Турска кухня *5*

• 522 503
  • 1 748
  •   1
Отговори
# 720
  • При елфите ...
Взех си от магазин Кипа /Одрин/ един страшно вкусен десерт, но в бързината забравих името му... ще го опиша! Много, много, много сладък и много, много, сиропиран... с два блата, които наподобяват реване, но са от по-грубо и шуплесто тесто, но много, много, много вкусно, между тях има бял крем, не можах да го разбера от какво е /каймак, сметана/... но като цяло комбинацията е страхотна, а изглеждаше толкова невзрачен... мммммммм... някой да е хапвал и да се сеща за името?

# 721
Взех си от магазин Кипа /Одрин/ един страшно вкусен десерт, но в бързината забравих името му... ще го опиша! Много, много, много сладък и много, много, сиропиран... с два блата, които наподобяват реване, но са от по-грубо и шуплесто тесто, но много, много, много вкусно, между тях има бял крем, не можах да го разбера от какво е /каймак, сметана/... но като цяло комбинацията е страхотна, а изглеждаше толкова невзрачен... мммммммм... някой да е хапвал и да се сеща за името?

ekmek kadayif?

# 722

може би става дума за Ekmek Kadayifi ( Хлебен Кадаиф )

Последна редакция: пн, 23 дек 2013, 19:10 от Ердинч

# 723
  • При елфите ...
Суха Мащерка, Ердинч, благодаря точно това е!   bouquet В къщи мога ли да си го направя или изисква някакви по-специални продукти?!?  newsm78

# 724
Суха Мащерка, Ердинч, благодаря точно това е!   bouquet В къщи мога ли да си го направя или изисква някакви по-специални продукти?!?  newsm78

Всъщност няма нищо сложно, ето набързо една преведена рецепта.

Екмек Кадаиф

120мл................прясно мляко
30гр..................краве масло
2бр...................жълтък
30гр..................пудра захар
1........................щипка сол
300гр................бяло брашно
12гр .................суха мая(тука според мене 5гр, 1чл и 1/2 ще трябва да са достатъчни но в рецептата е така)

Омесваме меко тесто(ако има нужда да се добвя сл брашно при воднисто тесто или п.мляко при сухо тесто).

Разпределете тестото в тавата и я оставете да втаса час.

Пече се в 200Ц загрята фурна около 20мин(внимавайте да не загори, щото зависи много от фурната и по добре да се проверява със клечка за зъби).

След като изстине се изважда от тепсията и се оставя да престои около 24часа.

За заливката се приготвя шербет 1:1 (4чч захар плюс 4чч вода плюс 2,5сл лимонов сок).

Заливката се оставя да заври на среден огън до леко сгъстяване около половин час.

Залива се горещо върху така приготвено вече тесто и  се слага на загрят котлон до като заври и попие тестото заливката.

Hug

# 725
Ердинч, а това - бялото накрая в клипа какво е? Някакво сирене ли е?

# 726

сметана

Hug

# 727

сметана

Hug

Заквасена ли? Че като гледам как я реже с ножа...

# 728
  • София

сметана

Hug

Едно време и в нашите бакалии така режеха киселото мляко. Тогава ходехме с едни наши си купи да го купуваме и ни го продаваха на килограм

# 729
...
Едно време и в нашите бакалии така режеха киселото мляко. Тогава ходехме с едни наши си купи да го купуваме и ни го продаваха на килограм

Shocked Аз сигурно съм млада...не помня такива времена  Mr. Green

# 730

около минута и половина след началото на филма има нагледно от издояването до резултата

Последна редакция: вт, 24 дек 2013, 16:07 от Ердинч

# 731
  • София
Този клип просто ме очарова. От него излъчва някаква носталгия в противовес на химията на хранително вкусовата промишленост у нас. И всичко това и в Турция ще замре като влезнат в ЕС и там дойдат бюрократчетата от Брюксел да ги учат как и какво да ядат.

# 732
Ердинч, благодаря! Не съм яла такава сметана, не съм виждала дори такава. Пра-дядо ми гледаше овце, но никога не сме правили сметана от млякото. Не съм и чувала някой по моя край да е правил домашна сметана. Технологията ми е абсолютно непозната. Киселото мляко, сиренето и маслото не са ми проблем, но сметаната... Как се прави, всъщност, в домашни условия? Имам съседи, които отглеждат крави, мога да си намеря истинско мляко. И после - варя го дълго на бавен огън и чакам после каймака да се отдели отгоре ли или какво? Снощи сварих два литра мляко и на сутринта имаше каймак, но съвсем тъничък, не така дебел, като в клипа.

# 733
И аз благодаря за клипа. Много интересно!
Баба ми събира каймака от прясно сурово мляко и е по-различно от това показаното, но беше много вкусно.

# 734
  • Пловдив
В България не се практикува тази технология на "отсметаняване" на млякото, всъщност резултата е постижим , ако уцелиш маслена крава и отделиш цял ден да подгряваш и охлаждаш млякото - става мнооооого бавно. Затова пък комшиите нямат заквасена сметана, която не толкова трудоемка и претенциозна. Получената по този начин сметана - "каймак" е с изключително минимален срок за съхранение, но пък е толкова вкусна и ....... толкова калорична. Обратната страна, която остава към чинията е по-твърдичка и стабилна, защото си е почти чисто масло. Монтирана върху добре напоения със захарен сироп сладкиш си е направо малка енергийна бомба........ама вкуснооооо.

Общи условия

Активация на акаунт