Бързам, бързам аз - да завърша ПЪРВИ клас 2011/2012г.

• 66 679
  • 779
  •   1
Отговори
# 690
  • София
"Приказки" на Родари върви идеално засега. Харесва й, чете без протести и с интерес.
Много го тормозя това дете.  ooooh! Ужас. Замисляла съм се много пъти, че брат й няма да е така тормозен. Все го минавам по линията - той е момче, по-бавно се развиват.  Laughing А от умницата на мама очаквам да се държи като зрял, възрастен човек.  Embarassed

# 691
Ох, разчитай ти....още по-голяма гонитба ще трябва. Момичетата са по-старателни и сериозни. Simple Smile
Моя човек понеже прояви интерес към математиката за 2 клас реших малко да му обясня за скобите, а след това за уравнение с Х. И го питам: И такааа - какво отбелязваме с Х в уравнението?
Отговор: Съкровището на пиратските карти (и ми се хили) ... та дотам бяхме с математиката.

# 692
  • София
 Joy Joy Joy
Е, какво - правилен отговор!  Mr. Green
Може и да си права, неволите със сестра му вероятно ще ми се струват песен.  Confused

# 693
  • Пловдив
Моят син пък точно за "Патиланци" в читателския дневник в графата "Непознати думи" написа "Няма", аз му викам: "Ама как така няма, всичките ли ги знаеш", а той ми отговори, че да, защото сме я чели два пъти и съм обяснявала и сега за трети път я чете сам и ги е научил, цитирам "Не съм толкова глупав, бе, мамо"  Mr. Green

Joy Joy Joy
Ние почиваме активно, само премята разни помагала, но нищо не прави...Прочете Андерсенови приказки, след постоянно натякване от моя страна, вчера преписа 2 страници от Футболната енциклопедия и някои ред диктовка. Утре ние последната тренировка, а в неделя свършва Европейското  и няма вече мърдане. Вечер лягаме късно, след като свърши мача, сутрин спим до обяд и излиза да играе. Абе луда работа...., но ще влизаме в коловоза. Днес купихме едно помагало " Какво знаем след първи клас" и от понеделник няма лабаво. Wink

# 694
Синът ми пък втори ден вече остава по цял ден на тенис лагера на Малееви и е много доволен и много изморен вечер. Взе си книга да чете уж в обедната почивка, обаче срещна случайно приятелче там и каузата четене загуби приоритет. Имат по четири часа тенис на ден - сутрин два и следобед два, с един час обедна почивка и един час друг спорт. Вчера го питам какъв друг спорт е избрал, а той ми казва "Ами избрахме си мързела, мамо"  Mr. Green Оказа се, че предложението за "втория" спорт в този един час е между два спорта и мързел  Joy Много се смях  Grinning

# 695
  • София
Отглеждам си литературен ценител. Оказа се, че на девойката просто не са й допаали Басните на Лафонтен и Мечо Пух. На средата на "Приказки" на Родари обяви, че този писател е страхотен и иска да има всичките му книги. Като знаете моята драма от преди няколко дни, дали не купих веднага и "Приказки по телефона"? Още в автобуса, навръщане от книжарницата прочете първата.  Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Ако се оплача още веднъж от детето някой да ме предложи за бан! Embarassed
Утре заминаваме за Варна, така че ако има желаещи за плаж, кафе, бира - да свиркат!   grinning039 help  sport027

# 696
Спокойно, Клеми, ако беше получила рапорт от училище с попълнена секция, че детето бива занимавано вкъщи /т.е. с оценка на твоята работа по скала/, друга песен щеше да пееш.  Wink

Здравейте, момичета, ден след като учебната година свърши и при нас /английското у-ще/.

Имаме вече учебници за 2ри клас за неделното, списък с 10те книги и прочетени само 2, купих и учебниците за 1 клас в англ. у-ще с намаление и ....след 3 дена Стефи ще си е в София - залегнал над книжки/тетрадки и следобед игри с приятелчета от квартала.
Другата година ще е 1 клас в англ. у-ще и разглеждайки учебниците му, трябва тукашно дете да чете много добре и да смята до 100 без проблем още преди започването на у-ще. Затова няма начин да не се упражнява всеки ден по малко. Дано и бабите спазват режима, че да не рева на есен.

Приказна ваканция желая на всички малки и големи!
Пожелавам много игри и забавления и на есен пак ще се видим!

# 697
нем, не можах да схвана системата ви с четенето преди първи клас. Английско училище е различно от ирландско или нещо друго? Ние сме по IB и определено четенето и смятането до 100 го учат в 1 клас, та ми стана интересно.

# 698
Трябва да могат да четат текст с непознати думи от рода на текста в читанката "В гнездото" на Каралийчев. Т.е. около 15-20 реда още от първата седмица на 1 клас. Този текст бе на 6 стр. на Читанката и сравнявам с 6 стр. в учебника му по английски, където текста е по-дълъг.
Системата е:
- 3,5 г до 4,5 г са на Монтесори и учат азбуката фонетично, държавата плаща 3 ч за 5 дена в седмицата, за социализация. Гледа се кога е родено детето, месец август се приема за граничен.
- след 4,5 почват училище junior infants и първата половина учат буквите да ги пишат печатно, втората половина почват с книжките от рода 1 изречение под картинка. Повтарят едни 100 думи до втръсване.
- след 5,5 г са senior infants и ги тестват и продължават с книгите всеки ден по една. Тези нива са според кое издателство ползват с-мата.
Пример http://www.oxfordowl.co.uk/EBooks/Viking%20Adventure/index.html#, ниво 8. Има деца, които на 5 г junior infants четат ниво 10 /познато дете/.
Стефан чете такива сега по 1-2 на ден, от библиотеката ги взимам. Днес върнах последните 12, че пътуваме. Примера е пресен-пресен, вчера я чете. Отделно книжката за деня от училище.
- след 6,6 г /т.е. зависи дали си си пуснал детето на 4 или 5 г на училище, което е задължително/ вече ще е 1 клас.
С математиката са като 1 клас в БГ, в началото до 20, после до 100. Но имат математика за напреднали и Стефан попада там и ще гледам да задържи нивото. Там разчитам на ген, не се занимавам с него. Мен проблем ми беше езика, да докара същото ниво като родените тук.
Училищния рапорт ти дава оценка в 4 подкатегории по английски, ирландски, математика, изкуства, природни науки, религия, оценка как на детето му се помага у дома, обща оценка и още куп съвети. И така всяка година.
Не е сложно, просто се набляга повече на четенето отрано.
Стефан е набор 2005, септември. Най-добрият им ученик е също октомври 2005 г, над 50% децата са 2006 г родени.

Последна редакция: нд, 01 юли 2012, 00:28 от немирница

# 699

- след 5,5 г са senior infants и ги тестват и продължават с книгите всеки ден по една. Тези нива са според кое издателство ползват с-мата.
Пример http://www.oxfordowl.co.uk/EBooks/Viking%20Adventure/index.html#, ниво 8.

ясно, при нас това цитираното се случва в 1 клас/6 години/, само че книжките са друго издателство, с цветове.

# 700
  • Варна
Леле, Неми, завиждам ви на вашата образователна система - то и тук, детската градина стана задължителна за 4 г., но освен на игрането върху килима в градината, май на друго не се набляга, освен ако родителя не пожелае да изиграе ролята на учителката у дома. Нашите плиткоумни политици за 20 г не се научиха, че икономически ръст не се постига с 3.5 км магистрала между Долно Нагорнище и Малко каквото и да е, а с инвестиции в човешкия фактор - в наука, образование и здравеопазване. Страшно е, че тазгодишните абитуриенти, които показаха толкова слаби резултати на матурите, само след 5 години (а някои по-скоро) ще започнат да произвеждат "добавена стойност" в икономиката, ще са ключовия фактор за производителността на труда и ще започнат да отглеждат и възпитават следващото поколение в "любов към науката "... Сори за спама, но ми става страшно само като си го помисля.

По случай идването на Клеми във Варна, искате ли да си направим една опознавателна сбирка на варненските майки?

# 701

Здравейте, момичета, ден след като учебната година свърши и при нас /английското у-ще/.

Мале, вашата тепърва започва, от наша остана само 1 месец. От следващата седмица, ще започнат да нареждат училищните щандове с пособия из магазините.

# 702
.

Последна редакция: вт, 03 юли 2012, 16:06 от Еластина

# 703
И ние четем всеки ден,но предпочита да е на вън,от спортовете остана само плуването до края на месеца и Август,ще е пълна почивка,от Септември пак,ставам,че малката се събуди.

# 704
  • София
Здравейте, мами на бъдещи второкласници  Simple Smile

Извинете, че така нахлувам в темата. Имам въпрос - дали ще има занималня и във втори клас както беше в първи? Ако има трябва да търся пак жена да го прибира след занималнята...

Благодаря ви и весело лято!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт