Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 2

• 215 670
  • 1 064
  •   1
Отговори
# 405
  • Варна
Момичета кажете си мнението за този комплект на ФАГОР. Съдържанието на комплекта идеално ми пасва на нуждите. Цената ме устройва. Видях ги на живо - супер са. Пише, че са от стомана 18/10.

Обърках се вече - какво още трябваше да гледам при стоманените съдове за готвене?  ooooh!

# 406

Ще помоля take a smile за коментар  Praynig

Green Pan ми беше в списъка когато търсих тиган с незалепващо покритие.  Simple SmileОтказах се, защото на много места намерих отзиви за залепване, отчупване и нарушаване целостта на покритието.
Иначе, дълго се разпространяваше мит точно за Термолон- покритието, че са произведени с нанотехнология, който беше официално няколко пъти опроверган.  Simple SmileПри тях технологията  е също sol-gel. Също, до колкото помня, гаранцията им беше по- кратка от тази на Дурадото.
*Галя* , 18/10 е класика за стоманените съдове.  Peace ето тук например има интересни неща за стоманата. Този линк го бях пускала и преди.
понеже отново става дума за алуминий - не бих готвила в алуминий. Още повече да съхранявам храна. Това, че бабите ни са готвили / и моята в това число/за мен лично не би било еталон за ОК. Те и римляните са имали оловни водопроводи, но всички знаем какви последици е имало за хората.
Разбира се, че при съдове с покрит алуминий , храната няма досег с алуминия. Аз не избрах такъв, защото разбрах, че подобни съдове са по- малотрайни и има по- голяма вероятност да се отчупват и олющват покритията.

Пффф, много ме влече към тези бели покрития.  Crossing Arms
Че какво им е на белите покрития? Simple Smile Всяка марка си патентова свoй цвят за тиганите. Има всякакви цветове. Белият цвят обикновено идва от наличие на титаниев оксид.

След като прочетох, че има недоволни от Силит Дурадо, тъй като залепвал, (който бях харесал след дъъълго четене на теми по въпроса) си имам нов фаворит:
http://shop.gamaelit.bg/product/tigan-maxeo-classic-s-keramichno-pokritie-l0i10zc
не става за индукция, но за сега нямам такива котлони. Цената му е наполовина на този който става за индукционни котлони. Или има и други разлики?
Какво ще кажете  newsm78

Да, има, на по-скъпият тялото е от стомана, а на другият - Класика е алуминиево тяло.
аз пък съм в чуденка откакто прочетох дадения от Аз Веси линк Laughing
за първи път срещам, че покритието  Ceratal е със съдържание на керамика 90-95%., а не 100 % керамика.  Интересно ми е какво са останалите 5-10 % ....

Последна редакция: сб, 15 дек 2012, 02:15 от take a smile

# 407
Green Pan ми беше в списъка когато търсих тиган с незалепващо покритие.  Simple SmileОтказах се, защото на много места намерих отзиви за залепване, отчупване и нарушаване целостта на покритието.
Иначе, дълго се разпространяваше мит точно за Термолон- покритието, че са произведени с нанотехнология, който беше официално няколко пъти опроверган.  Simple SmileПри тях технологията  е също sol-gel. Също, до колкото помня, гаранцията им беше по- кратка от тази на Дурадото.
За Green Pan срещам както положителни, така и отрицателни мнения. Мисля да го пробвам. Благодаря ти   bouquet
p.s. като го купя ще дам отчет  Wink

# 408
Виждам,че има и др недоволни от sIlit. Дурадо си взех миналата Коледа и съм спазвала инструкцийте,но вече е за кофата за боклук. Sick

Първо захвана едни питки за дюнер,правих ,а яйца изобщо не става,захващат ужасно.Обели се едно кръгло парченце и след това покрая с времето.Е, внимавах много,но това го пиша за информация,защото не е малка цената му.

Сега идва Големия ? Какъв безвреден и незалепващ тиган да си взема.
Дайте съвет,четох много,но нещо неразбрах конкретно за тиган newsm78 става дума.
Може и сайт с някакви промоций,сега покрай празниците bowuu

Гледах един комплект ,евтин в Лидъл с разни сертификати от Германия ,стомана 18/10. Praynig
Ще ги пробвам с магнит пък ще кажа, ако някой е заинтересован.

# 409
  • София
.............................................
аз пък съм в чуденка откакто прочетох дадения от Аз Веси линк Laughing
за първи път срещам, че покритието  Ceratal е със съдържание на керамика 90-95%., а не 100 % керамика.  Интересно ми е какво са останалите 5-10 % ....

take a smileooooh! сега пак съм в размисли ..... уредих си от Гама елит да ми сменят ВЕКА-та с Maxeo Comfort .... но повече няма да чета .... ще давам отзиви за Fissler, след време  Wink

# 410
Аз днес получих грил тиган силит дурадо и ще дам отзиви много скоро. Нямам търпение, надявам се да не ме разочарова.

# 411
  • София
Напоследък, виждам, отново се раздвижи пазарът на Дурадо  Laughing. Аз съм потребител вече няколко месеца. С голяма любов си го купих и си го пазя като любима играчка. Обаче залепна и се покри с почти неизчистваем фин филм от залепването. С много мъка и най-различни опити успях да го почистя най-накрая със сода за хляб. Сега отново го ползвам с мерак, но вече не разчитам, че няма да залепне и винаги го намаслявам при готвене. Отказах се от готвенето съвсем без мазнина.

# 412
Deteliana, благодаря за отговора.  Peace

Бихте ли си казали мнението за тази марка WMF? Харесах си ТОЗИ комплект. И ако знаете, къде във Варна мога да го видя на живо?  Thinking Харесах си и ТОВА, тъй като виждам, че всички сте доволни от него. Влизам в бюджета. От грил тиган се отказвам - взехме си ел. скара.

И да питам - това, че корпусът на един тиган е от алуминий, при условие, че няма досег с храната, къде е проблема?  newsm78 Мисля си, че при нормална употреба, дори и да се надраска керамичното покритие, трудно ще се стигне до алуминиевия корпус. Разбрах, че съдовете със стоманен корпус са по здрави от тези с алуминиев. Но ако вместо 10 години ще го ползвам 5 съм съгласна на този компромис. Кажете бъркам ли някъде. Видях тиган на Бека, с бяло керамично покритие - пише без PFOA и PTFE. Правя компромис само с въпросната нанотехнология. Пффф, много ме влече към тези бели покрития.  Crossing Arms

WMF има в Техномаркет в Гранд мол

# 413
  • Варна
Разбира се ,че няма по безопасно нещо от хирургическата хром никелова стомана 18/10.Имам 30 год. Солинген произведен в ЗАПАДНА Германия(ако някой я помни) Simple SmileSimple SmileSimple Smile
Не е мръднал,но залепва.Хубавото е че може спокойно да се търка с всякакви телове и абразиви.
Питайте и собствениците на ЦЕПТЕР от цептерманията преди 20 год. и те ще ви кажат същото.
А керамичното покритие как да е 100% , нали е залепено върху алуминий,чугун или стомана , т.е. в него има лепила най малкото.100 % керамика е сача от баба ми , който си е тънка каменна плоча.

# 414
  • София
Днес станах собственик на Fissler Maxeo Comfort, но имам едно питане, към тези, които имат Fissler,  какво значат цифрите, коита са отдолу на тигана  newsm78
Гледам, че мойте се различават от тези, коита са на тигана от снимката на Гама елит?  newsm78

# 415
peterky2002 , хубаво е, че имаш твърдо убеждение за себе си, но моля те, не дей да пишеш неточни неща.
Наименованието медицинска/хирургическа/ стомана, използвано в рекламирането на стоманени продукти, в частност съдове,  е некоректен рекламен трик. Нищо повече. Това е стандартната неръждаема стомана 18/10. И нека допълня, че има неръждаема стомана -специално за медицински цели, в сплавта на която никелът отсъства.
Не е вярно, че "няма нищо по- безопасно".  Simple Smile
Преди 30 години доказателствата за вредата от никела бяха малко. Сега ако се позачетеш малко, ще разбереш за рисковете, които носи той за алергии, контактен дерматит, възпаление на кожата, засилена пигментация, предизвикване на рак, мутагенни изменения и т.н.
Не случайно се предлагат все повече стомани без никел; не случайно на маркови рамки за очила, съдове за готвене, пиърсинг-изделия, бижутерия, часовници и т.н. все по- често стои обозначение  "Nickel-Free". Вече никой не се учудва, а напротив, търси подобен етикет. Peace

За керамичното покритие на Фислер - наизуст ли пишеш?  лепила?   За мен просто информацията в посочения бг-сайт се отличава от тази в официалния сайт на Фислер. Написана е не достъчно ясно Wink
Правиш ли разлика между минерално и керамично? Сачът на баба ти ако е каменна плоча, няма как да е 100 % керамика Peace
emy_emy,
Честит тиган! Дано си доволна и го ползваш дълго.  Simple Smile
внимавай да не ти прегаря - керамиката акумулира бързо и задълго топлина и след омасляване /особено ако маслото е с ниска точка на пушене/, може да се получи залепване заради прегарянето на маслото. Другото при керамиките е, че не обичат резките Т разлики и почистването със силни  препарати. Ако препаратът е например със силна основна реакция, може да се наруши незалепващото им свойство.

Последна редакция: нд, 16 дек 2012, 22:12 от take a smile

# 416
  • София
.................
emy_emy,
Честит тиган! Дано си доволна и го ползваш дълго.  Simple Smile
внимавай да не ти прегаря - керамиката акумулира бързо и задълго топлина и след омасляване /особено ако маслото е с ниска точка на пушене/, може да се получи залепване заради прегарянето на маслото. Другото при керамиките е, че не обичат резките Т разлики и почистването със силни  препарати. Ако препаратът е например със силна основна реакция, може да се наруши незалепващото им свойство.

Благодаря за съветите, ще ги спазвам всичките  Laughing аз по принцип не пържа, а само задушавам, яйцата са единственото нещо, което се пържи у дома .... и то рядко ....

# 417
  • София
 Споделих със свекърва ми за намерението да си купя чугунен тиган и тя ми предложи да ми подари неизползван чугунен, закупен преди 20год, тя ползвала същият. Имам спомен, че беше коментирано, че е безвредно, поддръжката е трудна..правилно ли съм запомнила или имаше проблем?

# 418
Споделих със свекърва ми за намерението да си купя чугунен тиган и тя ми предложи да ми подари неизползван чугунен, закупен преди 20год, тя ползвала същият. Имам спомен, че беше коментирано, че е безвредно, поддръжката е трудна..правилно ли съм запомнила или имаше проблем?
Качественият чугун е изключително дълготраен и ефикасен. Отличава се и трудно би могъл да се сравнява дори с най- качествената керамика.
При него спецификата е, че е по- тежък, окислява се- има риск от ръждясване; преминават железни йони в храната и  че с времето при правилна поддръжка ефектът му на незалепване все повече нараства, което силно го различава от други незалепващи повърхности, /при които този процес е в обратна посока Wink/: такива като керамика или тефлон и техните смесици и вариации.  Peace
Всичко това го пиша не от личен опит с чугуна, а от проучванията, които съм направила за съдовете, технологите и материалите.

# 419
  • София
 Много ти благодаря за бързия отговор, защото трябва да решим дали да поръчваме Ле Крюзет от Амазон или да вземем този. Това окисляване се получава при неправилна експолатация, така ли да го разбирам?

Общи условия

Активация на акаунт