Бързам, бързам аз - да завърша ПЪРВИ клас 2011/2012г.

• 66 681
  • 779
  •   1
Отговори
# 615
SZA, фен съм ти! Много ми допада начина ти на мислене. Смятам да ти открадна идеята за кръстословицата, не за стимул, а за ранообразие. Аз съм правила нещо подобно, но във вид на квадрат със скрити думички по английски - целта беше да го упражня да не забрави наученото през годината в Британика.

Simple Smile Мерси. Аз много се забавлявам да измислям такива неща. често им правя карти за намиране на съкровище за разни подаръчета (примерно за първи юни), които са с игрословици примерно.

Тук има хубави съвети как да насърчим децата да четат.

Ние напоследък сме на тема енциклопедии и вече купуваме четвърта от тази поредица. Невероятни са! Ако в моето детство имаше такива енциклопедии, сигурно щях да обичам много повече биологията Simple Smile

# 616
SZA линка със съветите не се отваря.Може ли да го оправиш.Отваря ми се сайта на Фют.

# 617
  • София
ами аз затова съм му дала да преписва, не му правя диктовка. Иначе говорим за звучните и беззвучни, някои думи знае да си ги провери.

Аз още през годината забелязвах, че моето момиче прави повече грешки при преписване, отколкото при диктовка. Не виждам голяма полза в преписването, защото няма самостоятелно мислене ( не се сърди, не искам да се заяждам, това си е мое мнение). Сега вместо диктовки и давам да пише собствени разказчета за семейни разходки, получава се нещо като дневник и мисля, че ще и е много интересно примерно догодина като си го прочете. Определено се старае да пише без грешки, а като обърна внимание, пише и красиво. Накрая рисува това, което я е впечатлило най-силно.

# 618
о, защо да се сърдя. Някой тук беше защитил логично ползата от преписването в един ранен етап на ограмотяването. Упражняване на краснописа, затвърждаване на някои базови думи, фрази... а и гледам да включвам всякакви видове упражнения, свързани с писането, ама си е зор.
да, също понякога го карам да ми опише с пет изречения някое преживяване, или очакванията си от нещо предстоящо. Колкото да се ужася от бедния му речник  hahaha

# 619
тити, има си полза - факт:-)

Не виждам голяма полза в преписването, защото няма самостоятелно мислене
Малко ми стана смешно  Laughing И при четенето няма самостоятелно мислене.  Sunglasses
Все пак, за да се стигне до такова, трябва да се трупат запаси всякакви.

# 620
  • Варна
Оо четенето си изисква доста самостоятелно мислене Simple Smile Виж, по-пасивно е гледането на филмчета. Сори за спама.   bouquet

# 621
  • София
Оо четенето си изисква доста самостоятелно мислене Simple Smile Виж, по-пасивно е гледането на филмчета.  bouquet
newsm10

# 622
  • София
Аз на моето дете рядко му правя диктовки. Обаче тя си пише писма с най-добрата си приятелка, която е на село. Всеки ден пише по няколко изречения на отделни листчета и после ги събираме и ги изпращаме на детето по пощата. Simple Smile

# 623
SZA линка със съветите не се отваря.Може ли да го оправиш.Отваря ми се сайта на Фют.

Това е линка, чете се в Google Chrome и Safari, по някаква причина в IE не излиза текстът. Ето копие:

10 съвета как да мотивираме и насърчим децата в първите им стъпки като самостоятелни читатели
1. Заведете детето в книжарницата, в сектора за детско-юношеска литература. Оставете го да разгледа и само да избере няколко книги. Не се учудвайте, ако е избрало книжка с повече картинки. Когато започват да четат сами, децата се плашат от дългите текстове и дебелите книги. Освен че забавляват децата, илюстрациите имат и важна функция – те тренират детската визуална памет. С времето и практиката, детето само ще премине от книги с цветни или графични илюстрации към по-обемни четива.

2. Важно е да не натрапвате на детето книга, която то е преценило, че не желае. Колкото повече настоявате за дадена книга, толкова повече ще засилите естествената реакция на детето да я отхвърля.

3. Не казвайте: „Тази книга е бебешка за теб” или „Вече си голям за тази книжка”. Така ще внушите на детето, че щом му харесват бебешките книжки, значи не е готово да чете само. Изберете друг подход – обяснете му защо другата книжка е по-подходяща за него, разпалете любопитството му, но го оставете само да вземе решението.

4. След като сте се спрели на книга, по пътя към къщи разпитайте детето дали му е харесало в книжарницата. Кажете му, че когато пожелае, отново ще посетите книжарница. Ако не сте заемали книги от библиотека, следващия път отидете заедно в детския отдел на близка до вас библиотека и го запишете.

5. Проявете интерес към книгата, която вашето дете е избрало. Преди да е започнало да я чете, поискайте препоръка: „След като прочетеш книгата, ще ми кажеш дали ти е харесала, за да я прочета и аз!”. Детето ще почувства отговорността, която му възлагате и ще се настрои да прочете книгата и да си създаде мнение за нея. Докато чете, пожелайте да ви разкаже за какво става дума в книгата.

6. Не определяйте на детето норма, например да чете по десет страници на ден. Четенето при децата, както и при възрастните, е самотно, уединено занимание, което изисква определена нагласа. При всеки човек, както и при децата, тази нагласа е различна и променлива. Детето само ще избере своя ритъм.

7. Не налагайте четенето вкъщи като задължение, което е различно от игрите и забавните неща. Нека е част от приятните дейности, с които детето се занимава през свободното си време. Не превръщайте четенето на книги в поредното задължение наред с писането на домашните и почистването на детската стая.

8. Ако детето желае да сподели с вас какво е прочело, важно е да му обърнете внимание. Проявете искрен интерес и задавайте въпроси. Накарайте го да ви разкаже повече неща. Детето ще се зарадва много на вашия интерес и ще почувства подкрепата ви.

9. Ако детето желае да чете в леглото или да вземе книгата със себе си в парка, нека го направи. Ние също обичаме да носим книгите с нас и да четем в градския транспорт или докато чакаме. Това е полезен навик, а щом детето има желание да вземе книгата със себе си, тя му е много интересна и то не желае да се раздели с нея!

10. Първата прочетена книга е радостно събитие, което си заслужава да отбележите! Рядко си спомняме коя е първата книга, която сме прочели, но защо да не запаметим този момент за нашето дете? Направете му снимка с първата книжка и я сложете в стаята му. Ще го накарате да се почувства гордо и готово за нови подвизи…и книги!

Преписването и диктовката тренират различни умения - едното е фокусирано към запомняне и правилно възпроизвеждане на правила за писане или самите думи чрез слуха, а другото към същото - чрез зрението Simple Smile И двете имат полза, тъй като децата възприемат различно и през двете сетива (както и възрастните). Има хора, които по-добре учат и възприемат чрез визуализация, а други - чрез звуците.

А моят син чете всеки ден книжки на малкия си брат, тъй като обикновено той го приспива Simple Smile

# 624
Прочетох статията с препоръки и ми стана толкова приятно, че несъзнателно макар, но съм прилагала една част от тях досега.
Когато започна да чете Патиланците ( дотогава беше чел книжките за Франклин без проблем, както и приказки ) изведнъж, започна да чете с нежелание, да не разбира нищо, да чете механично, да иска да се отърве от четенето. Бях писала по рано в темата за този проблем.

После обаче, дали защото не го насилвах, дали защото го оставих да си избере книга ( избра си Тошко Африкански но в едно издание с твърди корици и цветни илюстрации), дали защото се смеехме на прочетените забавни моменти....или просто всичко е дало отражение, но факт е , че четенето се промени.  Прочете за Тошко и с такава гордост каза - "Това ми е първата прочетена книга за лятната ваканция. Да слагаме прочетените в другия край на библиотеката, мамо."  Сам си направи този ритуал. Сега се върна на Патиланците, довършва ги , но вече чете много по различно, с различна интонация и най-важното - смее се. Чете и се смее. Това направо ме умилява.

Сетих се, че подобни трудности имахме с плуването. Насилихме го, записахме го на студен басейн с много сурова треньорка и постигнахме обратен ефект. После размислихме, оставихме го да се забавлява във водата едно лято и сега вече няма никакъв проблем.

# 625
  • София
Тай, при нас се получи същото с Пипи. Преди месеци започна да я чете, но нещо не я хареса. Остави я и си чЕте разни дребни книжки от библиотеката.
Сега през ваканцията започна наново Пипи и точно така е и при нас- чете и се смее. Освен това редовно после си разиграва сценки от книгата.
 Препоръките са хубави, несъзнателно съм спазвала част от тях. И ми показват, че класната им е била права като им каза, че ако не харесват точно тези книги от списъка могат да не ги четат. Но трябва да си изберат други, които са им забавни.

# 626
SZA Мерси! В понеделник отивам да си пребера морския човек и ще прилагам препоръките.

# 627
Привет и от мен. При моят син лятното четене върви с умерени темпове. Прочете "Ян Бибиян" и "Ян Бибиян на Луната" и една книжка с български народни приказки. Диктовки правим почти всеки делничен ден. Диктувам му от книгата - "66 златни басни"- издателство Хермес. Схемата, обаче е следната - диктувам му, проверявам за грешно написани думи, ако има такива ги пише по 10 пъти / за негов късмет  Wink бърка не повече от 1-2 думички /, накрая прочита баснята на глас от книжката и коментираме поуката от нея. Това му отнема максимум 30 минути от скъпоценното му ваканционно време.  Laughing Това, разбира се, е предхождано от няколкоминутна тирада от негова страна, че не познавал друга майка, която да кара детето си за учи по време на ваканцията.  Wink Не обича да пише, но за четене има желания, стига книгата да му бъде интересна и да не е от "задържителните".  Crazy Фен е на всякакви енциклопедии. Винаги си избира нещо за четене преди лягане. От време на време му предлагам и по някоя задачка по математика за разнообразие, но по отношение на математиката няма хленчене. Като цяло, обаче, съм го оставила на свободен режим - ако иска играе навън, ако иска го водя на плуване и шах, ако иска кара колело, гледа ТВ или играе на компютъра и т.н. Сега сме на вилата, после малко на море, на планина и докато се обърнем....септември дошъл.
Весела ваканция на всички!  Hug

# 628
  • София
Леле, ако умерени темпове е детето да прочете три книги за един месец... Hug

# 629
  • София
Никол е още на втората.  Confused
Бавно и славно.

Общи условия

Активация на акаунт