Отслабване със Сиофор - тема 3

• 125 890
  • 778
  •   1
Отговори
# 600
Момичета,
Обръщам се с въпрос към тези от вас, които се лекуват по-дълго и са вече много наясно с преддиабета и диабета.
Възможно ли е приемът на Сиофор да променя някои биохимични показатели.
Днес си правих контроли, защото в понеделник съм на лекар.Дойдоха ми повишени АЛАТ, пикочна киселина, а предния път- и креатинин.
Освен това, този Сиофор нали ще се спре в един момент.И глюкозата и гликирания хемоглобин вече са ми в норма.Да настоявам ли за махането на Сиофора.Пия го от 6 месеца, вече съм на 3 по 850, не съм свалила нито грам, въпреки специалните режими на хранене/ВМНВД/ и спортуване по 5 часа седмично.
Моля за съвет от ветеранките.Благодаря!  bouquet

# 601
  • Бургас
Пия го от 6 месеца, вече съм на 3 по 850, не съм свалила нито грам, въпреки специалните режими на хранене/ВМНВД/ и спортуване по 5 часа седмично.

Ако имаш желания ще си напишеш ли едно дневно меню
Хапваш ли млечни,ядки,плодове?

# 602
Да, ще опитам.
По 1 варено яйце на ден, маслини- доста.
Пилешко под всякаква форма.Домати-обожавам ги.
От млечните- само сирене малко и повечко от топеното.
Една ябълка на ден.Ядки-не.Обичам ги, но ги избягвам.
Опитвам се да се храня по ВМНВД , но не знам доколко е стриктно.
Килограмите ме притесняват, да, защото полагам неимоверни усилия срещу тях.Но повече ме притесняват изследванията- защо са повишени тези стойности.....не пия, не пуша, спортувам....какво още да направя.

# 603
Пикочната киселина може да се повиши под въздействие на консумация на много фруктоза. Не знам дали е възможно само от 1 ябълка на ден, но аз бих те посъветвала да изключиш тази ябълка, щом имаш повишена пикочна киселина. А ако консумираш някакви безалкохолни напитки или захар под друга форма, също ги спри.

Не знам дали не приемаш малко храна или може би малко мазнини Thinking

Последна редакция: пт, 21 юни 2013, 19:09 от Cioccolata

# 604
Виланела, би ли описала храненето си в три последователни дни? Тогава по-конкретно ще можем да коментираме. Имам и още два въпроса - имаш ли съпътстващи заболявания и при какви стойности ти е изписан метформин. Ако искаш, ги напиши!  Peace

# 605
Страхувам се да не ви досаждам.
Ще опиша примерно 3 дни-
Ден 1
З.- 1 яйце варено, 1 пълнозърнеста филийка с топено сирене
10ч.-2 кокоски и 3 топени сиренца
О.-1 татарско кюфте и салата от тиквички и моркови
В.-пилешки жулиен 140 гр.
Ден 2
З.-1 варено яйце, 20 гр. сирене, 6 маслини
10ч.2 кокоски
О.леща
16ч.1 грейпфрут
В.-2 пилешки флейки, зелена салата,зехтин
Ден 3
З.-1 пълнена зелена чушка със сирене, 2 топени сиренца
10ч.ябълка,2 топени сиренца
О.-2 пържени яйца в масло, салата от червено цвекло 100гр., 20 гр. сирене,1ф. пълнозърнесто хлебче
16ч.-1 ябълка
В.-8 сърмички, салата домати и краставици със зехтин и маслини
Спорт- мажду 3 и 8 часа седмично.
Приемам Омега 3 по 1гр., Шуслерови соли 5,9,10
Сиофорът го започнах при стойности на кр.захар и ИРИ
0ч.   5.9                8.38
1 ч.  6,4                58.85
2ч.   3.9                9.2
Гликиран ХБ-5.3 преди лечението, 6.3- на 4-месец, 5.7- на 7-я месец.
Нямам никакви други заболявания, освен тази ИР, която се манифестира с коремно затлъстяване, стеатоза на черния дроб,тежка обремененост откъм диабет.
Нямам хипертония, нито бъбречни болести, макар че горните стойности на трансаминази и бъбречни, ще ме изпратят на лекар!

# 606
Ами, сигурно няма да ти хареса моят съвет, но според мен изключи напълно хляб, ориз и картофи. Сърмите са ти с ориз, предполагам? Хлябът няма значение, че е пълнозърнест - той е доста високовъглехидратен. Плодовете също не са ти необходими. Лещата също е високовъглехидратна. Ако много държиш, си остави по малко плод на ден, но тогава не яж нито тестено, нито картофи, нито ориз, нито бобови. По отношение на въглехидратните храни нека основният източник да бъдат зеленчуците и количествено те да бъдат повече от плодовете.

Според мен яж повече месо (и не само пилешко), повече яйца, риба също яж. Също спокойно можеш да ядеш масло. Топеното сирене по-добре го замени с обикновено, поне според мен, защото топените не се знае какви боклуци съдържат Rolling Eyes Пълномаслено кисело мляко също можеш да ядеш. Ако постепенно видиш, че млечните ти пречат, тогава ги спри. Но при всички положения основата на храненето ти е добре да бъдат месото и яйцата, а не млечните, въпреки че и млечни можеш да консумираш.

А и ми се струва, че все пак ядеш малко количество и може би това ти забавя обмяната.

Друг съвет - постарай се да се храниш максимум 3 пъти, без междинни хранения. На тези 3 основни хранения се наяждай нормално - да се почувстваш сита.

# 607
Много ти благодаря!
Аз леща, ориз и картофи ям веднъж годишно.....
Просто избрах произволни страници от тетрадката, в която в началото си записвах менютата.
Наблягам на риба, яйца, маслини, както и много салати.
Не разбрах връзката между ябълката и пикочната киселина, но ще я махна окончателно от менюто си.
Напоследък се храня по 3 пъти,а  като огладнея между основните, ям слънчоглед.Грешка ли е.
Няма да досаждам повече.Ще се консултирам и с гастроентеролог и нефролог за тези стойности, които ме притесниха.
Хубав ден на всички!

# 608
Ябълката, както и другите плодове, съдържа фруктоза. Черният дроб трябва да преработи тази фруктоза, защото иначе тя е токсична за организма. При преработването й се отделя пикочна киселина. Следващ етап може да бъде развитие на подагра. Това е връзката.

Щом имаш стеатоза, значи наистина въглехидратите, които консумираш, особено фруктозата, са прекалено много за твоя организъм на този етап. Тогава се получава стеатоза - от претоварване на черния дроб с въглехидрати, като фруктозата е най-вредна в това отношение.

# 609
От две години приемам ябълков пектин на прах, който действа благоприятно на храносмилането и черния дроб. Започнах да го приемам заради приема на много лекарства и с цел да помогна на черния дроб. 1 лъжичка пектин се равнява на не знам си колко ябълки дневно.
Ябълковият пектин е без захар.

От две години  следя чернодробните показатели на около 3 месеца, заради лекарствата, които пия.
За бъбреците обаче никакви изследвания не съм пускала.

# 610
Виланела, определено храненето, което си описала няма общо с вм-нвд!  Peace Шоколадка ти е дала съвети. Имай в предвид, че никой лекар при затлъстял черен дроб няма да ти каже да ядеш мазнини и месо, риба, яйца... Wink Решението е твое!  Mr. Green Ако искаш, ще трябва да махнеш напълно въглехидратите и да започнеш да приемаш повече мазнини. Ела в темата за вм-нвд и попрочети там, за да не се развихри тук дискусия на тема хранене! Peace И мини на 3-кратно хранене!
Би ли написала стойностите, които са завишени? Те кога се появиха - още преди лечението с метформин или след започването му? newsm78
Аз лично смятам, че дозата на метформин, която пиеш, е доста висока. Учудва ме, тъй като резултатите от огтт, които си пуснала, не са чак толкова лоши!  Peace Не съм убедена дали наднорменото ти тегло идва от ИР. При теб тя е много леко изразена...
Много нерално ми се струва, че с тази висока доза, много спорт и ограничени калории не отслабваш! Изследвала ли си щитовиидната жлеза?

# 611
Здравей!
Да, ТСХ-то ми е в норма.В понеделник ще си поискам една ехография от доцентката.
От изследванията ме смущават- пик.к-на 421, креатинин 93 и АЛАТ-62.
Някой би казал, че не са толкова високи, но смятам, че не е нормално.
В последните 6 месеца, в които пия Сиофора, за трети път ми идват раздвижени резултати и то от различни лаборатории.Дотогава не съм имала проблеми.
Ще ви пиша в понеделник как е минал прегледа.И ще се старая да съм по-близо до ВМНВД.
Хубав ден на всички!Аз отивам на работа. Rolling Eyes

# 612
А какво казва лекуващият ендокринолог по въпроса? В Германия има стандарт - ако са завишени чернодробните или бъбречните показатели, то дозата на метформин се намалява и ако пак няма подобрение - тогава се сменя с друг тип препарат. Тъй като ти не си диабетик не виждам обаче с какво той може да бъде сменен освен с разни хранителни добавки с подобно действие! Peace
В коя лаборатория са тези завишени резултати? А асат, ггт, билирубин и т.н. как са? newsm78
И жлъчката ти наред ли е?
Ако завишението се е получило след започването на метформина, което разбирам, те съветвам да говориш с ендото и да го спрете.  Peace А и при теб нещата са толкова леки, че за 3 месеца с правилно хранене ще си вкараш всичко в норма.  Wink
Аз никога не съм имала проблеми с чернодробните, но след 6-7 месеца на метформин ми казаха, че черния ми дроб е затлъстял и чернодробните съответно се завишиха. Спрях метформина и след 6 месеца вече нямаше и помен от тези проблеми.  Peace Разбира се обаче искам да подчертая, че всякакви такива решения се съгласуват с лекуващия ендокринолог и той контролира редовно какво се случва. Аз си пускам разширена кръвна картина на 3-6 месеца, откакто ми откриха ир, за да може да се реагира бързо в такива случаи. Докато пиех метформин задължително всеки 3ти месец, а сега ако забравя, то 2-3 пъти в годината.
Ако сама не задаваш въпроси, никой лекар няма да ти каже да спреш лекарството, което ти е изписал. Защото повечето смятат, че това лекарство се пие "до живот"...

# 613
Яна, благодаря ти!
Всички други изследвания са ми ОК, пускани в 2 или  3 независими лаборатории в града.
Утре съм на ендокринолог и вечерта ще ви пиша какво сме решили.
Отново   bouquet на всички!

# 614
Е, не съм очарована от резултата.
Не само, че не ми спря Сиофора, но искаше и да увеличава дозата.Каза, че сме постигнали добър гликемичен контрол, но не и сваляне на тегло.Отказах.По-добре дебела и здрава, отколкото слаба, но болна.Повече от 2500 мг дневно си е за диабетици май....
За чернодробните ензими се иска консултация с гастроентеролог, сякаш не знам.Не било от Сиофора........Предвид, че не пия и не пуша, от що ще е  Rolling Eyes
Много Омега съм взимала и много мазнини......Караме си по учебниците отпреди 100 години.
Поне 56% въглехидрати трябвало.
Ох, да се побърка човек!!!!
А между Сиофор и Глюкофаж- кое е по-доброспоред вас ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт