Роднините ни в чужбина

• 23 330
  • 380
  •   1
Отговори
# 210
И не е чудно, че някои хора имат една такава протестантската нагласа за която писах - ч/з образование и труд да си осигуриш ти лично за себе си  'рай на земята'. Ортодоксът в това време предпочита да трупа мъдрост около самовара и да изкупва грехове, ч/з църковни тайнства, и дори е издигнал в култ мизерията, а трудът е реално презрян, нескопосано маскиран зад " няма срамен труд".

10 c's,  тази посока на философски расзъждения е напълно в тон с разни неща, върху които размишлявам напоследък  Ако имаш още литература по въпроса, мерси да споделиш с ближния

А по темата - макар да не е много оригинално, но и аз имам, айде да не са роднини, но познати, в "чужбина" - т.е. в България, които се чудят как така нямам последния модел мобилен телефон (пардон ай фон или там каквото трябва)  и защо за мен ходенето на пазар е по-скоро досадна необходимост, отколкото  шопинг терапия  Simple Smile

# 211
Al Fasi първо уточни, че говориш за частни училища дотирани от държавата. Ако правителството на Квебек дава годишно повече от $300 милиона/година за частните училища, къде му е частната част тогава. ( информацията е от Статистик Канада)
Тези пари от къде идват?

А за миячите на задници в Канада- това са хората от хоум съпорта и вземат минималната надница за страната

# 212
Пипи, разбрах те.

Не разбирам някои от другите списващи, обаче.
Какво значи "да си седиш в България, щото имаш висше, вместо да бършеш задници навън"?!
Имам само един въпрос към тях - ако живееш в село Сусурлево, това висше изотзад ли да си го завираш или да го сготвиш за вечеря и да си нахраниш децата?!
Не, че в София е прекрасно де - взимаш 400лв., получаваш сметка за ток от 360лв и пак стигаме до упражнението изотзадзе.
Та, питам аз, ако си намерил начин децата ти да живеят нормално и да изживеят хубаво детството си, а не да тънат в мизерия, наркоманщина, простащина и цигания, що па да не си живееш както си искаш?!
Що трябва да се вписваш в очакванията на околните?!
Ааа, вярно, може да получите ръкопляскане пред строя.
Да, ама това ръкопляскане няма да ми нахрани децата!
Така че, съжалявам, ако не се вместваме във възвишните представи на някого, ама това е положението.
За мен децата ми са на първо място и ако трябва да мина през гъ*а на географията, за да са добре, ще мина!

# 213
Тъй де, аз затова и питам.
Че частното да не се окаже държавно, субсидирано и си плащаш там нещо си допълнително.
Тук частното образование е слабо застъпено, освен това.
Основно чужденци си дават децата, заради английския.

Виждам, че разликите са доста големи, както и таксите,
така че в някои страни може и зле платен човек да използва услугите на частното образование.
Няма лошо...

# 214
  • София
...що па да не си живееш както си искаш?!
Аз темата я разбрах като "що па" българите в България да не си живеят живота, както си искат, и що трябва България да се вписва в очакванията на емигрантите и гастарбайтерите, а не обратното. Thinking

# 215

Другият момент е, че живeeщите в чужбина с времето попиват нещо от навиците и манталитета там, където са - нормално е. Някои неща просто са естествена част от ежедневието. Не е признак на големи претенции и мрънкане например очакването да не се пуши в такси, да не се слуша силна чалга от шофьора на рейса, да мога като съм купила некачествена стока да я върна или сменя. В България много хора не са се научили още да си търсят правата и са склонни да търпят своеволия, които просто на друго място са немислими. От тази гледна точка не е лошо цялото население да мине през Западна Европа или Америка за някоя и друга година, за да поиска да има в ежедневието си някои придобивки на гражданското общество.

Пък то и миенето на задници не е толкова лощо - гледах при свекъра как беше - ми имаха си хората ръкавици за еднократна употреба, маски на лицето, легло с дистанционно, лифт за ваната. Бършещите задници бяха по-добре оборудвани от много български хирурзи.
Ейй най сетне някой да напише нещо смислено  Peace

# 216
Титина, мин. часова ставка в Квебек е 9 и нещо, не помня точно. Помощник мед. сестра, която има освен други задължения, и това да къпе пациента, т.е. да му мие задника, преди 2 години взимаше 18 и нещо на час.
Толкоз за минималните ставки, които освен това, са различни в различните провинции.
А субсидиите за частните училища не идват само от данъци на средностатистическия гражданин.

# 217
...що па да не си живееш както си искаш?!
Аз темата я разбрах като "що па" българите в България да не си живеят живота, както си исктпат, и що трябва България да се вписва в очакванията на емигрантите и гастарбайтерите, а не обратното. Thinking

Аз пък мисля,, че сме единодушни, че само палячовци и дребни душици могат да си позволяват да дават съвети на роднините си, и само нещастници могат да казват "вие, българите".
Не виждам съгласие, обаче в другата посока и именно това коментирах.

# 218

Да не говорим, че бизнеса с чистенето на къщи в Лондон е основно на българки. Няма нищо срамно да чистиш къщи, но непонятното за мен е да имаш добро образование, жилище и добра работа в България и да дойдеш в Англия, да се навреш в една къща с още десетина души, едва да преживяваш, но като се прибереш в България да имаш самочувствие до небето и да раздаваш съвети наляво и надясно. За мен 80-90% от описаните по-горе българи живеят в Лондон, лични наблюдения.

сигурно нещо подобно е и в холандия, не знам, не ме и интересува. но в Бг полудявам, че същите такива разправят страшни небивалици от/за чужбина, че ми настръхват космите и под мишниците, дето ги нямам Mr. Green
и се пораждат едни очаквания, че като си идваш от Х място/от чужбина/, трябва да си задължително с мнооооооооооооооооооого пари, с айподи, айфони/аз разликата в двете не знам каква е, но сигурно има/, с нови телефони, и най-вече - можеш да плаааааааааааааааааащаш, да плааааааааааааааащаш, ей така, неизчерпаемо. Mr. Green

иначе, аз се радвах и един наскубан лапад от градината, не че знам какво да го правя, ама и не очаквам от 70 годишна жена на село нищо, а тя , горката, нямаше и нищо, но някак се чувстваше длъжна да ми даде, да не си ходя с празни ръце, че път съм била дотам.

# 219
Титина, мин. часова ставка в Квебек е 9 и нещо, не помня точно. Помощник мед. сестра, която има освен други задължения, и това да къпе пациента, т.е. да му мие задника, преди 2 години взимаше 18 и нещо на час.
Толкоз за минималните ставки, които освен това, са различни в различните провинции.
А субсидиите за частните училища не идват само от данъци на средностатистическия гражданин.

Така, за да си такава медицинска сестра - като посочената ти трябва лиценз. Иначе миячите на задници са в хоум съпорта и вземат мин ставка. И то добре звучи 9/ час, но  с тези пари си жив умрял.

А данъците, да идват основно от другите провинции

# 220

Другият момент е, че живeeщите в чужбина с времето попиват нещо от навиците и манталитета там, където са - нормално е. Някои неща просто са естествена част от ежедневието. Не е признак на големи претенции и мрънкане например очакването да не се пуши в такси, да не се слуша силна чалга от шофьора на рейса, да мога като съм купила некачествена стока да я върна или сменя. В България много хора не са се научили още да си търсят правата и са склонни да търпят своеволия, които просто на друго място са немислими. От тази гледна точка не е лошо цялото население да мине през Западна Европа или Америка за някоя и друга година, за да поиска да има в ежедневието си някои придобивки на гражданското общество.

Пък то и миенето на задници не е толкова лощо - гледах при свекъра как беше - ми имаха си хората ръкавици за еднократна употреба, маски на лицето, легло с дистанционно, лифт за ваната. Бършещите задници бяха по-добре оборудвани от много български хирурзи.
Ейй най сетне някой да напише нещо смислено  Peace

Да бе  Stop Едно е да искаш хората да се събудят и съвсем друго, да се пулиш срещу братовчедка си и да ѝ държиш сметка как така не може да отдели от мизерната си заплата, за да иде на екзотична почивка, колко са ѝ стари мебелите, прозорците ..... А пък глей ме мене - работещата в чужбина, к'ви почивки карам, к'ви дрехи нося, к'ва храна ям.
Много отплеснахте темата - става въпрос за едни индивиди, които винаги са били мижитурки, някой им е подсказал, че могат да идат за чистачки/гледачки извън граница, направили са го и после идват тук, за да си вдигат самочувствието, като се държат надменно с роднини/приятели, скривайки мизерното си съществуване там навън и факта, че ще се приберат обратно с последните си пари и ще заврат носове пак в нечии задник, за да съберат за следващото фукане нагодина.
Не знам защо скачащите в темата не разбират за какво точно става въпрос и се държат като ощипани гимназистки. Освен ако не се е припознала някоя.

# 221
  • София
Пипи, разбрах те.

Не разбирам някои от другите списващи, обаче.
Какво значи "да си седиш в България, щото имаш висше, вместо да бършеш задници навън"?!
Имам само един въпрос към тях - ако живееш в село Сусурлево, това висше изотзад ли да си го завираш или да го сготвиш за вечеря и да си нахраниш децата?!
Не, че в София е прекрасно де - взимаш 400лв., получаваш сметка за ток от 360лв и пак стигаме до упражнението изотзадзе.
Та, питам аз, ако си намерил начин децата ти да живеят нормално и да изживеят хубаво детството си, а не да тънат в мизерия, наркоманщина, простащина и цигания, що па да не си живееш както си искаш?!
Ааа, вярно, може да получите ръкопляскане пред строя.
Да, ама това ръкопляскане няма да ми нахрани децата!
Така че, съжалявам, ако не се вместваме във възвишните представи на някого, ама това е положението.
За мен децата ми са на първо място и ако трябва да мина през гъ*а на географията, за да са добре, ще мина!
Евала, свалям ти шапка! И аз мисля (засега)по варианти да извадя детето ми на всяка цена от родината.

# 222
Съни , не разбираш за кво иде реч , личи си.
Много преиначаваш и доукрасяваш казаното и написаното , авторката и тя е същата.
Братовчедката може да е дала съвсем добронамерен съвет , а авторката подскача като ощипана.
Офф нямам време да пиша и да ти го смеля , че да схванеш .
Тя темата точно от преиначаване и доукрасяване замина във съвсем друга посока .
И всеки си я разбира както му е угодно .
Не разбирам кво лошо има някой да даде съвет , пък било то и непоискан .Може пък и да е полезен .Или ние всичко знаем и можем , като всички в бг .
По това което се вижда в бг  резултата от моженето и знаенето е плачевен .
Огледай се наоколо , виж къде и как живеем и може би ще рабереш .

# 223
 Титина, не ми се спори. В Квебек за да имаш достъп изобщо до пациент, се учи. Къде повече, къде по-малко, но се учи. Със сигурност после не е на мин. заплата.
Имам приятели, около година на мин. заплата и двамата, с едно дете. Живееха в нормален квартал, в нормално жилище, не бяха и гладни. Та съвсем не се мре с мин. заплата тук, не е луксозен живот, но е скромен, без да мизерстват. Сметката за ток не ги е събаряла, както много средностатистически семейства в България.
 Категоричността си я запази за твоята провинция, ако обичаш.

# 224
Markrit, айде няма нужда да ми смилаш информация, когато имам поглед и извън тази тема.
Единствените плюсове изтъквани за чужбината са, че там и със социални помощи може да се живее.
Има една тука дето всеки ден ми разправя сестра ѝ колко много е добре във Виена, живееща с мъжа си, детето и кучето в една стая над сръбския ресторант, в който работят като мият чинии и все се чудя защо тоя човек като си дойде след 6 месечен престой там, приличаше на чироз ( сигурно от много добър живот ), защо все са без интернет и като са толкова платени дали ще успеят и там да си купят апартамент, който си позволиха тук от малкото хранително магазинче, което държаха преди да заминат. Но най-важното, което изтъква непрекъснато е, че сестра ѝ взима "детски" за сина си.
Ми ако за едните детски трябва да си напусна родината, докъде съм я докарала  ooooh!
А иначе за хвалбите ( забележи! не съвети ) чужбински, хумористичен роман мога да напиша.

Общи условия

Активация на акаунт