Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 2

• 218 908
  • 1 064
  •   1
Отговори
# 780
От поста ти изводите/ впечатленията , с които си останала сякаш са леко  трансформирани.
Не ме е притеснило. Това е твоята преценка.  Grinning
Например, ти си писала "за тенджери" -"чугун".
Аз не съм писала това изрично.
Както по- късно си извадила цитата, ясно се разбира, че съм писала "чугун в емайл".  Grinning И не съм конкретизирала "за тенджери"......
конкретно за " тенджери", лично аз бях дори писала, че бих искала да имам тенджера от Pyrex Pyroflam ...
за стоманата -там е доста относително . Писано е за никела, за видовете стомани; също и че предпочитам емайлираната. Peace
за магнитните св-ва нещата са по- сложни. в един друг пост бях писала още. Peace

п.с
някой беше питал за каменните съдове. Коментирани бяха такива още в края на 2010 г. в другата тема.  Peace

Ти на това нещо смислено написано ли му казваш, от което човек да си извади информация?
Интересно , интересно.. Wink

Последна редакция: сб, 09 ное 2013, 01:58 от Лурдес

# 781
  • София
Лурдес, стегни се. Ако ти се заяжда - намери си някой на живо. Не трови темата.  Защитаваш някой, който дойде, пръдна, осмърдя темата и изчезна, като нападаш човек, който по един или друг начин допринася с информация и то без да се перчи със съдовете си. Ако си направиш труда наистина да прочетеш последователно всички отговри назад от първата тема, мисля, че много работи ще ти се изяснят.

# 782
Какво му е лошото на перченето? Нека някой се похвали със съдовете си.
Има в България Стоунлайн, явно вече доста хора си купиха от него, ами естествено за него ще се пише.
Аз си търся добри съдове - за индукция, безвредни, леки. Не съм ги открила още.
Засега заглеждам WMF. По-горе имаше постнати линкове, ами все непознати марки, дори не знам къде да ги търся. Сигурно струват и купища пари.
То и Цептер е скъп, но е и тежък, обемист и не ми се възприема тяхната концепция за готвене. Естествено, никога няма да си купя съдове за 1000 евро, пък после да готвя в тях като в обикновена тенджера. Цептер е философия, с която на мен не ми се занимава, засега. Трябва, обаче, да им се признае, че са 100% безвредни.

# 783
Дао, определено си в грешка, изобщо не защитавам никой. Peace Нали върнах назад да чета постовете по този въпрос с търсачка на композит по съвет на смайл, но нищо смислено не видях Simple Smile. Даже ми попадна същата ситуация като тази сега, само че отпреди 1 година - погледни цитата ми по-горе Wink. Т.е. не ми допада да ми се карат в училище да ходя да си чета домашното, което някое форумско светило е написало някъде някога. Изобщо не тровя темата, питала съм въпроси и са ми отговаряли като големи хора, а не със цитатчета на моя пост и и изобилие на идиотски емотиконки, както последния пост на смайл, това имам предвид.
Приятен ден и не се занимавай с особата ми, ще си стоя неука и непрочела старите постулати от минали години. Simple Smile Wink

wilian, аз съм с индукция и съм съдове на Икеа, касеролки и малки тенджерки. Но съм в търсене на тиган, голям здрав и може би чугунен.  Laughing

# 784
  • София
wilian, нямам нищо против перченето по принцип - но нека да е от към страната на споделянето; споделяш нещо, казваш, че ти харесва, защо ти харесва, какъв опит имаш и т.н. Всичко останало е плява. А за Стоунлайн - да сигурно много хора са доволни, ама и от Тефал са доволни нали. Въпросът е, че Стоунлайн е толкова "камък", колкото и разни боклучави се наричат "керамики". Именно срещу това и аз бих възроптала. Защото се пляскат наляво и надясно големи парадни изречения от намахани деца, а няма нужда. Тук сме да си помагаме чрез споделяне, а не да се правим на кой е по-велик като в детската градина. Да не говорим, че кое какво е наистина е обяснено няколко пъти по-рано в темата. Имам Цептер, не знам дали са най-безвредни. За първи път, когато излязоха, майка ми си накупи доста, но тогава бях в гимназията и не ме интересуваше изобщо. Сега имах късмет с подарък - две тенджери и тиган с похлупак. Знам, че стоманата им е от доброто съотношение, но доста други качествени марки я предлагат, затова и ти постнах в отговора ми към теб статия с най-добрите 10 производители на стомана, както и сайтът с потребителските проучвания. За фурната си ползвам на Бергхоф от каменната серия 3 правоъгълни тави и 1 кръгла и 1 като гювеч с капак. Те са от някаква "калена" керамика, която не се чупи при рязка и голяма смяна на температурата. По-бавно се приготвят нещата, което означава горене на повече ток от фурната, но мога да ги сравня по качество на вкуса и топлинна обработка с едновремешните глинени гърненца. Най-много употребявам формичката за хляб, защото си го правя меся сама на ръка. Следя темата, защото все още избирам незалепващ тиган. Почти съм го избрала де - пак ще е на Бергхоф, има 3 серии, измежду които се чудя, но междувуременно си събирам и допълнителна инфо. Все пак са им скъпички и не мога с лека ръка да отделя някакви си пари за някакъв си тиган.Simple Smile

Лурдес, никой не се държи менторски с теб. Аз като се интересувам от нещо гледам да изчета максимално какво се е изписало вече, защото също се дразня на едни и същи въпроси по 10 пъти. Дори като попита бая се поколебах дали да не ти отговоря общо взето същото, което вече се каза. Дразня се и на форумни тролки (не визирам теб), заради които трябва да се обясняваме тук с фермани. А и цитатът, който си дала изобщо не се отнася за въпроса. Пак казвам, голяма част от това, което се продава като керамика или камък е толкова далеч от посочените материали, колкото слънцето от луната. Това имаше предвид и take_a_smile. Пък и не може с всеки, с който стане спор да се отделя един час време в подробно и добре написано мнение, за да се кажат неща, които вече няколко пъти са казани. В момента си правя този труд, но повярвай ми - обикновено си го спестявам. Убедена сем, че в Европа и Щатите има марки, които предлагат нещо, което повече би се приближило до истинска керамика и камък, ако можеш да си пазариш от там - има много сайтове с достоверна информация. Можеш да погледнеш пак линка за проучвания на потребители - поне това са официални проучвания на пазара и се споделя кои съдове са добри. Хората на запад нямат толкова комплекси като нашите и честно си казват кое им харесва и кое не.

Не си спомням кой беше писал за стъклото. Понеже си говорим за безвредни съдове - това, че е стъкло не значи автоматично, че е безвредно. Подобно на глинените гювечи, то не трябва да съдържа олово. В друга подобна тема от форума, една дама беше постнала линк към фирма, която продава такива огнеупорни съдове от стъкло без олово. Аз съм си го запаметила конкретно за чайника, понеже у дома консумираме много чай. Пействам го и тук:

http://www.lzl-bg.com/index.php?MhObg5KvUJGjMZWjQ5ezUFSXQ9Wzg5OzEZeTQlK-MdmPg5eb

# 785
Лурдес ,
Съжалявам , не мога да съм по-ясна и конкретна. Peace  Това са ми възможностите. Съжалявам и, че съм предизвикала у теб и подобна реакция.
Цитатът, който си намерила е изваден от контекста на друг диалог. Считам, че тогава нещата се изясниха на задаващия въпроса си.  Simple Smile
Относно видовете керамики имах друг, по- подробен пост. Доколкото помня, наскоро беше пуснат линк за него от Импасиенс.
Керамиките са много видове. 'Каменните' съдове всъщост, са вид керамика. Повечето, ако не и всички среден и нисък клас керамики (покрития) са смески/ композити, които със сигурност съдържат някакъв полимер, обикновено- политетрафлуоретилен.
За 'перченето'- аз ползвам изделия на Силит - Силарган и Дурадо и съм изключително доволна. Други  обаче, се оказа, че не са.
Ползвам също керамични тавички - само керамика /писала съм нееднократно и за тях/ , гювечета-български, малки емайлирани тенджерки- /писала съм за тях и относно емайла- също/, стомана 18/10 - само за варене на пара- не за съхранение на храна.
Това е общо- взето. Съжалявам още ведъж, че не си разбрала това, което искаш. Ако сега подробно продължа да обяснявам още конкретики на зададените от теб въпроси, ще трябва да се преповтарям с написаното отпреди. Confused

wilian ,
стоманата 18/ 10 е класика. Която и маркова стомана 18/ 10 да вземеш, няма да си в грешка, ако не си алергична към никела. По принцип е препоръчително да не се съхранява храна в нея, а сготвената в такъв съд, да се пресипва в друг. WMF винаги имат много изгодни предложения.  Peace

Последна редакция: сб, 09 ное 2013, 16:59 от take a smile

# 786
Момичета, много ви благодаря за коментарите и отделеното време. Преди време си бях принтнала темата - като я бях нагъчкала здраво да се хване в някакви разумни word-овски страници разбира се, и то бяха записки, бележки...
В крайна сметка хората действат и по интуиция,както и по мода се увличат и т.н.
Всеки наистина е свободен да избира какво да купува. Лично бих се радвала да има и сериозен контрол от страна на държавата, но това май е друга тема.
Например последно получих едно инфо във фийдс, че в Швеция изтеглят от пазара някакви тенджери уж незалепващи - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=390888750973583&set= … 690883&type=1
А реално това е фирма за чугун, която пуска инфото. От друга страна и чугунът ми е странен и труден за обработка, веднъж малко ми хвана ръжда едно тиганче, ами супер внимавам да не го намокря. ЕДни твърдят, че чугунът е супер, други не.
Със сигурност за тенджери предпочитам стомана 18/10 , в никакъв случай аз не държа храна в тенджерите си. За тиганите - имам да подменям някакъв икейски, който ползваме доста рядко,но все пак...

# 787
От използваните преди години неръждаеми китайски съдове имам спомен че  загарят. Така ли се случва и със по скъпите от стомана 18/10? Какво ви е мнението за съдовете на Хром Силистра?

# 788
Ако е само стомана обикновено загаря, ако има керамика - по-скоро не, така мисля че бях чела.

# 789
  • Пловдив
Зависи от дъното - тенджерите с двойно и тройно дъно не загарят. Загаря ми емайлираната тенджера, не тези на Хром Силистра.

Заслужават си.

# 790
  • София
Здравейте момичета. С риск да се окаже питано - отговаряно, моля посъветвайте ме. Не разбирам нищо от тези нови покрития и т.н безвредни съдове. Тиганите са ми на Тефал - предстои изхвърляне след като си купя нови, естествено след вашите съвети. Тенджери имам 2 вида. Едните сами сватбен подарък - на 15 години са вече и са доста запазени въпреки употребата. След чете тук се позачетох по дъното им - стомана 18/10. И някакви тефлонови, дето и тях сега искам да изхвърлям. Та сега с питането.
Не можах да разбере защо в стоманените тенджери да не се съхранява храната. у нас винаги остава и ги съхранявам в самите тенджери.  Rolling Eyes
Тиган съм се спряла на ето това:
http://shop.gamaelit.bg/product/tigan-vita-s-keramichno-pokritie … 0yrlno#ad-image-0

http://shop.gamaelit.bg/product/tigan-vita-%D1%96%D1%96-s-kerami … dhobdv#ad-image-0
Не разбирам каква е разликата между двата, че и цената е различна?

http://shop.gamaelit.bg/product/tigan-forza-s-keramichno-pokriti … jf8q2x#ad-image-2
Този е алуминиев и вероятно по лек, как е според горните?

http://shop.gamaelit.bg/product/tendjera-black-collection-rnc1yuw#ad-image-0
Тази тенджера също ми допада, стига да изясня въпросът със съхранението на храната.  Embarassed

За готвене има една тава от алпака, и тя не си знае годините, но много залепва в нея и пак съхранявам храна.  Embarassed Имам и ена тефлонова, която ясно - ще трябва да изхвърля.  Grinning
Благодаря предварително. Simple Smile

# 791
Здравейте момичета. С риск да се окаже питано - отговаряно, моля посъветвайте ме. Не разбирам нищо от тези нови покрития и т.н безвредни съдове. Тиганите са ми на Тефал - предстои изхвърляне след като си купя нови, естествено след вашите съвети. Тенджери имам 2 вида. Едните сами сватбен подарък - на 15 години са вече и са доста запазени въпреки употребата. След чете тук се позачетох по дъното им - стомана 18/10. И някакви тефлонови, дето и тях сега искам да изхвърлям. Та сега с питането.
Не можах да разбере защо в стоманените тенджери да не се съхранява храната. у нас винаги остава и ги съхранявам в самите тенджери.  Rolling Eyes
Тиган съм се спряла на ето това:
http://shop.gamaelit.bg/product/tigan-vita-s-keramichno-pokritie … 0yrlno#ad-image-0

http://shop.gamaelit.bg/product/tigan-vita-%D1%96%D1%96-s-kerami … dhobdv#ad-image-0
Не разбирам каква е разликата между двата, че и цената е различна?

http://shop.gamaelit.bg/product/tigan-forza-s-keramichno-pokriti … jf8q2x#ad-image-2
Този е алуминиев и вероятно по лек, как е според горните?

http://shop.gamaelit.bg/product/tendjera-black-collection-rnc1yuw#ad-image-0
Тази тенджера също ми допада, стига да изясня въпросът със съхранението на храната.  Embarassed

За готвене има една тава от алпака, и тя не си знае годините, но много залепва в нея и пак съхранявам храна.  Embarassed Имам и ена тефлонова, която ясно - ще трябва да изхвърля.  Grinning
Благодаря предварително. Simple Smile
На първия тиган пише стомана 18/10, а на втория само стомана. Ако това само е разликата, аз също не съм голям специалист.
За тиган за пържене съм се ориентирала към чугун, за тенджера в която се варят продуктите - стомана 18-10.
За държането на храна - аз не харесвам просто идеята да си държа храната в тенджера, още повече ако има домати или други киселини, не се водя по някакви теории, просто за мен тенджерата като си свърши работата с готвенето, се мие и се прибира. Съхрянвам храна в едни стъклени съдове на Пирекс, имам 2 и горе-долу ми вършат работа.

# 792
Относно съхранението - много съм доволна от стъклените кутии Bormioli. Дебело стъкло и с капаци без BPA (бисфенол-А). Същата марка има прекрасни стъклени буркани, които ползвам за съхранение на продуктите в кухнята.

Черният петък иде, може някой сайт да ни изненада с хубаво предложение Simple Smile

# 793
  • София
Черният петък иде, може някой сайт да ни изненада с хубаво предложение Simple Smile
Хич не съм наясно с тия неща. Кога е този черен петък?  Embarassed
И, стъклените кутии наистина изглеждат добре. Използваш ли ги за микровълнова печка? От къде могат да се закупят, гледам в сайта няма цени и възможност за пазаруване. А видях, имат он-лине магазин.

Последна редакция: чт, 14 ное 2013, 09:30 от dama

# 794
dama, аз съм си купувала на място от склада им. Адресът им го има на сайта. По описание могат да се замразяват и да се нагряват до 70 градуса.
Лично аз ще следя офертите в Амазон края на месеца. Миналата година се сдобих с един скъпоценен le Creuset от там Simple Smile Може да погледнеш темата за Амазон в Пазаруване в чуждестранни сайтове.

Общи условия

Активация на акаунт