Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 2

  • 215 881
  • 1 064
  •   1
Отговори
# 240
  • Мнения: 26
Уфффф, прочетох всичко и от първата тема.Без очи останах ,два дни четене. Накрая поръчах и като дойде ще казвам. Избрах две неща на Le Creuset .

# 241
  • Мнения: 92
Моля те сподели какъв точно чугунен тиган изпозлваш?

Тиганът ни се оказа Lodge Simple Smile

# 242
  • Пловдив
  • Мнения: 789
Браво, Katerina R., чувала съм много добри отзиви за тиганите на Lodge.
Аз обмислям покупка на грил тиган, спряла съм се на правоъгълен на Le Creuset, но тази ми покупка май ще почака до другата година Simple Smile

# 243
  • Мнения: 126
А този тиган случайно някой да е ползвал http://www.ikea.bg/DefaultM.aspx?page=productview&iID=2753 или тенджерата?

# 244
  • Мнения: 67
Моля те сподели какъв точно чугунен тиган изпозлваш?

Тиганът ни се оказа Lodge Simple Smile

От въпросня  сайт ли е поръчан тигана ?

# 245
  • Мнения: 92
Моля те сподели какъв точно чугунен тиган изпозлваш?

Тиганът ни се оказа Lodge Simple Smile

От въпросня  сайт ли е поръчан тигана ?

Не, от магазин в София е купен, май от city center мола

# 246
  • Мнения: 395
В магазините на Гама Елит има единични бройки на Lodge. Преди години имаха магазин и в city center мола  Peace

# 247
  • Мнения: 67
Моля те сподели какъв точно чугунен тиган изпозлваш?

Тиганът ни се оказа Lodge Simple Smile

От въпросня  сайт ли е поръчан тигана ?

Не, от магазин в София е купен, май от city center мола

Може ли повече подробности за модела размери, вид, цена  и менние Simple Smile

# 248
  • Мнения: 92
Тиганът е 22см диаметър, ето такъв е. Купен е за 60 лв, но преди над 3 години. За голямо мое съжаление не съм го ползвала с оригиналното му покритие. Преди да започна да го ползвам повече и да се интересувам, приятелят ми го почистваше като го нагорещяаше пълен със сол и след това го поливаше с ледена вода... Евентуално го търкаше с тел. Мога да кажа, че при такова отношение, тиганчето не изглежда деформирано. Като го обработим с мазнина за покритие става супер. Правя палачинки на него без проблем. Важно е, че за да не залепва трябва да е достатъчно нагрят, но като е обработен добре дори и яйцата по Гордън Рамзи, които се слагат на студен тиган, не лепнат.. Ако е повече изцапан го почиствам само с гъба и гореща вода, не се ползва препарат, ако е загоряло нещо го пълня с вода и слагам да кипне, след което много лесно се чисти пак с гъбата. След палачинки примерно само го забърсвам със салфетка.
Относно вкуса на храната, приготвена в него - сравнявам го с тефлонов тиган и разликата е огромна. Дълго време ядях бъркани яйца в тефлонов и много ги обичах. След като няколко пъти ядох яйца вчугунения, после тези на тефлоновия ми имаха вкус на хартия...
Та аз съм доволна от него, просто тряба да се прочете как да се поддържа и става лесно. Simple Smile

# 249
  • Мнения: 92
Момичета, довечера ще си взема тенджерата на Emile Henry и имам въпросче - на сайта пише, че трябва преди първото ползване да кипна мляко и да го сипя на дъното на съда, и като изстине да го почистя. Но трябва ли да се измие старателно с препарат или да го забърша само? Някой правил ли го е това? Simple Smile По-нататък нямат нужда от подобна поддръжка, нали?

А аз споделям един много практичен пост как се чисти чугунен тиган
За омазняване на моя взех рафинирано кокосово масло, мисля, че добре се получава. Simple Smile

# 250
  • Мнения: 92
И пак съм аз, да се оплача от прекрасната ми нова тенджера на Emile Henry. Много й се радвах, много е красива, но...
Първото ми впечатление е, че загря мноооого по-бавно на котлона.
Тествах я с едни бъркани яйца, подчертавам, че ги правя с доста масло. Еми такъв здрав слой залепна по дъното, че няма измиване, като второ покритие й стана. Цяла нощ я киснах, сега я оставих и за през деня, да видим. Не искам да я търкам с телчето.
Явно яйца там няма да се правят, следващият тест ще е с месо.

# 251
  • Пловдив
  • Мнения: 692
Не се отчайвай - и аз като правих яйца , обаче в чисто нова тенджера от 18/10 ....загоряха стабилно, т.е. не загоряха -не миришеше на изгоряло или пък да е почерняло, но мнооого трудно се измиха, незнам защо така, нищо друго не ми залепва там, ама нищо , готвя съвсем спокойно други неща и нямам проблеми, наистина при мен и накисване не помогна, наложи се да сложа сода бикарбонат и оцет и да кипна за да се изчисти , доста усилия ми костваше. Мисля, че и при теб е вероятно да се получи същото макар да са различни материали.  Hug

# 252
  • Мнения: 92
Мерси, аН!  Hug Снощи я кипнах с оцет, но не се сетих да сложа сода, довечера така ще направя.
Нарочно я тествах с яйцата, защото ги знам как лепнат. Но с чугуненто тиганче ако съм направила добре покритието не става така.

Да си допълня мнението за тенджерката. Да, с повече оцет и сода се изчисти лесно.

Като цяло съм разочарована от нея. Мноого бавно загрява, по-бавно ми се сготвя храната в нея, като че ли ми е по-малко вкусна. Сравнявам с чугунен тиган и стоманена тенджера. Още не съм я пробвала във фурната.
 
Може би е малко по-неангажираща за поддръжка от чугуна, но категорично за мен чугунените съдове са много по-добри!  Peace

Последна редакция: пт, 12 окт 2012, 10:54 от Katerina R.

# 253
  • София
  • Мнения: 5 733
Ох, вече се обърках тотално. От известно време чета темата и хич не мога да се спра на нищо. Но понеже е належаща смяната на домашния инвентар, моля за мнения относно нещата, на които съм се спряла:
Тенджери: http://www.pazaruvai-lesno.bg/view_product.php?pid=64369
Тиган: http://www.pazaruvai-lesno.bg/view_product.php?pid=71125
В Технополис има щанд с различни съдове за готвене. По мой спомен са алуминиеви с титаново покритие. Какво ви е мнението за тях?
За готвене във фурната /което и в къщи е основно/ май ще си остана на йенските съдове.

# 254
  • Мнения: 2
Уффф изчетох я най накрая тая тема.  #Crazy
Да ви споделя моя опит. Жената не готви защото не може, та това е мое задължение. Като направихме ремонт на кухнята преди 3 години подменихме и посудата. Взех си 4 тенджери Фишлир - гъзарска някаква серия, над 900 лв. струваха. За сега се държат, не загарят много, лесно се поддържат, дръжките са студени при готвене. Обаче:
1. Имат някакви индикатори на капака (стават червени като заври манджата) не знам до колко са полезни ама взеха да падат от капаците и само ги събирам по дъното на шкафа. Иначе има дупка на тяхно място и пръска като заври.
2. Капаците са направени така че да се закачат на дръжката - да не го държиш докато бъркаш. Изглеждат много удобни но като ги закачиш конденза вместо в тенджерата се стича от вън.
Имам и 2 тенджери Фагор и Баба ми все в тях готви, по удобни и били. А те над 10 годишни и не са мръднали.
За тигана - до преди 2 месеца преди да прочета темата ползвах професионален на Тефал - не помня каква серия беше ама към 130 лв. струваше преди 4-5 години. Предишния пак тефал професионален беше ама няма вече от професионалните серии в България. От одавна го гледам че е надраскан и му се каня но като започнах да чета темата го смених моментално.
Взех си от Технополис SKK Немски, като го четох безвреден ще да е. За сега съм доволен, не се виждат поражения. Аз си падам по мазничко и задължително слагам мазнинка при готвене (може да е малко ама да има). Миналата седмица разбърках 3 яйца с 200 гр. настърган кашкавал и 150 гр. меко синьо сирене и на омлет с малко масълце го изпържих. Нито залепна, нито нещо остана по тигана. 24 см. е около 130 лв. струваше. Капак не съм купувал че имам.
Тави - дето са с печката си ги ползвам, емайлирани са и съм доволен. Една Силиконова тава имам и я ползвам - сигурно е вредна ама ми е удобна. Една Иенска теджера имам на баба ми от 100 години, матова е станала вече ама си върши работа.
Това е което мога да споделя с вас. Дано да съм полезен. Ако някой има въпроси да пита.

Общи условия

Активация на акаунт