Всички се оплакват от работодателите, а от работниците имали оплакващи се?

• 7 701
  • 60
  •   1
Отговори
При мен работят   хора, които меко казано са доста некоректни спрямо мен и злоупотребяват.Как да освободя човек, на който н-пъти съм правила забележки, наказвала съм го  писмено и съм му удържала от заплата. Някои от пропуските на този служител са свързани с финансови загуби. Колегите му също са доста лошо настроени.Промяна няма. За капак ми представи болничен за повече от месец.Работата е на смени и неговото отсъствие натоварва другия персонал,а нямам възможност да назнача нов човек. Приемам идеи как да изляза от това положение.

# 1
Освободи го от работа. Много просто.

# 2
Все още в Кодекса на труда фигурира точка "дисциплинарно уволнение", където си има уточнени варианти в подточки и едната е точно "несправяне със задълженията" (ако не се лъжа). В такава ситуация не дължите предизвестие.

# 3
И аз съм за варинт уволнение.

При мен работят   хора, които меко казано са доста некоректни спрямо мен и злоупотребяват.
Собственик ли си?
Това не ти е първи случай, така ли?

Последна редакция: пн, 16 апр 2012, 16:47 от Естел

# 4
Ако е в болнични в момента не може да го уволните.Бихте могли да разговаряте с останалия персонал и срещу допълнително заплащане да поемат смяната му.
Също бихте могли да вземете заместник на граждански договор докато служителя е в болнични и като се върне и намерите начин да го уволните дисциплинарно може да назначите ''заместника'' на трудов договор с изпитателен срок.
И абсолютното желязно правило:без роднини и приятели за да не се налага да ''преглъщате'' толкова поводи за уволнение дето изредихте.

# 5
Но пак идва въпроса,че трябва да чакам да се върне от болничен, нали? Имам подозрение,че тези болнични ще продължат. Междувременно се смени собствеността на фирмата и съответно бяхме преназначени. Как да процедирам?
mamamari , желязно правило което за напред ще държа да се спазва, но за съжаление не зависи само от мен и затова съм потърпевша в момента....
Естел, не съм собственик - управител на обект съм, но върша и куп неща, които са работа на собственика Simple Smile
П.С Преди време въпросният служител ми даде предизвестие за напускане защото кандидатстваше за друга работа, за моя беда се разбрахме,че ако не стане там няма да напуска. Сега намерих в бумагите си самата молба - само че скъсана, мога ли да я ползвам?

Последна редакция: пн, 16 апр 2012, 17:04 от Мама_му

# 6
Не неможете.Счетоводител ли имате или ползвате счетоводна фирма?Явно има доста подробности около казуса,но един опитен счетоводител ще може да ви даде добър съвет след като се запознае с всичко.
Също това с болничните не е съвсем така.Ако имате съмнения около действителността на болничните може да поискате проверка и ако излезе че са неистински...Също с новите подробности дето споменахте ме навяват съмнения че въпросния служител е на изпитателен срок в друга фирма .Не всички предлагат договор от първия ден.Едва ли ще стои дълго с по-малки доходи ей така без причина.
Казвате ,че сте само управител поставете проблема пред собственика.Да си го решат по роднински.

# 7
Да си призная незнам новият собственик с какво работи... Въпросното предизвестие изтичаше 2 след представянето на болничният. Не работи на друго място. Във валидността не се съмнявам - защото е претърпяна операция, но продължителността ме притеснява. А аз все пак трябва да направя опит да си запазя работата и с нова управа. Мерси за съветите.

# 8
Ами след като е болен човекът нека се върне на работа. Говори с новите собственици, изчакайте ако прецените и тогава открито и професионални вземете решение.

# 9
Като се върне от болничния, преназначете го на нова длъжност, но на изпитателен срок-в допълн. споразумение трябва да пише нещо от сорта на със срок на изпитване 6 /шест/ месеца, установен в полза на работодателя, съгласно чл. 70, ал. 1 от Кодекса на труда. След това спокойно може да го уволните по чл. 71 от КТ.

# 10
Най-разумно в момента според мен е да потърсите служител за
назначение по заместване докато настоящия служител се възстанови и се върне.За да се справите с работата на смени.
чл.68, ал.1, т.3 от Кодекса на труда - за заместване на работник или служител, който отсъства от работа.
http://contract.bg/content/view/401/59/
После ще решите какво да правите.

# 11
  • Ямбол
Като се върне от болничния, преназначете го на нова длъжност, но на изпитателен срок-в допълн. споразумение трябва да пише нещо от сорта на със срок на изпитване 6 /шест/ месеца, установен в полза на работодателя, съгласно чл. 70, ал. 1 от Кодекса на труда. След това спокойно може да го уволните по чл. 71 от КТ.
А ако той не подпише?

Интересен управител, който не познава КТ, но му е възложено да управлява, назначава, освобождава персонал.
На такъв управител с удоволствие ще се дам да ме уволни/преназначи незаконно.
Явно има от какво да се оплакват от работодатели.

# 12

Мама_му, не я прави тази грешка, нито се опитвай да го уволняваш по който и да е член от КТ, преди да си сигурна, че си подготвена изрядно. Има си определени стъпки и процедури, които трябва да се спазят, иначе при едно дело ще ви осъдят и последиците ще са още по-неприятни. Щом не се съмняваш в болничния, остави човека да си го използва, иначе можеш да го обжалваш в 14 дневен срок пред НОИ. Назначи някой по заместване или натовари останалите, като им коригираш възнагражденията за тоя период.  За всички наказания издавай заповеди, като предварително изискваш писмени обяснения по случая, хубаво е да има такива и от свидетели. За да накажеш някого, трябва точно да се аргументираш, какво е нарушил, което предполага изрядни Правилници за вътрешния ред, длъжностни характеристики и т. н. Удръжки не прави, освен ако нямаш документирана имуществена вреда, която е приета и не е обжалвана от служителя. Ако трябва консултирай се с инспекцията по труда, но при всички случаи внимавай. Да освободиш човек на постоянен трудов договор не е толкова проста работа.

# 13
Ако бъде преназначен на нова длъжност със срок на изпитване, няма да има проблем при прекратяване на трудов договор. Ако искате дисциплинарно да го уволните, трябва да спазите процедурата. Вие най-добре решете как да постъпите, защото познавате в детайли конкретната ситуация. Или най-добре се консултирайте с адвокат.
Обжалвала съм болничен, отговориха ми след 5 месеца и то след като им казах, че ще се оплача. А щом са го оперирали, не виждам какво ще му обжалвате на болничния.

Последна редакция: пн, 16 апр 2012, 18:43 от asly

# 14
При мен работят   хора, които меко казано са доста некоректни спрямо мен и злоупотребяват.Как да освободя човек, на който н-пъти съм правила забележки, наказвала съм го  писмено и съм му удържала от заплата. Някои от пропуските на този служител са свързани с финансови загуби. Колегите му също са доста лошо настроени.Промяна няма. За капак ми представи болничен за повече от месец.Работата е на смени и неговото отсъствие натоварва другия персонал,а нямам възможност да назнача нов човек. Приемам идеи как да изляза от това положение.
това в Австрия е незаконно и не съм сигурна, но мисля, че и в България не е законно.
Трудовият договор не е договор за услуги, при който може да удържиш част от заплащането, ако услугата не е свършена.
Така както описваш ситуацията, този служител( или служителка) е жертва на системен тормоз и болничният не ме изненадва изобщо.

Общи условия

Активация на акаунт