Турска кухня *5*

  • 522 503
  • 1 748
  •   1
Отговори
# 720
  • При елфите ...
  • Мнения: 2 159
Взех си от магазин Кипа /Одрин/ един страшно вкусен десерт, но в бързината забравих името му... ще го опиша! Много, много, много сладък и много, много, сиропиран... с два блата, които наподобяват реване, но са от по-грубо и шуплесто тесто, но много, много, много вкусно, между тях има бял крем, не можах да го разбера от какво е /каймак, сметана/... но като цяло комбинацията е страхотна, а изглеждаше толкова невзрачен... мммммммм... някой да е хапвал и да се сеща за името?

# 721
  • Мнения: 2 201
Взех си от магазин Кипа /Одрин/ един страшно вкусен десерт, но в бързината забравих името му... ще го опиша! Много, много, много сладък и много, много, сиропиран... с два блата, които наподобяват реване, но са от по-грубо и шуплесто тесто, но много, много, много вкусно, между тях има бял крем, не можах да го разбера от какво е /каймак, сметана/... но като цяло комбинацията е страхотна, а изглеждаше толкова невзрачен... мммммммм... някой да е хапвал и да се сеща за името?

ekmek kadayif?

# 722
  • Мнения: 51
Взех си от магазин Кипа /Одрин/ един страшно вкусен десерт, но в бързината забравих името му... ще го опиша! Много, много, много сладък и много, много, сиропиран... с два блата, които наподобяват реване, но са от по-грубо и шуплесто тесто, но много, много, много вкусно, между тях има бял крем, не можах да го разбера от какво е /каймак, сметана/... но като цяло комбинацията е страхотна, а изглеждаше толкова невзрачен... мммммммм... някой да е хапвал и да се сеща за името?


може би става дума за Ekmek Kadayifi ( Хлебен Кадаиф )


Последна редакция: пн, 23 дек 2013, 19:10 от Ердинч

# 723
  • При елфите ...
  • Мнения: 2 159
Суха Мащерка, Ердинч, благодаря точно това е!   bouquet В къщи мога ли да си го направя или изисква някакви по-специални продукти?!?  newsm78

# 724
  • Мнения: 51
Суха Мащерка, Ердинч, благодаря точно това е!   bouquet В къщи мога ли да си го направя или изисква някакви по-специални продукти?!?  newsm78

Всъщност няма нищо сложно, ето набързо една преведена рецепта.

Екмек Кадаиф

120мл................прясно мляко
30гр..................краве масло
2бр...................жълтък
30гр..................пудра захар
1........................щипка сол
300гр................бяло брашно
12гр .................суха мая(тука според мене 5гр, 1чл и 1/2 ще трябва да са достатъчни но в рецептата е така)

Омесваме меко тесто(ако има нужда да се добвя сл брашно при воднисто тесто или п.мляко при сухо тесто).

Разпределете тестото в тавата и я оставете да втаса час.

Пече се в 200Ц загрята фурна около 20мин(внимавайте да не загори, щото зависи много от фурната и по добре да се проверява със клечка за зъби).

След като изстине се изважда от тепсията и се оставя да престои около 24часа.

За заливката се приготвя шербет 1:1 (4чч захар плюс 4чч вода плюс 2,5сл лимонов сок).

Заливката се оставя да заври на среден огън до леко сгъстяване около половин час.

Залива се горещо върху така приготвено вече тесто и  се слага на загрят котлон до като заври и попие тестото заливката.




 Hug

# 725
  • Мнения: 293
Ердинч, а това - бялото накрая в клипа какво е? Някакво сирене ли е?

# 726
  • Мнения: 51
Ердинч, а това - бялото накрая в клипа какво е? Някакво сирене ли е?

сметана

 Hug

# 727
  • Мнения: 293
Ердинч, а това - бялото накрая в клипа какво е? Някакво сирене ли е?

сметана

 Hug

Заквасена ли? Че като гледам как я реже с ножа...

# 728
  • София
  • Мнения: 8 502
Ердинч, а това - бялото накрая в клипа какво е? Някакво сирене ли е?

сметана

 Hug

Заквасена ли? Че като гледам как я реже с ножа...

Едно време и в нашите бакалии така режеха киселото мляко. Тогава ходехме с едни наши си купи да го купуваме и ни го продаваха на килограм

# 729
  • Мнения: 293
...
Едно време и в нашите бакалии така режеха киселото мляко. Тогава ходехме с едни наши си купи да го купуваме и ни го продаваха на килограм


 Shocked Аз сигурно съм млада...не помня такива времена  Mr. Green

# 730
  • Мнения: 51

Заквасена ли? Че като гледам как я реже с ножа...


около минута и половина след началото на филма има нагледно от издояването до резултата

Последна редакция: вт, 24 дек 2013, 16:07 от Ердинч

# 731
  • София
  • Мнения: 8 502
Този клип просто ме очарова. От него излъчва някаква носталгия в противовес на химията на хранително вкусовата промишленост у нас. И всичко това и в Турция ще замре като влезнат в ЕС и там дойдат бюрократчетата от Брюксел да ги учат как и какво да ядат.

# 732
  • Мнения: 293
Ердинч, благодаря! Не съм яла такава сметана, не съм виждала дори такава. Пра-дядо ми гледаше овце, но никога не сме правили сметана от млякото. Не съм и чувала някой по моя край да е правил домашна сметана. Технологията ми е абсолютно непозната. Киселото мляко, сиренето и маслото не са ми проблем, но сметаната... Как се прави, всъщност, в домашни условия? Имам съседи, които отглеждат крави, мога да си намеря истинско мляко. И после - варя го дълго на бавен огън и чакам после каймака да се отдели отгоре ли или какво? Снощи сварих два литра мляко и на сутринта имаше каймак, но съвсем тъничък, не така дебел, като в клипа.

# 733
  • Мнения: 2 201
И аз благодаря за клипа. Много интересно!
Баба ми събира каймака от прясно сурово мляко и е по-различно от това показаното, но беше много вкусно.

# 734
  • Пловдив
  • Мнения: 641
В България не се практикува тази технология на "отсметаняване" на млякото, всъщност резултата е постижим , ако уцелиш маслена крава и отделиш цял ден да подгряваш и охлаждаш млякото - става мнооооого бавно. Затова пък комшиите нямат заквасена сметана, която не толкова трудоемка и претенциозна. Получената по този начин сметана - "каймак" е с изключително минимален срок за съхранение, но пък е толкова вкусна и ....... толкова калорична. Обратната страна, която остава към чинията е по-твърдичка и стабилна, защото си е почти чисто масло. Монтирана върху добре напоения със захарен сироп сладкиш си е направо малка енергийна бомба........ама вкуснооооо.

Общи условия

Активация на акаунт