Роднините ни в чужбина

• 23 332
  • 380
  •   1
Отговори
# 120
...  Теб пък не те бях забелязвала досега и ще продължавам да не те отбелязвам. Какво мисля си е моя работа и ти не можеш да ми кажеш какво ще пиша тук, след като не обиждам никого по просташкия начин, по който ти се опитваш, но не ти се получава с мен. Peace

Взе да ми става мъ4но за теб. Със сигурност не ти е лесно.

# 121
  • в едно миланско село
аз днес четох една статия за католицизма и протестанството с много коментари под нея за разликите с православието, какъв ефект оказва религията и тн в/у обществата. (сега Бояна алп чете сигурно ще скочи на Вебер:). Та, една от основните разлики особено с протестанството е опитването да се осигури 'рай на земята' под формата на по-добър живот ч/з образование, труд и .. спестяване.
/ малко различно от основната ф-ция на православието да спасява души, ч/з тайнствата на църквата/
И ми светна тази темичка чудничка и се замислих защо на имиграцията й прави толкова силно впечатление именно спестяването, дори помня, че сестрата от 1вия постинг го бе посочила, като забележка или нещо такова. Ако трябва тази тема да се разгледа извън "Пази Боже сляпо да прогледа" и подобни все пак доста повърхностни разсъждения, а като едно отваряне на сетивата живеейки в друго общество ( и то с друга вяра , респективно етика), то темата би могла да стане много интересна
това е риторичен коментар, де. ясно ми е, че темата е за плюене

аха, даже и без оглед на вярата  Peace

пп. хубава ти е идеята, пусни отделна тема  Wink

# 122
  • в рока
Разбира се ,че религията изиграва важна роля в  изграждането и нагласите на едно общество.През средновековието,изградено от догми,хората са вярвали сляпо на всичко,що иде от църквата и нейните служители.Протестантството е така да се каже най-"земното"разклонение в християнството(това по повод схващането за рай на земята),някак е заложен известна доза прагматизъм.Затова хората от протестантските страни да спестяват,да оценяват материалните придобивки,да се трудят ,за да постигнат по-висок стандарт(респективно-земен рай).
Православието-сякаш умаломажава земния ни живот и делата ни.Разчита се на Тайнствата.Абе както е казано-загадъчна е славянската (православната)душа....

# 123
ясно ми е, че темата е за плюене

Aз такива теми като съм ги чела и по някое време се стига до двете крайности и нещата зациклят там, до откат. Едните отишли на майната си да мизерстват, другите пък останали тука в мизерията. Тва е - всичко живо е мизерници и точка. Нищо друго няма. Не знам кви сме българите, но едно съм сигурна, оптимизъм блика като гейзер от нас.

# 124
Божеееее, добре, че влязох в тая тема, та да разбера, че съм нямала била право да пиша в теми за мартеници! ooooh!
Отвратих се от някои изказвания, разочаровах се от някои хора и се натъжих отново за България. Sad
Пипи, не те ли е срам?
Съвсем сериозно те питам.
И да ти отговоря, преди да си ме питала - не, не бърша "стари задници".
Но ако го правех хич, ама хич нямаше да ме е срам.
Защо хората не го правят в България ли?
Ами, първо, защото там ще взимат два-триста лева, а навън получават няколко хиляди евро.
И второ, защото такива като теб ще се подиграват с тях и ще ги гледат от високо, а навън хората да благодарни и ценят труда им.
Не живея и в къща с още 100 човека, но и да живеех, нямаше да се срамувам, защото бих стискала зъби в името на това, децата ми да са задоволени от материална гледна точка, а не да се чудя мога ли да им купя 1 близалка от 3 лв. или не мога, щото утре може и да няма пари за хляб.
Много пъти съм го казвала и пак ще го кажа - няма такива злобни, проклети и завистливи хора като НАС, българите. Sad
Лично аз никога, ама никога не бих си позволила да кажа "вие, българите".
Ужас, бих се срамувала да си го помисля дори!

И последно, по темата (аз почти забравих каква беше Simple Smile) - авторке, не й обръщай внимание на твоята близка.
Простите хора край нямат, да знаеш.

# 125
...  Теб пък не те бях забелязвала досега и ще продължавам да не те отбелязвам. Какво мисля си е моя работа и ти не можеш да ми кажеш какво ще пиша тук, след като не обиждам никого по просташкия начин, по който ти се опитваш, но не ти се получава с мен. Peace

Tired
Виждам, че ти харесва да си чешеш езика с мен, но да ти кажа доста ми простееш.
Повече няма да те отразявам. Peace

Джули, теб те харесвам и засега ще подмина неприятния ти тон. Или не си прочела цялата тема до момента, или аз съм се объркала в преценката си към теб.  Peace

Последна редакция: ср, 18 апр 2012, 22:47 от Пипи Дългото чорапче

# 126
. Ако трябва тази тема да се разгледа извън "Пази Боже сляпо да прогледа" и подобни все пак доста повърхностни разсъждения, а като едно отваряне на сетивата живеейки в друго общество ( и то с друга вяра , респективно етика), то темата би могла да стане много интересна
това е риторичен коментар, де. ясно ми е, че темата е за плюене
Точно преди час бистрихме подобна тема Shocked и аз застъпих тезата, че много често основното ти предимство е точно това, което те прави различен ( за справка- Тигрицата майка  и Ейми Чуа). И други примери бол, но да не навлизам в лични истории и разкази.
Иначе на стената във ФБ на една организация на експати четох цитат, че когато отиваш в друга страна не трябва да се дразниш на порядките, защото те все пак съществуват за удобство на местните:), а не на чужденците.
Извън това ( което по принцип ми е много интересно) както в описаната случка, така и във форума има огромно значение не толкова кой казва, а как го казва. Щото който и да се изтъпани да ти обЯсни, че мартеницата била селска ще те ядоса. Дали ще му теглиш една като за свой или за чужд са подробности.

пп. Джуличке, и ти ли, пиле пролетно, толко четеш  Mr. Green В скоо време в Клюкаарника човек ще трябва да се изразява кратко, ясно и по войнишки, ако не иска да му излезе име. Изречения с  подлог, сказуемо и толкоз.

# 127
Щото който и да се изтъпани да ти обЯсни, че мартеницата била селска ще те ядоса. Дали ще му теглиш една като за свой или за чужд са подробности.

А, баш. Темата за традициите леко ме раздразни. Като че ли караш някой на Великден да одере живо агне. Или яйцата зорлем си бръкнал на кокошката отзад да й ги вземеш. То е ясно, че традициите се променят, губят религиозния си подтекст дори, в което няма лошо, но някак си... и аз не знам какво ме мъчи.

# 128
феиам, то това е точно интересното ( но аз не съм подготвена , съвсем малко съм чела )  че не може да се отдели от вярата, независимо, че 'днешните поколения' са лаици, у тях се предава по инерция етичния код, заложен от религията.
и имиграцията не е само преместване 'на запад' или 'на хубавото' а в страни с друга вяра ( църква по-точно), с друга етика -  на повърхността веднага излизат сравненията именно на светогледа.  Влизаш в една среда, в която например  трудът е изначално средствто за постигане ( протестанство, католицизъм), а не изкупление ( руско православие)....
Та ти дали бършеш задници,изучаваш Талмуда, или работиш в Церн, изводите ти могат да са напълно еднакви, др е в-са как ги представяш - това НЕ зависи от това дали СИ имигрант, или не, а как си възпитан

# 129
Ок, ок, не съм чела цялата тема, признавам си, но постът на Пипи ме втрещи и направо писах.
Както и да е, взимам си бележка и се връщам да чета. Wink

# 130

Tired
Виждам, че ти харесва да си чешеш езика с мен, но да ти кажа доста ми простееш.
Повече няма да те отразявам. Peace

Тази заплаха направо ме вкамени!
за 4есането - май не съм само аз! Я колко си популярна, 4есалка  Wink

Айде стига философтвах. Измитам се. НА смяна съм  Sunglasses

# 131
  • в едно миланско село
ама викаш, все пак,  да не са емигранти от другата страна?  Laughing

Естествено, дразни повече.  Laughing

Все пак, има разлика между коментар и коментар. Как пък да не стоя да слушам някой да ми държи сметка как си харча парите. Та това дори собствената ми майка не си го позволява.  

знаех си аз  Joy

между другото, сметката на съдържанието на чуждия джоб не е български феномен  Wink
и италианците не се шегуват, едва кажеш дума и са ти направили счетоводството  Mr. Green
и в двата случая, въпросът е, че ако не се жалваш, никой няма да седне да ти обяснява каквото и да било  Wink
човек си гледа възможностите и приоритетите. ако вторите не се вместват в първите,
1. търси начин да си подобри възможностите
2. свива си приоритетите
3. търси съвети и подлежи на всякакви такива, вкл. и критични от рода на "к'во ше го праиш, сине, тоя айфон, кат не мож му плати нета?"

Тва е - всичко живо е мизерници и точка. Нищо друго няма. Не знам кви сме българите, но едно съм сигурна, оптимизъм блика като гейзер от нас.

ми така е като не сме достатъчно религиозни. паганско суеверие и славянска тъга. тежка работа  Laughing

# 132
и в двата случая, въпросът е, че ако не се жалваш, никой няма да седне да ти обяснява каквото и да било  Wink

Е, предполагам, че има много съпричастни хора, които даже и да не им се жалваш искат да те облекчат със съвет. Wink Това може да предизвика по-обосновано раздразнение макар, че пак зависи.

# 133
о боже, по тоя пък въпрос имаше мега статия в Капитал тази седмица.
Защо сме нещастна нация ( неверни като пагани и кахърни като славяни), и как това няма вр-ка с парите. Дефинирано е и като български парадокс, или нещо такова, има понятие;-)

# 134
Понятието не знам какво е, но може да е нещо като бацилус булгарикус за киселото мляко.  Дали ще се патентова или както там се казва.

"cladis bulgaricus"

Общи условия

Активация на акаунт