Априлчета се раждат вече - всяка мама чака своето човече!

• 36 165
  • 617
  •   1
Отговори
# 120
  • София, св. Троица
Въпрос към ЛЛЛ

Здравейте, ние с бебка от вчера сме си вкъщи, тя се роди на 14.04.2012 в 00,14мин 3500 гр, изписаха ни 3290. Само на кърма е като процедирам ето така: на всяко хранене сменям гърдата и й давам само от една. Тя суче интензивно около 10 понякога и 15 мин, след това се доизцеждам с помпата и й давам около 20-30 мл. Не знам много ли е малко ли е имаме по около 3-4 наакани памперси. Преди малко я нахраних пак така но явно вече дърпа повече и кърмата ми тече повече и май я прехраних защото повърна. Храним се през около 3 часа, като през нощта не я будя да я храня ако не се събуди снощи хапна в 1 и после чак в 6. Искам да попитам да продължавам ли да я храня само от едната гърда на ядене, да изцеждам ли другата или да я оставя за следващо ядене по колко всъщност трябва да яде тя и изобщо трябва ли да и давам допълниелно от шише или да я оставя само на гърда. Зърната ми не са много изпъкнали и ако е само на гърда се притеснявам че не изсмуква добре.

Здравей geryito,
Честито бебка, да сте живи и здрави и двете.  HugПожелавам ви много прекрасни моменти заедно. Чудесно е, че бебето е само на кърма. Това е и препоръката на СЗО и Българското министерство на здравеопазването. Много е хубаво, че следиш начина, по който суче бебето, както и памперсите. Обикновено това е добър показател за храненето на бебето. В първите 6 седмици е добре бебето да има около 5-6 напишкани пелени и от тях поне 3-4 наакани за едно денонощие.
Ако е удобно да попитам какво налага да се доизцеждаш след кърмене? Споделяш че тя суче около 10-15мин., дали ти определяш колко време тя да суче или по-скоро тя сама се отказва и тогава решаваш да дохраниш? Обикновено доизцеждане след кърмене се налага при съмнения за недостиг на кърма и съответно слабо наддаване на бебето, запушване или мастит, или при препълване на гърдите и болезненост, като в този случай е добре гърдите да се цедят само до облекчение не до край. Рутинното доизцеждане може да даде погрешен сигнал на организма ти, че има необходимост от повече мляко от колкото всъщност са конкретните нужди на твоето бебе.  Това от своя страна може стане причина за дискомфорт у бебето или майката. Може би тази статия ще представлява интерес за теб Изцеждане на кърмата

Споделяш, че след кърмене я дохранваш с около 20-30 мл. кърма и се чудиш дали това е достатъчно или не? Кърмените бебета, за разлика от тези хранени с АМ, изсукват различни количества кърма през различните части от деня и нощта, т.е. хранят се почти, както възрастен – когато колкото им се яде. Ето защо и храненето на режим може да не е препоръчително за тях. Понякога може да са наистина гладни (особен ако не са кърмени повече от 3 часа), друг път може да са просто жадни, и да посучат няколко минути и да заспят отново, може да усещат и някакъв дискомфорт – повечето бебета в такава ситуация искат да сучат, като по този начин се успокояват. Може да ти е по-лесно да се ориентираш, кога бебето е гладно, като следиш за ранните признаци на глад. Белези на огладняване - кога да храня бебето? В тази връзка, трудно може да се предположи, кое е достатъчното количество, а и всяко бебе е различно и има различни потребности. Ако бебето има достатъчно наброй напишкани и наакани пелени за денонощие, когато е будно изглежда активно, енергично, а не вяло и отпаднало, спокойно е като цяло, наддава на килограми и педиатъра го намира за здраво, то вероятно получава достатъчно за него, конкретно кърма. Може би ще ти е по-лесно, ако вместо да се изцеждаш и дохранваш с шише да прилагаш компресия на гърдата, а ето и клип 1 и клип 2 . Така можеш да помогнеш на бебка да достигне до повече порции мляко, които сама да изсуче и да спре тогава, когато вече се е нахранила. Ако се налага дохранване по някаква причина или хранене от друг, когато теб те няма, например, добра идея е това да става по алтернативен на шишето начин – с чашка, лъжичка или спринцовка. Ако се интересуваш, мога да ти дам допълнителна информация за това. Hug

До колкото разбирам кърмиш на около 3 часа, което прави около 8 хранения за денонощие. Може би ще си по-спокойна, че получава достатъчно мляко, ако увеличиш броя хранения.  PeaceДобре е бебетата до 6-та седмица да се хранят между 8 и 12 пъти за денонощие, като 8 обикновено е минимума. По-честото кърмене би подсигурило, че бебето получава адекватно количество кърма за денонощие, от една страна, от друга би оказало добра стимулация на гърдите, по-малко вероятно е те да се препълват, а от там и да се налага изцеждане за облекчаване на напрежението, ако има такова. В повечето случаи, колкото по-често кърми една майка, в този ранен период, толкова по-бързо количеството на кърмата се регулира според нуждите на бебето и разбира се толкова по-добре за самото бебе. Също така в първите седмици бебето може да е по-поспаливо(заради жълтеница или медикаменти по време на раждането), трудно да се буди и така да пропуска хранения. За това може да е добър вариант, майката да поеме инициативата за будене и хранене, като е добре бебето да има не повече от една 4 часова пауза от сън за денонощие. Дали при вас ситуацията е такава, изпитваш ли трудности да я събудиш?

Относно това дали да предлагаш едната или двете гърди няма общо правило. Peace Всяка двойка майка и бебе са различни, ако така се чувстваш добре, като предлагаш само една гърда и на бебка й е достатъчно, значи това е добър вариант за вас. Ако прецениш, че не й е достатъчно и след компресия, можеш да предложиш и другата гърда. Ако тя е гладна, би продължила да суче, ако не, би я отказала. В случай, че другата гърда се препълва и я чувстваш болезнена, можеш да поизцедиш малко, колкото да я облекчиш. Добра идея може да е в този случай да се кърми на по-малко от 3 часа. Така всяка гърда би получавала по-честа стимулация за производство на нужното количество мляко.

Споделяш, че зърната ти не са много изпъкнали и затова се притесняваш дали бебето успява да изсуче достатъчно мляко. А как си усещаш зърната, имаш ли болки, рани, рагади? Как се държи бебето докато суче – дали суче спокойно, интензивно или се дърпа, нервничи, плаче или др.? Как се държи бебето, след като е сукало? Не винаги липсата на достатъчна изпъкналост на зърното е проблем за сукането. Също така, с времето от самото сукане, връзките, които задържат зърното по-навътре в ареолата се разтягат и то става по-изпъкнало. Peace

Обикновено, първите седмици майката и бебето се напасват един към друг. Колебанията и съмненията, естествено, могат да съпътстват това напасване. Кърменето и живота с бебето може да са съвсем ново предизвикателство и понякога може да е нужно и малко повече време за адаптация. Ето защо и повечето майки предпочитат да следват собствените си инстинкти и потребностите на бебето. Надявам се информацията, която споделих с теб да ти е била полезна и да се почувстваш по-уверена в себе си. Ако имаш въпроси не се колебай да ги зададеш. Ще се радвам да разбера как се случват нещата при вас. Hug

bouquet  bouquet  bouquet

# 121
Здравейте мамчета! Ние от вчера вече сме си вкъщи и се опитваме да свикнем с бебо Simple Smile. Постоянно сме гладни, но те и от болницата ме предупредиха, че с 4кг. бебе ще сме си така в началото Simple Smile. Аз се чувствам вече чудесно, направиха ми епизотомия, но само с 3 шева, които в понеделник ги махат -нямам търпение вече Simple Smile.

# 122
Velv,

Предложила си ми чудесни и полезни линкове за храните и кърменето.Благодаря!

Честито на новите бебчета! Да растат здрави и щастливи!  bouquet  bouquet  bouquet

# 123
Здравейте мамчета! С малко закъснение бих искала да споделя с вас, че на 12 Април 2012 се роди бебе Марти, тегло - 3,550 кг, ръст - 51 см. От три дни сме си вкъщи и се радваме един на друг. Wink
Г-ца Димитрова как си? Беше ми много приятно да се запознаем и прекараме една нощ в Майчин дом Simple Smile как е малкия Стаменчо?

# 124
  • Варна
Здравейте мамчета! С малко закъснение бих искала да споделя с вас, че на 12 Април 2012 се роди бебе Марти, тегло - 3,550 кг, ръст - 51 см. От три дни сме си вкъщи и се радваме един на друг. Wink
Г-ца Димитрова как си? Беше ми много приятно да се запознаем и прекараме една нощ в Майчин дом Simple Smile как е малкия Стаменчо?
Ани,честит син Марти, да ти е жив и здрав и много послушенbouquet

Браво на теб, геройски си издържа цялата "процедура", последно като ни изпращаха към 15h и питах за теб, акушерката каза-....още малко и остава...., не можах да ви видя заедно-вече с бебе, но живот и здраве ще се намерим в квартала
Избра ли си педиатър ?

Аз имах съмнения, че ще да си от нашата отчетна, но изчаках да се прибера вкъщи и прочета последните ти публикации и се потвърди съмнението Grinning
Ние сме добре,Стами суче интензивно, вчера засякох кърменията -за 24часа точно 11 броя, както се казва -попадаме в статистиката Laughing

Честито на мама Zizi_84    bouquet

# 125
Уф таз мойта пиявица ми спра тока  Crazy сефте снощи дремнах 2 часа откак съм родила  Crazy - явно ми слезе тогава кърмата и си понапълни коремчето. Иначе беше 3 часа смуче и спи, 15 минути реве  Crazy и така цяло денонощие .. уууу безкрайно ми се стори.. Ама като нямам ни биберон ни шише - цици да са ми яки  hahaha
В резултат свитки ми излизат вече като засуче в началото.. амаааа.. моите зърна хич ги няма (плоски са) и докато ги изтегли ще видя малко зор.. И с Тони така беше - да видим сега дано се оправим по-бързичко.. А не е като да не захваща правилно - даже й се чудя къде я побира таз цица в тая малка устичка  Mr. Green
Обаче мажа си се с Лансинокс и не си се впечетлявам особено.. само мир да има  ooooh!

Утре май ще ни изписват, макар че чух и версия за понеделник която ич не ми допадна  Naughty

Вчера yani ми дойде на гости  Heart Eyes тя милата от лежане за задържане, накрая ще я режат в понеделник секцио, че бебето много голямо било.. Угодия нямат тия доктори  Crazy

Айде още малко остана и се пренасяме в "Родени"  Mr. Green Стискам палци на всички момичета, на които тепърваим предстои да си гушнат буболечките  Hug Hug Hug
Ама не се престарвайте Mr. Green като мен

# 126
Aneliika честито бебче!Мен като ме изписваха от Майчин дом две жени раждаха!Явно ти си била една от тях!

С Г-ца Димитрова също сме се засекли в болницата:)Ние се спряхме на д-р Анелия Хариева за педиатър и на първо виждане сме много доволни!Споделете и вие към кого сте се насочили!

# 127
Здравейте Мамчета Simple Smile
Тони, да ти кажа то към 15ч. малко беше останало ама направо ми се "разказа играта", както и да е вече всичко е в графа Минало-забравено. Ние си избрахме за педиатър Ваня Александрова. Онзи ден идва вкъщи и за първа среща ми направи много добро впечатление. Тя преглежда в ДКЦто на Терапията - което ми е сравнително близко. Втория ми вариант беше Хариева, ако случайно нещо пропаднеше с Александрова. BlackFire то на 12ти беше "голямо раждане" в Майчин дом, мисля че 5 малки космонавчета се родиха него ден.
Може ли да попитам аз майките с опит в кърменето. След като се навечерям и кърмя малкия той заспива много добре и спи по 3 часа, и така до второто кърмене. Третото и следващите са доста по-дълги като време и малкия спи много по-малко около час и половина два. Възможно ли е кърмата ми да става по-малко хранителна през нощта когато съм долу горе гладна? Или просто си мисля глупости? Също хълцането на какво е признак? Малкия хълца често, предимно след хранене.
И последен въпрос към Мамите, които вече са си получили еднократната помощ при раждане - моля обяснете на бързо.
Благодаря за вниманието  Wink Лек ден!

# 128
  • Пловдив
Здравейте!
Искам да ви помоля да ми помогнете, малко съм притеснена и не знам какво да правя!
Моето бебче е на 16 дена, роди се 2980 и ни изписаха 2930, вчера ходихме на консултация и е наддал 200 грама. Докторката каза, че най- вероятно през първата седмица вкъщи е смъкнал от теглото си и затова е наддал само 200 грама, което било нормално. Каза да пробвам да се изцедя, за да видим колко кърма имам, това и направих като се прибрах, но успях да изцедя само 75 мл(и от двете гърди). Лекарката каза, че трябва да изяжда по 70 .... от тогава съм много притеснена, дали бебето получава необходимото количество. Той е доста поспалив и се налага да го будя през 3 часа, за да яде. Иначе до вчера сучеше активно по 10 мин само от едната гърда и след това заспиваше, сега му давам и от двете по 10 мин (като гледам да суче поне по 10-15 мин от гърда). По 2-3 пъти се нааква, а всички останали памперси са напишкани. Достатъчно храна ли поема бебето? Предварително благодаря за отговорите!

# 129
Въпрос към ЛЛЛ:
От 2 дни бебо започна да се буди на 1 час - 1 час и половина и да е гладен. След консултация с педиатърката ме посъветва да изцедя за да видя какво е количеството кърма, което имам. Оказа се, че дори и с топли компреси успявам с мноого усилия да изцедя 40мл общо от двете гърди Sad, което май е много малко за да нахраня 4 кг мъж. Дайте ми съвет какво да правя Sad

# 130
Здравей те мами,искам да ви се похваля,4е на 15 април ми се роди малката принцеса на име ВИЛИАНА-3600кг,52см.

# 131
  • Sydney
gabitodorova1 Честита дъщеря Simple Smile да е жива и здрава Вилиана Simple Smile
Aneliika Честито и на теб Simple Smile Марти да е жив и здрав Simple Smile

# 132
  • Варна
Aneliika честито бебче!Мен като ме изписваха от Майчин дом две жени раждаха!Явно ти си била една от тях!

С Г-ца Димитрова също сме се засекли в болницата:)Ние се спряхме на д-р Анелия Хариева за педиатър и на първо виждане сме много доволни!Споделете и вие към кого сте се насочили!
И мен на 12ти ме изписаха,ама и по тази линия сме се разминали,наистина в този ден беше лудница,много бременни-много бебета  Simple Smile
И баткото и бебето са при Хариева-няма да съжаляваш изобщо  Grinning и със сигурност ще се засичаме при нея

Ани,за кърменето-и при мен е така,след банята вечер Стами суче от двете гърди-аз това съм си възприела като модел за кърмене и винаги предлагам двете гърди, та -насуква се, разнасям малко на ръце да се уригне,заспива и прави около 3 часа и половина сън, след това се събужда има сукане около 30мин и сън не повече от час, час и половина ....и така до 06ч сутринта.
Нямам обяснение защо е така, но не мисля,че се дължи на намаляване количеството на кърма

За еднократната помощ-не съм я взела още, но задействах нещата -първо отиваш в Кметство Район ПРиморски-нали то ви е по адр.регистрация ...?
Там си вземаш от машинката номерче, като си избираш подменю - родствени връзки или нещо подобно.
Вземаш си бланка "Заявление за родствени връзки" -мисля че от стая 16А, попълваш го и си чакаш реда по номерчето.Подаваш го в същата стая и плащаш на касата-пак в тази стая такса , взависимост колко експресна искаш да е услугата по ваденето

После с това заявление и акта за раждане-оригинал на бебето отиваш в соц.грижи, някъде на Цар Освободител е, точния номер не помня-мъжа ми ходи, там ти дават едни бланки за попълване и заедно със заявлението за родствени връзки, попълнените бланки , оригинал акт за раждане на детето, копие на банкова сметка и личната ти карта се подават в социалните
До месец някъде се бави превода

Може да го свърши това и мъжа ти  bowuu Аз още чакам Заявлението от кметството, в понеделник ще е готово и тогава ще ходя да подам всички документи на куп в социалните

# 133
Здравей те мами,искам да ви се похваля,4е на 15 април ми се роди малката принцеса на име ВИЛИАНА-3600кг,52см.

Еее, адашка Grinning Я, виж ти! Как ви хрумна това непопулярно име? При мен и комбинация между двете баби Whistling

ЧЕСТИТА ЩЕРКА, да ви радва много!

ЧЕСТИТО И НА ВСИЧКИ ДРУГИ НОВИ МАМИ!!!

bouquet  bouquet  bouquet

# 134
Въпрос към ЛЛЛ:
От 2 дни бебо започна да се буди на 1 час - 1 час и половина и да е гладен. След консултация с педиатърката ме посъветва да изцедя за да видя какво е количеството кърма, което имам. Оказа се, че дори и с топли компреси успявам с мноого усилия да изцедя 40мл общо от двете гърди Sad, което май е много малко за да нахраня 4 кг мъж. Дайте ми съвет какво да правя Sad
Кристина Hug,
Разбирам притеснението ти!Повечето бебета, обаче, нямат "режим на хранене", а в първите годинки и понятие за ден, нощ, обяд, закуска, вечеря. Освен това са и много различни Hug
От друга страна повечето бебета минват през така наречените "скокове в/на растежа" - тогава те имат нужда да сучат по- на често, като при кърмчетата това е механизъм да си осигурят повече мляко, което ще им е нужно за вбъдеще. Общо взето той работи на принципа на "търсене и предлагане" - колкото повече бебето суче, толкова повече кърма се "заявява" Mr. Green
От друга страна, добре е да се знае, че изцеденото мляко не винаги е индикация за това колко кърма изсуква бебето, тъй като кърмата не свършва Peace Дори след продължително цедене при някои жени може да продължава да има още капчици, докато при други самата мисъл, че трябва да изцедят Х количество кърма дейста блокиращо, което пък не пречи да кърмят бебета си Hug Важно е също, че има значение дали цеденето е преди/след хранене:)
Ето тук можеш да прочетеш повече:
Имам ли достатъчно кърма?!
http://missby.wordpress.com/2009/06/19/enough-milk/
както и тук:
Основи на кърменето: получава ли достатъчно бебето ми?
http://missby.wordpress.com/2010/03/22/basics-bf-2/
Накрая само искам да добавя, че изцеждането не може да е показател дали бебето се храни добре или дали жената има "достатъчно"кърма - такива могат да са наддаване на бебето, количество наакани/мокри пеленки, жизненост, цвят на кожата, апетит, сънливост Peace Желанието за по-често кърмене може да не е само глад/жажда, а нуждата бебо да се сгуши в мама, където се чувства най-добре  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт