С какво ви дразнят свекървите- 16 тема

• 73 007
  • 757
  •   1
Отговори
# 285
  • София
къде съм казала нещо за омраза и беснеене?  Да, накрая почти винаги има един прецакан (най-често снахата), дето хем гледа болен некръвен роднина, дето му е стъжнил живота, хем останалите от родата се скатават и му набиват канчето колко е лош, че не гледа този болен с умсивка. Затова каквото било-било в миналото, отдръпване от ситуацията и оставяне на най-близките роднини на въпросния болен да се разберат помежду си и да си го гледат.
Аз, аз казах за беснеене. Нормално е човек да се ядоса при такова стечение на обстоятелствата, но пък и не е хубаво да се оставя на яда си, защото ще отнесе гнева на всички. А при тежка болест и смърт винаги има гняв и е по- добре да се подлагаш насреща му.
никак не твърдя да си остави бебето и да гледа болен или друго. Просто да се пощади емоционално и сега и в бъдеще.

# 286
  • София
така де, ще се пощади емоционално, ако погостува на мама за известно време, докато трае хамалогията с диагнозите и болнициите, пък после тихо и кротко ще си гледа детето и няма да се набутва между шамарите. Както се видя, има други близки роднини, които както от морална, така и от материална точка са по-напред в грижите.

# 287
  • София
така де, ще се пощади емоционално, ако погостува на мама за известно време, докато трае хамалогията с диагнозите и болнициите, пък после тихо и кротко ще си гледа детето и няма да се набутва между шамарите. Както се видя, има други близки роднини, които както от морална, така и от материална точка са по-напред в грижите.
И ще остави любимия си сам в такъв момент? Интересно...

# 288
  • София
защо да го оставя сам? Ще го остави сам, ако се изнесе за една година при майка си или поиска нищо вкъщи да не се променя. По нашенско някак женското "неоставяне сам" ми изглежда като нагърбване с всичко.

# 289
  • Пловдив
Абе ще се научат и мъжете да се грижат за болните си родители. Ама няма да мине без драми и вменяване на вина. Но както навремето са учени, че детето до 3 годишна възраст е грижа само и единствено на майката/бабата, така са и научени, че с болни или умиращи хора се разправят само жени - дъщери или снахи.

# 290
  • София
защо да го оставя сам? Ще го остави сам, ако се изнесе за една година при майка си или поиска нищо вкъщи да не се променя. По нашенско някак женското "неоставяне сам" ми изглежда като нагърбване с всичко.
На теб може да ти изглежда всякак, но аз не това имам предвид. Предполагам, че независимо от пола човек има нужда от подкрепа, когато има болен родител. Ако майка ти се разболее и мъжа ти отиде за месец при техните сигурно няма да ти е приятно, но пък в различни светове живеем, може и да бъркам.

# 291
беборана има нужда да се съвземе. Ако съвсем се побърка, няма да е от полза за никого.

# 292
  • София
да върна въпроса - а ако майката на мъжа ти се разболее ще я гледаш ли съвсем буквално с всичката смяна  на памперси, къпане, лекарства, лекари и др.?

мен ако питаш, повечето мъже бързо-бързо дезертират от гледането на собствените си родители (дори не говоря да са болни, а просто стари и имащи нужда от помощ), и не изпитват грам чуденка дали жените им или някой друг трява да поеме грижата, а направо я "делегират". По болниците няма да видиш синове до майките им, а дъщерите или снахите, или някоя друга роднина от женски пол. Класика.

# 293
  • Пловдив
Не могат, Andariel, не могат горганчовците мамини златни. Тъй рече свеки, когато спеших синчето ѝ да купуваме покров, одеало и т.н. принадлежности за погребение, 3 дни преди да почине майка ми. Разстройвал се бил, все едно аз не се,  като се подготвям да погребвам 54 годишната си майка. Той се бил разстройвал моля ви се. Казах ѝ че даже не съм го питала и не смятам да го правя. Щом ти е дошло до главата, просто се справяш и няма място за гевезелъци.

# 294
Цитат
Точно това е проблемът. Повечето хора в края на живота си, дори без да искат, могат да се превърнат в нещо ужасно: хленчещо, всяващо страх и парализа, нещо, което сякаш иска и теб да завлече в преизподнята. Вместо да се постараят да преминат през неизбежното с някакво достойнство, те показват най-лошите си страни.

Божичко, как можеш да пишеш такива неща.... Shocked Sad

Не зная кой какви задължения се кани да вмени на Беборана, но....момиче, не се спичай предварително, може да не ти се наложи да гледаш свекърва си, щом тази болест я повтаря.
Ако оцелее, ще има нужда от грижи сигурно, ако не веднага, то в малко по-късен етап, но в скоро време. Организирайте се материално за платена грижа. В никакъв случай не оставяй мъжа си без опора точно в този момент, после нищо вече няма да е същото между вас. За свекърва ти се отнася същото, тя ще има нужда в най-голяма степен от емоционална подкрепа. Мъжете обаче да се грижат сами за себе си, не допускай да ти се обесят всички на врата, защото те ще те смажат, не толкова болната жена.
Впрочем на колко години е тази свекърва?

# 295
  • София
да върна въпроса - а ако майката на мъжа ти се разболее ще я гледаш ли съвсем буквално с всичката смяна  на памперси, къпане, лекарства, лекари и др.?

Никой не говори за мен, а и аз въобще не смятам, че беборана е длъжна да гледа свекърва си. Простичко и казвам да не си хаби емоциите и да не забягва към други градове. Може да си стои у тях, на 15 км от свекървата и да си живее с мъжа. Пък той ако иска да гледа майка си и ако иска да не я гледа.

А по болниците можеш да видиш и хора, които не роднини на болните. Разболее ли се някой всички се изпаряват, но пък това не ги спира, когато те се разболеят да се тръшкат, че хората са лоши и няма кой да ги погледне.

# 296
  • София
никой не говори и за мен, но ти ми задаваш личен въпрос.
Отстрани хипотетично се призовава към това или онова, ама на практика никой не знае като как ще се представи.
Беборана няма да забягва, а ще се отдалечималко, за да може да се грижи за бебето в този критичен период. На 4 месеца е това бебе! Ако мъжът й не иска да гледа майка си, към кого първо ще погледне, според теб? Към сестра/брат или към жена си?

# 297
  • София
никой не говори и за мен, но ти ми задаваш личен въпрос.
Отстрани хипотетично се призовава към това или онова, ама на практика никой не знае като как ще се представи.
Беборана няма да забягва, а ще се отдалечималко, за да може да се грижи за бебето в този критичен период. На 4 месеца е това бебе! Ако мъжът й не иска да гледа майка си, към кого първо ще погледне, според теб? Към сестра/брат или към жена си?
И като я погледне тя ще му каже, че много би искала, но има да гледа бебе и толкова. Като се върне от Плевен какво ще направи? Вероятно пак същото. "Не мога" и край, а още повече и е напълно вярно. Двама сина и мъж ще се справят с една болна жена, ако искат.

# 298
  • София
и тогава няма ли пак да излезе, че го оставя сам?

# 299
  • София
и тогава няма ли пак да излезе, че го оставя сам?
Защо да излезе така? Както казах, ще сготви нещо и за свекървата, а през останалото време ще дава морална подкрепа, бебето ще си общува с таткото и таткото с бебето и жена си. Когато имаш болен близък едно от най- важните неща е да имаш пристан, в който животът си тече нормално и в който има радост.

Но това са си моите представи. Много съжалявам, че пак започнахме спор, от който може да излезе, че ги налагам. Всеки сам си знае най- добре как е правилно да постъпи според неговите разбирания. Peace

Общи условия

Активация на акаунт