Турска кухня *5*

  • 522 494
  • 1 748
  •   1
Отговори
# 765
  • Мнения: 6 217
Обожавам ги тия "зелени" турски сладкиши.

# 766
  • Мнения: 9 992

Аз съм изпуснала. Embarassed Може ли рецептата за баклавата на Ердинч?

С удоволствие, заповядай!  bouquet

някой път ще ви напиша и за нещо друго

става въпрос за шьобиет баклава,

аз винаги си купувам от Антеп баклавата на Кочак дадена долу в снимката

според мене това е върха в баклавата



между другото тука баклавата се яде леко топла и също така може да се замрази във фризер но не се препоръчва да се съхранява в хладилник

весели празници на всички

 Hug

 #Shocked изглежда невероятно , с шамфастък ли е ? Имаш ли рецепта ?

# 767
  • Мнения: 51

засега само това

# 768
  • Мнения: 9 992
Но аз не разбирам турски , кора , шамфъстък /доколкото виждам/ и масло ли е топчето ,което слага или тесто ???

# 769
  • Истанбул
  • Мнения: 333
Топчето,което се слага в шьобийет-а е смес от мляко и грис.

# 770
  • Мнения: 9 992
Топчето,което се слага в шьобийет-а е смес от мляко и грис.

Кисело , прясно , варени ли са или ...???

# 771
  • Мнения: 51
Топчето,което се слага в шьобийет-а е смес от мляко и грис.

Кисело , прясно , варени ли са или ...???

500г прясно мляко
2,5сл грис
1пк ванилия

100г фъстък или орехи(но това е импровизация и е по желание, в класическата рецепта ги нема)

пече се до сгъстяване и се оставя да изстине

=============

забележки от предишното видео

нужно е най малко 11 пластова кора за баклава( 13 пластова е в оригинала)
реже се на по 7см квадратчета
на всяко парче се слага обилно фъстък/орех и отгоре от приготвената плънка(може и да се импровизира плюс чл сметана)
сгъват се квадратчета в диагонал на триъгълник
редят се във тавата застъпващо един у друг
поливат се обилно със топло/горещо к.масло(тука маслото е вповече отколкото при баклавата, всъщност също така използваното масло е от овче мляко придобито около първа пролет )
оставя се така около 15мин да попие маслото
пече се 40мин на 170Ц
или 20 мин на 210Ц (всъщност тука всички производители си имат техни тайни за подобни детайли)
полива се направо със горещ шербет върху току що извадената от фурна баклава
след час е вече готова за консумация

успех


айде за желаещите да импровизират и нещо за другите видове от рода на баклавата



за видовете начини за рязане на баклава(за неразбиращите турски след 2ра мин)
http://youtu.be/EfhrOK6rqag

Последна редакция: чт, 02 яну 2014, 11:18 от Ердинч

# 772
  • Мнения: 160
Ердинч,на последното видео видях,че режат баклавата след като са я поляли с масло,така ли е правилно? Ние обикновено първо режем и тогава поливаме с масло.Все си мисля,че като е полята с масло,ще се реже по-трудно,ще се мачка,а като гледам там изглежда много лесно  newsm78

# 773
  • Мнения: 51
Ердинч,на последното видео видях,че режат баклавата след като са я поляли с масло,така ли е правилно? Ние обикновено първо режем и тогава поливаме с масло.Все си мисля,че като е полята с масло,ще се реже по-трудно,ще се мачка,а като гледам там изглежда много лесно  newsm78

показаното е само символично за видовете рязане

# 774
  • Мнения: 51
Този клип просто ме очарова. От него излъчва някаква носталгия в противовес на химията на хранително вкусовата промишленост у нас. И всичко това и в Турция ще замре като влезнат в ЕС и там дойдат бюрократчетата от Брюксел да ги учат как и какво да ядат.

мене също бре комшу, тука вече напоследък е във реванш домашното, във истинския му смисъл

хората взеха все повече да се стремят към него

Ердинч, благодаря! Не съм яла такава сметана, не съм виждала дори такава. Пра-дядо ми гледаше овце, но никога не сме правили сметана от млякото. Не съм и чувала някой по моя край да е правил домашна сметана. Технологията ми е абсолютно непозната. Киселото мляко, сиренето и маслото не са ми проблем, но сметаната... Как се прави, всъщност, в домашни условия? Имам съседи, които отглеждат крави, мога да си намеря истинско мляко. И после - варя го дълго на бавен огън и чакам после каймака да се отдели отгоре ли или какво? Снощи сварих два литра мляко и на сутринта имаше каймак, но съвсем тъничък, не така дебел, като в клипа.

технологията е много проста

8-9 часа  млякото върху печката до кипване(не се позволява да кипне, ако заври не се получавало каймак, вари  се до онзи момент дето млякото почва да се надига и стоп, знам го тоя момент от правене на сладолед, непременно след него вече млякото почва да бълбука и вече няма опасност да прелее извън тенджерата) (а в някои източници пък се пише че млякото не бивало да се стопля повече от 60-70Ц, също така цялата процедура може и на водна баня)
в него момент се сваля от печката и се оставя настрани да се охлади час
пак се слага на печката за 8-9часа и така до следващото надигане
следва ''потене'' във специален и хладен ъгъл на стаята покрито със специална кошница и отгоре завита със кърпа, трае около 6-7часа
следва пак на печката за 8-9часа и така пак до следващото надигане
следва пак ''потене'' във специален и хладен ъгъл на стаята покрито със специална кошница и отгоре завита със кърпа за 6-7часа даже и до 8-9часа
след което се слага в хладилник и престоява там също около 7-8часа
следва отделяне на каймака
използва се игла, като първо се разделя на две след което се разрязват и краищата откъм тенджерата
от около 3лт мляко се получава близо 350г каймак с дебелина близо 1,5см

цялата операция траело около 48ч

сигурно сте забелязали но да вметна че в клипа сметаната е от биволско мляко

а биволското мляко е едно от най маслените

различните млека имат различен процент на масленост, ето някои данни


кравешко......................3.7
овче.............................7.5
козе..............................4.5
биволско......................7.8
камилско......................4.5
магарешко....................1.5
млякото от кит..............22
млякото от елен...........18
а майчиното е...............3.8

ако искате може да пробвате със равни количества смес от течна крема и кравешко п.мляко

успех

 Hug

Последна редакция: чт, 02 яну 2014, 21:10 от Ердинч

# 775
  • Sofia
  • Мнения: 29 100
какви са тези толкова зелени шам фастъци,които слагат в баклавите....аз купих сурови,но не са зелени,а розовеят

# 776
  • Мнения: 51
какви са тези толкова зелени шам фастъци,които слагат в баклавите....аз купих сурови,но не са зелени,а розовеят

суровите ядки тука са със зелен цвят



# 777
  • Мнения: 160
Слагала съм суров шам фъстък,който е зелен в началото,но при печенето си променя цвета.Възможно ли е да слагат и малко зелена боя newsm78 за по-добър търговски вид? Особено на мини баклавичките,които са поръсени и отгоре

# 778
  • Мнения: 293
Ердинч, Благодаря от все сърце! Безценен си!  Hug   bouquet
Аз ще продължа с пробите. Само дето  специална кошница нямам...плетен кош за пране дали става?
Освен за директна консумация, тази сметана може ли да се ползва като съставка в крем за сладкиши?

# 779
  • Мнения: 51
Слагала съм суров шам фъстък,който е зелен в началото,но при печенето си променя цвета.Възможно ли е да слагат и малко зелена боя newsm78 за по-добър търговски вид? Особено на мини баклавичките,които са поръсени и отгоре

в никакъв случай, показах ви баклава от местен познат производител, който например ползва масло приготвенно само през първа пролет със сток за цяла година, ползва само захар от местността Малатйа, брашно от Конйа и всичките със определени исо стандарти и пр.

естествено е че злоупотребяващите със здравето на хората могат да ползват подобни, както тука така и при вас, има ги навсякъде

например тука напоследък злоупотребяващите се публикуват във вестниците със обяви от държавата даващи подробности за всички им нередности

вземал съм много пъти смлян на едро и на прах суров фъстък, зелено си е

ето смесени 2ва вида фъстъци и фъндъци върху ашурето, купени със шушулките и надробени лично от мене




сори, във снимките всички фъстъци са сурови, във баклавата също се използват сурови, може би разликата е от там

Здравейте Simple Smile. Доста често ходя в т.нар. Турското - заведение на магистралата между Пл и Сф. Там правят страхотни салати - на пръв поглед обикновени - домати и краставици и мн подправки. Някакви идейки какво точно е съдържанието й?

това е много специална салатка със много подправки, характерна е за местността и родината на баклавата Гази Антеп





Когато бяхме това лято в Турция ми се струваха много 15-20 лв. за килограм баклава,

истинската/качествената баклава е най малко със 45тл и нагоре цена за кг

например за последно от онези зелените(шьобиет) си ги купих за 53тл/кг

за толкова пари баклавата не е баклава, внимавайте моля  Thinking

Последна редакция: чт, 02 яну 2014, 21:37 от Ердинч

Общи условия

Активация на акаунт