация.
Между управител на фирма и на обект има доста голяма разлика Simple Smile

# 26

Аз не владея немски, но с питам какво общо има законът в Австрия с проблема, който очевидно е в България и би трябвало да се реши според повелите на българския закон. Иначе- запис, темата ме интересува.
в една европейска държава ( дадох Австрия за пример) е недопустимо да се правят удръжки от заплатата. Работодалеят закупува труда, а не резултата от труда на служителя/работника.
Затова писах, че не съм сигурна, но предполагам, че и в България е така, и в последствие като се поразрових в Гугъл ( както ме посъветваха) установих, че и в България не е законно работодателят едностранно да удържа част от заплатата на работника.
Това е връзката

При мен работят   хора, които меко казано са доста некоректни спрямо мен и злоупотребяват.Как да освободя човек, на който н-пъти съм правила забележки, наказвала съм го  писмено и съм му удържала от заплата. Някои от пропуските на този служител са свързани с финансови загуби. Колегите му също са доста лошо настроени.Промяна няма. За капак ми представи болничен за повече от месец.Работата е на смени и неговото отсъствие натоварва другия персонал,а нямам възможност да назнача нов човек. Приемам идеи как да изляза от това положение.
Трудовият договор не е договор за услуги, при който може да удържиш част от заплащането, ако услугата не е свършена.
Така както описваш ситуацията, този служител( или служителка) е жертва на системен тормоз и болничният не ме изненадва изобщо.

Извинявай, какво значи системен тормоз? Когато не си следи сроковете на годност на продуктите и излага на риск фирмата, глобата не се пише на определения работник, а на фирмата. Това са неща, който са вписани в Длъжностната характеристика и определения работник носи вина в случаите, когато не е подал инфо и стоката не е върната. Защо това да е за сметка на фирмата?

точно както писах по-горе, работникът полага труд и нямате право да правите удръжки от заплатата му, ако трудът му не ви удовлетворява.
Имате право да му прекратите договора със законно предизвестие.
Представям си какво му е на човека - наказван писмено, удръжки от заплатата, колегите му настроени против него. Това тук го наричат мобинг, и е причина за бърнаут. Затова писах, че болничният не ме учудва.

# 27
И защо мислиш,че съм неграмотна?

Като започнем от заглавието на темата: Всички се оплакват от работодателите, а от работниците имали оплакващи се?

Да си призная незнам новият собственик с какво работи... Въпросното предизвестие изтичаше 2 след представянето на болничният. ...

...Това са неща, който са вписани в Длъжностната характеристика и определения работник носи вина в случаите, когато не е подал инфо и стоката не е върната или я оставя в продажба. ...

Дребни нещица, но за високите изисквания на шеф са смешни.  Crazy
Ще уволняваме опериран човек в болничен, защото не следи срок на годност! ooooh!
А дали можем грамотно да го уволним, защото трябва да ни е ясно, че после ще ни скъса задниците по съдилищата?! И за такъв сериозен казус не бих питала във форума, а бих платила на адвокат, за да ми изпипа нещата отвсякъде. Но може би фирмичката не може да си го позволи?!

# 28
Piny , като влезеш е хранителен магазин и си вземеш нещо, на което срока му е изтекъл преди 2 месеца кого ще обвиниш? Едва ли ще попиташ кой от персонала отговаря за този щанд,нали? А знаеш ли какво точно се крие под термина "изгаряне"? Въпросният работник системно се разменя с колегите си защото е на рожден ден, на сбирка, на лекции и на изпити...на едни все нещо им се налага,а на други не - това е тормоз така ли?Аз мисля, че тормоза е за мен и колегите ми, който му караме смените. Така,че кой каквото си е постелил на това ще лежи...
А това за дължината на болничния зависи и от познанството с лекаря. Странно да се разхождаш из града и кафенетата и да казваш,че операцията ти е само драскотина.
Пипи, не казвам,че ще уволнявам, а питам за съвет. Не съм казала,че съм с високи изисквания или имам претенции,че знам. Както казах събирам мнения. А такива очевидно злобни нападки не ме плашат. Нямам предства какво работиш, но се надявам да имаш много сериозна фирма, коята да има добросъвестни служители или да можеш да си покриваш загубите, както и да плащаш на адвокати.

# 29
Има ама само да се оплакваме можем .

Пипи Дългото чорапче
 и кво викаш ,юрист ,дела ,мда ....ха-ха.

Общи условия

Активация на акаунт