Отслабване със Сиофор - тема 3

• 125 899
  • 778
  •   1
Отговори
# 570
За това попитах за какво е изпизан. Принципно не го изписват само при наличие на ИР. Peace

Ето линк, заповядайте: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=716988.150;topicseen  Hug

# 571
  • София
Ходих при д-р Лазарова, кр. захр на гладно 5,9, ИРИ на гладно 11, НОМА 2,8. Не ми назначи обременяване с глюкоза, но ми изписа метформин. Преди съм взимала Глюкофаж и имах много неразположения, затова сега ми изписа Методиаб 3х1т. от 500mg. Някой взима ли Методиаб и дали има странични ефекти?

# 572
  • София
Виолетке, сама си намери подходящ за теб метформинов препарат. Иначе Лазарова си го обича този метфодиаб и го изписва често. Татко с него не можа да постигне по-добра захар и се върна на сиофора. Аз не съм го пробвала, но организмът ми реагира еднакво и на метфогама и на глюкофаж и на сиофор.

Яна-Ина, би ли споделила какви са ти аргументите против метформина. Никъде не съм намерила официално становище против. Тук се загатваше, че вреди на черния дроб. С какво или как никъде нищо конкретно.  Аз си мисля,че всъщност го облекчава в дейността му. Виж, четох  медицински доклад за положителен ефект  против рак на гърдата и др. Правилният режим на хранене наистина е най-добрият начин да държим диабета под контрол, но диетата ми помага само за кр. захар, теглото не се коригира до желаното. И преди споделих, че като добавих и глюкобай постигнах идеалното тегло. Тайно се надявам, че като постигна стабилизирането му може да пробвам да намаля/спра хапчетата. Обаче дали ще се справя времето ще покаже. За сега забелязвам, че прз зимата съм добре-отслабвам и не ми се яде. Запролети ли се, пак ми идва апетитът и качвам леко. Дозата ми е непроменена- тялото ми реагира различно. И малко да кача, все е на корема.  

# 573
Неба, при наличие на диабет метформина е необходим. За това спор няма! Peace В случаите на ИР обаче аз лично съм на мнение, че той е последната възможност да се вкарат нещата в ред.  Wink Самия факт, че този препарат никъде не е допуснат за това заболяване говори достатъчно за това.

# 574
Момичета, я да ви попитам аз  Simple Smile
На Сиофор съм от ноември 2012 г. Преди да започна лечение изследвах двукратно кръвна захар на гладно, ОГТТ ( обременяване с глюкоза) и Кръвно-захарен профил.
Имам нарушена гликемия на гладно - нарушен въглехидратен толеранс, доколкото разбрах.
Кръвната ми захар вече е в норми. От началото на лечението досега съм на доза 2 х 500 мг Сиофор. Дозата не е променяна. Кръвната ми захар е под 5 ( 4.9 - 4.4 - 4.4) на последната контрола.

Исках да попитам, нужно ли ми е изследването : Обременяване с глюкоза - инсулин?
Докторът нищо не спомена за инсулина. Тогава ми пусна само ОГТТ - глюкоза на гладно и на 120 минута и кръвно-захарен профил, и на база тези резултати ми предписа Сиофор.
С автоимунно заболяване на щитовидната жлеза съм и ходя и за двете заболявания при един и същи доктор.

От началото на лечението съм свалила 7 кг и повече не помръднах.
От 10 дена съм заменила всякакъв хляб ( пълнозърнест, ръжен, типов и т.н.) с хляб от лимец.
Четох хубави неща за него и се препоръчва при стомашни заболявания, диабет и автоимунни заболявания, и не само.

# 575
  • София
 neba ти взимаш едновременно с метформина и Глюкобай?

# 576
Merelenda, пусни си един инсулин на гладно и като се видят стойностите, тогава може да се коментира. Ти никога ли не си го изследвала? newsm78

# 577
Merelenda, пусни си един инсулин на гладно и като се видят стойностите, тогава може да се коментира. Ти никога ли не си го изследвала? newsm78
Ами не съм. Не ми е назначавал доктор изследване, а всички от нета се информираме какво трябва и какво не. Та чета в темата за инсулина и затова попитах.
Тъй или иначе - нарушена гликемия имам и пия Сиофора.
Един вид, има ли вероятност, макар да пия Сиофор, инсулинът да не е в норми? По - различно ли е лечението? Извинявам се за може би глупавите въпроси, но изобщо не съм наясно.

При мен обременяването с глюкоза излезе в норми на гладно и след 120 минута.
В кръвно-захарния профил има леко завишаване на стойностите сутрин и на обед. Вечерта е в норми. Докторът ми обясни на прост език, че вечер складирам захарта и сутринта я освобождавам и се повишава.

# 578
  • София
violetkatana, да на сиофор и глюкобай съм от 1г. За сега най-оптималната комбинация за мен.

Merelenda, ОГГТ може да се повтори най-рано след 6м, най-добре след 12м. Само при диабетиците пропускат инсулина, но щом си с преддиабет в твой интерес е да го следиш заедно със захарта. С тази доза 7кг са чудесно постижение!!!! Организмът сваля бързо най-пресните мазнини. Натрупаните назад в годините мазнини се стопяват най-трудно и изискват повече време и усилия.

Jana Ina, благодаря!

# 579
violetkatana, да на сиофор и глюкобай съм от 1г. За сега най-оптималната комбинация за мен.

Merelenda, ОГГТ може да се повтори най-рано след 6м, най-добре след 12м. Само при диабетиците пропускат инсулина, но щом си с преддиабет в твой интерес е да го следиш заедно със захарта. С тази доза 7кг са чудесно постижение!!!! Организмът сваля бързо най-пресните мазнини. Натрупаните назад в годините мазнини се стопяват най-трудно и изискват повече време и усилия.

Jana Ina, благодаря!
ОГТТ глюкоза при мен излезе в норми. Правя контроли само на кръвно-захарен профил.
Значи мога да си направя ОГТТ - инсулин на своя глава, вече са минали 8 месеца от лечението.
А как стоят нещата с прием на хапчето и изследването? Или ще попитам в лабораторията като отида за изследване.
Значи да разбирам, че ако захарта ми е в норма, то инсулина може да не е? Но нали пак с метформин се лекува, а аз пия Сиофор?  newsm78

# 580
Merelenda, захарта ти може да е в норма, но инсулина да не е.  Peace Това се нарича ИР. Когато и захарта е леко завишена, но не е с патологични стойности, тогава има и преддиабет.
Няма смисъл да правиш огтт само с инсулинови стойности. Важно е да има и инсулин, и захар на 0, 60 и 120 мин. Всичко останало е безсмислено, защото не дава точна представа за състоянието.  Wink
Като начало защо не си пуснеш захар и инсулин на гладно? Ако инсулина на гладно е добър, не виждам защо да се натоварваш с глюкоза. Това изследване не е леко за организма! Peace
Относно завишената захар сутрин - как се храниш вечер?

# 581
Значи, захарта на гладно е 4,9 на последната контрола. Правех контроли на всеки 2 месеца, когато си пусках и щитовидните хормони. Стойностите, които накараха доктора да ми пусне ОГТТ - глюкоза и кръвно-захарен профил бяха 5.87 венозна при норма 6.1 и 5.27 капилярна при норма 5.5.
ОГТТ на гладно ( в друга лаборатория) тогава показа 6.70 - при норма 6.38 на гладно, а след обременяване 6.60 при норма 7.70 на 120 минута.
След 10 дена докторът поиска кръвно-захарен профил - 6.30, 7.80, 5.30 при норма 6.38.
На база тези резултати ми предписа Сиофор 2х500 мг.
Още на следващата контрола захарта ми бе в нормите 5.20, 5.30 при норма 6.38.

Значи, просто на следващата контрола на кръвно-захарен профил мога да пусна И инсулин на гладно и ако има проблем тогава да направя ОГТТ - инсулин? Нали така?  Simple Smile

За храната - мисля, че се храня нормално. В смисъл - съобразих се с доста неща, които neba ми препоръча в темата. Въглехидрати не хапвам вечер. Ако ям сладко, то е на интервал от основно хранене ( но сладко ям рядко и предимно е някакъв плод). Доста храни замених с по-здравословни такива. Следя и калорийния дневен прием да не надвишава 1500 калории, и т.н.

Последна редакция: ср, 19 юни 2013, 13:51 от Merelenda

# 582
Да, пусни следващия път инсулин на гладно. Нали знаеш, че захар и инсулин се изследват преди да си пила метформина? И пиши после какви са ти резултатите. Peace
Иначе захар сутрин на гладно може да се дължи не само на въглехидрати вечер, а и на прекалено много белтъчини. Ако това е проблема, ограничи ги малко и виж след месец дали не е по-добре положението.
Иначе тук можеш да прочетеш подробно за огтт и стойности - http://www.arsmedica.bg/bg/lab/c_id/2442/bg.html.

# 583
Да, пусни следващия път инсулин на гладно. Нали знаеш, че захар и инсулин се изследват преди да си пила метформина? И пиши после какви са ти резултатите. Peace
Иначе захар сутрин на гладно може да се дължи не само на въглехидрати вечер, а и на прекалено много белтъчини. Ако това е проблема, ограничи ги малко и виж след месец дали не е по-добре положението.
Иначе тук можеш да прочетеш подробно за огтт и стойности - http://www.arsmedica.bg/bg/lab/c_id/2442/bg.html.
Да, за преди хапчето - знам. Hug

За храненето исках да кажа - вечер почти не ям. Храната през деня ми е достатъчна ( закусвам добре и обядвам нормално, с две междинни закуски - да го наречем : плод, или там каквото ми се е прияло). Не се товаря с белтъчини вечер. Хапвам нещо леко, колкото да изпия хапчето.
Но, захарта ми е нормална сутрин отдавна.
Проблемна беше преди да открият нарушената гликемия. Тогава ядях предимно вечер, а цял ден не хапвах нищо, защото не ми се ядеше.
Като откриха заболяването си "обърнах режима", ако мога така да се изразя. Замених някои храни и спазвам някои препоръки, и заедно със Сиофора свалих килограмите и понижих кръвната захар под 5 за целия ден.

Благодаря за линка, ще прегледам сега. Hug

# 584
Неба, забравих да си допиша мислите... По принцип метформинът товари бъбреците и черния дроб. За това е добре тези показатели да се следят на всеки 3 месеца. В Германия примерно това е стандарт и лекарят дори ти записва следващия час за след 3 месеца. Така е прието да се прави и в други европейски страни. Peace

Общи условия

Активация на акаунт