Турска кухня *5*

  • 522 518
  • 1 748
  •   1
Отговори
# 690
  • Мнения: 8 423
Кливия, направих захарен сироп от равни части вода и захар, сложих в тавичката, наредих почистените дюли. Малко на око и усет я карах.  Wink
п.п. Иначе ползвах рецептата на Суха мащерка от предната страница.  Peace
п.п.п. Вчера правих пак (имах няколко дюли, които започваха да гният - почистих ги, парчетата бяха с неправилна форма и не съм снимала, с тях покрих дъното на тавичка с размери 20см на 30см, направих захарен сироп от 1ч.ч. захар и 1ч.ч. вода, пекох близо 3ч. на 150 градуса - ако това обяснение може да ти послужи за ориентир, ще се радвам  Peace ).

# 691
  • София
  • Мнения: 102

Бабо Станислава, нагоре има рецепта от Мащерка за кюфтета от червена леща, там се слагаше и булгур  Peace

В чорбата Езогелин на първа страница при рецептите също има булгур или пък направи салата Късър с булгур-всичките рецепти са в началото на темата  Simple Smile

Ще ги разгледам, благодаря. Подведох се по етикета "за кюфтета", видя ми се странно.

# 692
  • Истанбул
  • Мнения: 333
Сега,има доста начини за приготвяне на дюлево сладко.За да стане червено в тенджерата с почистените дюли се слагат и семките и обелките и захарта и водата -пече се на бавен огън около 2,5 часа-резултат червени дюли.Аз ако нямам време слагам всичко накуп-без обелките а съвсем малко кулинарна боя=в тенджерата под налягане -около 10 минути.Изваждам и слагам каймак.Друг начин е да се сложи в тенджерата 1 литър сок от вишни -и така се оцветяват -варите около час ,след това се преместват в тава,в дюлевите чаши се слага захар и вода и така около час се пекат.

# 693
  • София
  • Мнения: 8 502
Момичета, без да искам станах собственичка на 1 пакет "булгур за кюфтета" (така пише на пакета), турско производство. Много е ситен. Знам, че от едрия булгур може да се прави пилаф, ама как се готви това чудо? Моля, помагайте

Набореееееее, глей ся душата. Значи ти па оди та дири нали рецептата на мащерката, ама слушай ся дедааа ти аджия какви ще ти ги нареди.

Взимаш така къде една чаша от тоя булгур и го заливаш с къде две чаши силен зеленчуков бульон (горещ да е). И го оставяш да преседи къде час два и он набъбва. И после вместо да буаш у кюфтетата мокър хляб или галета, туряш булгура. Ади па га ги направиш викни да додем да ги пробваме и у вазе.

# 694
  • Мнения: 2 201
 Тук описах как аз направих дюлите. Колкото повече печем/варим, толкова по вкусни и червени стават.

рецепта с булгур: кюфтета от червена леща и булгур

В една много хубава книга има описан процесът на оцветяване на дюлите и някои сортове круши в червено при по-дълго варене в захар...

Скрит текст:
Creating Color from Tannins On rare and wonderful occasions, cooking can
actually create anthocyanins: in fact, it transforms touch into color! Colorless
quince slices cooked in a sugar syrup lose their astringency and develop a ruby-like
color and translucency. Quinces and certain varieties of pear are especially rich in
phenolic chemicals, including aggregates (proanthocyanidins) of from 2 to 20
anthocyanin-like subunits. The aggregates are the right size to cross-link and
coagulate proteins, so they feel astringent in our mouth. When these fruits are
cooked for a long time, the combination of heat and acidity causes the subunits to
break off one by one; and then oxygen from the air reacts with the subunits to
form true anthocyanins: so the tannic, pale fruits become more gentle-tasting and anything from pale pink to deep red. (Interestingly, the similar development of
pinkness in canned pears is considered discoloration. It’s accentuated by tin in
unenameled cans.)

# 695
  • София
  • Мнения: 102

Набореееееее, глей ся душата. Значи ти па оди та дири нали рецептата на мащерката, ама слушай ся дедааа ти аджия какви ще ти ги нареди.

Взимаш така къде една чаша от тоя булгур и го заливаш с къде две чаши силен зеленчуков бульон (горещ да е). И го оставяш да преседи къде час два и он набъбва. И после вместо да буаш у кюфтетата мокър хляб или галета, туряш булгура. Ади па га ги направиш викни да додем да ги пробваме и у вазе.

Готово, ще те послушам, само трябва да добавиш и с какво питие да те посрещна, не може само така - кюфтета на сухо  Laughing

# 696
  • Мнения: 8 423
Суха мащерка, благодаря ти, че систематизира рецептата.  Hug
Аз не съм привърженик на изкуствените оцветители, така че моят вариант на рецептата остава по-дългото печене/варене.  Peace
Тези дни пак ще правя, този път ще добавя и няколко карамфилчета, да видим дали ще се харесат на домашните.

# 697
  • БГ
  • Мнения: 1 263
В момента в кухнята ухае на дюли - печени, варени   Laughing  -  вариации всякакви.   Peace  След задължителното консервиране на дюли - желе и мармалад - днес реших, че варианта с печените дюли би бил много добър завършек за оползотворяването на последните количества дюли у дома.    Hug   Едва ли ще постигна резултат близък до оригинала, но се надявам да са достатъчно меки и сладки на финала.   Praynig   Пека резените на 130 градуса, с вентилатор, на 2-ро ниво, а варя вътрешността и семките за чай или последното желе.   Peace

# 698
  • Мнения: 3 743
Моят мъж много обича говеждо месо, но никога не мога да го направя достатъчно крехко, та и на децата да им хареса, има ли някакъв трик от турската кухня Praynig
Здравей, Галче! Говеждото става лесно с по-дълго варене.

И аз така установих, поне 1 час на ниска температура. Чудех се дали няма по-бърз начин да се приготви, но засега продължавам така Peace

# 699
  • Мнения: X
Направих една тава от "червените дюли", варени дълго на бавен огън в сироп. Много хубави станаха. Имаше обелени и необелени, все са хубави. На външен вид обелените са по-красиви. Чудя се дали мога да консервирам в едно бурканче или да замразя малко от тях. Дали ще се промени вкусът?

# 700
  • Мнения: 1 283
Здравейте момичета! Може ли превод на тези шоколадови курабии?! ISLAK KURABİYE TARİFİ
Скрит текст:
Evet, bugün sizlere ıslak kek kurabiye tarifini vereceğiz. Belki de birçoğunuz bu adı yeni duyuyor olabilirsiniz ancak; lezzetini beğendikten sonra uzun bir süre unutamayacak ve sürekli yapacaksınız. Eğer hazırlanışı harfiyen yaparsanız, sizlerde resimlerdeki gibi bir ıslak kurabiye elde edebilirsiniz.

Malzemeler:
1 paket yumuşatılmış margarin
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
50 gram kakao
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı pudra şekeri
Aldığı kadar un

Üzeri İçin:
Çekilmiş Antep fıstığı

Şerbeti İçin:
1 su bardağı şeker
1,5 su bardağı süt(soğutulmuş)

Hazırlanışı:
Kurabiyemiz için verilen malzemelerimizi derin bir kabın içerisinde karıştırıyoruz ve yoğurmaya başlıyoruz. Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde alıp, tepsimize diziyoruz. (Yağlı kağıt sermeyi unutmayalım) 200 derecelik fırında maksimum 25 dakika kadar pişiriyoruz. Fırından çıkınca önceden hazırlanan soğuk şerbete kurabiyeleri batırıp batırıp servis tabağına alıyoruz. Üzerine de antep fıstığımızı koyup süslüyoruz. Eğer isterseniz üzerine başka süsleme malzemeleri de koyabilirsiniz. (pasta süsü vs)

# 701
  • Мнения: 1 218
Горната рецепта:

Влажни/сочни курабийки/бисквити

Днес ще ви  предложим рецептата за сочни бисквитки. Може би за много от вас това име да е ново, но след като опитате вкуса, който не може да бъде забравен за дълго време, постоянно ще ги приготвяте. Ако спазите рецептата,  можете да получите сочни бисквитки като в снимките.

Продукти:

125 гр меко краве масло или маргарин
1 яйце
1 пакетче бакпулвер
1 ч.л. ванилия
50 грама какао
1 чаена чаша растително масло
1 чаена чаша пудра захар
брашно 2.5 ч.ч или колкото поеме до получаване на тесто, което не лепне

За посипване:
смлян шам фъстък

За шербета :
1 чаена чаша захар
1,5 чаши мляко ( охладено )

Начин на приготвяне:
Продуктите се смесват в дълбока купа и се замесва тесто. Оформяме топчета с големината на орех и ги редим в тавата. ( Да не забравяме да сложим восъчна хартия ). Пекат се на 200 градуса в предварително загрята фурна докато са готови, най-много 25 минути. Бисквитките директно от фурната се потапят в предварително приготвен студен шербет и се редят в чинии за сервиране. Бисквитите само се потапят, не престояват в шербета. Посипват се със смления шамфъстък или друго по желание. Престояват една нощ.

Последна редакция: чт, 28 ное 2013, 23:02 от Г-жа Броненосец

# 702
  • Мнения: 5 681
Момичета, огледах първа страница, може да има, но да не се ориентирам по имената  Confused Като сме яли в Турция по разни заведения, докато чакаме кебапите ни слагат различни салати. Една от тях е доста люта, прилича на кьопоолу, но не е. Имате ли някакви предположения как се казва?

# 703
  • Мнения: 1 283
Горната рецепта :

Влажни курабийки/бисквити

Днес ще ви  предложим рецептата за влажни бисквитки. Може би за много от вас това име да е ново, но след като опитате вкуса, който не може да бъде забравен за дълго време, постоянно ще ги приготвяте. Ако спазите рецептата,  можете да получите влажни бисквитки като в снимките.

Материали:
1 пакет омекотен маргарин
1 яйце
1 пакетче бакпулвер
1 ч.л. ванилия
50 грама какао
1 чаена чаша растително масло
1 чаена чаша пудра захар
Голяма част от

За посипване:
смлян шам фъстък

За шербета :
1 чаена чаша захар
1,5 чаши мляко ( охладено )

Начин на приготвяне:
Продуктите се смесват в дълбока купа и се замесва тесто. Оформяме топчета с големината на орех и ги редим в тавата. ( Да не забравяме да сложим восъчна хартия ). Пекат се на 200 градуса фурна докато са готови, най-много 25 минути. Бисквитките директно от фурната се потапят в предварително приготвен студен шербет и се редят в чинии за сервиране. Посипват се със смления шамфъстък или друго по желание.
Г-жа Броненосец, благодаря ти за рецептата, но никъде не видях брашно, пише влажни курабийки ... има бакпулвер ......  newsm78

# 704
  • Мнения: 293
И аз се засилих за рецептата, но вярно ли има 1 маргарин и 1 чаша олио?  Shocked

Общи условия

Активация на акаунт