Мъже и кючек

• 26 072
  • 135
  •   1
Отговори
# 75
И все пак чалгата или поп-фолка е нещо друго, има го и в съвременна Турция. Но ние вече не сме част от Отоманската империя, защо се правим сега на ориенталци? Истинският купон не е в чалготеките.

caffeine, чисто терминологично чалгата или поп-фолка е музика, която се изпълнява със звукоизвличане, характерно за поп-музиката и с орнаментика, взаимствана от фолклора. Такива украшения, или мелизми, или както искаш ги наречи, наистина има в чалга песните, но за един обикновен слушател са толкова незабележими, че той никога не би направил някаква асоциация между чалга и фолклор. Питаш - "Защо се правим сега на ориенталци", като разбирам, че все клониш към Турция. Поп-фолкът в България по принцип е една нелогична смесица от всякакъв тип балканска музика, така че не разбирам какъв смисъл влагаш в това, че се правим на ориенталци? По тази логика се правим и на гърци, и на сърби, и на румънци, и на албанци... да не говорим, че в поп-фолкът във вида, в който го познаваме, има осезаемо повече заемки от Гърция и Сърбия като звучене, отколкото от Турция. И накрая, като подчертавам дебело, че в никакъв случай не държа тон или се опитвам да се заяждам, струва ми се, че не можем да обобщаваме къде е истинския купон, защото всеки се весели и се чувства щастлив според собственото си себеусещане. Музиката, храната, вкусът към дрехи и др. са толкова субективни неща, че е напълно разбираемо това, което е върха за един, да е пълен боклук за друг. Просто няма какво да се чудиш как може на някои да им харесва чалгата, а на теб, да кажем, изобщо. Музика е това и всеки с предпочитанията си.

# 76
  • Варна
Те и жените кючекчийки/ини /как е правилно?/ не са кой знае колко привлекателна гледка, какво остава за мъжете.
Обаче истинският белиденс си е наслада за окото.

# 77
И ако приемем, че ръченицата има своят турски аналог, ако танцът с лъжици е привнесен от Анадола,  то кой е аналогът на кючека в българския фоклор?

Няма такъв. Кючекът няма абсолютно нищо общо с българския фолклор и никога не е имал.

# 78

Кючеклийки.
Като излезе новият речник ще видим дали няма да е нов провописа.

# 79
  • Варна

Кючеклийки.
Премного благодаря.   bouquet

# 80
  • На острова
По принцип не намирам нищо мъжкарско в танцуващ мъж.
Хайде, вече не ходя по такива мероприятия с бурни танци, но преди като бях по-млада и ходех по дискотеки, видех ли мъж да ми се размята из дансинга и край.. Ако ще и най-големия 'убавец да е, няма да го погледна. Просто не го възприемам.
За кючека, вече си е чиста пародия...

# 81

Кючеклийки.
Премного благодаря.   bouquet
Моля.
Обаче все пак предлагам да видим какво  ще каже новият речник на ИБЕ на БАН, който се очаква през тази година (очакваше се през пролетта, но да не му придиряме).

# 82
Argent, и аз не се заяждам  Peace. Говорим и обсъждаме тук.
Позволих си да пусна клип с парти от Ibiza, която е призната за европейската (да не кажа световната) столица на купона. Това не е просто мое мнение, това е факт. Младите хора просто отиват там да купонясват и повярвай ми, Преслава няма да я поканят там никога.  Peace Не ми се сърди за тези думи, но не е редно да се ограничаваш само с балканската музика. Още повече, че всички имитират поп музиката, защо ти е да слушаш имитации като можеш направо да слушаш оригиналните парчета?
Всеки има право на мнение, съгласна съм.  Peace Слушай каквото искаш, но бъди запознат с това, което се случва в света в момента.  Peace

# 83
О, абсолютно съм съгласен за Ибиза, както и това, че няма шанс Преслава да се изяви там.
Освен това, наистина не мога да ти опиша с думи каква мания ми е хаус музиката, така че
напълно разбирам за какво говориш в последния си пост. Никога не съм се ограничавал само
с един жанр. Музиката при мен е заела размерите на болестно състояние и в тази посока са
едни от най-основните ми интереси и от почти всеки стил имам свои фаворити и любими парчета.

# 84
  • Варна
Е дойдохме си на думата.Аз както стана ясно не разбирам нищо от лъжици, кючеци, фолк и ръченици и т н...както и от съпровождащите ги танци.Тук там съвременни неща като по-млада знаех, но никога не съм била навътре в нещата, никога не са ми били на сърце и не мисля че е задължително да се знае всичко ако нямаш интерес към този стил.Обаче  хаус музиката ми е  Heart Eyes голяма любов, както и R&B.Не ми е грозно танцуването на мъже там, просто защото ми е гот да слушам и да гледам Simple Smile

# 85
# 86
Това изглежда по-добре, по-тежко.
http://www.youtube.com/watch?v=uY2YQPS2vo8

# 87
Чак сега изгледах всички клипове и прочетох всичко. Много интересни неща научих, сърдечно благодаря за включванията! Даже започнах да виждам красотата в истинските ориенталски танци, не в кръчмарския балканско-цигански вариант. Порових малко по темата и прочетох, че ако мъжете се включват в такъв танц, те играят нещо като "стражи" на танцьорките. Движат се, но малко по-различно и обрано, и най-важното било да хвърлят застрашителни погледи към другите и да ги "държат под око".  Не като онзи, международния съблазнител от клипа на Азис Simple Smile

# 88
По начало кючекът е бил за младежи. Облечени в женски дрехи са танцували в специални завезения. Била е възможна и консумация. Младежите са били отвлечени и обучени, както еничарите. Между другото след падането на Конставтинопол младежите с благородно потекло, отказали да са мили със султана, са били обезглавени.

# 89
В предния сезон на България търси талант едно момче с кючек стигна до финала, което означава, че доста хора са гласували за него и им харесва. Вчера го гледах във втория сезон като гост. Определено е много грозно. Предполагам, че този вид музика предизвиква в някои хора желание да танцуват и някои мъже намират по този начин да се изразят, защото това са виждали. Аз харесвам мъже да танцуват сиртаки, обаче съм виждала и жени и ми е неестествено и некрасиво.

Общи условия

Активация на акаунт