Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 2

• 218 918
  • 1 064
  •   1
Отговори
# 810
А това, че са емайлирани на Lecreuset какво точно значи, т.е. има някакво керамично покритие отгоре, за да не залепва храната и да не се маже с олио след миене ли?

# 811
  • град-държава
Аз си омазнявам тигана след измиване, тъй като ръба е открит и може да ръждяса там, а и в книжката за употреба съветват да омазняваш от време на време ( за black satin enamel става въпрос), както и само ръба на тенджерите и капаците, те са ми satin white, който е класически емайл и е безсмислено.
Вече споменах залепва, ако не можеш да боравиш с Т и в двата вида емайл.

Емайлиране буквално означава глазиране при викоки температури, основата е стъкло.
Специално за black satin enamel на Le Creuset не съм чела подробно, но като структура и техника на готвене се различава - висока Т, запържване/дълбоко пържене, запечатване... може да се ползва като плоча, скара.

# 812
Няма нищо ново в Le Creuset, просто са емайлирани и поради това отпада сложната поддръжка, като при "суровия" чугун, но и при тях стои въпросът с умението да боравиш с Т, в противен случай залепва.

А, нямах предвид сериите с емайлирани чугуни. Peace За суров/чист чугун ставаше дума.
Може и да е на друга марка. Ако намеря време, ще потърся и ще пусна линк......

# 813
Какво означава "да можеш да боравиш с температури"? Има ли някакви правила и съвети, които могат да се систематизират?
Благодаря предварително и извинете, ако го пише някъде и съм го пропуснала.   bouquet

# 814
  • град-държава
Ами никъде не го пише.  Laughing
Трябва да си наблюдаваш Т(всеки си има неговия начин).
Случвало ми се е няколко пъти в началото едва да изстържа месо и яйца, с омлет и палачинки например никога. Също съм забелязала, ако се ползва олио, с животинска мазнина никога и нищо не ми е залепвало.

take a smile , доколкото ми е известно Le Creuset от много, мого дълго време не предлагат суров чугун  Thinking , иначе бях виждала на някаква немска фирма скилети обработени и подготвени (патирани), но не ми хареса, че бяха тънко изляти.

# 815
  Moля, препоръчайте ми тенджерка за преваряване на вода за бебче и по-късно за готвене на храна?

# 816
запис да ви следя

# 817
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
погледнах в първата тема обобщението, та пак да попитам silargan ок ли е?
има на промоция при нас тенджера под налягане и се чудя  newsm78 между sillit и WMF (2 размери тенджери за готвене под налягане с 1 капак са на цената на 1 sillit silargan) newsm78
take a smile, какво имаш предвид, че не ти харесва антибактериалността на покритието? Thinking

Веселото, аз вода за беебто не съм преварявала, защото вредните неща, които са вътре не се махат с преваряване  Peace едно време може да се е преварявало заради бактериите, ама нали сега я хлорират водата? Wink

# 818
Дано съм уцелила точната тема за писане - търся си тава за пица - максимално голяма, за да мога да пека наведнъж за 4 човека например. Намерих такива тави, обаче едната е керамична, другата инокс. Аз имам квадратни иноксови тави и мога да кажа, че са вечни, само дето трябва да се внимава за залепване на продуктите и се ползва мазнина отдолу. Керамичната ми хареса повече, обаче дали е подходяща точно за пица, която евентуално ще се нарязва още в тавата - дали няма да се нарани от ножа  newsm78 Извинете ме ако са ми глупави въпросите, но нямам особен опит със съдове, а в момента ми трябва точно кръгла и широка тава за пица, та се престраших да ви занимая с моя проблем  Simple Smile

# 819
  • София
Дано съм уцелила точната тема за писане - търся си тава за пица - максимално голяма, за да мога да пека наведнъж за 4 човека например. Намерих такива тави, обаче едната е керамична, другата инокс. Аз имам квадратни иноксови тави и мога да кажа, че са вечни, само дето трябва да се внимава за залепване на продуктите и се ползва мазнина отдолу. Керамичната ми хареса повече, обаче дали е подходяща точно за пица, която евентуално ще се нарязва още в тавата - дали няма да се нарани от ножа  newsm78 Извинете ме ако са ми глупави въпросите, но нямам особен опит със съдове, а в момента ми трябва точно кръгла и широка тава за пица, та се престраших да ви занимая с моя проблем  Simple Smile

Аз разточвам тестото вурху пекарска хартия директно, гарнирам пицата и премествам в плоската тава от фурната. След опичане пак заедно с хартията мятам върху дъска с подходящия размер и я режа с онези търкалящите се ножчета. Така ми е най удобно, няма залепване и търкане на загоряло, няма нараняване на керамична повърхност.

# 820
  • София
milittana, ако е истинска керамика (имам предвид не покритие, ами целият съд да е от глина) - не би трябвало да се надрасква; те се обработват с глеч или нещо подобно, което е гладко и устойчиво на всякакви наранявания; а ако имаш предвид "керамично" покритие важното е да не съдържа pfoa и pfte, да му провериш гаранцията (ако е година-две изобщо не се занимавай) и да получиш повече информация за поддръжката му - например задължително ли се мие на ръка или може и в съдомиялна и т.н. - това ще те улесни в избора ти

# 821
 Някой да ми отговори на въпроса?

# 822
alpha_beta, Dao - благодаря ви, момичета. Покритието не е от качествените, защото тавата струва 25 лв и нямам илюзии, че купувам нещо стойностно. По-скоро чуденето ми е дали да не взема инокса, защото там нещата са вечни, а пък срещу залепването да използвам хартия.....ще си помисля до утре. Но ви благодаря за идеята за специален нож за рязане, бях го забравила, ще си потърся такъв.

# 823
Някой да ми отговори на въпроса?
На щерката готвя в една цептерска "принцеса", там преварявах вода и още й правя макарони или кус-кус. Иначе и по-голяма тенджера имам(тя вече яде от нашите манджи), доволна съм - само са малко по-тежки, но се свиква.

# 824
  • София
milittana, аз от инокса не съм доволна относно печенето, използвам тъмно оцветени емайлирани тави като тези към печката.

Общи условия

Активация на акаунт