Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 2

• 218 762
  • 1 064
  •   1
Отговори
# 885
Момичета от Пловдив съм и само тук от вас чета за тези съдове "Le Creuset". Я ми разкажете нещо повече за тях? От къде се купуват? Какво представляват? Нещо повече за качеството им?

Интересува ме херметическа тенджера. До сега мислех да си купя херметическа на SILIT от материал SILARGAN. Знам че залепва самия материал, но много мия похвалиха. Можела да си ползва и като обикновена тенджера и като херметик и готвела фасул за 10 мин.
        "Le Creuset" имат ли херметически тенджери и какви са ви отзивите за техните херметически тенджери?
В България Le Creuset се продава в магазините на Гама Елит. Имат магазин в Пловдив, може да ги посетиш и разгледаш. Класиката в жанра е емайлираната чугунена тенджера (френска чугунена фурна). Тежки са, но това за мен не е проблем. Лично аз готвя и пека всичко в такава тенджера.
Скрит текст:
Пазарувам от Амазон. Излиза ми много по-евтино. За сверка в момента в Гама Елит моята тенджера струва 433лв, а аз я взех преди 2 години за 84,5 паунда.

# 886
Здравейте,преди 3 дни си купих тиган на Силит Силарган Е30.Обясниха ми в магазина,че това Е30 означавало,че изделието е печено 3 пъти,а обикновения силарган е печен само веднъж.Т.е. това е много по-издръжлив вариант.Бяха сигурни,че материала също е силарган,защото изрично попитах.В крайна сметка този тиган беше възможно най-скъпия в магазина,и ако са ме подвели #2gunfireОсвен всичко нито ми дадоха някакво упътване,нито гаранционна карта...нищо.Само касова бележка.Та вас остава да питам,има ли някакво специално изискване преди първо ползване на тигана.Че ако прецакам ей така 200лв. няма да съм никак хепи...А и сега като прочетох предното мнение,че силаргана яко залепва,направо изтръпнах,аз исках все пак незалепващ тиган #Cussing out

# 887
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
като херметик и готвела фасул за 10 мин.

айде сега за 10 мин.
не го готви за 10мин, за повече е.

не съм чувала Le Creuset да имат херм. тенджери, защо не погледнеш на сайта им?

# 888
  • Пловдив
N.M.W. ти ме запали с тази емайлирана чугунена тенджера=френска чугунена фурна на Le Creuset.
Я ми кажи всичките и предимства. Защо я наричат фурна? Какво и харесваш което другите да го нямат?
Защо точно тя е класиката в жанра?
Бързо ли загрява? Залепва ли яденето в нея?

По "24 китчен" гледах 1 предаване "Свободния ден на Алекс" и там тя препоръчваше чугунени тигани нажежени до пушек и казваше, че ги поддържала като след употреба ги поръсвала с КАШЕРНА СОЛ/това е някаква еврейска сол, но не знам какво представлява/.

Ти как поддържаш тази чугунена фурна?

# 889
sylya, тенджерата е чугунена, но отгоре има покритие. Храната е с достъп до покритието. В линка, който пуснах има детайла информация как се използва и поддържа. Моят опит: готвя на ниска до средна температура (по принцип готвя така), винаги мия на ръка (защото си я обичам), внимавам с покритието. С нея и друга ниска емайлирана чугунена касерола приготвям всичко - готвя както на котлон, така и във фурна - супи, ястия, пека цяло пиле, палачинки ... Например подготвям/задушавам зеленчуци за огретен на котлона и после всичко запичам във фурната, без да местя храната. Същото важи за всички ястия със запичане, но с предварителна подготовка, като мусака например.
Загрявам постепенно (т.е. не, не загрява бързо). Никога не ми е залепвала храна. Не мога да си представя да готвя в друго. Но мисля, че вече емоционално съм се пристрастила Simple Smile

Що се отнася до обикновен чугунения тиган - той е без допълнително покритие и също си има специфика на поддръжка. Незалепващото свойство се постига с омасляване (cast iron seasoning). По-трудоемка е поддръжката, може да ръждяса. Съпругът ми използва оребрен чугунен тиган за месо на скара, аз обикновен чугунен за някои специфични неща.

# 890
тиганите от чугун не се мият с вода.
след употреба се наръсват с по-едра сол и се изтъркват със салфетка.
дали е кашерна или не - мисля има само за евреите значение, за нас не.

чугунени съдове с емайл не се поддържат така - те си се мият под вода.
т.е. по-лесни са за поддръжка.
аз имам чугунен тиган без покритие и той поема миризми (аз не ям месо и усещам, че преди това е готвено вътре месо, затова имам отделен чугунен тиган за месо.) при чугунените с емайл го няма този проблем.

# 891
  • Пловдив
Аз въпреки, че не съм виртуоз в кухнята и готвя само за 2-ма души не мога да си представя да имам само един съд за готвене  Thinking .

# 892
  • град-държава
Имам една кухня с посуда за готвене, но дори и една тенджера на Le Creuset я обезсмисля напълно...   Laughing

# 893
  • София
мисля, че който умее да готви, може да се справи практически с всеки вид съдове; вече кой материал е "по-праведен" от друг сме си дискутирали:) не бих дала 400 лв за тенджера, колкото и да обичам да готвя, имам и други хобита, за които 400 лв са много малко, но ще ми се усладят:)

# 894
Dao, благодаря за отговора Simple Smile

Пробвах онзи метод с водата и мазнината на стоманен съд. Беше ми любопитно и интересно. За съжаление нямам база за сравнение, защото това беше първото използване на съда /правих бъркани яйца/. Нищо не залепна и се изми много лесно. Дали да не пробвам отново да направя яйца, без да запечатвам дъното по този начин? Ще имам база за сравнение тогава ...

# 895
на мен яйца не ми залепват в стоманен съд, залепва брашно.
т.е. ако правя бешамел или палачинки без яйце и подобни.

# 896
  • Пловдив
Момичета, моля ви препоръчайте ми много добри тенджера и тиган, които са керамични или изцяло от стъкло, но ако са от стъкло да не са прекалено лесно чупливи.
Може и стоманени. Засега съм се спряла на продуктите на Emile Henry, но не съм ги ползвала досега и не знам дали си струват парите и дали мога да ги разгледам на живо някъде в София.  Thinking Помагайте, моля   bouquet
Емили Хенри гледах в магазина на Балев Био маркет срещу Карфур в The Mall.  И аз се бях насочила към тях, но в последствие купих Le Creuset

А защо се спря на Le Creuset? Заради какво ги предпочете? Може и аз да се насоча към тях:)

Емили Хенри ми се сториха някак си паянтови- капака не прилягаше добре на тенджерата, много леки, прекалено даже, не си ги представих изобщо на котлона как ще готвят.
Момичетата са ти писали всичко за Le Creuset- споделям макар аз да имам само касерола с тиган 2в1, която ми е малка и не успявам да готвя по-обемни ястия в нея. Планирам покупката на голяма тенджера обаче.

# 897
Поръчах си този сет за готвене. http://www.xxxlshop.de/kuechen-essen-haushalt/kochen-zubereiten/ … rodukt-0035641299. Надявам се да не съм сбъркала в избора Rolling Eyes

# 898
  • Sofia
mamulq77, може ли да кажеш колко ти излезна доставката до БГ? цената на сета ме заинтригува, но нещо немога да прочета дали тези съдове са същите обсъждани в темата с незалепващото покритие? или те нямат "силарган" и това незалепващо покритие?

# 899
  • Пловдив
Споменахте, че има тема за Le Creuset, може ли да ми я посочите. Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт