Посещение на ученици в завод/фабрика?

• 3 641
  • 25
  •   1
Отговори
  • София
Децата от класа на дъщеря ми  (5 кл) имат желание да посетят някой завод или фабрика, за да се запознаят от близо с производството. Класният им също одобрява идеята и с готовност ще ги придружи. Обаче се оказва, че май няма къде да отидат... Имах информация, че преди време е имало такива организирани посещения в Нестле и Монетния двор, обадих се, но за съжаление към момента няма. А си спомням на мен колко интересно ми е било... Някой знае ли за предприятия в София които биха приели група ученици? И изобщо децата ви участвали ли са в такова опознавателна обиколка? Не би ли било хубаво, ако всички се запознаваха в ученическа възраст с основните трудови дейности? Определено това би ги улеснило при избора им на професия по-късно...

# 1
Като за начало - в печатница дали няма да ви пуснат?

# 2
пробвай и в Агресия / на гара София север /
или Мтел 

# 3
  • дядовата ръкавичка
Миналата седмица учителката по природа заведе децата (5 клас) в пречиствателна станция и в завод за пластмасови изделия .... но в Самоков. Междувременно, посетиха и два музея. Не знам, обаче, как беше организирано - директно или посредством туроператор.

# 4
  • София
жалко, че няма къде да отидат. Явно ще разчитаме на "Как са го направили" по Дискавъри. Едно, че не останаха заводи, и второ, никой не може да задължи частна фирма да приема посетители, да не говорим сигурно и при желание да го направят, колко кофи мастило трябва да изпишат за разрешение от сто агенции.

# 5
Децата от класа на дъщеря ми  (5 кл) имат желание да посетят някой завод или фабрика, за да се запознаят от близо с производството. Класният им също одобрява идеята и с готовност ще ги придружи. Обаче се оказва, че май няма къде да отидат... Имах информация, че преди време е имало такива организирани посещения в Нестле и Монетния двор, обадих се, но за съжаление към момента няма. А си спомням на мен колко интересно ми е било... Някой знае ли за предприятия в София които биха приели група ученици? И изобщо децата ви участвали ли са в такова опознавателна обиколка? Не би ли било хубаво, ако всички се запознаваха в ученическа възраст с основните трудови дейности? Определено това би ги улеснило при избора им на професия по-късно...

Чудесна инициатива, училището трябва да направи всичко възможно да запознава децата с реалния свят. Смятам, че това следва да е основната му функция.
Миналата година класът на детето ходи до фабрика, но за жалост не живея в София, иначе имам доста идеи за тук, където сме, т.к. производства все още има. Смятам, че е добре дори децата, вместо да губят време в Час на класа или ДБТ всяка седмица от време- навреме да се водят на различни места.
Моя син съм го водила във фабриката, където е баща му, в предприятия, които съм обслужвала, в съда, в кантората, в университета. Мисля да му организирам един ден в сладкарски цех през ваканцията/имам познати/, ще ми се и повече, ще видим. Определено придобиват много по- обективна представа за реалността от кухите основно книжни и ТВ представи за света по този начин децата.
Като деца са ни водили в текстилни предприятия, машиностроителни, обувно, в кожарски цех, помня една пречиствателна станция в текстилно такова, да гледаме занаятчии. Наистина беше интересно.

# 6
  • n/a
Поздравления за инициативата!

Където и да отидете, следва предварително да се уредят нещата с Охрана на труда или както там се казва в момента в съответния завод. Също бих препоръчала да се разведат децата и през отделите.

# 7
  • София
Мерси, за идеите. Ще опитаме да уредим нещо.. много ме е яд за Нестле, защото те често предприемат различни инициативи, насочени към децата, включително и посещения в училище... надявах се, че биха приели група, но може би аз не бях достатъчно настоятелна.
Малката ми дъщеря е в частна ДГ и там имат много такива инициативи (всъщност голямата се запали покрай нея и сподели с приятелите си). Последно бяха в една пекарна, където не само добре ги почерпиха, но и им показаха почти всичко (включително и са месили тесто със "специални" шапки, които са си взели за спомен Wink)! Малката беше много доволна и впечетлена. Предполагам за голяма част от тези посещения съдействат родители.

Последна редакция: вт, 24 апр 2012, 14:30 от Лекси

# 8
Още една идея, но е далеч от София  Wink
http://www.kznpp.org/index.php?lang=bg&p=info_center&p1=visit_us

# 9
Когато бях малка ни водеха много често в печатницата. Спомням си, че веднъж ни дадоха да подвързваме една книга на Виктор Юго  Sunglasses
Водиха ни и в асансьорния завод и на едно учебно-опитно поле. Беше много интересно  Grinning

# 10
  • sofia
Лекси, може би ако инициативата излезе от училището. В смисъл писмото с желанието да се организира групово посещение е подписано от директора. Един вид официално искане.
Друго, което се сещам е някой от институтите на БАН. Кеф ти лаборатории, кеф ти опитни полета (имат до Казичене). До ръководителя на съответния институт и да се намери желаещ за "екскурзовод".

# 11
  • Варна
в Крафт Якобс също може да попитате.Мисля,че имат цех в Костинброд за кафе. А шоколадите нали ги правят в Своге, пак е близо до София.
В Костинброд се сещам и за "Олинеза".

# 12
  • с/у ОколоМръсТното
Аз съм била в пивоварни, мелнци и хлебопекарни и месопреработвателни предприятия. И в завод за електроника и телефони. МЕГА интересно беше.

"Сами-М" в Дружба?
"Ариана" в Горубляне ли се води? Или там е само администрацията...  Thinking

Много хубава идея, поздравления  Peace

# 13
Идеята е чудесна. И нас като ученици са ни водили по разни заводи. Дори ни слагаха и да работим /била съм точно в такава възраст - 12-13 годишна/. Страшно беше интересно, запазила съм и трайни знания как се поставят капси и копчета тик-так /работихме един ден във фабрика за чанти и кожени изделия/!
Моите деца досега са ги водили само във ферми, като част от програмата на "Зелено училище" - правили са собственоръчно сирене и сладко от ябълки. Бяха много вдъхновени.
И сега се замислям, че може да подбъзнем и нашата директорка с молба да организира посещения в производствени предприятия. Тя е много дейна и нищо чудно да се заеме с тази задача.
Но ще го оставя за следващата учебна година.

# 14
  • sofia
.... Дори ни слагаха и да работим /била съм точно в такава възраст - 12-13 годишна/. Страшно беше интересно, запазила съм и трайни знания как се поставят капси и копчета тик-так /работихме един ден във фабрика за чанти и кожени изделия/!
Което ме подсеща, че навремето горе-долу на тази възраст са ги пращали чираци при майстор.
И горе-долу на тази вазраст се запалих по шиенето (примерно).

Общи условия

Активация на акаунт